Розробка способів нейтралізації вільних жирних кислот жирної коріандрової олії

Автор(и)

  • Вікторія Сергіївна Калина Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-0359-1745
  • Марина Луценко Дніпропетровський державний аграрно–економічний університет вул. Ворошилова, 25, м. Дніпропетровськ, Україна, 49000, Україна https://orcid.org/0000-0002-0924-5157
  • Федір Федорович Гладкий Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Олена Анатоліївна Литвиненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Катерина Вікторівна Куниця Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5577-7026

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51053

Ключові слова:

жирна коріандрова олія, ензимна етерифікація, адсорбція, вільні жирні кислоти, кислотне число, етанол, гліцерин, аніоніт

Анотація

Вивчено процес ферментативного перетворення вільних жирних кислот жирної коріандрової олії з використанням спиртів різної природи (процес ензимної етерифікації) і обґрунтовано його параметри і режими. Вивчено процес адсорбції вільних жирних кислот із етерифікованої жирної коріандрової олії з використанням аніонітних смол та обґрунтовано його параметри та режими. Досліджено жирнокислотний склад зразків олії до та після її очищення.

Біографії авторів

Вікторія Сергіївна Калина, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Здобувач

кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Марина Луценко, Дніпропетровський державний аграрно–економічний університет вул. Ворошилова, 25, м. Дніпропетровськ, Україна, 49000

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції

Федір Федорович Гладкий, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри технології жирів та продуктів бродіння

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Олена Анатоліївна Литвиненко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Катерина Вікторівна Куниця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, науковий співробітник

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. Zaiceva, L. V. (2010). Rol razlichnukh gurnukh kiclot v putanii cheloveka I pri proizvodstve pishevykh produktov. Maslogyrovaya promyshlenost, 5, 11–15.
  2. Rybak, G. M., Romanenko, L.R., Korableva, O.A. (1989). Prianosti. Urogai, 44–45.
  3. Kiralan, M. Ipek, A. (2009)ю Fatty acid and volatile oil composition of different coriander registered varieties cultivated in Turkey. Chemistry of Natural Compounds, 45 (1), 100–102. doi: 10.1007/s10600-009-9240-2
  4. Romadon, M. F., Morsel, J. T. (2002). Oil composition of coriander (Coriandrum sativum L.) fruit-seeds. European Food Research and Technology, 3 (215), 204–209. doi: 10.1007/s00217-002-0537-7
  5. Oseiko, M., Kishenko, V., Levchuk, I. (2008). Inovaciyni tekhnologii ta bezpechnist oliynogyrovoi produkcii. Charchova I pererobna promyslovist, 3, 22–23.
  6. Agostoni, C., Berni Canani, R., Fairweather-Tait, S., Heinonen, M., Korhonen, H., La Vieille, S. et. al. (2013). Scientific Opinion on the safety of “coriander seed oil” as a Novel Food ingredient. EFSA Journal, 11 (10), 20. doi: 10.2903/j.efsa.2013.3422
  7. Rgekhin, V. P., Sergeev, A. G. (1967). Rukovodstvo po metodam isledovaniya, tekhnologicheskomu kontrolyu i uchetu proizvodstva v maslogyrovoi promychlenosti. Specialnye metody analiza I tekhnokhimicheskiy control rafinacii I gidrogenizacii gyrov i masel v proizvodstve gyrov, VNIIG, Vol. III, 494.
  8. Paronyan, V. H. (2006). Tehnologiya gyrov i gyrozameniteley. DeLi print, 760.
  9. Sergeev, A. G. (1973). Rukovodstvo po tehnologii polycheniya i pererabotke rastitelnuh masel i gyrov. Rafinaciya gyrov i masel, VNIIG, Vol. II, 350.
  10. Aznauryan, M. P., Kalasheva, N. A., Anisimova, A. G., Podobragnykh, A. N., Branc, M. A. (1988). Patent RF N 2101336, С11В3/00. Sposob ochistki gyrnogo corianrovogo masla. Declareted 26.03.1993; published 10.01.1998.
  11. Kalyna, V. S., Gladkiy, F. F., Lytsenko, М. V., Shlyapnukov, V. О. (2014). Patent UA N 9213, MPK С11В 3/00. Sposib rafinacii gyrnoyi coriandrovoii olii. а 2013 15532; declareted 30.12.2013; published 11.08.14, № 15.
  12. Shimada, Y., Nagao, T., Hamasaki, Y., Akimoto, K., Sugihara, A., Fujikawa, S. et. al. (2000). Enzymatic synthesis of structured lipid containing arachidonic and palmitic acids. Journal of the American Oil Chemists' Society, 77 (1), 89–93. doi: 10.1007/s11746-000-0014-8
  13. Nekrasov, P. O., Plakhotna, U. M. (2011). Improvement of fat enzymatic hydrolysis technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4/6 (52), 18–23. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/1417/1315
  14. Zaiceva, L. V. (2011). Ispolzovanie enzimnoi pereeterifikacii dlya modifikacii masel. Maslogyrovaya promyshlenost, 2, 26–29.
  15. Severin, E. S., Aleinikova, T. L., Osipov, E. V., Silaeva, S. A. (2008). Biologicheskaya khimiya. Medicinskoe informacionnoe agentstvo, 29–42.
  16. Kirk, O., Borchert, T. V., Fuglsang, C. C. (2002). Industrial enzyme applications. Current Opinion in Biotechnology, 13 (4), 345–351. doi: 10.1016/s0958-1669(02)00328-2
  17. Balaev, I. S., Demina, N. S. (2003). Patent RU N 2205692, С 02 F 1/42. Sposob ionoobmenoi ochistki vody, sodergashei organicheskie veshestva, s protivotochnoi regeneraciei ionoobmenykh materialov. Declareted 06.02.2002; published 10.06.2003.
  18. Filtry anionitnye (1973). Vodopodgotovka. Available at: http://mash-xxl.info/info/268681/

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-16

Як цитувати

Калина, В. С., Луценко, М., Гладкий, Ф. Ф., Литвиненко, О. А., & Куниця, К. В. (2015). Розробка способів нейтралізації вільних жирних кислот жирної коріандрової олії. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6(77), 10–15. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51053

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин