Розробка кріогенної технології заморожування хлорофілвмісних овочів

Автор(и)

  • Раїса Юріївна Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Олексій Сергійович Погарський Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8714-9518
  • Олена Анатоліївна Каплун Харківський торгівельно – економічний коледж Киїівського національного торговельно – економічного університету. Адреса: вул. Клочківська 202, г. Харків, Україна, 61045., Україна https://orcid.org/0000-0003-3931-1669
  • Світлана Михайлівна Лосєва Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-1112-6616

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56111

Ключові слова:

кріогенне заморожування, інновації, хлорофілвмісні овочі, броколі, брюссельська капуста, рідкий азот

Анотація

Вивчено вміст біологічно активних речовин (БАР) – хлорофілів a і b, каротиноїдів, L-аскорбінової кислоти та поліфенольних речовин в хлорофілвмісних овочах (капусті броколі та брюссельській). Розроблено кріогенну технологію заморожування хлорофілвмісних овочів. Встановлено, що застосування кріогенного «шокового» заморожування дозволяє не тільки зберегти всі корисні БАР, але й більш повно їх вилучити у вільний стан.

Біографії авторів

Раїса Юріївна Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Олексій Сергійович Погарський, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант, асистент.

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Олена Анатоліївна Каплун, Харківський торгівельно – економічний коледж Киїівського національного торговельно – економічного університету. Адреса: вул. Клочківська 202, г. Харків, Україна, 61045.

Канд. техн. наук, старший викладач

Світлана Михайлівна Лосєва, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Зав. лаб., доцент

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. FAO/WHO/UNU (2007). Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition. Report of a Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation. WHO technical report series. Geneva: World Healt Organization, 935. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43411/1/WHO_TRS_935_eng.pdf
  2. FAO/FHO/UNU (2010). Global'naja strategija po pitaniju, fizicheskoj aktivnosti i zdorov'ju. Report of a Joint WHO/FAO/UNU. Expert Consultation. Geneva: World Healt Organization.
  3. Tutelyan, V. А., Razumov, A., Vialkov, V. (2010). Scientific cources of healthy food. Moscow: Panorama. Science and practic, 816.
  4. Simahin, G., Ukrainec, А. (2010). Innovation technology and healthy food products. Kyiv: NUHT, 295.
  5. Nechaev, A. (2007). Food chemistry. St. Petesburg: GIORD, 635.
  6. Sinha, N., Hug, I. (2004). Table book about processing food. St. Petesburg: Profession, 912.
  7. Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaja, V. V., Yureva O. A. et al. (2015). Krio- i mehanohimija v tehnologijah pishhevyh proizvodstv. Kharkiv: Domino, 255.
  8. Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaja, V. V., Pavlyuk, V. А., Berestova А. А. (2015). Kriomehanohimija v nanotehnologijah pishevyh produktov. Kharkiv: Domino, 260.
  9. Pogarskaya, V. (2012). The scientific substantiation of technology carotenoid and chlorophyll-containing finely dispersed of herbal supplements. Odessa, 472.
  10. Stringer, M., Denis, K. (2004). Freezed and unfreezed products. St. Petesburg: Profession, 492.
  11. James, S. J., James, C. (2014). Chilling and freezing. Food Safety Management, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2
  12. Rodenzo, L. A. E., Sundararajan, S., Solval, K. M., Chotiko, A., Li, J., Zhang J. et all. (2013). Cryogenic and air blast freezing techniques and their effect on the quality of catfish fillets. LWT – Food Science and Technology, 54 (2), 377–382. doi: 10.1016/j.lwt.2013.07.005
  13. Pham, Q. T. (2013). Freezing time formulas for foods with low moisture content, low freezing point and for cryogenic freezing. Journal of Food Engineering, 127, 85–92. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.12.007
  14. Evans, J. (2016). Emerging refrigeration and freezing technologies for food preservation. Innovation and Future Trends in Food Manufacturing and Supply Chain Technologies. Woodhead Publishing, 175–201. doi: 10.1016/b978-1-78242-447-5.00007-1
  15. Tu, J., Zhang, M., Xu, B., Liu, H. (2015). Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus root. International Journal of Refrigiration, 52, 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015
  16. Tolstorebrov, I., Eikevik, T. M., Bantle, T. M. (2015). Effect of low and ultra-low temperature applications during freezing and frozen storage on quality parameters for fish. International Journal of Refrigeration, 25–35. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2015.11.003

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-18

Як цитувати

Павлюк, Р. Ю., Погарський, О. С., Каплун, О. А., & Лосєва, С. М. (2015). Розробка кріогенної технології заморожування хлорофілвмісних овочів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(78), 42–47. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56111

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв