Технологія дієтичної добавки антиліполітичної дії на основі фенольних сполук і біополімерів гливи

Автор(и)

  • Natalya Cherno Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна
  • Sophya Osolina Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-8116-8160
  • Olexandra Nikitina Проблемна науково-дослідна лабораторія вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2136-5610

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.64824

Ключові слова:

технологія, дієтична добавка, інгібітор ліпази, біополімерний комплекс, гриби, ріпак

Анотація

Розроблено технологію отримання дієтичної добавки антиліполітичної дії. Інгібітор ліпази – фенольні сполуки ріпаку іммобілізовано на біополімерному комплексі гливи звичайної. Показано, що іммобілізована форма інгібітору у порівнянні з інтактною має кращі фізико-хімічні показники, а також ступінь збереження активності як в умовах шлунково-кишкового тракту, так і при зберіганні.

Біографії авторів

Natalya Cherno, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра харчової хімії

Sophya Osolina, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра харчової хімії 

Olexandra Nikitina, Проблемна науково-дослідна лабораторія вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук

Науковий співробітник 

Посилання

  1. Lavie, C. J., Milani, R. V., Artham, S. M., Patel, D. A., Ventura, H. O. (2009). The Obesity Paradox, Weight Loss, and Coronary Disease. The American Journal of Medicine, 122 (12), 1106–1114. doi: 10.1016/j.amjmed.2009.06.006
  2. Uretsky, S., Messerli, F. H., Bangalore, S., Champion, A., Cooper-DeHoff, R. M., Zhou, Q., Pepine, C. J. (2007). Obesity Paradox in Patients with Hypertension and Coronary Artery Disease. The American Journal of Medicine, 120 (10), 863–870. doi: 10.1016/j.amjmed.2007.05.011
  3. Rahmouni, K., Correia, M. L. G., Haynes, W. G., Mark, A. L. (2004). Obesity-Associated Hypertension: New Insights Into Mechanisms. Hypertension, 45 (1), 9–14. doi: 10.1161/01.hyp.0000151325.83008.b4
  4. Ogden, C. L., Yanovski, S. Z., Carroll, M. D., Flegal, K. M. (2007). The Epidemiology of Obesity. Gastroenterology, 132 (6), 2087–2102. doi: 10.1053/j.gastro.2007.03.052
  5. Avenell, A., Brown, T. J., McGee, M. A., Campbell, M. K., Grant, A. M., Broom, J. et. al. (2004). What are the long-term benefits of weight reducing diets in adults? A systematic review of randomized controlled trials. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 17 (4), 317–335. doi: 10.1111/j.1365-277x.2004.00531.x
  6. Ohkawara, K., Tanaka, S., Miyachi, M., Ishikawa-Takata, K., Tabata, I. (2007). A dose–response relation between aerobic exercise and visceral fat reduction: systematic review of clinical trials. International Journal of Obesity, 31 (12), 1786–1797. doi: 10.1038/sj.ijo.0803683
  7. Guire, M. M., Beerman, K. A. (2012). Nutritional Sciences: From Fundamentals to Food. 3rd edition. N.J., Wadsworth Cengage Learning, 736.
  8. Mertens, I. L., van Gaal, L. F. (2000). Overweight, Obesity, and Blood Pressure: The Effects of Modest Weight Reduction. Obesity Research, 8 (3), 270–278. doi: 10.1038/oby.2000.32
  9. Glazer, G. (2001). Long-term Pharmacotherapy of Obesity 2000. Archives of Internal Medicine, 161 (15), 1814–1824. doi: 10.1001/archinte.161.15.1814
  10. James, W. P. T., Caterson, I. D., Coutinho, W., Finer, N., Van Gaal, L. F., Maggioni, A. P. et. al. (2010). Effect of Sibutramine on Cardiovascular Outcomes in Overweight and Obese Subjects. New England Journal of Medicine, 363 (10), 905–917. doi: 10.1056/nejmoa1003114
  11. Chanoine, J.-P., Hampl, S., Jensen, C., Boldrin, M., Hauptman, J. (2005). Effect of Orlistat on Weight and Body Composition in Obese Adolescents. JAMA, 293 (23), 2873–2883. doi: 10.1001/jama.293.23.2873
  12. Maahs, D., Serna, D. G. de, Kolotkin, R. L., Ralston, S., Sandate, J., Qualls, C., Schade, D. S. (2006). Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of orlistat for weight loss in adolescents. Endocrine Practice, 12 (1), 18–28. doi: 10.4158/ep.12.1.18
  13. Grinevich, V. B., Sas, E. I., Kravchuk, Yu. A., Efimov, O. I. (2012). Abdominal obesity: clinical and social aspects of the problem. Farmateca, 16, 29–34.
  14. Cherno, N. K., Krusir, G. V., Yashkina, V. V. (2004). Prospects for the use of certain types of vegetable raw materials as lipase inhibitors. Cereals and fodder, 3, 15–17.
  15. Zhbankov, R. G. (1992). IR-spectra and carbohydrate structure. Minsk: Science, 456.
  16. Cherno, N. К., Osolina, S. A., Nikitina, A. V. (2013). Chemical composition of Agaricus bisporus and Pleurotus ostreatus fruting bodies and their morphological parts. Food and Environment Safety, 4, 291–299.
  17. Chung, C., Nickerson, W. (1954). Polysaccharide synthesis in growing yeast. J. Biol. Chem., 208, 395–407.
  18. Laine, R. A., Esselman, W. J., Sweeley, C. C. (1972). [10] Gas-liquid chromatography of carbohydrates. Complex Carbohydrates Part B, 18, 159–167. doi: 10.1016/0076-6879(72)28012-0
  19. Smith, R. L., Gilkerson, E. (1979). Quantitation of glycosaminoglycan hexosamine using 3-methyl-2-benzothiazolone hydrazone hydrochloride. Analytical Biochemistry, 98 (2), 478–480. doi: 10.1016/0003-2697(79)90170-2
  20. Selvakumar, P., Rajasekar, S., Periasamy, K., Raaman, N. (2008). Isolation and characterization of melanin pigment from Pleurotus cystidiosus (telomorph of Antromycopsis macrocarpa). World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24 (10), 2125–2131. doi: 10.1007/s11274-008-9718-2
  21. Ofenbeher-Miletić, I., Stanimirović, D., Stanimirović, S. (1984). On determination of chitin content in mushrooms. Qualitas Plantarum Plant Foods for Human Nutrition, 34 (3), 197–201. doi: 10.1007/bf01091469
  22. Ragazzi, E., Veronese, G. (1973). Quantitative analysis of phenolic compounds after thin-layer chromatographic separation. Journal of Chromatography A, 77 (2), 369–375. doi: 10.1016/s0021-9673(00)92204-0
  23. Jagdish, P., Deepa, V., Rohan, G., Bhagat, R. D. (2013). Production of Microbial Lipases Isolated From Curd Using Waste Oil as a Substrate. Research J. Pharm., Bio. and Chem. Sci., 4 (3), 831–839.
  24. Nikitina, O. V., Cherno, N. К., Osolina, S. A. (2015). Obtaining and characteristic of biopolymer complexes of Pleurotus ostreatus. Food Science and Technology, 9 (3), 19–25. doi: 10.15673/2073-8684.3/2015.50276

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-23

Як цитувати

Cherno, N., Osolina, S., & Nikitina, O. (2016). Технологія дієтичної добавки антиліполітичної дії на основі фенольних сполук і біополімерів гливи. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11(80), 56–63. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.64824

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв