Порівняльна оцінка якості яловичині NOR, PSE та DFD

Автор(и)

  • Марія Зіновіївна Паска Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнології імені С. З. Гжицького вул. Пекарска, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.44496

Ключові слова:

технологія м’яса, вміст пігментів, м'ясо одержане від тварин різного віку

Анотація

У статті наведено порівняльну оцінку якості м`яса з ознаками NOR, PSE та DFD. Обгрунтовано застосування показників NOR, PSE та DFD яловичини у промисловості. Проаналізовано основні причини появи ознак із специфічним розвитком автолізу та виявлено, що такими причинами є як вікові особливості, так і самі тварини, які неправильно підготовлені до забою так і порушення їх годівлі і утримання. 

Біографія автора

Марія Зіновіївна Паска, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнології імені С. З. Гжицького вул. Пекарска, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор ветеринарних наук, завідувач кафедри

Кафедра технології м'яса, м'ясных і олійно-жирових виробів

Посилання

  1. Cibul'skaja, S. A. (2003). Pishhevaja cennost' mjasa. Mjasnoe delo, 7, 24–25.
  2. Vinnikova, L. G. (2000). Teorija i praktyka pererobky mjasa. Izmai'l: SMYL, 172.
  3. Klymenko, M. M. (Ed.) (2006). Tehnologija m’jasa i m’jasnyh produktiv. Kiev: Vyshha osvita, 640.
  4. Kravciv, R. J., Paska, M. Z., Lychuk, M. G. (2008). Himichnyj sklad jalovychyny funkcional'nogo pryznachennja. Suchasni problemy pidvyshhennja jakosti, bezpeky vyrobnyctva ta pererobky produkcii' tvarynnyctva. Vinnycja, 34 (1), 236–240.
  5. Loseva, N. S., Dardik, M. I., Shumkova, I. A., Bushkova, L. A. (1991). Vlijanie svojstv DFD govjadiny na cvetoobrazovanie. Kachestvo syr'ja, vetsanjekspertiza i sanitarno-mikrobiologicheskie osnovy proizvodstva mjasoproduktov, 37–45.
  6. Meller, Z. (2008). Jakosc miesa w zalesnosci ad stopnia uniesniemia I otluscenia tncznikou. Zootechnika, 10, 3–48.
  7. Antipova, L. V., Glotova, I. A., Rogov, I. A. (2001). Metody issledovanija mjasa i mjasnyh produktov. Moscow: Kolos, 376.
  8. Misyk, A. T., Belova, S. M. (1986). Spravochnyk po kachestvu zhyvotnovodstva. Moscwo: Agropromyzdat, 238.
  9. Bogatko, N. M., Kasjanchuk, V. V. (2002). Vzajemozv'jazok velychyny rN z dejakymy biohimichnymy pokaznykamy jalovychyny pry i'i' dozrivanni ta zberiganni. Visnyk Bilocerkiv. derzh. agrar. un-tu: 36. nauk, prac', 21, 94–99.
  10. Belk, K. E., George, M. H., Tatum, J. D. (2002). Volatile production in irradiated palesoft exudative (PSE) and dark firm dry (DFD) beef under different packaging and storage conditions. J. Animal Science, 79 (3), 688–697.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-29

Як цитувати

Паска, М. З. (2015). Порівняльна оцінка якості яловичині NOR, PSE та DFD. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(10(75), 59–63. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.44496

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв