Зміна вмісту біологічно активних речовин бузини чорної при виробництві соків

Автор(и)

  • Галина Панасівна Хомич Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля 3, м. Полтава, Україна, 36000, Україна https://orcid.org/0000-0001-7227-8819
  • Людмила Олександрівна Положишникова Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля 3, м. Полтава, Україна, 36000, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51064

Ключові слова:

бузина чорна, сік, біологічно активні речовини, ферментні препарати, фенольні сполуки

Анотація

У статті досліджено хімічний склад ягід бузини чорної. Експериментально підтверджено наявність у її складі значної кількості біологічно активних речовин. Досліджено вплив технології переробки на якість соку з бузини чорної. Встановлено, що використання для попередньої обробки м’язги ферментативного каталізу позитивно впливає на показники якості соків з бузини чорної.

Біографії авторів

Галина Панасівна Хомич, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля 3, м. Полтава, Україна, 36000

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Людмила Олександрівна Положишникова, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля 3, м. Полтава, Україна, 36000

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Посилання

  1. Dadali, V. A., Makarov, V. G. (2003). Biologicheski aktivnye veshchestva lekarstvennyh raste-nii kak faktor detoksikatsii organizma. Vopr. pitaniia, 5, 49–55.
  2. Wazbinska, J., Puczel, U., Borowska, J., Zadernowski, R. (2000). Charakterystyka owocow admian szlachetnych oraz form dziko rosnacych bzu charnego. Rocz. Akad. Rol. w Poznani CCCXXIII, 31 (II), 428–431.
  3. Mratinic, E., Fotiric, M. (2007). Selection of black elderberry (Sambucus nigra L.) and evaluation of its fruits usability as biologically valuable food. Genetika, 39 (3), 305–314. doi: 10.2298/gensr0703305m
  4. Petrova, V. P. (1986). Byokhymyja dykorastushhykh plodovo-jaghodnykh rastenyj. Kyiv: Vyshha shkola, 287.
  5. Vulic, J., Vracar, L., Sumic, Z. (2008). Chemical characteristics of cultivated elderberry fruit. Acta Periodica Technologica, 39, 85–90. doi: 10.2298/apt0839085v
  6. Galić, A., Dragović-uzelac, V., Levaj B. et. al. (2009). The polyphenols stability, enzyme activity and physico-chemical parameters during producing wild elderberry concentrated juice. Agric. conspec. sci., 74 (3), 181–186.
  7. Wu, X., Cao, G., Prior, Rl.,Wu, X. (2002). Absorption and metabolism of anthocyanins in elderly women after consumption of elderberry and blueberry, 132 (7), 1865–1871.
  8. Kaack, K., Austed, T. (1998). Interaction of vitamin C and flavonoids in elderberry (Sambucus nigra L.) during juice processing. Plant Foods for Human Nutrition, 52 (3), 187–198. doi: 10.1023/a:1008069422202
  9. Buchert, J., Koponen, J. M., Suutarinen, M., Mustranta, A., Lille, M., Törrönen, R., Poutanen, K. (2005). Effect of enzyme-aided pressing on anthocyanin yield and profiles in bilberry and blackcurrant juices. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85 (15), 2548–2556. doi: 10.1002/jsfa.2284
  10. Kähkönen, M. P., Heinonen, M. (2003). Antioxidant Activity of Anthocyanins and Their Aglycons. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51 (3), 628–633. doi: 10.1021/jf025551i
  11. Khomych, H. P., Kapreliants, L. V., Tkach, N. I. (2010).Vykorystannia fermentnykh preparativ dlia pererobky plodovo-yahidnoi dykorosloi syrovyny. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 25, 123–128.
  12. Khomych, H. P., Tkach, N. I. (2011). Vlyianye hydrolytycheskykh fermentov na byolohychesky aktyvnii kompleks yahod buzyni chernoi. Part 1. Mynsk: RUP «Nauchno-praktycheskyi tsentr NAN Belarusy po prodovolstvyiu», 87–92.
  13. Khomych, H. P., Tkach, N. I. (2012). Doslidzhennia tekhnolohichnykh vlastyvostei yahid buzyny chornoi. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 28, 387–392.
  14. Khomych, H. P., Vikul, S. I., Kapreliants, L. V., Osypova, L. A., Lozovska, T. S. (2015). Patent na vynakhid 107506 S2, MPK G 01N 33/00 (2015.01). Sposib vyznachennia biolohichnoi aktyvnosti obiektiv pryrodnoho pokhodzhennia vlasnyk Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohii. № u201302626; declareted 04.03.2013; published 12.01.2015, Biul. № 1.
  15. Nykytyna, E. V., Romanova, N. K. (2010). Yantarnaia kyslota y ee soly kak yndyvydualny antyoksydanty y henoprotektory. Vestnik Kazanskogo tekhnolicheskogo universiteta, 10, 375–381.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-15

Як цитувати

Хомич, Г. П., & Положишникова, Л. О. (2015). Зміна вмісту біологічно активних речовин бузини чорної при виробництві соків. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(77), 62–67. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51064

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв