Розробка нанотехнології дрібнодисперсного замороженого пюре із грибів шампіньйонів (AGARICUS BISPORUS)

Автор(и)

  • Раїса Юріївна Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Вікторія Вадимівна Погарська Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Тетяна Сергіївна Маціпура Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-2291-5717
  • Надія Пилипівна Максимова Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7502-3926

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56145

Ключові слова:

кріодеструкція, наноструктуроване пюре, заморожування, біологічно активні речовини, білок, низькотемпературне подрібнення

Анотація

Робота присвячена розробці нанотехнології дрібнодисперсного замороженого пюре з грибів шампіньйонів, де як інновації використовується кріогенне «шокове» заморожування і низькотемпературне подрібнення. Нова технологія дозволяє вилучити приховані в рослинній сировині форми БАР і біополімерів (білків) та більш повно використати біологічний потенціал сировини.

Біографії авторів

Раїса Юріївна Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Вікторія Вадимівна Погарська, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Тетяна Сергіївна Маціпура, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Асистент

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Надія Пилипівна Максимова, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доцент

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. Pavljuk, R. Ju. (1996). Development of technology for preserved vitamin phytonutrients and their uses in food preventative action. Odessa, 446.
  2. Tutel'jan, V. A. (2004). Pitanie i zdorov'e. Pishhevaja promyshlennost', 5, 6–7.
  3. Pavljuk, R. Ju., Pogars'ka, V. V., Jur’jeva, O. O., Pavljuk, V. A. et al. (2014). Krio i mehanohimija v harchovyh tehnologijah. Kharkiv: Finart, 260.
  4. Jashhenko, O. V. (2012). Harchova ta biologichna rol' i'stivnyh ta likars'kyh grybiv v harchuvanni naselennja. Gigijena naselenyh misc', 59, 234–240.
  5. Chelela, B. L., Chacha, M., Matemu, A. (2014). Antibacterial and antifungal activities of selected wild mushrooms from Southern Highlands of Tanzania. American Journal of Research Communication, 2 (9), 58–68.
  6. Garcia-Lafuente, A., Moro, C., Villares, A., Guillamon, E., Rostagno, M. A., D’Arrigo, M., Martínez, J. A. (2010). Mushrooms as a source of anti-inflammatory agents. Anti-Inflammatory and Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry, 9 (2), 125–141. doi: 10.2174/187152310791110643
  7. Bernas, E., Jaworska, G., Kmiecik, W. (2006). Storage and processing of edible mushrooms. Acta scientiarum polonorum. Technologia alimentaria, 5 (2), 5–23.
  8. Kanceljarenko, A. M., Zubchenko, K. V. (2012). Aktual'nist' pererobky kul'tyvovanyh grybiv u gotovu harchovu produkciju. Aktual'ni problemy rozvytku harchovyh vyrobnyctv gotel'nogo, restorannogo gospodarstv i torgivli. Kharkiv: HDUHT, 1, 12.
  9. Reis, F. S., Barros, L., Martins, A., Ferreira, I. C. (2012). Chemical composition and nutritional value of the most widely appreciated cultivated mushrooms. Food and Chemical Toxicology, 50 (2), 191–197. doi: 10.1016/j.fct.2011.10.056
  10. Bernas, E., Jaworska, G., Lisiewska, Z. (2006). Edible mushrooms as a source of valuable nutritive constituents. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. Acta scientiarum polonorum. Technologia alimentaria, 5 (1), 5–20.
  11. WHO/FAO/UNU (2007). Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition: report of a Joint WHO/FAO/UNU. Expert Consultation. WHO technical report series. Geneva: World Healt Organization, 935, 266. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43411/1/WHO_TRS_935_eng.pdf
  12. Braaksma, A., Schaap, D. J. (1996). Protein analysis of the common mushroom Agaricus bisporus. Postharvest Biology and Technology, 7 (1-2), 119–127. doi: 10.1016/0925-5214(95)00034-8
  13. Pavljuk, R. Ju., Macipura, T. S. (2012). Vyvchennja jakosti grybiv shampin'joniv pry nyz'kotemperaturnomu podribnenni. Aktual'ni problemy rozvytku harchovyh vyrobnyctv gotel'nogo, restorannogo gospodarstv i torgivli. Kharkiv: HDUHT, 1, 151.
  14. Ribeiro, B., de Pinhoa, P. G., Andrade, P. B., Baptista, P., Valentão, P. (2009). Fatty acid composition of wild edible mushrooms species: A comparative study. Microchemical Journal, 93 (1), 29–35. doi: 10.1016/j.microc.2009.04.005
  15. Jaworska, G., Bernas, E., Mickowska, B. (2011). Effect of production process on the amino acid content of frozen and canned Pleurotus ostreatus mushroom. Food Chemistry, 125 (3), 936–943. doi: 10.1016/j.foodchem.2010.09.084
  16. Bernas, E., Jaworska, G. (2010). Comparison of amino acid content in frozen P. Ostreatus and A. Bisporus mushrooms. Acta scientiarum polonorum. Technologia alimentaria, 9 (3), 295–303.
  17. Boldyrev, V. V. (2004). Mechanochemical modification and synthesis of drugs. Journal of Materials Science, 39 (16-17), 5117–5120. doi: 10.1023/b:jmsc.0000039193.69784.1d
  18. Balaz, P., Balaz, M., Bujnakova, Z. (2014). Mechanochemistry in technology: from minerals to nanomaterials and drugs. Chemical Engineering and Technology, 37 (5), 747–756. doi: 10.1002/ceat.201300669
  19. Balaz, P. (2010). Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Woodhead Publishing Limited, 400.
  20. Barambojm, N. K. (1978). Mehanohimija vysokomolekuljarnyh soedinenij. Moscow: Himija, 384.
  21. Antonova, I. A., Jushina, E. A., Varlamova, E. A. (2014). Nekotorye tehnologicheskie reshenija sohranenija BAV v konservirovannoj gribnoj produkcii. Sovremennaja nauka : aktual'nye problemy i puti ih reshenija, 10, 64–67.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-18

Як цитувати

Павлюк, Р. Ю., Погарська, В. В., Маціпура, Т. С., & Максимова, Н. П. (2015). Розробка нанотехнології дрібнодисперсного замороженого пюре із грибів шампіньйонів (AGARICUS BISPORUS). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(78), 24–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56145

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв