Розробка кріогенної технології отримання нанопорошків із топінамбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56170Ключові слова:
кріогенне заморожування, дрiбнодисперсне подрібнення, сублімаційне сушіння, топінамбур, інулін, нанопорошкиАнотація
Запропоновано та розроблено кріогенну технологію отримання нанопорошків із топінамбуру, яка відрізняється від традиційних застосуванням кріогенного «шокового» заморожування,низькотемпературного дрібнодисперсного подрібнення та сублімаційного сушіння. Нова технологія дозволяє більш повно вилучити біологічно активні речовини із зв’язаного з біополімерами наноасоціатів у вільний стан та зруйнувати полісахарид інулін на 45-55 % до окремих його мономерів – фруктози.
Посилання
- FAO/WHO/UNU (2004). Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health / resolution WHA.55.23 adopted by the 57-th Session of the World Health Assembly (WHA), World Health Organization, Geneva.
- FAO/WHO/UNU (2013). Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation. Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92, 57.
- Tutelian, V., Razumov, A., Vyalkov, A. and others (2010). Scientific basis for a healthy diet. Moscow: Publishing house "Panorama". Science and Practice, 816.
- Simahina, G., Ukrainets, A. (2010). Innovative technologies and products of healthy food. Kyiv: NUFT, 295.
- Nechayev, A. (2007). Food Chemistry. St. Petersburg: Publisher "GIORD", 635.
- Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Pavlyuk, V., Berestova, A., Maksimova, N. (2015). Cryogenic mechanochemistry in nanotechnologies of food products: monography. Kharkiv: KSUFT, 218.
- Tur, J. A., Bibiloni, M. M. (2015). Functional Foods. Reference Module in Food Science, from Encyclopedia of Food and Health, 157–161. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00340-8
- Galland, L. (2014). Functional Foods: Health Effects and Clinical Applications. Reference Module in Biomedical Sciences, from Encyclopedia of Human Nutrition (Third Edition), 366–371. doi: 10.1016/b978-0-12-375083-9.00130-6
- Bach, V., Clausen, M., Edelenbos, M. (2015). Production of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) and Impact on Inulin and Phenolic Compounds. Processing and Impact on Active Components in Food, 97–102. doi: 10.1016/b978-0-12-404699-3.00012-3
- Afoakwah, N. A., Dong, Y., Zhao, Y. Xiong, Z., Owusu, J., Wang, Y., Zhang, J. (2015). Characterization of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) powder and its application in emulsion-type sausage. LWT – Food Science and Technology, 64 (1), 74–81. doi: 10.1016/j.lwt.2015.05.030
- Radovanovic, A., Stojceska, V., Plunkett, A. Jankovic, S., Milovanovic, D., Cupara,S. (2015). The use of dry Jerusalem artichoke as a functional nutrient in developing extruded food with low glycemic index. Food Chemistry, 177, 81–88. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.12.096
- Dieticheskie svojstva inulina i oligofruktozy BeneoTM [Dietary properties of inulin and oligofructose BeneoTM.Available at: http://www.beneo.com/Homepage/
- Kolida, S., Tuohy, K., Gibson, G. (2002). Prebiotic effects of inulin and oligofructose. The British journal of nutrition, 87 (2), 193–197.
- Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Bessarab, O., Balalai, K., Borysova, A., Loseva, S. (2014). Development of nanotechnology of fine-dispersed additives with the use of cryogenic mechanical modification. Eastern-European journal of enterprise technologie, 6/10 (72), 54–57. doi: 10.15587/1729-4061.2014.32607
- Chernenko, A., Altunian, M., Kubishkina, N. (2010). Perspective directions in technologies of topinambour processing. News of universities, Food, 5-6, 39–41.
- Nikitin, P., Novikov, I. (2008). Pat. 2444908. The method of complex processing of the tubers of Jerusalem artichoke, Russian Federation. Available at: http://www.findpatent.ru/patent/244/2444908.html
- Magomedov, G. O., Magomedov, M. G., Astredinova, V. V., Musaev, N. I. et. al. (2012). Patent 2467070 RF, MPK S13K 11/00, A23L 1/212 Sposob poluchenija koncentrirovannoj pasti iz topinambura. Zajavitel' i patentoobladatel' VGTA, № 2011112624/13; zajavl. 01.04.2011; opubl. 20.11.2012, Bjul. № 32.
- Tu, J., Zhang, M., Xu, B., Liu, H. (2015). Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus (Nelumbo nucifera) root. International Journal of Refrigeration, 52, 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015
- James, S. J., James, C. (2014). Chilling and Freezing. Food Safety Management, 20, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2
- Shi, L., Li, W., Sun, J., Qiu, Y.,Wei,X., Luan, G.Hu, Y.,Tatsumi, E. (2016). Grinding of maize: The effects of fine grinding on compositional, functional and physicochemical properties of maize flour. Journal of Cereal Science, 68, 25–30. doi: 10.1016/j.jcs.2015.11.004
- Boldyrev, V. V. (2004). Mechanochemical modification and synthesis of drugs. Journal of Materials Science, 39 (16/17), 5117–5120. doi: 10.1023/b:jmsc.0000039193.69784.1d
- Balaz, P., Balaz, M., Bujnakova, Z. (2014). Mechanochemistry in technology: from minerals to nanomaterials and drugs. Chemical Engineering & Technology, 37 (5), 747–756. doi: 10.1002/ceat.201300669
- Zhao, X., Zhu, H., Zhang, G., Tang, W. (2015). Effect of superfine grinding on the physicochemical properties and antioxidant activity of red grape pomace powders. Powder Technology, 286, 838–844. doi: 10.1016/j.powtec.2015.09.025
- Balaz, P. (2010). Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Woodhead Publishing Limited, 400.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Раїса Юріївна Павлюк, Олександр Семенович Бессараб, Вікторія Вадимівна Погарська, Катерина Сергіївна Балабай, Світлана Михайлівна Лосєва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.