Розробка кріогенної технології отримання нанопорошків із топінамбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту

Автор(и)

  • Раїса Юріївна Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Олександр Семенович Бессараб Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-8620-8694
  • Вікторія Вадимівна Погарська Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Катерина Сергіївна Балабай Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-6942-8556
  • Світлана Михайлівна Лосєва Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-1112-6616

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56170

Ключові слова:

кріогенне заморожування, дрiбнодисперсне подрібнення, сублімаційне сушіння, топінамбур, інулін, нанопорошки

Анотація

Запропоновано та розроблено кріогенну технологію отримання нанопорошків із топінамбуру, яка відрізняється від традиційних застосуванням кріогенного «шокового» заморожування,низькотемпературного дрібнодисперсного подрібнення та сублімаційного сушіння. Нова технологія дозволяє більш повно вилучити біологічно активні речовини із зв’язаного з біополімерами наноасоціатів у вільний стан та зруйнувати полісахарид інулін на 45-55 % до окремих його мономерів – фруктози.

Біографії авторів

Раїса Юріївна Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Олександр Семенович Бессараб, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України

Кафедра технології консервування

Вікторія Вадимівна Погарська, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Катерина Сергіївна Балабай, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Світлана Михайлівна Лосєва, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доцент

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. FAO/WHO/UNU (2004). Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health / resolution WHA.55.23 adopted by the 57-th Session of the World Health Assembly (WHA), World Health Organization, Geneva.
  2. FAO/WHO/UNU (2013). Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation. Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92, 57.
  3. Tutelian, V., Razumov, A., Vyalkov, A. and others (2010). Scientific basis for a healthy diet. Moscow: Publishing house "Panorama". Science and Practice, 816.
  4. Simahina, G., Ukrainets, A. (2010). Innovative technologies and products of healthy food. Kyiv: NUFT, 295.
  5. Nechayev, A. (2007). Food Chemistry. St. Petersburg: Publisher "GIORD", 635.
  6. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Pavlyuk, V., Berestova, A., Maksimova, N. (2015). Cryogenic mechanochemistry in nanotechnologies of food products: monography. Kharkiv: KSUFT, 218.
  7. Tur, J. A., Bibiloni, M. M. (2015). Functional Foods. Reference Module in Food Science, from Encyclopedia of Food and Health, 157–161. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00340-8
  8. Galland, L. (2014). Functional Foods: Health Effects and Clinical Applications. Reference Module in Biomedical Sciences, from Encyclopedia of Human Nutrition (Third Edition), 366–371. doi: 10.1016/b978-0-12-375083-9.00130-6
  9. Bach, V., Clausen, M., Edelenbos, M. (2015). Production of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) and Impact on Inulin and Phenolic Compounds. Processing and Impact on Active Components in Food, 97–102. doi: 10.1016/b978-0-12-404699-3.00012-3
  10. Afoakwah, N. A., Dong, Y., Zhao, Y. Xiong, Z., Owusu, J., Wang, Y., Zhang, J. (2015). Characterization of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) powder and its application in emulsion-type sausage. LWT – Food Science and Technology, 64 (1), 74–81. doi: 10.1016/j.lwt.2015.05.030
  11. Radovanovic, A., Stojceska, V., Plunkett, A. Jankovic, S., Milovanovic, D., Cupara,S. (2015). The use of dry Jerusalem artichoke as a functional nutrient in developing extruded food with low glycemic index. Food Chemistry, 177, 81–88. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.12.096
  12. Dieticheskie svojstva inulina i oligofruktozy BeneoTM [Dietary properties of inulin and oligofructose BeneoTM.Available at: http://www.beneo.com/Homepage/
  13. Kolida, S., Tuohy, K., Gibson, G. (2002). Prebiotic effects of inulin and oligofructose. The British journal of nutrition, 87 (2), 193–197.
  14. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Bessarab, O., Balalai, K., Borysova, A., Loseva, S. (2014). Development of nanotechnology of fine-dispersed additives with the use of cryogenic mechanical modification. Eastern-European journal of enterprise technologie, 6/10 (72), 54–57. doi: 10.15587/1729-4061.2014.32607
  15. Chernenko, A., Altunian, M., Kubishkina, N. (2010). Perspective directions in technologies of topinambour processing. News of universities, Food, 5-6, 39–41.
  16. Nikitin, P., Novikov, I. (2008). Pat. 2444908. The method of complex processing of the tubers of Jerusalem artichoke, Russian Federation. Available at: http://www.findpatent.ru/patent/244/2444908.html
  17. Magomedov, G. O., Magomedov, M. G., Astredinova, V. V., Musaev, N. I. et. al. (2012). Patent 2467070 RF, MPK S13K 11/00, A23L 1/212 Sposob poluchenija koncentrirovannoj pasti iz topinambura. Zajavitel' i patentoobladatel' VGTA, № 2011112624/13; zajavl. 01.04.2011; opubl. 20.11.2012, Bjul. № 32.
  18. Tu, J., Zhang, M., Xu, B., Liu, H. (2015). Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus (Nelumbo nucifera) root. International Journal of Refrigeration, 52, 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015
  19. James, S. J., James, C. (2014). Chilling and Freezing. Food Safety Management, 20, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2
  20. Shi, L., Li, W., Sun, J., Qiu, Y.,Wei,X., Luan, G.Hu, Y.,Tatsumi, E. (2016). Grinding of maize: The effects of fine grinding on compositional, functional and physicochemical properties of maize flour. Journal of Cereal Science, 68, 25–30. doi: 10.1016/j.jcs.2015.11.004
  21. Boldyrev, V. V. (2004). Mechanochemical modification and synthesis of drugs. Journal of Materials Science, 39 (16/17), 5117–5120. doi: 10.1023/b:jmsc.0000039193.69784.1d
  22. Balaz, P., Balaz, M., Bujnakova, Z. (2014). Mechanochemistry in technology: from minerals to nanomaterials and drugs. Chemical Engineering & Technology, 37 (5), 747–756. doi: 10.1002/ceat.201300669
  23. Zhao, X., Zhu, H., Zhang, G., Tang, W. (2015). Effect of superfine grinding on the physicochemical properties and antioxidant activity of red grape pomace powders. Powder Technology, 286, 838–844. doi: 10.1016/j.powtec.2015.09.025
  24. Balaz, P. (2010). Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Woodhead Publishing Limited, 400.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-18

Як цитувати

Павлюк, Р. Ю., Бессараб, О. С., Погарська, В. В., Балабай, К. С., & Лосєва, С. М. (2015). Розробка кріогенної технології отримання нанопорошків із топінамбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(78), 4–10. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56170

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв