Кількісне визначення вітаміну С в модельних харчових системах

Автор(и)

  • Вікторія Владленівна Євлаш Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Наталія Олександрівна Отрошко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Зінаїда Валерївна Вакшуль Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.5617

Ключові слова:

методика визначення вітаміну С, хімічний склад, харчова система

Анотація

Встановлено, що існуючі методики визначення масової частки вітаміну С в харчових системах мають два недоліки: враховують тільки одну форму вітаміну С (L-аскорбінову кислоту) і не беруть до уваги можливу взаємодію між вітаміном С і іншими компонентами харчових систем. Показано, що існує залежність між складом модельної системи і визначаємою кількістю аскорбінової кислоти

Біографії авторів

Вікторія Владленівна Євлаш, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра загальної та харчової хімії

Наталія Олександрівна Отрошко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат хімічних наук

Кафедра загальної та харчової хімії

Зінаїда Валерївна Вакшуль, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра загальної та харчової хімії

Посилання

  1. Девис, М. Витамин С. Химия и биохимия [Текст] / М. Девис, Дж. Остин, Д. Патридж // М.: «Мир», 1999. – 176 с.
  2. Терентьева, В. Л. Исследование выделенного из капусты аскорбиногена как связанной формы аскорбиновой кислоты [Текст] / В. Л. Терентьева // Современные вопросы советской витаминологии, АМН СССР, М.: Медгиз, 15, 1955, С. 81-94.
  3. Букин, В. Н. Биохимия витаминов. Избранные труды [Текст] / В Н. Букин. – М.: Наука, 1982. – 320 c.
  4. Євлаш В.В. Удосконалення методик хімічного аналізу вітаміну С у харчових продуктах [Текст] / В.В. Євлаш, Н.О. Отрошко, З.В. Вакшуль. // Прогресивна техніка та технології харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг: Міжнародна науково-практична конференція, 18 жовтня 2012 р. – Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі, Харків: ХДУХТ, 2012. – Ч.1. – 478 с.
  5. Шамрай, Е.Ф. Определение связанных форм аскорбиновой кислоты в растительных соках хроматографическим и полярографическим методами. Витамины. Вып.1: Методы исследования, естественные ресурсы и биохимия витаминов [Текст] / Е. Ф. Шамрай – К.: Издательство АН УССР, 1953 . – 255 с.
  6. ГОСТ 24556-89 «Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина C» [Текст] / Введ.1989.03.27 – М.: ИПК Издательство стандартов, 2003. – 10 с.
  7. Брюханова, Н.А. Стабилизаторы витамина С и их применение в общественном питании [Текст] / Н. А. Брюханова. // Современные вопросы советской витаминологии, АМН СССР, М.: Медгиз, 15, 1955, С. 15-29.
  8. Скурихин, И. М. Химический состав пищевых продуктов. Кн. 2: Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микро- элементов, органических кислот и углеводов [Текст] / И. М. Скурихин, М. Н. Волгарева // М.: ВО «Агропромиздат», 1987. – 360 с.
  9. Трегубов, Н.Н. Технология крахмала и крахмалопродуктов [Текст] / Н.Н. Трегубов, Е.Я. Жарова, А.И. Жушман, Е.К. Сидорова. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 472 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-12-13

Як цитувати

Євлаш, В. В., Отрошко, Н. О., & Вакшуль, З. В. (2012). Кількісне визначення вітаміну С в модельних харчових системах. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(60), 52–55. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.5617

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв