Дослідження інтенсивності процесу втрати маси плодів сливи під час зберігання
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59694Ключові слова:
слива, плоди, втрати маси, зберігання, погодні умови, цукри, сухі речовиниАнотація
Встановлено, що основним показником хімічного складу, який має домінуючий вплив на інтенсивність втрат маси плодів сливи, є вміст сухих речовин. Серед досліджених погодних чинників найбільш істотний вплив має сума активних температур останнього місяця формування плодів. За допомогою регресійного аналізу були розроблені математичні моделі для завчасного прогнозування втрат маси.
Посилання
- Fourie, P. C. (1996). Fruit and human nutrition. Fruit Processing, 20–39. doi: 10.1007/978-1-4615-2103-7_2
- Dikeman, C. L., Bauer, L. L., Fahey, G. C. (2004). Carbohydrate Composition of Selected Plum/Prune Preparations. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52 (4), 853–859. doi: 10.1021/jf034858u
- Guerra, M., Casquero, P. A. (2008). Effect of harvest date on cold storage and postharvest quality of plum cv. Green Gage. Postharvest Biology and Technology, 47 (3), 325–332. doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.07.009
- Manganaris, А., Vicente, А. Р., Crisosto, С. Н. (2007) Effect of preharvest and postharvest conditions and treatments on plum fruit quality Agric. Food Chem, 55 (17), 7015–7020.
- Ramming, D. W., Cociu, V. (1991). PLUMS (PRUNUS). Acta Horticulturae, 290 (6), 235–290. doi: 10.17660/actahortic.1991.290.6
- Zaremchuk, R. Sh., Bogatyreva, S. V., Smelik, T. L. (2014). Kachestvo plodov perspektivnyh sortov slivy domashnej dlja Krasnodarskogo kraja. Plodovodstvo i vinogradarstvo Juga Rossii, 28 (04), 9. Available at: http://www.journal.kubansad.ru/pdf/14/04/03.pdf
- Ostapchuk, Yu. M. (Ed.) (2012). Departament silskogo gospodarstva I navkolishnogo seredovischa. Derzhavniy komItet statistiki Ukrayini. Statistichniy zbIrnik «Roslinnitstvo UkraYini u 2012 rotsi», 108.
- Loginov, M. I. (2014) Texnologiya vy`robny`cztva i pererobka produktiv rosly`nny`cztva: navch. posibny`k. Gluxiv: GNPU, 229.
- Paull, R. (1999). Effect of temperature and relative humidity on fresh commodity quality. Postharvest Biology and Technology, 15 (3), 263–277. doi: 10.1016/s0925-5214(98)00090-8
- Mikhailik, V. A., Dmitrenko, N. V., Snezhkin, Yu. F. (2014).Change in the Specific Heat Capacity of Parenchymal Tissues of Apples due to Dehydration, Journal of Engineering Physics and Thermophysics, 87 (1), 48–53. doi: 10.1007/s10891-014-0983-7
- Roweands, R. (1998) Fruit juice flows with growing soft drinks market, Brew. and Beverage Ind. Int., 1, 23–24, 26.
- Murashev, S. V. (2012). Vliyanie svobodnoy vlagi na estestvennuyu ubyil massyi plodovoy i yagodnoy produktsii pri holodilnom hranenii, Nauchnyiy zhurnal SPbGUNIPT. Seriya: Protsessyi i apparatyi pischevyih proizvodstv (elektronnyiy zhurnal), 2. Available at: http://processes.ihbt.ifmo.ru/ru/article/9194/vliyanie_svobodnoy_vlagi_na_estestvennuyu_ubyl_massy_plodovoy_i_yagodnoy_produkcii_pri_holodilnom_hranenii.htm
- Casquero, P. A., Guerra, M. (2009). Harvest parameters to optimise storage life of European plum “Oullins Gage.” International Journal of Food Science & Technology, 44 (10), 2049–2054. doi: 10.1111/j.1365-2621.2009.02029.x
- Ghaouth, A., Arul, J., Ponnampalam, R., Boulet, M. (1991). Use of chitosan coating to reduce water loss and maintain quality of cucumber and bell pepper fruits. Journal of Food Processing and Preservation, 15 (5), 359–368. doi: 10.1111/j.1745-4549.1991.tb00178.x
- Balan E. F., Chumak I. G., Kartofyanu V. G., Iukuridze E. Zh. (2007). Dinamika poter plodovoovoschnoy produktsii po etapam nepreryivnoy holodilno-transportnoy tsepi (HTTs). Holodilschik. Internet-vyipusk, 3 (27). Available at: http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_3_2007.htm
- Sánchez-González, L., Pastor, C., Vargas, M., Chiralt, A., González-Martínez, C., Cháfer, M. (2011). Effect of hydroxypropylmethylcellulose and chitosan coatings with and without bergamot essential oil on quality and safety of cold-stored grapes. Postharvest Biology and Technology, 60 (1), 57–63. doi: 10.1016/j.postharvbio.2010.11.004
- Bubly`k, M. O. (2002). Integral`na ocinka pogodny`x faktoriv dlya vy`roshhuvannya plodovy`x kul`tur, Visny`k agrarnoyi nauky,`6, 31–33.
- Radyuk, V. A. (1980).Vliyanie meteorologicheskih usloviy goda na lezhkost plodov yablok i grush, Plodovodstvo: Mezhved. Tematich, 4, 161–165.
- Najchenko, V. M., Zamors'ka, І. L. (2010). Tehnologіja zberіgannja і pererobki plodіv ta ovochіv. Uman'.: vidavec' «Sochіns'kij», 328.
- Dospehov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij). Moscow: Agropromizdat, 351.
- Ivanov, V. F. (1998). Ekologiya plodovyih kultur. Kyiv: Volna, 405
- Saati, T. L. (1989). Prinyatie resheniy. Metod analiza ierarhiy. Moscow: Radio i svyaz, 316.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Марина Єгорівна Сердюк, Дмитро Сергійович Степаненко, Сергій Володимирович Кюрчев
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.