Оцінка якості екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини

Автор(и)

  • Ксенія Андріївна Науменко Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-5468-5832
  • Оксана Олександрівна Петруша Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-6009-127X
  • Наталія Епінетівна Фролова Національного університету харчових технологій 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68, Україна https://orcid.org/0000-0002-5009-6026
  • Оля Валеріївна Федоренко Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-2512-2800

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.47685

Ключові слова:

екстракти, якість, показники якості, чорна смородина, горобина звичайна, харчова промисловість

Анотація

В статті наведено результати визначення органолептичних, фізико-хімічних показників якості та показників безпечності водно-спиртових екстрактів гілочок чорної смородини та горобини звичайної. Визначено вміст фенольних і ароматичних речовин в отриманих екстрактах та встановлено їх безпечність за вмістом токсичних елементів. Обґрунтовано перспективи використання екстрактів у технологіях харчових продуктів.

Біографії авторів

Ксенія Андріївна Науменко, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра експертизи харчових продуктів

Оксана Олександрівна Петруша, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук

Кафедра експертизи харчових продуктів 

Наталія Епінетівна Фролова, Національного університету харчових технологій 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології оздоровчих продуктів

Оля Валеріївна Федоренко, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кафедра експертизи харчових продуктів

Посилання

  1. Anufriyeva, S. V. (2013). Lisova skarbnytsya: dovidnyk likars'kykh roslyn. Donets'k, TOV «Hloriya Treyd», 244.
  2. Krasil'nikova, L. O., Avksent'yeva O. O., Zhmurko, V. V. (2007). Biokhimiya roslyn. Kharkiv, «Koloryt»,186.
  3. Ysaeva, E. V., Lozhkyna, E. V., Ryazanova, T. V. (2009)/ Yssledovanye spyrtovoho эkstrakta pochek topolya bal'zamycheskoho. Himiya rastitelnogo syirya, 1, 83–88.
  4. Vedernykov, D. N., Smyrnova, E. E., Smyrnova, E. Yu., Roshchyn, V. Y. (2011). Ekstraktivnyie veschestva vetok berezyi povisloy Betula Pendula Roth. Himiya rastitelnogo syirya, 4, 121–129.
  5. Filippenko, T. A., Grybova, N. Yu. (2012). Antioksidantnoe deystvie ekstraktov lekarstvennyih rasteniy i fraktsiy ih fenolnyih soedineniy. Himiya rastitelnogo syirya, 1, 77–81.
  6. Donno, D., Beccaro G., Mellano M., Cerutti A., Bounous G. (2013). Medicinal plants, chemical composition and quality: may blackcurrant buds and blackberry sprouts be a new polyphenol source for herbal preparations. Journal of Applied Botany and Food Quality, 86, 79–89.
  7. Shevchuk, L. M., Yareshchenko, O. M. (2011). Vplyv umov vyroshchuvannya ta sortu na vmist polifenoliv u plodakh chornoyi smorodyny (Ribes nigrum l.). Visnyk Poltavs'koyi derzhavnoyi ahrarnoyi akademiyi, 2, 55–60.
  8. Chakhyrova, A. A. (2008). Tehnologicheskie issledovaniya po razrabotke maslyanogo ekstrakta iz plodov ryabinyi obyiknovennoy i perspektivyi ego ispolzovaniya. Pyatigorsk, 24.
  9. Kononenko, A. V., Drogovoz, S. M., Kryvoruchko, O. V. (2013). Lystya horobyny zvychaynoyi – perspektyvna syrovyna dlya otrymannya preparativ z antyartrytnoyu diyeyu. Farmakolohiya ta likars'ka toksykolohiya, 2 (33), 51–55.
  10. Barabash, V. S. (1999). Instruktsiya po khimiko-tekhnolohichnomu kontrolyu likero-horilchanoho vyrobnytstv. Кiev: UkrNDIspyrtbioprod, 458.
  11. Ivanova, V. D., Karyaha, N. S. (2011). Doslidzhennya antyoksydantnykh vlastyvostey ekstraktiv z netradytsiynoyi roslynnoyi syrovyny. Naukovi pratsi NUKhT, 1, 89–95.
  12. Naumenko, K. A., Frolova, N. E., Ukrayinets', A. I., Usenko, V. O. (2011). Mikrolaboratorna ustanovka doslidzhennya aromatychnoyi skladovoyi sokiv ta ekstraktiv z roslynnoyi syrovyny. Nauka ta innovatsiyi, 2, 16–21.
  13. Vemin, G., Lageot, C., Párkányi, C. (1998). GC-MS data bank analysis of flavors and fragrances. Kovats indices. Developments in Food Science, 39, 245–301.
  14. Bodrov, V. S., Zavyalov, V. L., Mysyura, T. G. (2007). Matematyko-statystychni metody doslidzhen'. Кiev: NUKhT, 106.
  15. Dvaranauskaite, A., Rimantas, P., Raynaud, C., Talou, T., Viskelis, P., Dambrauskiene, E. (2008). Aroma composition of blackcurrant bud extracts isolated by simultaneous distillation/extraction. FOODBALT, 2, 84–88.
  16. Hulak, O. V., Polischuk, H. Ye., Antonyuk, M. M. (2011). Doslidzhennya mikrobiolohichnykh pokaznykiv roslynnykh ekstraktiv yak retsepturnykh inhrediyentiv u vyrobnytstvi morozyva. Kharchova promyslovist', 10, 75–80.
  17. Baudoux, D. (2000). Antiviral and Antimicrobial Properties of Essential Oils. Positive Health Online. Available at: http://www.positivehealth.com/article/aromatherapy/antiviral-and-antimicrobial-properties-of-essential-oils

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-08-19

Як цитувати

Науменко, К. А., Петруша, О. О., Фролова, Н. Е., & Федоренко, О. В. (2015). Оцінка якості екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(76), 49–54. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.47685

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв