Дослідження та аналіз складу шоколадно-горіхової пасти з поліфункціональними властивостями
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59693Ключові слова:
шоколадно-горіхова паста, солодкий екстракт з листя стевії, білково-жирова композиціяАнотація
Досліджено жирно-кислотний та амінокислотний склад білково-жирової композиції, розробленої для виготовлення шоколадно-горіхової пасти з солодким екстрактом з листя стевії. Вивчено харчову, біологічну цінність та показники якості готової продукції. Окреслені переваги розробленої шоколадно-горіхової пасти зі стевією над аналогами, що містять цукор, з точки зору фізіологічних потреб у есенціальних речовинах різних категорій населення.
Посилання
- Ramos, O. L., Pereira, R. N., Rodrigues, R. M., Teixeira, J. A., Vicente, A. A., Malcata, F. X. (2016). Whey and Whey Powders: Production and Uses. Encyclopedia of Food and Health, 498–505. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00747-9
- Patel, S. (2015). Functional food relevance of whey protein: A review of recent findings and scopes ahead. Journal of Functional Foods, 19, 308–319. doi: 10.1016/j.jff.2015.09.040
- Stevia (2016). Available at: http://www.stevia.in.ua
- Vargaljuk, V. F., Kondratjuk, N. V., Kalinichenko, A. O. (2011). Theoretiko-fiziologichni aspecty vykorystannya kharchovoyi sumishi maltodextrynu zi steviozydom. Kharchovi dobavky. Kharchuvannya zdorovoyi ta hvoroyi ludyny. 4, 48–56.
- Bhasker, S., Madhav, H., Chinnamma, M. (2015). Molecular evidence of insulinomimetic property exhibited by steviol and stevioside in diabetes induced L6 and 3T3L1 cells. Phytomedicine, 22 (11), 1037–1044. doi: 10.1016/j.phymed.2015.07.007
- Sehar, I., Kaul, A., Bani, S., Pal, H. C., Saxena, A. K. (2008). Immune up regulatory response of a non-caloric natural sweetener, stevioside. Chemico-Biological Interactions, 173 (2), 115–121. doi: 10.1016/j.cbi.2008.01.008
- Egorov, E. Yu., Batashova, N. V. (2010). Razrabotka receptury i tovarovednaya ocenka konditerskoy pasty so zhmyhom krdrovogo oreha. Pischevaya tehnologiya, 4, 36–39.
- Kozarenko, T. D. (1975). Ionoobmennaya hromatografiya aminokislot. Novosibirsk: Nauka, 134.
- Tereschuk, L. V., Mamonov, A. S., Krayeva, K. V., Subbotina, M. A. (2014). Optimizatsiya sostava zhirovyh kompozitsyy dlya spredov. Tehnika I tehnologiya pischevyh proizvodstv, 4, 63–71.
- Cooper, R. E., Tye, C., Kuntsi, J., Vassos, E., & Asherson, P. (2016). The effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation on emotional dysregulation, oppositional behaviour and conduct problems in ADHD: A systematic review and meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 190, 474–482. doi: 10.1016/j.jad.2015.09.053
- Bos, D. J., van Montfort, S. J. T., Oranje, B., Durston, S., Smeets, P. A. M. (2015). Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids on human brain morphology and function: What is the evidence? European Neuropsychopharmacology. doi: 10.1016/j.euroneuro.2015.12.031
- Fedor, D. M., & Kelley, D. S. (2013). Polyunsaturated Fatty Acids and Insulin Resistance. Bioactive Food as Dietary Interventions for Diabetes, 183–194. doi: 10.1016/b978-0-12-397153-1.00018-4
- Endo, J., Arita, M. (2016). Cardioprotective mechanism of omega-3 polyunsaturated fatty acids. Journal of Cardiology, 67 (1), 22–27. doi: 10.1016/j.jjcc.2015.08.002
- Pardeike, J., Hommoss, A., Müller, R. H. (2009). Lipid nanoparticles (SLN, NLC) in cosmetic and pharmaceutical dermal products. International Journal of Pharmaceutics, 366 (1-2), 170–184. doi: 10.1016/j.ijpharm.2008.10.003
- Kar, S., Wong, M., Rogozinska, E., Thangaratinam, S. (2016). Effects of omega-3 fatty acids in prevention of early preterm delivery: a systematic review and meta-analysis of randomized studies. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 198, 40–46. doi: 10.1016/j.ejogrb.2015.11.033
- Musiyuk, А. (2016). Polza zhyrnyh kislot OmegaPolza zhirnyh kislot Omega-6-9. Available at: http://www.f-journal.ru
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Наталія Вячеславівна Кондратюк, Ігор Миколайович Гаркуша
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.