Вплив звукового опромінення на метаболізм клітин Chlorella vulgaris
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.63730Ключові слова:
культивування, мікроводорості, опромінення звуковими частотами, ліпіди, ультразвук, Chlorella vulgaris, біомасаАнотація
Розглянуто можливість збільшення біомаси Chlorella vulgaris та вмісту в клітинах ліпідної фракції за допомогою звукового опромінення. Показано, що найбільший приріст біомаси і ліпідної фракції спостерігається при опроміненні ультразвуком частотою 20 кГц. Опромінення нижчими частотами призводить до зниження приросту біомаси, але підвищує питомий вміст ліпідної фракції.
Посилання
- Becker, E. W. (1994) Microalgae: biotechnology and microbiology. Cambridge University Press, 301.
- Jel'piner, I. E. (1963) Ultrazvuk. Fiziko–himicheskoe i biologicheskoe dejstvie. Moscow: Fizmatgiz, 490.
- Malishevskij, A. O., Sanina, T. V., Alehina, N. N., Skrynnikova, Ju. V., Cheremushkina, I. V., Varnakov, A. E. (2008). Patent № 2328119 (RU), C12N13, C12N1/18, A21D8/02. Sposob aktivacii drozhzhej. № 2000124844/13, 15.01.2007; published: 10.07.2008.
- Klomklieng, W., Prateepasen, A. (2012). Molasses fermentation to ethanol by Saccharomyces cerevisiae M30 using low ultrasonic frequency stimulation. KKU Research J.,17 (6), 950–957.
- Al-Taee, N. E., Abood, S. A., Al-Mallah, M. K. (2013) Ultrasonic Waves Stimulate the Activity of Thymine Nucleotide Biosynthetic Enzymes, Nucleic Acids and Proteins Content of Sesamum Indicum L. Stem Calli. Pure Sciences, 39 (1), 91–97.
- Aladjadjiyan, А. (2012) Physical Factors for Plant Growth Stimulation Improve Food Quality. Food Production – Approaches, Challenges and Tasks, 145–168. doi: 10.5772/32039
- Hassanien, R. H., Hou, T., LI, Y., LI, B. (2014). Advances in Effects of Sound Waves on Plants. Journal of Integrative Agriculture, 13 (2), 335–348. doi: 10.1016/s2095-3119(13)60492-x
- Chowdhury, E. K., Lim, H.-S., Bae, H. (2014) Update on the Effects of Sound Wave on Plants. The Korean Society of Plant Pathology, 20 (1), 1–5.
- Qi, L., Teng, G., Hou, T., Zhu, B., Liu, X. (2010). Influence of Sound Wave Stimulation on the Growth of Strawberry in Sunlight Greenhouse. Computer and Computing Technologies in Agriculture III, 317, 449–454. doi: 10.1007/978-3-642-12220-0_65
- Xiaocheng, Y., Bochu, W., Chuanren, D. (2003). Effects of sound stimulation on energy metabolism of Actinidia chinensis callus. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 30 (1-2), 67–72. doi: 10.1016/s0927-7765(03)00027-4
- Joyce, E. M., Wu, X., Mason, T. J. (2010). Effect of ultrasonic frequency and power on algae suspensions. Journal of Environmental Science and Health, Part A, 45 (7), 863–866. doi: 10.1080/10934521003709065
- Lee, T. J., Nakano, K., Matsumara, M. (2001). Ultrasonic Irradiation for Blue-Green Algae Bloom Control. Environmental Technology, 22 (4), 383–390. doi: 10.1080/09593332208618270
- Krehbiel, J. D., Schideman, L. C., King, D. A., Freund, J. B. (2014). Algal cell disruption using microbubbles to localize ultrasonic energy. Bioresource Technology, 173, 448–451. doi: 10.1016/j.biortech.2014.09.072
- Ahn, C.-Y., Park, M.-H., Joung, S.-H., Kim, H.-S., Jang, K.-Y., Oh, H.-M. (2003). Growth Inhibition of Cyanobacteria by Ultrasonic Radiation: Laboratory and Enclosure Studies. Environmental Science & Technology, 37 (13), 3031–3037. doi: 10.1021/es034048z
- Yuan, Z. (2001) Biologic Effect of Ultrasonic Radioaitom on Marine Chlorella Journal of Xiamen University. Natur. Sci., 40 (3), 653–657.
- Choi, B., Lim, J.-H., Lee, J., Lee, T. (2013). Optimum conditions for cultivation of Chlorella sp. FC-21 using light emitting diodes. Korean Journal of Chemical Engineering, 30 (8), 1614–1619. doi: 10.1007/s11814-013-0081-0
- Upitis, V. V. (1983). Makro– i mikrojelementy v optimizacii mineral'nogo pitanija mikrovodoroslej. Riga: Znanie, 239.
- Men'shikov, V. V. (1987). Laboratornye metody issledovanija v klinike. Moscow: Medicina, 368.
- Rejnhol'd, V. (1987) Dvizhenie u rastenij. Moscow: Znanie, 176.
- GOST 13496.15–97 "Korma, Kombіkorma, Kombіkormova sirovina. Metodi viznachennja vmіstu vіl'nih zhirіv" (1997). Derzhavnyi standart Ukrainy.
- Golub, N. B., Levtun, I. I. (2015). Pіdvishhennja vmіstu lіpіdіv u klіtinah Chlorella vulgaris. Vіdnovljuvana energetika, 1 (40), 86–91.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Igor Levtun, Natalia Golub
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.