Оптимізація рецептурного складу напою оздоровчого призначення на основі сироватки

Автор(и)

  • Наталія Андріївна Ткаченко Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2557-3927
  • Павло Олександрович Некрасов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
  • Світлана Іванівна Вікуль Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6753-5769

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59695

Ключові слова:

сироватка, Tagetes, ягідний наповнювач, екстрагування, біологічна активність, оптимізація, поверхня відклику

Анотація

Наведено результати досліджень щодо обґрунтування раціональних параметрів екстрагування біологічно активних речовин із квітів Tagetes patula. Оптимізовано рецептурний склад напою оздоровчого призначення на основі сирної сироватки, настою з квітів Tagetes patula, ягідного наповнювача «Лісова ягода». Наведено рекомендації щодо розробки технологій неферментованих і ферментованих сироватково-рослинних напоїв оздоровчого призначення.

Біографії авторів

Наталія Андріївна Ткаченко, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології молока, жирів та парфумерно-косметичних засобів

 

Павло Олександрович Некрасов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Світлана Іванівна Вікуль, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчової хімії

Посилання

  1. Gavrilov, G. B., Kravchenko, E. D. (2013) Puti racional`nogo ispolzovaniya molohnoyy sivorotki. Maslodeliye i sirodeliye, 2, 10–13.
  2. Chagarovs`kyj, O. P., Tkahcenko, N. A., Lysogor, T. A. (2013). Chimiya molohnoyi sirovini: navh. pos. dla stud. vihsich navh. zakladiv. Odesa «Сіmeks–print», 268.
  3. Tehnologiya molochnih produktiv. Spravochnik (2011). Tetra Pak, 440.
  4. Tkahcenko, N. A., Nekrasov, P. O., Vikul, S. I. (2015). Obgruntuvann`a parametriv pasterizaciyi bifidovmisnoyi sirovatki v tehnologiyah funkcional`nih molochnih napoiv. Innovaciyni aspekti rozvitku obladnannya harchovoyi i gotelnoyi industriyi v umovah suchasnosti: Mignarodna naukovo–praktichna konferenciya, 8–11 veresniya 2015. Kharkiv: HDUHT, 321–322.
  5. Diduh, N. A., Chagarovs`kyj, O. P., Lysogor, T. A. (2008). Zakvashuval`ni kompozyciyi dlya vyrobnycztva molochnyx produktiv funkcional`nogo pryznachennya. Odessa. Vydavnycztvo «Poligraf», 236.
  6. Faizi, S., Dar, A., Siddiqi, H., Naqvi, S., Naz, A., Bano, S., Lubna. (2011). Bioassay-guided isolation of antioxidant agents with analgesic properties from flowers of Tagetes patula . Pharmaceutical Biology, 49 (5), 516–525. doi: 10.3109/13880209.2010.523006
  7. Gong, Y., Liu, X., He, W.-H., Xu, H.-G., Yuan, F., Gao, Y.-X. (2012). Investigation into the antioxidant activity and chemical composition of alcoholic extracts from defatted marigold (Tagetes erecta L.) residue. Fitoterapia, 83 (3), 481–489. doi: 10.1016/j.fitote.2011.12.013
  8. Yasukawa, K., Kasahara, Y. (2013). Effects of Flavonoids from French Marigold (Florets of Tagetes patula L.) on Acute Inflammation Model . International Journal of Inflammation, 2013, 1–5. doi: 10.1155/2013/309493
  9. Politi, F., Watanabe, V., Figueira, G., Pietro, R. (2013). Anti-Candida Activity in Vitro of Tagetes patula L. (Asteraceae) Extracts. Planta Medica, 79 (10). doi: 10.1055/s-0033-1348567
  10. Ali, A., Tabanca, N., Demirci, B., Amin, E., Khan, I. (2015). Chemical composition of Tagetes patula essential oil and its bioactivity against Aedes aegypti. Planta Medica, 81 (05). doi: 10.1055/s-0035-1545156
  11. Zuorro, A., Lavecchia, R. (2010). New functional food products containing lutein and zeaxanthin from marigold (Tagetes erecta L.) flowers. Journal of Biotechnology, 150, 296–296. doi: 10.1016/j.jbiotec.2010.09.247
  12. Manke Natchigal, A., Oliveira Stringheta, A. C., Corrêa Bertoldi, M., Stringheta, P. C. (2012). Quantification and characterization of lutein from tagetes (tagetes patula L.) and calendula (calendula Officinalis l.) flowers. Acta Horticulturae, 939, 309–314. doi: 10.17660/actahortic.2012.939.40
  13. Khalil, M., Raila, J., Ali, M., Islam, K. M. S., Schenk, R., Krause, J.-P. et. al. (2012). Stability and bioavailability of lutein ester supplements from Tagetes flower prepared under food processing conditions. Journal of Functional Foods, 4 (3), 602–610. doi: 10.1016/j.jff.2012.03.006
  14. Ramakrishnan, P., Chandrasekhar, T., Muralidharan, P. (2015). Cognitive enhancing, anti-acetylcholinesterase, and antioxidant properties of Tagetes patula on scopolamine-induced amnesia in mice. International Journal of Green Pharmacy, 9 (3), 167. doi: 10.4103/0973-8258.161234
  15. Martínez, R., Diaz, B., Vásquez, L., Compagnone, R. S., Tillett, S., Canelón, D. J. et. al. (2009). Chemical Composition of Essential Oils and Toxicological evaluation of Tagetes erecta and Tagetes patula from Venezuela . Journal of Essential Oil Bearing Plants, 12 (4), 476–481. doi: 10.1080/0972060x.2009.10643747
  16. Prakash, O., Rout, P. K., Chanotiya, C. S., Misra, L. N. (2012). Composition of essential oil, concrete, absolute and SPME analysis of Tagetes patula capitula. Industrial Crops and Products, 37 (1), 195–199. doi: 10.1016/j.indcrop.2011.11.020
  17. Myers, R., Montgomery, D., Anderson-Cook, C. (2009). Response surface methodology. New York: John Wiley & Sons.
  18. Sorokina, O. N., Sumina, E. G., Petracova, A. V., Baricheva, S. V. (2013). Spektrofotometricheskoye opredeleniye summarnogo soderganiya flavonoidov v lekarstvennih preparatah rastitel`nogo proishogdeniya. Izvestiya Saratovskogo un–ta. Nova seriya. Himiya. Biologiya. Ekologiya, 13 (3), 8–11.
  19. Homich, G. P., Vikul, S. I., Kapreliyanz, L. V., Osipova, L. A., Lozovs`ka, T. S. Vlasnik Odes`ka nazional`na akademiya harchovih tehnologiyi. u 201302626; zaiyvl. 04.03.2013; оpubl. 12.01.2015. Bul. 1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-11

Як цитувати

Ткаченко, Н. А., Некрасов, П. О., & Вікуль, С. І. (2016). Оптимізація рецептурного складу напою оздоровчого призначення на основі сироватки. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10(79), 49–57. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59695

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв