Розробка способів нейтралізації вільних жирних кислот жирної коріандрової олії
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51053Ключові слова:
жирна коріандрова олія, ензимна етерифікація, адсорбція, вільні жирні кислоти, кислотне число, етанол, гліцерин, аніонітАнотація
Вивчено процес ферментативного перетворення вільних жирних кислот жирної коріандрової олії з використанням спиртів різної природи (процес ензимної етерифікації) і обґрунтовано його параметри і режими. Вивчено процес адсорбції вільних жирних кислот із етерифікованої жирної коріандрової олії з використанням аніонітних смол та обґрунтовано його параметри та режими. Досліджено жирнокислотний склад зразків олії до та після її очищення.
Посилання
- Zaiceva, L. V. (2010). Rol razlichnukh gurnukh kiclot v putanii cheloveka I pri proizvodstve pishevykh produktov. Maslogyrovaya promyshlenost, 5, 11–15.
- Rybak, G. M., Romanenko, L.R., Korableva, O.A. (1989). Prianosti. Urogai, 44–45.
- Kiralan, M. Ipek, A. (2009)ю Fatty acid and volatile oil composition of different coriander registered varieties cultivated in Turkey. Chemistry of Natural Compounds, 45 (1), 100–102. doi: 10.1007/s10600-009-9240-2
- Romadon, M. F., Morsel, J. T. (2002). Oil composition of coriander (Coriandrum sativum L.) fruit-seeds. European Food Research and Technology, 3 (215), 204–209. doi: 10.1007/s00217-002-0537-7
- Oseiko, M., Kishenko, V., Levchuk, I. (2008). Inovaciyni tekhnologii ta bezpechnist oliynogyrovoi produkcii. Charchova I pererobna promyslovist, 3, 22–23.
- Agostoni, C., Berni Canani, R., Fairweather-Tait, S., Heinonen, M., Korhonen, H., La Vieille, S. et. al. (2013). Scientific Opinion on the safety of “coriander seed oil” as a Novel Food ingredient. EFSA Journal, 11 (10), 20. doi: 10.2903/j.efsa.2013.3422
- Rgekhin, V. P., Sergeev, A. G. (1967). Rukovodstvo po metodam isledovaniya, tekhnologicheskomu kontrolyu i uchetu proizvodstva v maslogyrovoi promychlenosti. Specialnye metody analiza I tekhnokhimicheskiy control rafinacii I gidrogenizacii gyrov i masel v proizvodstve gyrov, VNIIG, Vol. III, 494.
- Paronyan, V. H. (2006). Tehnologiya gyrov i gyrozameniteley. DeLi print, 760.
- Sergeev, A. G. (1973). Rukovodstvo po tehnologii polycheniya i pererabotke rastitelnuh masel i gyrov. Rafinaciya gyrov i masel, VNIIG, Vol. II, 350.
- Aznauryan, M. P., Kalasheva, N. A., Anisimova, A. G., Podobragnykh, A. N., Branc, M. A. (1988). Patent RF N 2101336, С11В3/00. Sposob ochistki gyrnogo corianrovogo masla. Declareted 26.03.1993; published 10.01.1998.
- Kalyna, V. S., Gladkiy, F. F., Lytsenko, М. V., Shlyapnukov, V. О. (2014). Patent UA N 9213, MPK С11В 3/00. Sposib rafinacii gyrnoyi coriandrovoii olii. а 2013 15532; declareted 30.12.2013; published 11.08.14, № 15.
- Shimada, Y., Nagao, T., Hamasaki, Y., Akimoto, K., Sugihara, A., Fujikawa, S. et. al. (2000). Enzymatic synthesis of structured lipid containing arachidonic and palmitic acids. Journal of the American Oil Chemists' Society, 77 (1), 89–93. doi: 10.1007/s11746-000-0014-8
- Nekrasov, P. O., Plakhotna, U. M. (2011). Improvement of fat enzymatic hydrolysis technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4/6 (52), 18–23. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/1417/1315
- Zaiceva, L. V. (2011). Ispolzovanie enzimnoi pereeterifikacii dlya modifikacii masel. Maslogyrovaya promyshlenost, 2, 26–29.
- Severin, E. S., Aleinikova, T. L., Osipov, E. V., Silaeva, S. A. (2008). Biologicheskaya khimiya. Medicinskoe informacionnoe agentstvo, 29–42.
- Kirk, O., Borchert, T. V., Fuglsang, C. C. (2002). Industrial enzyme applications. Current Opinion in Biotechnology, 13 (4), 345–351. doi: 10.1016/s0958-1669(02)00328-2
- Balaev, I. S., Demina, N. S. (2003). Patent RU N 2205692, С 02 F 1/42. Sposob ionoobmenoi ochistki vody, sodergashei organicheskie veshestva, s protivotochnoi regeneraciei ionoobmenykh materialov. Declareted 06.02.2002; published 10.06.2003.
- Filtry anionitnye (1973). Vodopodgotovka. Available at: http://mash-xxl.info/info/268681/
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Вікторія Сергіївна Калина, Марина Луценко, Федір Федорович Гладкий, Олена Анатоліївна Литвиненко, Катерина Вікторівна Куниця
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.