Встановлення оптимальних умов проведення процесу очищення води з допомогою ультразвуку

Автор(и)

  • Наталія Любомирівна Бернацька Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м Львів,Україна, 79013, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.46495

Ключові слова:

акустична кавітація, водоочищення, кінетика реакції, біологічне забруднення, хімічне споживання кисню

Анотація

Окиснення органічних сполук протягом озвучування відбувається за реакцією першого порядку. Дисперсія мікроорганізмів є гетерогенною системою і окиснення відбувається за реакцією псевдо другого порядку. Після ультразвукової обробки води спостерігається пост-ефект дії акустичної кавітації, який полягає в зменшенні кількості мікроорганізмів та хімічного споживання кисню (ХСК). В обробленій ультразвуком воді ріст мікроорганізмів починається через 24 години.

Біографія автора

Наталія Любомирівна Бернацька, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м Львів,Україна, 79013

Молодший науковий співробітник

Кафедра загальної хімії

Посилання

  1. Goncharuk, V. V., Malyarenko, V. V., & Yaremenko, V. A. (2008). Use of ultrasound in water treatment. Journal of Water Chemistry and Technology, 30 (3), 137–150. doi: 10.3103/s1063455x08030028
  2. Chisti, Y. (2003). Sonobioreactors: using ultrasound for enhanced microbial productivity. Trends in Biotechnology, 21 (2), 4–6. doi: 10.1016/s0167-7799(02)00033-1
  3. Nasseri, S. (2006). Determination of the ultrasonic effectiveness in advanced wastewater treatment. Environmental Health Science Engeneering, 3 (2), 109–116.
  4. Kalumuck, K. M. (2003). Remediation and disinfection of water using jet generated cavitation. Fifth International Symposium on Cavitation, November 1-4, 5 –12.
  5. Mason, T., Cobley, A., Graves, J. (2011). New Evidence for the Inverse Dependence of Mechanical and Chemical Effects on the Frequency of Ultrasound. Ultrasonics Sonochemistry, 18 (1), 226–230. doi: 10.1016/j.ultsonch.2010.05.008
  6. Jambrak, A., Mason, T., Lelas, V., Paniwnyk, L., Herceg, Z. (2014). Effect of Ultrasound Treatment on Particle Size and Molecular Weight of Whey Protein. Journal of Food engineering, 121, 15–23. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012
  7. Chemat, F., Huma, Z., Khan, M. (2011). Appliction of Ultraound in Food Technology: Processing, Preservation and Extraction. Ultrasonics Sonochemistry, Vol. 18, Issue 4, 813–835. doi: 10.1016/j.ultsonch.2010.11.023
  8. Gao, S., Lewis, G. D., Ashokkumar, M., Hemar, Y. (2014). Inactivation of microorganisms by low-frequency high-power ultrasound:2. Asimple model for the inactivation mechanism. Ultrasonics Sonochemistry, 21 (1), 454–460. doi: 10.1016/j.ultsonch.2013.06.007
  9. Vasilyak, L. (2010). Ultrasound Application in Systems for the Disinfection of Water. Surface Engineering and Applied Electrochemistry, 46 (5), 489–493. doi: 10.3103/S1068375510050133
  10. Madhu, G., Rajanandam, K., Thomas, A. (2010). Cavitation Techniques for Wastewater Treatment: A Review. The IUP Journal of Chemical Engineering, 11 (3), 58–79.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-08-19

Як цитувати

Бернацька, Н. Л. (2015). Встановлення оптимальних умов проведення процесу очищення води з допомогою ультразвуку. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(76), 8–12. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.46495