Морфолого-цитологічні зміни клітин дріжджів за низьких температур

Автор(и)

  • Любов Ярославівна Паляниця Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, 79013, Україна
  • Руслана Богданівна Косів Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, 79013, Україна
  • Наталія Іванівна Березовська Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, 79013, Україна
  • Наталія Олегівна Паньків Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, 79013, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.4595

Ключові слова:

дріжджі Saccharomyces cerevisiae, низькі температури, морфологія, цитологія.

Анотація

Вивчено особливості цитологічних змін дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae, зумовлених дією низьких температур. Результати показали, що заморожування при -17ºС і -50ºС веде до часткової зміни форми клітин, ушкодження клітинних оболонок, виходу клітинного матеріалу назовні, змін каріосом і зовнішніх оболонок аскоспор дріжджів; деякі клітини залишаються неушкодженими і не зазнають суттєвих змін.

Біографії авторів

Любов Ярославівна Паляниця, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, 79013

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра технології органічних продуктів

Руслана Богданівна Косів, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, 79013

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології органічних продуктів

Наталія Іванівна Березовська, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, 79013

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра технології органічних продуктів

Наталія Олегівна Паньків, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С.Бандери, 12, м. Львів, 79013

Аспірант

Кафедра технології органічних продуктів

Посилання

  1. Сакун, О.В. Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiae при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми // Проблемы криобиологии. - 2010. – Т.20, № 1. – С. 59-65.
  2. Кульп, К. Производство изделий из замороженого теста: пер. с англ. / К.Кульп, К. Лоренц, Ю. Брюммер; под общ. ред. И.В. Матвеевой. – СПб.: Профессия, 2005. – 288 с.
  3. Цуцаева, А.А. Криобиология и биотехнология / А.А. Цуцаева, В.Г. Попов, К.М. Cытник. - Киев: Наук. думка, 1987. – 216 с.
  4. Кашнер, Д. Жизнь микробов в экстремальных условиях / Д. Кашнер. - М.: Мир, 1981. – 521 с.
  5. Borst-Pauwels G.W.H. Ion transport in yeast // Biohcim. Et biophis. Acta. – 1981. – 650, № 2. – P. 88-127.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-10-09

Як цитувати

Паляниця, Л. Я., Косів, Р. Б., Березовська, Н. І., & Паньків, Н. О. (2012). Морфолого-цитологічні зміни клітин дріжджів за низьких температур. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6(59), 67–70. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.4595

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв