Дослідження інтенсивності процесу втрати маси плодів сливи під час зберігання

Автор(и)

  • Марина Єгорівна Сердюк Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна
  • Дмитро Сергійович Степаненко Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Леніна, 20, м. Мелітополь, Україна, 72313, Україна https://orcid.org/0000-0002-6757-9382
  • Сергій Володимирович Кюрчев Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-6512-8118

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59694

Ключові слова:

слива, плоди, втрати маси, зберігання, погодні умови, цукри, сухі речовини

Анотація

Встановлено, що основним показником хімічного складу, який має домінуючий вплив на інтенсивність втрат маси плодів сливи, є вміст сухих речовин. Серед досліджених погодних чинників найбільш істотний вплив має сума активних температур останнього місяця формування плодів. За допомогою регресійного аналізу були розроблені математичні моделі для завчасного прогнозування втрат маси.

Біографії авторів

Марина Єгорівна Сердюк, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Дмитро Сергійович Степаненко, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Леніна, 20, м. Мелітополь, Україна, 72313

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра «Екологія та зоологія»

Сергій Володимирович Кюрчев, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології конструкційних матеріалів 

Посилання

  1. Fourie, P. C. (1996). Fruit and human nutrition. Fruit Processing, 20–39. doi: 10.1007/978-1-4615-2103-7_2
  2. Dikeman, C. L., Bauer, L. L., Fahey, G. C. (2004). Carbohydrate Composition of Selected Plum/Prune Preparations. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52 (4), 853–859. doi: 10.1021/jf034858u
  3. Guerra, M., Casquero, P. A. (2008). Effect of harvest date on cold storage and postharvest quality of plum cv. Green Gage. Postharvest Biology and Technology, 47 (3), 325–332. doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.07.009
  4. Manganaris, А., Vicente, А. Р., Crisosto, С. Н. (2007) Effect of preharvest and postharvest conditions and treatments on plum fruit quality Agric. Food Chem, 55 (17), 7015–7020.
  5. Ramming, D. W., Cociu, V. (1991). PLUMS (PRUNUS). Acta Horticulturae, 290 (6), 235–290. doi: 10.17660/actahortic.1991.290.6
  6. Zaremchuk, R. Sh., Bogatyreva, S. V., Smelik, T. L. (2014). Kachestvo plodov perspektivnyh sortov slivy domashnej dlja Krasnodarskogo kraja. Plodovodstvo i vinogradarstvo Juga Rossii, 28 (04), 9. Available at: http://www.journal.kubansad.ru/pdf/14/04/03.pdf
  7. Ostapchuk, Yu. M. (Ed.) (2012). Departament silskogo gospodarstva I navkolishnogo seredovischa. Derzhavniy komItet statistiki Ukrayini. Statistichniy zbIrnik «Roslinnitstvo UkraYini u 2012 rotsi», 108.
  8. Loginov, M. I. (2014) Texnologiya vy`robny`cztva i pererobka produktiv rosly`nny`cztva: navch. posibny`k. Gluxiv: GNPU, 229.
  9. Paull, R. (1999). Effect of temperature and relative humidity on fresh commodity quality. Postharvest Biology and Technology, 15 (3), 263–277. doi: 10.1016/s0925-5214(98)00090-8
  10. Mikhailik, V. A., Dmitrenko, N. V., Snezhkin, Yu. F. (2014).Change in the Specific Heat Capacity of Parenchymal Tissues of Apples due to Dehydration, Journal of Engineering Physics and Thermophysics, 87 (1), 48–53. doi: 10.1007/s10891-014-0983-7
  11. Roweands, R. (1998) Fruit juice flows with growing soft drinks market, Brew. and Beverage Ind. Int., 1, 23–24, 26.
  12. Murashev, S. V. (2012). Vliyanie svobodnoy vlagi na estestvennuyu ubyil massyi plodovoy i yagodnoy produktsii pri holodilnom hranenii, Nauchnyiy zhurnal SPbGUNIPT. Seriya: Protsessyi i apparatyi pischevyih proizvodstv (elektronnyiy zhurnal), 2. Available at: http://processes.ihbt.ifmo.ru/ru/article/9194/vliyanie_svobodnoy_vlagi_na_estestvennuyu_ubyl_massy_plodovoy_i_yagodnoy_produkcii_pri_holodilnom_hranenii.htm
  13. Casquero, P. A., Guerra, M. (2009). Harvest parameters to optimise storage life of European plum “Oullins Gage.” International Journal of Food Science & Technology, 44 (10), 2049–2054. doi: 10.1111/j.1365-2621.2009.02029.x
  14. Ghaouth, A., Arul, J., Ponnampalam, R., Boulet, M. (1991). Use of chitosan coating to reduce water loss and maintain quality of cucumber and bell pepper fruits. Journal of Food Processing and Preservation, 15 (5), 359–368. doi: 10.1111/j.1745-4549.1991.tb00178.x
  15. Balan E. F., Chumak I. G., Kartofyanu V. G., Iukuridze E. Zh. (2007). Dinamika poter plodovoovoschnoy produktsii po etapam nepreryivnoy holodilno-transportnoy tsepi (HTTs). Holodilschik. Internet-vyipusk, 3 (27). Available at: http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_3_2007.htm
  16. Sánchez-González, L., Pastor, C., Vargas, M., Chiralt, A., González-Martínez, C., Cháfer, M. (2011). Effect of hydroxypropylmethylcellulose and chitosan coatings with and without bergamot essential oil on quality and safety of cold-stored grapes. Postharvest Biology and Technology, 60 (1), 57–63. doi: 10.1016/j.postharvbio.2010.11.004
  17. Bubly`k, M. O. (2002). Integral`na ocinka pogodny`x faktoriv dlya vy`roshhuvannya plodovy`x kul`tur, Visny`k agrarnoyi nauky,`6, 31–33.
  18. Radyuk, V. A. (1980).Vliyanie meteorologicheskih usloviy goda na lezhkost plodov yablok i grush, Plodovodstvo: Mezhved. Tematich, 4, 161–165.
  19. Najchenko, V. M., Zamors'ka, І. L. (2010). Tehnologіja zberіgannja і pererobki plodіv ta ovochіv. Uman'.: vidavec' «Sochіns'kij», 328.
  20. Dospehov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij). Moscow: Agropromizdat, 351.
  21. Ivanov, V. F. (1998). Ekologiya plodovyih kultur. Kyiv: Volna, 405
  22. Saati, T. L. (1989). Prinyatie resheniy. Metod analiza ierarhiy. Moscow: Radio i svyaz, 316.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-11

Як цитувати

Сердюк, М. Є., Степаненко, Д. С., & Кюрчев, С. В. (2016). Дослідження інтенсивності процесу втрати маси плодів сливи під час зберігання. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10(79), 42–48. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59694

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв