Удосконалення технології екстрагування рослинної сировини зрідженим газом (фреон R-134а)

Автор(и)

  • Валерій Михайлович Михайлов Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4335-1751
  • Юрій Петрович Тімошенко ФОП «Тимошенко Ю.П.» вул. Сумська 118, кв. 5, Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-3794-4027
  • Людмила Олексіївна Чуйко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-3917-9074
  • Світлана Володимирівна Михайлова Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-7883-2582
  • Андрій Олександрович Шевченко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0506-472X

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56076

Ключові слова:

екстракція, удосконалена технологія, екстракційна установка, фреон, рослинна сировина

Анотація

Удосконалена технологія екстрагування рослинної сировини озонобезпечним, азеотропним зрідженим газом (фреон R-134а) та розроблена екстракційна установка для її реалізації. Приведені результати експериментальних досліджень екстракції шроту виноградних кісточок і шкірки червоних сортів винограду, що підтверджують ефективність і ресурсозбереженість запропонованої технології та обладнання для екстрагування рослинної сировини зрідженим газом.

Біографії авторів

Валерій Михайлович Михайлов, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Юрій Петрович Тімошенко, ФОП «Тимошенко Ю.П.» вул. Сумська 118, кв. 5, Харків, Україна, 61023

Кандидат технічних наук

Людмила Олексіївна Чуйко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Начальник науково-дослідного центру

Світлана Володимирівна Михайлова, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Андрій Олександрович Шевченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Посилання

  1. Cherevko, O. I., Efremov, U. I., Mihaylov, V. M. (2007). Pererobka dikorosloi ta pryano-aromatichnoi roslinnoi sirovini. Kharkiv: HDUHT, 229.
  2. Demiyanenko, V. G., Zhehzhah, S., Demiyanenko, D. V. (2005). Issledovanie processa ekstrakzii kornei barbarisa i plodov hipovnika sggigenimi gazami. Liky Ukrainy, 9, 36–40.
  3. Garna, S. V., Vetrov, P. P., Rusynov, O. I., Georgijanc, V. A., Vershkova, I. V. (2010). Optimizaciya tehnologii ekstrakcii lipofilnih kompleksiv z roslinnoi sirovini. Zaporizhs'kyj medychnyj zhurnal, 12 (4), 71–73.
  4. Garna, S. V., Vetrov, P. P., Rusynov, O. I., Georgijanc, V. A., Vershkova, I. V. (2011). Optymizacija tehnologii' ekstrakcii' lipofil'nyh kompleksiv z likars'koi' roslynnoi' syrovyny. (Povidomlennja III). Podribnennja roslynnoi' syrovyny ta ocinka i'i' jakosti dlja ekstraguvannja. Zaporizhs'kyj medychnyj zhurnal, 13 (1), 55–57.
  5. Oseckij, A. I., Grishhenko, V. I. (2009). Kriogennye tehnologii v proizvodstve farmacevticheskih, kosmeticheskih, agrotehnicheskih preparatov i biologicheski aktivnyh pishhevyh dobavok. Problemy kriobiologii, 19 (4), 488–499.
  6. Meskheli, M., Bakuridze, A., Vachnadze, V. (2010). The advantages of new method-extraction of natural alkaloids with diluent gas. Chemical, Biological and Environ mental Engineering (ICBEE). 2nd International Conference. Cairo, 6–8. doi: 10.1109/icbee.2010.5649745
  7. Liu, Z.-T., Wu, J., Liu, L.et al. (2006). Solubility and Phase Behaviors of AOT Analogue Surfactants in 1.1.1.2-Tetrafluoroethane and Supercritical Carbon Dioxide. Journal of Chemical and Engineering Data, 51 (6), 2045–2050. doi: 10.1021/je060152v
  8. Dem’janenko, D. V., Dem'janenko, V. G., Breusova, S. V. (2011). Perspektyvnist' vykorystannja sumishej zridzhenyh gaziv dlja ekstrakcii' biologichno aktyvnyh rechovyn sucvit' lypy. Ukrai'ns'kyj zhurnal klinichnoi' ta laboratornoi' medycyny, 6 (1), 45–50.
  9. Branscombe, W. B. Solvent extraction apparatus and process. Patent Australia 775513, IPC7 B01D011/02. № 200017530; declared 16.02.2000; published 17.08.2000.
  10. Llewellyn, P. R. Process for the extraction of a compound by a fl uorocarbon compound. Patent USA 6224847, IPC7 A23L 1/00, C11B 1/00, A24B 15/26, B01D 11/00. № US 8/716269; declared 31.01.1997; published 01.05.2001.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-18

Як цитувати

Михайлов, В. М., Тімошенко, Ю. П., Чуйко, Л. О., Михайлова, С. В., & Шевченко, А. О. (2015). Удосконалення технології екстрагування рослинної сировини зрідженим газом (фреон R-134а). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(78), 29–32. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56076

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв