Зміна вмісту біологічно активних речовин бузини чорної при виробництві соків
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51064Ключові слова:
бузина чорна, сік, біологічно активні речовини, ферментні препарати, фенольні сполукиАнотація
У статті досліджено хімічний склад ягід бузини чорної. Експериментально підтверджено наявність у її складі значної кількості біологічно активних речовин. Досліджено вплив технології переробки на якість соку з бузини чорної. Встановлено, що використання для попередньої обробки м’язги ферментативного каталізу позитивно впливає на показники якості соків з бузини чорної.
Посилання
- Dadali, V. A., Makarov, V. G. (2003). Biologicheski aktivnye veshchestva lekarstvennyh raste-nii kak faktor detoksikatsii organizma. Vopr. pitaniia, 5, 49–55.
- Wazbinska, J., Puczel, U., Borowska, J., Zadernowski, R. (2000). Charakterystyka owocow admian szlachetnych oraz form dziko rosnacych bzu charnego. Rocz. Akad. Rol. w Poznani CCCXXIII, 31 (II), 428–431.
- Mratinic, E., Fotiric, M. (2007). Selection of black elderberry (Sambucus nigra L.) and evaluation of its fruits usability as biologically valuable food. Genetika, 39 (3), 305–314. doi: 10.2298/gensr0703305m
- Petrova, V. P. (1986). Byokhymyja dykorastushhykh plodovo-jaghodnykh rastenyj. Kyiv: Vyshha shkola, 287.
- Vulic, J., Vracar, L., Sumic, Z. (2008). Chemical characteristics of cultivated elderberry fruit. Acta Periodica Technologica, 39, 85–90. doi: 10.2298/apt0839085v
- Galić, A., Dragović-uzelac, V., Levaj B. et. al. (2009). The polyphenols stability, enzyme activity and physico-chemical parameters during producing wild elderberry concentrated juice. Agric. conspec. sci., 74 (3), 181–186.
- Wu, X., Cao, G., Prior, Rl.,Wu, X. (2002). Absorption and metabolism of anthocyanins in elderly women after consumption of elderberry and blueberry, 132 (7), 1865–1871.
- Kaack, K., Austed, T. (1998). Interaction of vitamin C and flavonoids in elderberry (Sambucus nigra L.) during juice processing. Plant Foods for Human Nutrition, 52 (3), 187–198. doi: 10.1023/a:1008069422202
- Buchert, J., Koponen, J. M., Suutarinen, M., Mustranta, A., Lille, M., Törrönen, R., Poutanen, K. (2005). Effect of enzyme-aided pressing on anthocyanin yield and profiles in bilberry and blackcurrant juices. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85 (15), 2548–2556. doi: 10.1002/jsfa.2284
- Kähkönen, M. P., Heinonen, M. (2003). Antioxidant Activity of Anthocyanins and Their Aglycons. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51 (3), 628–633. doi: 10.1021/jf025551i
- Khomych, H. P., Kapreliants, L. V., Tkach, N. I. (2010).Vykorystannia fermentnykh preparativ dlia pererobky plodovo-yahidnoi dykorosloi syrovyny. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 25, 123–128.
- Khomych, H. P., Tkach, N. I. (2011). Vlyianye hydrolytycheskykh fermentov na byolohychesky aktyvnii kompleks yahod buzyni chernoi. Part 1. Mynsk: RUP «Nauchno-praktycheskyi tsentr NAN Belarusy po prodovolstvyiu», 87–92.
- Khomych, H. P., Tkach, N. I. (2012). Doslidzhennia tekhnolohichnykh vlastyvostei yahid buzyny chornoi. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 28, 387–392.
- Khomych, H. P., Vikul, S. I., Kapreliants, L. V., Osypova, L. A., Lozovska, T. S. (2015). Patent na vynakhid 107506 S2, MPK G 01N 33/00 (2015.01). Sposib vyznachennia biolohichnoi aktyvnosti obiektiv pryrodnoho pokhodzhennia vlasnyk Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohii. № u201302626; declareted 04.03.2013; published 12.01.2015, Biul. № 1.
- Nykytyna, E. V., Romanova, N. K. (2010). Yantarnaia kyslota y ee soly kak yndyvydualny antyoksydanty y henoprotektory. Vestnik Kazanskogo tekhnolicheskogo universiteta, 10, 375–381.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Галина Панасівна Хомич, Людмила Олександрівна Положишникова
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.