Дослідження та аналіз складу шоколадно-горіхової пасти з поліфункціональними властивостями

Автор(и)

  • Наталія Вячеславівна Кондратюк Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара пр. Гагаріна, 72, м. Дніпропетровськ, Україна, 49010, Україна https://orcid.org/0000-0003-4578-9108
  • Ігор Миколайович Гаркуша ТОВ «Гудвіл Інвест» вул. Шевченко, 10/310, м. Дніпропетровськ, Україна, 49000, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59693

Ключові слова:

шоколадно-горіхова паста, солодкий екстракт з листя стевії, білково-жирова композиція

Анотація

Досліджено жирно-кислотний та амінокислотний склад білково-жирової композиції, розробленої для виготовлення шоколадно-горіхової пасти з солодким екстрактом з листя стевії. Вивчено харчову, біологічну цінність та показники якості готової продукції. Окреслені переваги розробленої шоколадно-горіхової пасти зі стевією над аналогами, що містять цукор, з точки зору фізіологічних потреб у есенціальних речовинах різних категорій населення.

Біографії авторів

Наталія Вячеславівна Кондратюк, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара пр. Гагаріна, 72, м. Дніпропетровськ, Україна, 49010

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій

Ігор Миколайович Гаркуша, ТОВ «Гудвіл Інвест» вул. Шевченко, 10/310, м. Дніпропетровськ, Україна, 49000

Генеральний директор

Посилання

  1. Ramos, O. L., Pereira, R. N., Rodrigues, R. M., Teixeira, J. A., Vicente, A. A., Malcata, F. X. (2016). Whey and Whey Powders: Production and Uses. Encyclopedia of Food and Health, 498–505. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00747-9
  2. Patel, S. (2015). Functional food relevance of whey protein: A review of recent findings and scopes ahead. Journal of Functional Foods, 19, 308–319. doi: 10.1016/j.jff.2015.09.040
  3. Stevia (2016). Available at: http://www.stevia.in.ua
  4. Vargaljuk, V. F., Kondratjuk, N. V., Kalinichenko, A. O. (2011). Theoretiko-fiziologichni aspecty vykorystannya kharchovoyi sumishi maltodextrynu zi steviozydom. Kharchovi dobavky. Kharchuvannya zdorovoyi ta hvoroyi ludyny. 4, 48–56.
  5. Bhasker, S., Madhav, H., Chinnamma, M. (2015). Molecular evidence of insulinomimetic property exhibited by steviol and stevioside in diabetes induced L6 and 3T3L1 cells. Phytomedicine, 22 (11), 1037–1044. doi: 10.1016/j.phymed.2015.07.007
  6. Sehar, I., Kaul, A., Bani, S., Pal, H. C., Saxena, A. K. (2008). Immune up regulatory response of a non-caloric natural sweetener, stevioside. Chemico-Biological Interactions, 173 (2), 115–121. doi: 10.1016/j.cbi.2008.01.008
  7. Egorov, E. Yu., Batashova, N. V. (2010). Razrabotka receptury i tovarovednaya ocenka konditerskoy pasty so zhmyhom krdrovogo oreha. Pischevaya tehnologiya, 4, 36–39.
  8. Kozarenko, T. D. (1975). Ionoobmennaya hromatografiya aminokislot. Novosibirsk: Nauka, 134.
  9. Tereschuk, L. V., Mamonov, A. S., Krayeva, K. V., Subbotina, M. A. (2014). Optimizatsiya sostava zhirovyh kompozitsyy dlya spredov. Tehnika I tehnologiya pischevyh proizvodstv, 4, 63–71.
  10. Cooper, R. E., Tye, C., Kuntsi, J., Vassos, E., & Asherson, P. (2016). The effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation on emotional dysregulation, oppositional behaviour and conduct problems in ADHD: A systematic review and meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 190, 474–482. doi: 10.1016/j.jad.2015.09.053
  11. Bos, D. J., van Montfort, S. J. T., Oranje, B., Durston, S., Smeets, P. A. M. (2015). Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids on human brain morphology and function: What is the evidence? European Neuropsychopharmacology. doi: 10.1016/j.euroneuro.2015.12.031
  12. Fedor, D. M., & Kelley, D. S. (2013). Polyunsaturated Fatty Acids and Insulin Resistance. Bioactive Food as Dietary Interventions for Diabetes, 183–194. doi: 10.1016/b978-0-12-397153-1.00018-4
  13. Endo, J., Arita, M. (2016). Cardioprotective mechanism of omega-3 polyunsaturated fatty acids. Journal of Cardiology, 67 (1), 22–27. doi: 10.1016/j.jjcc.2015.08.002
  14. Pardeike, J., Hommoss, A., Müller, R. H. (2009). Lipid nanoparticles (SLN, NLC) in cosmetic and pharmaceutical dermal products. International Journal of Pharmaceutics, 366 (1-2), 170–184. doi: 10.1016/j.ijpharm.2008.10.003
  15. Kar, S., Wong, M., Rogozinska, E., Thangaratinam, S. (2016). Effects of omega-3 fatty acids in prevention of early preterm delivery: a systematic review and meta-analysis of randomized studies. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 198, 40–46. doi: 10.1016/j.ejogrb.2015.11.033
  16. Musiyuk, А. (2016). Polza zhyrnyh kislot OmegaPolza zhirnyh kislot Omega-6-9. Available at: http://www.f-journal.ru

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-11

Як цитувати

Кондратюк, Н. В., & Гаркуша, І. М. (2016). Дослідження та аналіз складу шоколадно-горіхової пасти з поліфункціональними властивостями. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10(79), 36–41. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59693

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв