Розробка нового зернового продукта оздоровчого призначення за допомогою QFD-методологїї
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.65725Ключові слова:
якість, методологія розгортання функції якості, споживчі вимоги, зернові хлібці, будинок якостіАнотація
Стаття присвячена питанню використання методології розгортання функції якості при розробці нового зернового продукту оздоровчого призначення. На основі одержаних вимог споживачів до даного продукту виявленні з них найбільш важливі і перспективні, та проведено перетворення цих вимог у кількісні технічні характеристики продукту. Отримані результати дозволили виявити ті споживчі переваги, які необхідно обов’язково враховувати при розробці нових зернових хлібців для того, щоб забезпечити затребуваність даних продуктів з боку потенційних споживачів.
Посилання
- . Aleshkov, A. V., Aleshkova, M. A. (2015). O perspektyvakh QFD-analyza pry razrabotke ynnovatsyonnoy produktsyy. Yzvestyya Yrkutskoy hosudarstvennoy ekonomycheskoy akademyy (Baykal'skyy hosudarstvenniy unyversytet ekonomyky y prava), 6 (1). Available at: http://eizvestia.isea.ru/reader/article.aspx?id=19960.
- Rusanova, S. V., Sabina, O. O., Kovalenko, S. M. (2009). Doslidzhennya rynku yak osnovna skladova razhortannya funktsiyi yakosti (QFD). Upravlinnya, ekonomika ta zabezpechennya yakosti v farmatsiyi, 6 (8), 51–58.
- Matyson, V. A., Demydova, N. A. (2012). Prymenenye metoda razvertivanyya funktsyy kachestva dlya konstruyrovanyya produkta v pyshchevoy promishlennosty. Pyshchevaya prom-t', 4, 44–45.
- Ponomarev, S. V., Myshchenko, S. V., Belobrahyn, V. Ya., Samorodov, V. A. et al. (2005). Upravlenye kachestvom produktsyy. Ynstrumenty y metody menedzhmenta kachestva. Moscow: RYA «Standarty y kachestvo», 248.
- Akao, Y. (1990). Quality Function Deployment (QFD). Integrating customer requirements into product design. Portland, OR: Productivity Press, 369.
- Misuno, S., Akao, Y. (1994). QFD. The customer-driven approach to quality planning and deployment. Tokyo, Japan, Asian Productivity Organization, 365.
- Chan, L.-K., Wu, M.-L. (2002). Quality function deployment: A literature review. European Journal of Operational Research, 143 (3), 463–497. doi: 10.1016/s0377-2217(02)00178-9
- Benner, M., Linnemann, A. R., Jongen, W. M. F., Folstar, P. (2003). Quality Function Deployment (QFD)—can it be used to develop food products? Food Quality and Preference, 14 (4), 327–339. doi: 10.1016/s0950-3293(02)00129-5
- Cardoso, J. de F., Casarotto Filho, N., Cauchick Miguel, P. A. (2015). Application of Quality Function Deployment for the development of an organic product. Food Quality and Preference, 40, 180–190. doi: 10.1016/j.foodqual.2014.09.012
- De Pelsmaeker, S., Gellynck, X., Delbaere, C., Declercq, N., Dewettinck, K. (2015). Consumer-driven product development and improvement combined with sensory analysis: A case-study for European filled chocolates. Food Quality and Preference, 41, 20–29. doi: 10.1016/j.foodqual.2014.10.009
- Avstryevskykh, A. N., Kantere, V. M., Surkov, Y. V., Ermolaeva E. O. (2007). Upravlenye kachestvom na predpryyatyyakh pyshchevoy y pere-rabatyvayushchey promyshlennosty. Novosibirsk: Syb. unyv. yzd-vo, 268.
- Matyson, V. A., Kantere, V. M. (2012) Klyento-oryentyrovannoe konstruyrovanye produktov pytanyya. Pyshch. prom-st', 2, 8–11.
- Tarasova, E. Yu., (2014) Yssledovanye y razrabotka tekhnolohyy fermentyrovannoho molochno-zlakovoho produkta, OHAU, 192.
- Маrdar, M. R. (2013). Application of the method of quality functional deployment when developing a new extruded product. Meridian ingineresc, 2, 30–33.
- Mardar, M. R., Zhyhunov, D. O., Ustenko, I. A. (2015). Proektuvannya novoho zernovoho produktu u vidpovidnosti do spozhyvchykh perevah. Tekhnolohycheskyy audyt y rezervi proyzvodstva, 2/6 (22), 67–72. doi: 10.15587/2312-8372.2015.41755
- Havrylova, S. (2008). Model' Kano. Upravlenye kachestvom, 3, 10–12.
- Ivankiv, O. (2015). Analiz modeley spryynyattya yakosti posluh na osnovi harmonizatsiyi interesiv zatsikavlenykh storin. Ekonomichnyy chasopys Skhidnoyevropeys'koho natsional'noho universytetu im. Lesi Ukrayinky, 1, 24–29.
- Suvorova, L. A., Tsvyrov, R. P. (2005). Prymenenye metodolohyy QFD y statystycheskykh metodov v upravlenyy kachestvom produktsyy na promyshlennom predpryyatyy. Kachestvo, ynnovatsyy, obrazovanye, 2, 72–78.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Marina Mardar, Dmytro Zhygunov, Rafaela Znachek
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.