Вплив теплової обробки антиоксидантами на утилізацію активних форм кисню впродовж зберігання кабачків

Автор(и)

  • Олеся Петрівна Прісс Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Валентина Василівна Калитка Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-8506-9159

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56188

Ключові слова:

кабачки, зберігання, теплова обробка, антиоксиданти, малоновий діальдегід, супероксиддисмутаза, каталаза, пероксидаза

Анотація

Досліджено комбінований вплив теплової обробки та антиоксидантів на зменшення окисного пошкодження індукованого охолодженням в кабачках. Встановлено, що застосування теплової обробки антиоксидантами знижує пошкодженість холодом впродовж зберігання кабачків. Поєднання теплової обробки та антиоксидантів дозволяє індукувати ензиматичну систему антиоксидантного захисту та знизити рівень перекисного окислення ліпідів впродовж зберігання кабачків

Біографії авторів

Олеся Петрівна Прісс, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Валентина Василівна Калитка, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Доктор сільськогосподарських наук, професор

НДІ Агротехнологій та екології

Посилання

  1. Karuppanapandian, T., Moon, J. C., Kim, C., Manoharan, K., Kim, W. (2011). Reactive oxygen species in plants: their generation, signal transduction, and scavenging mechanisms. Australian Journal of Crop Science, 5(6), 709–725.
  2. Shewfelt, R. L., Del Rosario, B. A. (2000). The role of lipid peroxidation in storage disorders of fresh fruits and vegetables. HortScience, 35 (4), 575–579.
  3. Gill, S. S., Tuteja, N. (2010). Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiol. Biochem., 48 (12), 909–930. doi: 10.1016/j.plaphy.2010.08.016.
  4. Sharma, P., Jha, A. B., Dubey, R. S., Pessarakli, M. (2012). Reactive oxygen species, oxidative damage, and antioxidative defense mechanism in plants under stressful conditions. Journal of Botany, 217037, doi: 10.1155/2012/217037
  5. Scandalios, J. G. (1993). Oxygen stress and superoxide dismutases. Plant physiology, 101 (1), 7.
  6. Hodges, D. M., DeLong, J. M. (2007). The relationship between antioxidants and postharvest storage quality of fruits and vegetables. Stewart Posthar. Rev., 3 (3), 1–9. doi: 10.2212/spr.2007.3.12
  7. Lester, G. E. (2003). Oxidative stress affecting fruit senescence. In Hodges D. M. ed. Postharvest oxidative stress in horticultural crops. New York: Food Products Press, 113–129.
  8. Sugar, D. (2009). Influence of temperature and humidity in management of postharvest decay. Stewart Postharvest Review, 5 (2), 1–5. doi: 10.2212/spr.2009.2.1
  9. Kanlayanarat, S., Rolle, R., Acedo, Jr A. (2009). Horticultural chain management for countries of Asia and the Pacific region: a training package. Rome, Italy: FAO, 214
  10. McCollum, T. G. (2007). Squash. In Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. eds. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. Washington, DC. Аvailable at: http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/squash.pdf
  11. Carvajal, F., Martinez, C., Jamilena, M., Garrido, D. (2011). Differential response of zucchini varieties to low storage temperature. Scientia Horticulturae, 130 (1), 90–96. doi: 10.1016/j.scienta.2011.06.016.
  12. Brew, B. S., Berry, A. D., Sargent, S. A., Shaw, N. L., Cantliffe, D. J. (2006). Determination of optimum storage conditions for ‘baby’summer squash fruit (Cucurbita pepo). Proc. Florida State Hort. Soc., 119, 343–346.
  13. Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1. doi: 10.1038/hortres.2014.30.
  14. Wang, C. Y. (1995). Effect of temperature preconditioning on catalase, peroxidase, and superoxide dismutase in chilled zucchini squash. Postharvest Biol. Technol., 5 (1), 67–76. doi: 10.1016/0925–5214(94)00020–S.
  15. Lurie, S. (1998). Postharvest heat treatments. Postharvest Biol. Technol., 14 (3), 257–269. doi: 10.1016/S0925–5214(98)00045–3
  16. Wang, C. Y. (1994). Combined treatment of heat shock and low temperature conditioning reduces chilling injury in zucchini squash. Postharvest Biol. Technol., 4 (1), 65–73.doi: 10.1016/0925–5214(94)90008–6
  17. Laamim, M., Lapsker, Z., Fallik, E., Ait–Oubahou, A., Lurie, S. (1998). Treatments to reduce chilling injury in harvested cucumbers. Advances in horticultural science, 12 (4), 175–178.
  18. Priss, O. P., Prokudina,T. F., Zhukova, V. F. (2009). Substance for the treatment of fruit vegetables before storage. Pat. 41177 Ukraine, IPC А23В 7/00, А23L 3/34. u 200813962; declared 04.12.2008; published 12.05.09, № 9.
  19. Dykyi, I. L., Ostapenko, V. M., Filimonova, N. I., Heyderikh, O. H., Kovalov, V. V. (2005). Microbiological study a chlorophyllipt for prepare a soft form of anti–infective drug. Journal of Pharmacy, 4, 73–76.
  20. Sanitary rules and regulations on the use of food additives: approved Ministry of Health of Ukraine 23.07.96 № 222. Available at: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0715–96.
  21. Gonzalez–Aguilar, G. A., Cruz, R., Baez, R., Wang, C. Y. (1999). Storage quality of bell peppers pretreated with hot water and polyethylene packaging. Journal of food quality, 22 (3), 287–299. doi: 10.1111/j.1745–4557.1999.tb00558.x.
  22. Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., Slavnyi, P. C. (2001). Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants. Kyiv: Fitosotsiotsentr, 200.
  23. Sirota, T. V. (2000). A method for determining the antioxidant activity of superoxide dismutase and chemical compounds. Russian Federation Patent 2144674. МПК7 G 01 N33/52, G 01 N33/68. № 99103192/14; declared 24.02.1999; publashed 20.01.2000, № 2, 2.
  24. Hrytsayenko, Z. M., Hrytsayenko, A. O., Karpenko,V. P. (2003). Methods of biological and agrochemical research plants and soils. Kyiv: NIChLAVA, 320.
  25. Zemljanuhin, A. A. (1985). Small workshop on Biochemistry. Voronezh: VHU, 128.
  26. Balandrán–Quintana, R. R., Mendoza–Wilson, A. M., Gardea–Béjar, A. A., Vargas–Arispuro, I., Martı́nez–Téllez, M. A. (2003). Irreversibility of chilling injury in zucchini squash (Cucurbita pepo L.) could be a programmed event long before the visible symptoms are evident. Biochemical and biophysical research communications, 307 (3), 553–557. doi: 10.1016/S0006–291X(03)01212–9
  27. Del Rio, D., Stewart, A. J., Pellegrini, N. (2005). A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 15 (4), 316–328. doi: 10.1016/j.numecd.2005.05.003
  28. Casano, L. M., Martin, M., Sabater, B. (1994). Sensitivity of superoxide dismutase transcript levels and activities to oxidative stress is lower in mature–senescent than in young barley leaves. Plant Physiology, 106 (3), 1033–1039. doi: 10.1104/pp.106.3.1033
  29. Gualanduzzi, S., Baraldi, E., Braschi, I., Carnevali, F., Gessa, C. E., De Santis, A. (2009). Respiration, hydrogen peroxide levels and antioxidant enzyme activities during cold storage of zucchini squash fruit. Postharvest Biol. Technol., 52 (1), 16–23. doi: 10.1016/j.postharvbio.2008.09.010
  30. Zheng, Y., Fung, R. W., Wang, S. Y., Wang, C. Y. (2008). Transcript levels of antioxidative genes and oxygen radical scavenging enzyme activities in chilled zucchini squash in response to superatmospheric oxygen. Postharvest Biol. Technol., 47 (2), 151–158. doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.06.016
  31. Keren‐Keiserman, A., Tanami, Z., Shoseyov, O., Ginzberg, I. (2004). Peroxidase activity associated with suberization processes of the muskmelon (Cucumis melo) rind. Physiologia plantarum, 121 (1), 141–148. doi: 10.1111/j.0031–9317.2004.00301.x

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-18

Як цитувати

Прісс, О. П., & Калитка, В. В. (2015). Вплив теплової обробки антиоксидантами на утилізацію активних форм кисню впродовж зберігання кабачків. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(78), 47–53. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56188

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв