Розробка нового зернового продукта оздоровчого призначення за допомогою QFD-методологїї

Автор(и)

  • Marina Mardar Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-0831-500X
  • Dmytro Zhygunov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-9435-2266
  • Rafaela Znachek Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-9008-3863

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.65725

Ключові слова:

якість, методологія розгортання функції якості, споживчі вимоги, зернові хлібці, будинок якості

Анотація

Стаття присвячена питанню використання методології розгортання функції якості при розробці нового зернового продукту оздоровчого призначення. На основі одержаних вимог споживачів до даного продукту виявленні з них найбільш важливі і перспективні, та проведено перетворення цих вимог у кількісні технічні характеристики продукту. Отримані результати дозволили виявити ті споживчі переваги, які необхідно обов’язково враховувати при розробці нових зернових хлібців для того, щоб забезпечити затребуваність даних продуктів з боку потенційних споживачів.

Біографії авторів

Marina Mardar, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра маркетингу, підприємництва і торгівлі

Dmytro Zhygunov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри

Кафедра технології переробки зерна

Rafaela Znachek, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра маркетингу, підприємництва та торгівлі

Посилання

  1. . Aleshkov, A. V., Aleshkova, M. A. (2015). O perspektyvakh QFD-analyza pry razrabotke ynnovatsyonnoy produktsyy. Yzvestyya Yrkutskoy hosudarstvennoy ekonomycheskoy akademyy (Baykal'skyy hosudarstvenniy unyversytet ekonomyky y prava), 6 (1). Available at: http://eizvestia.isea.ru/reader/article.aspx?id=19960.
  2. Rusanova, S. V., Sabina, O. O., Kovalenko, S. M. (2009). Doslidzhennya rynku yak osnovna skladova razhortannya funktsiyi yakosti (QFD). Upravlinnya, ekonomika ta zabezpechennya yakosti v farmatsiyi, 6 (8), 51–58.
  3. Matyson, V. A., Demydova, N. A. (2012). Prymenenye metoda razvertivanyya funktsyy kachestva dlya konstruyrovanyya produkta v pyshchevoy promishlennosty. Pyshchevaya prom-t', 4, 44–45.
  4. Ponomarev, S. V., Myshchenko, S. V., Belobrahyn, V. Ya., Samorodov, V. A. et al. (2005). Upravlenye kachestvom produktsyy. Ynstrumenty y metody menedzhmenta kachestva. Moscow: RYA «Standarty y kachestvo», 248.
  5. Akao, Y. (1990). Quality Function Deployment (QFD). Integrating customer requirements into product design. Portland, OR: Productivity Press, 369.
  6. Misuno, S., Akao, Y. (1994). QFD. The customer-driven approach to quality planning and deployment. Tokyo, Japan, Asian Productivity Organization, 365.
  7. Chan, L.-K., Wu, M.-L. (2002). Quality function deployment: A literature review. European Journal of Operational Research, 143 (3), 463–497. doi: 10.1016/s0377-2217(02)00178-9
  8. Benner, M., Linnemann, A. R., Jongen, W. M. F., Folstar, P. (2003). Quality Function Deployment (QFD)—can it be used to develop food products? Food Quality and Preference, 14 (4), 327–339. doi: 10.1016/s0950-3293(02)00129-5
  9. Cardoso, J. de F., Casarotto Filho, N., Cauchick Miguel, P. A. (2015). Application of Quality Function Deployment for the development of an organic product. Food Quality and Preference, 40, 180–190. doi: 10.1016/j.foodqual.2014.09.012
  10. De Pelsmaeker, S., Gellynck, X., Delbaere, C., Declercq, N., Dewettinck, K. (2015). Consumer-driven product development and improvement combined with sensory analysis: A case-study for European filled chocolates. Food Quality and Preference, 41, 20–29. doi: 10.1016/j.foodqual.2014.10.009
  11. Avstryevskykh, A. N., Kantere, V. M., Surkov, Y. V., Ermolaeva E. O. (2007). Upravlenye kachestvom na predpryyatyyakh pyshchevoy y pere-rabatyvayushchey promyshlennosty. Novosibirsk: Syb. unyv. yzd-vo, 268.
  12. Matyson, V. A., Kantere, V. M. (2012) Klyento-oryentyrovannoe konstruyrovanye produktov pytanyya. Pyshch. prom-st', 2, 8–11.
  13. Tarasova, E. Yu., (2014) Yssledovanye y razrabotka tekhnolohyy fermentyrovannoho molochno-zlakovoho produkta, OHAU, 192.
  14. Маrdar, M. R. (2013). Application of the method of quality functional deployment when developing a new extruded product. Meridian ingineresc, 2, 30–33.
  15. Mardar, M. R., Zhyhunov, D. O., Ustenko, I. A. (2015). Proektuvannya novoho zernovoho produktu u vidpovidnosti do spozhyvchykh perevah. Tekhnolohycheskyy audyt y rezervi proyzvodstva, 2/6 (22), 67–72. doi: 10.15587/2312-8372.2015.41755
  16. Havrylova, S. (2008). Model' Kano. Upravlenye kachestvom, 3, 10–12.
  17. Ivankiv, O. (2015). Analiz modeley spryynyattya yakosti posluh na osnovi harmonizatsiyi interesiv zatsikavlenykh storin. Ekonomichnyy chasopys Skhidnoyevropeys'koho natsional'noho universytetu im. Lesi Ukrayinky, 1, 24–29.
  18. Suvorova, L. A., Tsvyrov, R. P. (2005). Prymenenye metodolohyy QFD y statystycheskykh metodov v upravlenyy kachestvom produktsyy na promyshlennom predpryyatyy. Kachestvo, ynnovatsyy, obrazovanye, 2, 72–78.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-23

Як цитувати

Mardar, M., Zhygunov, D., & Znachek, R. (2016). Розробка нового зернового продукта оздоровчого призначення за допомогою QFD-методологїї. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11(80), 42–47. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.65725

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв