Розробка кріогенної технології заморожування хлорофілвмісних овочів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56111Ключові слова:
кріогенне заморожування, інновації, хлорофілвмісні овочі, броколі, брюссельська капуста, рідкий азотАнотація
Вивчено вміст біологічно активних речовин (БАР) – хлорофілів a і b, каротиноїдів, L-аскорбінової кислоти та поліфенольних речовин в хлорофілвмісних овочах (капусті броколі та брюссельській). Розроблено кріогенну технологію заморожування хлорофілвмісних овочів. Встановлено, що застосування кріогенного «шокового» заморожування дозволяє не тільки зберегти всі корисні БАР, але й більш повно їх вилучити у вільний стан.
Посилання
- FAO/WHO/UNU (2007). Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition. Report of a Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation. WHO technical report series. Geneva: World Healt Organization, 935. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43411/1/WHO_TRS_935_eng.pdf
- FAO/FHO/UNU (2010). Global'naja strategija po pitaniju, fizicheskoj aktivnosti i zdorov'ju. Report of a Joint WHO/FAO/UNU. Expert Consultation. Geneva: World Healt Organization.
- Tutelyan, V. А., Razumov, A., Vialkov, V. (2010). Scientific cources of healthy food. Moscow: Panorama. Science and practic, 816.
- Simahin, G., Ukrainec, А. (2010). Innovation technology and healthy food products. Kyiv: NUHT, 295.
- Nechaev, A. (2007). Food chemistry. St. Petesburg: GIORD, 635.
- Sinha, N., Hug, I. (2004). Table book about processing food. St. Petesburg: Profession, 912.
- Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaja, V. V., Yureva O. A. et al. (2015). Krio- i mehanohimija v tehnologijah pishhevyh proizvodstv. Kharkiv: Domino, 255.
- Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaja, V. V., Pavlyuk, V. А., Berestova А. А. (2015). Kriomehanohimija v nanotehnologijah pishevyh produktov. Kharkiv: Domino, 260.
- Pogarskaya, V. (2012). The scientific substantiation of technology carotenoid and chlorophyll-containing finely dispersed of herbal supplements. Odessa, 472.
- Stringer, M., Denis, K. (2004). Freezed and unfreezed products. St. Petesburg: Profession, 492.
- James, S. J., James, C. (2014). Chilling and freezing. Food Safety Management, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2
- Rodenzo, L. A. E., Sundararajan, S., Solval, K. M., Chotiko, A., Li, J., Zhang J. et all. (2013). Cryogenic and air blast freezing techniques and their effect on the quality of catfish fillets. LWT – Food Science and Technology, 54 (2), 377–382. doi: 10.1016/j.lwt.2013.07.005
- Pham, Q. T. (2013). Freezing time formulas for foods with low moisture content, low freezing point and for cryogenic freezing. Journal of Food Engineering, 127, 85–92. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.12.007
- Evans, J. (2016). Emerging refrigeration and freezing technologies for food preservation. Innovation and Future Trends in Food Manufacturing and Supply Chain Technologies. Woodhead Publishing, 175–201. doi: 10.1016/b978-1-78242-447-5.00007-1
- Tu, J., Zhang, M., Xu, B., Liu, H. (2015). Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus root. International Journal of Refrigiration, 52, 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015
- Tolstorebrov, I., Eikevik, T. M., Bantle, T. M. (2015). Effect of low and ultra-low temperature applications during freezing and frozen storage on quality parameters for fish. International Journal of Refrigeration, 25–35. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2015.11.003
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Раїса Юріївна Павлюк, Олексій Сергійович Погарський, Олена Анатоліївна Каплун, Світлана Михайлівна Лосєва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.