Оцінка якості екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.47685Ключові слова:
екстракти, якість, показники якості, чорна смородина, горобина звичайна, харчова промисловістьАнотація
В статті наведено результати визначення органолептичних, фізико-хімічних показників якості та показників безпечності водно-спиртових екстрактів гілочок чорної смородини та горобини звичайної. Визначено вміст фенольних і ароматичних речовин в отриманих екстрактах та встановлено їх безпечність за вмістом токсичних елементів. Обґрунтовано перспективи використання екстрактів у технологіях харчових продуктів.
Посилання
- Anufriyeva, S. V. (2013). Lisova skarbnytsya: dovidnyk likars'kykh roslyn. Donets'k, TOV «Hloriya Treyd», 244.
- Krasil'nikova, L. O., Avksent'yeva O. O., Zhmurko, V. V. (2007). Biokhimiya roslyn. Kharkiv, «Koloryt»,186.
- Ysaeva, E. V., Lozhkyna, E. V., Ryazanova, T. V. (2009)/ Yssledovanye spyrtovoho эkstrakta pochek topolya bal'zamycheskoho. Himiya rastitelnogo syirya, 1, 83–88.
- Vedernykov, D. N., Smyrnova, E. E., Smyrnova, E. Yu., Roshchyn, V. Y. (2011). Ekstraktivnyie veschestva vetok berezyi povisloy Betula Pendula Roth. Himiya rastitelnogo syirya, 4, 121–129.
- Filippenko, T. A., Grybova, N. Yu. (2012). Antioksidantnoe deystvie ekstraktov lekarstvennyih rasteniy i fraktsiy ih fenolnyih soedineniy. Himiya rastitelnogo syirya, 1, 77–81.
- Donno, D., Beccaro G., Mellano M., Cerutti A., Bounous G. (2013). Medicinal plants, chemical composition and quality: may blackcurrant buds and blackberry sprouts be a new polyphenol source for herbal preparations. Journal of Applied Botany and Food Quality, 86, 79–89.
- Shevchuk, L. M., Yareshchenko, O. M. (2011). Vplyv umov vyroshchuvannya ta sortu na vmist polifenoliv u plodakh chornoyi smorodyny (Ribes nigrum l.). Visnyk Poltavs'koyi derzhavnoyi ahrarnoyi akademiyi, 2, 55–60.
- Chakhyrova, A. A. (2008). Tehnologicheskie issledovaniya po razrabotke maslyanogo ekstrakta iz plodov ryabinyi obyiknovennoy i perspektivyi ego ispolzovaniya. Pyatigorsk, 24.
- Kononenko, A. V., Drogovoz, S. M., Kryvoruchko, O. V. (2013). Lystya horobyny zvychaynoyi – perspektyvna syrovyna dlya otrymannya preparativ z antyartrytnoyu diyeyu. Farmakolohiya ta likars'ka toksykolohiya, 2 (33), 51–55.
- Barabash, V. S. (1999). Instruktsiya po khimiko-tekhnolohichnomu kontrolyu likero-horilchanoho vyrobnytstv. Кiev: UkrNDIspyrtbioprod, 458.
- Ivanova, V. D., Karyaha, N. S. (2011). Doslidzhennya antyoksydantnykh vlastyvostey ekstraktiv z netradytsiynoyi roslynnoyi syrovyny. Naukovi pratsi NUKhT, 1, 89–95.
- Naumenko, K. A., Frolova, N. E., Ukrayinets', A. I., Usenko, V. O. (2011). Mikrolaboratorna ustanovka doslidzhennya aromatychnoyi skladovoyi sokiv ta ekstraktiv z roslynnoyi syrovyny. Nauka ta innovatsiyi, 2, 16–21.
- Vemin, G., Lageot, C., Párkányi, C. (1998). GC-MS data bank analysis of flavors and fragrances. Kovats indices. Developments in Food Science, 39, 245–301.
- Bodrov, V. S., Zavyalov, V. L., Mysyura, T. G. (2007). Matematyko-statystychni metody doslidzhen'. Кiev: NUKhT, 106.
- Dvaranauskaite, A., Rimantas, P., Raynaud, C., Talou, T., Viskelis, P., Dambrauskiene, E. (2008). Aroma composition of blackcurrant bud extracts isolated by simultaneous distillation/extraction. FOODBALT, 2, 84–88.
- Hulak, O. V., Polischuk, H. Ye., Antonyuk, M. M. (2011). Doslidzhennya mikrobiolohichnykh pokaznykiv roslynnykh ekstraktiv yak retsepturnykh inhrediyentiv u vyrobnytstvi morozyva. Kharchova promyslovist', 10, 75–80.
- Baudoux, D. (2000). Antiviral and Antimicrobial Properties of Essential Oils. Positive Health Online. Available at: http://www.positivehealth.com/article/aromatherapy/antiviral-and-antimicrobial-properties-of-essential-oils
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Наталія Епінетівна Фролова, Ксенія Андріївна Науменко, Оксана Олександрівна Петруша, Оля Валеріївна Федоренко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.