Технологія дієтичної добавки антиліполітичної дії на основі фенольних сполук і біополімерів гливи
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.64824Ключові слова:
технологія, дієтична добавка, інгібітор ліпази, біополімерний комплекс, гриби, ріпакАнотація
Розроблено технологію отримання дієтичної добавки антиліполітичної дії. Інгібітор ліпази – фенольні сполуки ріпаку іммобілізовано на біополімерному комплексі гливи звичайної. Показано, що іммобілізована форма інгібітору у порівнянні з інтактною має кращі фізико-хімічні показники, а також ступінь збереження активності як в умовах шлунково-кишкового тракту, так і при зберіганні.
Посилання
- Lavie, C. J., Milani, R. V., Artham, S. M., Patel, D. A., Ventura, H. O. (2009). The Obesity Paradox, Weight Loss, and Coronary Disease. The American Journal of Medicine, 122 (12), 1106–1114. doi: 10.1016/j.amjmed.2009.06.006
- Uretsky, S., Messerli, F. H., Bangalore, S., Champion, A., Cooper-DeHoff, R. M., Zhou, Q., Pepine, C. J. (2007). Obesity Paradox in Patients with Hypertension and Coronary Artery Disease. The American Journal of Medicine, 120 (10), 863–870. doi: 10.1016/j.amjmed.2007.05.011
- Rahmouni, K., Correia, M. L. G., Haynes, W. G., Mark, A. L. (2004). Obesity-Associated Hypertension: New Insights Into Mechanisms. Hypertension, 45 (1), 9–14. doi: 10.1161/01.hyp.0000151325.83008.b4
- Ogden, C. L., Yanovski, S. Z., Carroll, M. D., Flegal, K. M. (2007). The Epidemiology of Obesity. Gastroenterology, 132 (6), 2087–2102. doi: 10.1053/j.gastro.2007.03.052
- Avenell, A., Brown, T. J., McGee, M. A., Campbell, M. K., Grant, A. M., Broom, J. et. al. (2004). What are the long-term benefits of weight reducing diets in adults? A systematic review of randomized controlled trials. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 17 (4), 317–335. doi: 10.1111/j.1365-277x.2004.00531.x
- Ohkawara, K., Tanaka, S., Miyachi, M., Ishikawa-Takata, K., Tabata, I. (2007). A dose–response relation between aerobic exercise and visceral fat reduction: systematic review of clinical trials. International Journal of Obesity, 31 (12), 1786–1797. doi: 10.1038/sj.ijo.0803683
- Guire, M. M., Beerman, K. A. (2012). Nutritional Sciences: From Fundamentals to Food. 3rd edition. N.J., Wadsworth Cengage Learning, 736.
- Mertens, I. L., van Gaal, L. F. (2000). Overweight, Obesity, and Blood Pressure: The Effects of Modest Weight Reduction. Obesity Research, 8 (3), 270–278. doi: 10.1038/oby.2000.32
- Glazer, G. (2001). Long-term Pharmacotherapy of Obesity 2000. Archives of Internal Medicine, 161 (15), 1814–1824. doi: 10.1001/archinte.161.15.1814
- James, W. P. T., Caterson, I. D., Coutinho, W., Finer, N., Van Gaal, L. F., Maggioni, A. P. et. al. (2010). Effect of Sibutramine on Cardiovascular Outcomes in Overweight and Obese Subjects. New England Journal of Medicine, 363 (10), 905–917. doi: 10.1056/nejmoa1003114
- Chanoine, J.-P., Hampl, S., Jensen, C., Boldrin, M., Hauptman, J. (2005). Effect of Orlistat on Weight and Body Composition in Obese Adolescents. JAMA, 293 (23), 2873–2883. doi: 10.1001/jama.293.23.2873
- Maahs, D., Serna, D. G. de, Kolotkin, R. L., Ralston, S., Sandate, J., Qualls, C., Schade, D. S. (2006). Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of orlistat for weight loss in adolescents. Endocrine Practice, 12 (1), 18–28. doi: 10.4158/ep.12.1.18
- Grinevich, V. B., Sas, E. I., Kravchuk, Yu. A., Efimov, O. I. (2012). Abdominal obesity: clinical and social aspects of the problem. Farmateca, 16, 29–34.
- Cherno, N. K., Krusir, G. V., Yashkina, V. V. (2004). Prospects for the use of certain types of vegetable raw materials as lipase inhibitors. Cereals and fodder, 3, 15–17.
- Zhbankov, R. G. (1992). IR-spectra and carbohydrate structure. Minsk: Science, 456.
- Cherno, N. К., Osolina, S. A., Nikitina, A. V. (2013). Chemical composition of Agaricus bisporus and Pleurotus ostreatus fruting bodies and their morphological parts. Food and Environment Safety, 4, 291–299.
- Chung, C., Nickerson, W. (1954). Polysaccharide synthesis in growing yeast. J. Biol. Chem., 208, 395–407.
- Laine, R. A., Esselman, W. J., Sweeley, C. C. (1972). [10] Gas-liquid chromatography of carbohydrates. Complex Carbohydrates Part B, 18, 159–167. doi: 10.1016/0076-6879(72)28012-0
- Smith, R. L., Gilkerson, E. (1979). Quantitation of glycosaminoglycan hexosamine using 3-methyl-2-benzothiazolone hydrazone hydrochloride. Analytical Biochemistry, 98 (2), 478–480. doi: 10.1016/0003-2697(79)90170-2
- Selvakumar, P., Rajasekar, S., Periasamy, K., Raaman, N. (2008). Isolation and characterization of melanin pigment from Pleurotus cystidiosus (telomorph of Antromycopsis macrocarpa). World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24 (10), 2125–2131. doi: 10.1007/s11274-008-9718-2
- Ofenbeher-Miletić, I., Stanimirović, D., Stanimirović, S. (1984). On determination of chitin content in mushrooms. Qualitas Plantarum Plant Foods for Human Nutrition, 34 (3), 197–201. doi: 10.1007/bf01091469
- Ragazzi, E., Veronese, G. (1973). Quantitative analysis of phenolic compounds after thin-layer chromatographic separation. Journal of Chromatography A, 77 (2), 369–375. doi: 10.1016/s0021-9673(00)92204-0
- Jagdish, P., Deepa, V., Rohan, G., Bhagat, R. D. (2013). Production of Microbial Lipases Isolated From Curd Using Waste Oil as a Substrate. Research J. Pharm., Bio. and Chem. Sci., 4 (3), 831–839.
- Nikitina, O. V., Cherno, N. К., Osolina, S. A. (2015). Obtaining and characteristic of biopolymer complexes of Pleurotus ostreatus. Food Science and Technology, 9 (3), 19–25. doi: 10.15673/2073-8684.3/2015.50276
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Natalya Cherno, Sophya Osolina, Olexandra Nikitina
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.