Вплив механолізу на активацію нанокомплексів гетерополісахаридів і білків рослинних біосистем при розробці нанотехнологій
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.70996Ключові слова:
нанотехнологія, дрібнодисперсне подрібнення, механоліз, нанокомплекси, біополімери, гетерополісахаридиАнотація
Запропоновано та розроблено нанотехнологію білкових рослинних добавок у формі нанопорошков і нанопюре із гороху, яка заснована на процесах глибокої переробки сировини. В якості інновації використовували дрібнодисперсне подрібнення термообробленої сировини, яке супроводжується неферментативним біокаталізом-механолізом нанокомплексів біополімерів (гетерополісахардів і білків) в розчинну легкозасвоювану форму.
Посилання
- FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition (2013). Report of an FAO Expert Consultation. Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92, 57.
- Kaprel'janc, L. V. (2015). Prebiotiki: himija, tehnologija, primenenie. Kyiv: EnterPrint, 252.
- Gibson, G., Roberfroid, M. (2008). Handbook of Prebiotics. Vol. 4. CRS Press, London, 22–42.
- Sousa, V. M. C. de, Santos, E. F. dos, Sgarbieri, V. C. (2011). The Importance of Prebiotics in Functional Foods and Clinical Practice. Food and Nutrition Sciences, 02 (02), 133–144. doi: 10.4236/fns.2011.22019
- Roberfroid, M. B. (2000). Fructo-oligosaccharide malabsorption: benefit for gastrointestinal functions. Current Opinion in Gastroenterology, 16 (2), 173–177. doi: 10.1097/00001574-200003000-00013
- Pavljuk, R. Ju., Pogarskaja, V. V., Pavljuk, V. A., Radchenko, L. A., Jur'eva, O. A., Maksimova, N. F. (2015). Krio- i mehanohimija v pishhevyh tehnologijah. Har'kovskij gosudarstvennyj universitet pitanija i torgovli; Har'kovskij torgovo-ekonomicheskij institut; Kievskskij nacional'nyj torgovo-ekonomicheskij universitet, 255.
- Galland, L. (2014). Functional Foods: Health Effects and Clinical Applications. 3rd edition. Reference Module in Biomedical Sciences, from Encyclopedia of Human Nutrition, 366–371.
- Tur, J. A., Bibiloni, M. M. (2015). Functional Foods. Reference Module in Food Science. Encyclopedia of Food and Health, 157–161.
- Tu, J., Zhang, M., Xu, B., Liu, H. (2015). Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus (Nelumbo nucifera) root. International Journal of Refrigeration, 52, 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015
- Goñi, I., Serrano, J., Saura-Calixto, F. (2006). Bioaccessibility of β-Carotene, Lutein, and Lycopene from Fruits and Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5382–5387. doi: 10.1021/jf0609835
- Bernstein, P. S., Khachik, F., Carvalho, L. S., Muir, G. J., Zhao, D.-Y., Katz, N. B. (2001). Identification and Quantitation of Carotenoids and their Metabolites in the Tissues of the Human Eye. Experimental Eye Research, 72 (3), 215–223. doi: 10.1006/exer.2000.0954
- Dherani, M., Murthy, G. V. S., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M. et. al. (2008). Blood Levels of Vitamin C, Carotenoids and Retinol Are Inversely Associated with Cataract in a North Indian Population. Investigative Opthalmology & Visual Science, 49 (8), 3328–3335. doi: 10.1167/iovs.07-1202
- Goñi, I., Serrano, J., Saura-Calixto, F. (2006). Bioaccessibility of β-Carotene, Lutein, and Lycopene from Fruits and Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5382–5387. doi: 10.1021/jf0609835
- Bernstein, P. S., Khachik, F., Carvalho, L. S., Muir, G. J., Zhao, D.-Y., Katz, N. B. (2001). Identification and Quantitation of Carotenoids and their Metabolites in the Tissues of the Human Eye. Experimental Eye Research, 72 (3), 215–223. doi: 10.1006/exer.2000.0954
- Gerasymenko, S. S., Gerasymenko, V. S. (2013). Statystychna harakterystyka spozhyvannja produktiv harchuvannja naselennjam Ukrai'ny. Statystyka Ukrai'ny, 2, 28–33.
- Dejneko, L. V., Shelud'ko, E. I. (2013). Harchova promyslovist' Ukrai'ny: efektyvnist' vykorystannja vyrobnychyh resursiv ta kadrovogo potencialu. NAN Ukrai'ny, DU “In-t ekon. ta prognoz. NAN Ukrai'ny”, 120.
- James, S. J., James, C. (2014). Chilling and Freezing. Food Safety Management, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2
- Shi, L., Li, W., Sun, J., Qiu, Y., Wei, X., Luan, G. et. al. (2016). Grinding of maize: The effects of fine grinding on compositional, functional and physicochemical properties of maize flour. Journal of Cereal Science, 68, 25–30. doi: 10.1016/j.jcs.2015.11.004
- Balaz, P. (2010). Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Woodhead Publishing Limited, 400.
- Baláž, P., Baláž, M., Bujňáková, Z. (2014). Mechanochemistry in Technology: From Minerals to Nanomaterials and Drugs. Chemical Engineering & Technology, 37 (5), 747–756. doi: 10.1002/ceat.201300669
- Boldyrev, V. V. (2004). Mechanochemical modification and synthesis of drugs. Journal of Materials Science, 39 (16/17), 5117–5120. doi: 10.1023/b:jmsc.0000039193.69784.1d
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Raisa Pavlyuk, Viktoriya Pogarska, Тatyana Kotuyk, Aleksey Pogarskiy, Svitlana Loseva
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.