Розробка нанотехнології дрібнодисперсного замороженого пюре із грибів шампіньйонів (AGARICUS BISPORUS)
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56145Ключові слова:
кріодеструкція, наноструктуроване пюре, заморожування, біологічно активні речовини, білок, низькотемпературне подрібненняАнотація
Робота присвячена розробці нанотехнології дрібнодисперсного замороженого пюре з грибів шампіньйонів, де як інновації використовується кріогенне «шокове» заморожування і низькотемпературне подрібнення. Нова технологія дозволяє вилучити приховані в рослинній сировині форми БАР і біополімерів (білків) та більш повно використати біологічний потенціал сировини.
Посилання
- Pavljuk, R. Ju. (1996). Development of technology for preserved vitamin phytonutrients and their uses in food preventative action. Odessa, 446.
- Tutel'jan, V. A. (2004). Pitanie i zdorov'e. Pishhevaja promyshlennost', 5, 6–7.
- Pavljuk, R. Ju., Pogars'ka, V. V., Jur’jeva, O. O., Pavljuk, V. A. et al. (2014). Krio i mehanohimija v harchovyh tehnologijah. Kharkiv: Finart, 260.
- Jashhenko, O. V. (2012). Harchova ta biologichna rol' i'stivnyh ta likars'kyh grybiv v harchuvanni naselennja. Gigijena naselenyh misc', 59, 234–240.
- Chelela, B. L., Chacha, M., Matemu, A. (2014). Antibacterial and antifungal activities of selected wild mushrooms from Southern Highlands of Tanzania. American Journal of Research Communication, 2 (9), 58–68.
- Garcia-Lafuente, A., Moro, C., Villares, A., Guillamon, E., Rostagno, M. A., D’Arrigo, M., Martínez, J. A. (2010). Mushrooms as a source of anti-inflammatory agents. Anti-Inflammatory and Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry, 9 (2), 125–141. doi: 10.2174/187152310791110643
- Bernas, E., Jaworska, G., Kmiecik, W. (2006). Storage and processing of edible mushrooms. Acta scientiarum polonorum. Technologia alimentaria, 5 (2), 5–23.
- Kanceljarenko, A. M., Zubchenko, K. V. (2012). Aktual'nist' pererobky kul'tyvovanyh grybiv u gotovu harchovu produkciju. Aktual'ni problemy rozvytku harchovyh vyrobnyctv gotel'nogo, restorannogo gospodarstv i torgivli. Kharkiv: HDUHT, 1, 12.
- Reis, F. S., Barros, L., Martins, A., Ferreira, I. C. (2012). Chemical composition and nutritional value of the most widely appreciated cultivated mushrooms. Food and Chemical Toxicology, 50 (2), 191–197. doi: 10.1016/j.fct.2011.10.056
- Bernas, E., Jaworska, G., Lisiewska, Z. (2006). Edible mushrooms as a source of valuable nutritive constituents. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. Acta scientiarum polonorum. Technologia alimentaria, 5 (1), 5–20.
- WHO/FAO/UNU (2007). Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition: report of a Joint WHO/FAO/UNU. Expert Consultation. WHO technical report series. Geneva: World Healt Organization, 935, 266. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43411/1/WHO_TRS_935_eng.pdf
- Braaksma, A., Schaap, D. J. (1996). Protein analysis of the common mushroom Agaricus bisporus. Postharvest Biology and Technology, 7 (1-2), 119–127. doi: 10.1016/0925-5214(95)00034-8
- Pavljuk, R. Ju., Macipura, T. S. (2012). Vyvchennja jakosti grybiv shampin'joniv pry nyz'kotemperaturnomu podribnenni. Aktual'ni problemy rozvytku harchovyh vyrobnyctv gotel'nogo, restorannogo gospodarstv i torgivli. Kharkiv: HDUHT, 1, 151.
- Ribeiro, B., de Pinhoa, P. G., Andrade, P. B., Baptista, P., Valentão, P. (2009). Fatty acid composition of wild edible mushrooms species: A comparative study. Microchemical Journal, 93 (1), 29–35. doi: 10.1016/j.microc.2009.04.005
- Jaworska, G., Bernas, E., Mickowska, B. (2011). Effect of production process on the amino acid content of frozen and canned Pleurotus ostreatus mushroom. Food Chemistry, 125 (3), 936–943. doi: 10.1016/j.foodchem.2010.09.084
- Bernas, E., Jaworska, G. (2010). Comparison of amino acid content in frozen P. Ostreatus and A. Bisporus mushrooms. Acta scientiarum polonorum. Technologia alimentaria, 9 (3), 295–303.
- Boldyrev, V. V. (2004). Mechanochemical modification and synthesis of drugs. Journal of Materials Science, 39 (16-17), 5117–5120. doi: 10.1023/b:jmsc.0000039193.69784.1d
- Balaz, P., Balaz, M., Bujnakova, Z. (2014). Mechanochemistry in technology: from minerals to nanomaterials and drugs. Chemical Engineering and Technology, 37 (5), 747–756. doi: 10.1002/ceat.201300669
- Balaz, P. (2010). Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Woodhead Publishing Limited, 400.
- Barambojm, N. K. (1978). Mehanohimija vysokomolekuljarnyh soedinenij. Moscow: Himija, 384.
- Antonova, I. A., Jushina, E. A., Varlamova, E. A. (2014). Nekotorye tehnologicheskie reshenija sohranenija BAV v konservirovannoj gribnoj produkcii. Sovremennaja nauka : aktual'nye problemy i puti ih reshenija, 10, 64–67.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Раїса Юріївна Павлюк, Вікторія Вадимівна Погарська, Тетяна Сергіївна Маціпура, Надія Пилипівна Максимова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.