Вплив механолізу на активацію нанокомплексів гетерополісахаридів і білків рослинних біосистем при розробці нанотехнологій

Автор(и)

  • Raisa Pavlyuk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Viktoriya Pogarska Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Тatyana Kotuyk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Aleksey Pogarskiy Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Svitlana Loseva Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.70996

Ключові слова:

нанотехнологія, дрібнодисперсне подрібнення, механоліз, нанокомплекси, біополімери, гетерополісахариди

Анотація

Запропоновано та розроблено нанотехнологію білкових рослинних добавок у формі нанопорошков і нанопюре із гороху, яка заснована на процесах глибокої переробки сировини. В якості інновації використовували дрібнодисперсне подрібнення термообробленої сировини, яке супроводжується неферментативним біокаталізом-механолізом нанокомплексів біополімерів (гетерополісахардів і білків) в розчинну легкозасвоювану форму.

Біографії авторів

Raisa Pavlyuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Лауреат Державної премії України

Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

 

Viktoriya Pogarska, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Тatyana Kotuyk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Aleksey Pogarskiy, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Svitlana Loseva, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доцент

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition (2013). Report of an FAO Expert Consultation. Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92, 57.
  2. Kaprel'janc, L. V. (2015). Prebiotiki: himija, tehnologija, primenenie. Kyiv: EnterPrint, 252.
  3. Gibson, G., Roberfroid, M. (2008). Handbook of Prebiotics. Vol. 4. CRS Press, London, 22–42.
  4. Sousa, V. M. C. de, Santos, E. F. dos, Sgarbieri, V. C. (2011). The Importance of Prebiotics in Functional Foods and Clinical Practice. Food and Nutrition Sciences, 02 (02), 133–144. doi: 10.4236/fns.2011.22019
  5. Roberfroid, M. B. (2000). Fructo-oligosaccharide malabsorption: benefit for gastrointestinal functions. Current Opinion in Gastroenterology, 16 (2), 173–177. doi: 10.1097/00001574-200003000-00013
  6. Pavljuk, R. Ju., Pogarskaja, V. V., Pavljuk, V. A., Radchenko, L. A., Jur'eva, O. A., Maksimova, N. F. (2015). Krio- i mehanohimija v pishhevyh tehnologijah. Har'kovskij gosudarstvennyj universitet pitanija i torgovli; Har'kovskij torgovo-ekonomicheskij institut; Kievskskij nacional'nyj torgovo-ekonomicheskij universitet, 255.
  7. Galland, L. (2014). Functional Foods: Health Effects and Clinical Applications. 3rd edition. Reference Module in Biomedical Sciences, from Encyclopedia of Human Nutrition, 366–371.
  8. Tur, J. A., Bibiloni, M. M. (2015). Functional Foods. Reference Module in Food Science. Encyclopedia of Food and Health, 157–161.
  9. Tu, J., Zhang, M., Xu, B., Liu, H. (2015). Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus (Nelumbo nucifera) root. International Journal of Refrigeration, 52, 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015
  10. Goñi, I., Serrano, J., Saura-Calixto, F. (2006). Bioaccessibility of β-Carotene, Lutein, and Lycopene from Fruits and Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5382–5387. doi: 10.1021/jf0609835
  11. Bernstein, P. S., Khachik, F., Carvalho, L. S., Muir, G. J., Zhao, D.-Y., Katz, N. B. (2001). Identification and Quantitation of Carotenoids and their Metabolites in the Tissues of the Human Eye. Experimental Eye Research, 72 (3), 215–223. doi: 10.1006/exer.2000.0954
  12. Dherani, M., Murthy, G. V. S., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M. et. al. (2008). Blood Levels of Vitamin C, Carotenoids and Retinol Are Inversely Associated with Cataract in a North Indian Population. Investigative Opthalmology & Visual Science, 49 (8), 3328–3335. doi: 10.1167/iovs.07-1202
  13. Goñi, I., Serrano, J., Saura-Calixto, F. (2006). Bioaccessibility of β-Carotene, Lutein, and Lycopene from Fruits and Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5382–5387. doi: 10.1021/jf0609835
  14. Bernstein, P. S., Khachik, F., Carvalho, L. S., Muir, G. J., Zhao, D.-Y., Katz, N. B. (2001). Identification and Quantitation of Carotenoids and their Metabolites in the Tissues of the Human Eye. Experimental Eye Research, 72 (3), 215–223. doi: 10.1006/exer.2000.0954
  15. Gerasymenko, S. S., Gerasymenko, V. S. (2013). Statystychna harakterystyka spozhyvannja produktiv harchuvannja naselennjam Ukrai'ny. Statystyka Ukrai'ny, 2, 28–33.
  16. Dejneko, L. V., Shelud'ko, E. I. (2013). Harchova promyslovist' Ukrai'ny: efektyvnist' vykorystannja vyrobnychyh resursiv ta kadrovogo potencialu. NAN Ukrai'ny, DU “In-t ekon. ta prognoz. NAN Ukrai'ny”, 120.
  17. James, S. J., James, C. (2014). Chilling and Freezing. Food Safety Management, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2
  18. Shi, L., Li, W., Sun, J., Qiu, Y., Wei, X., Luan, G. et. al. (2016). Grinding of maize: The effects of fine grinding on compositional, functional and physicochemical properties of maize flour. Journal of Cereal Science, 68, 25–30. doi: 10.1016/j.jcs.2015.11.004
  19. Balaz, P. (2010). Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Woodhead Publishing Limited, 400.
  20. Baláž, P., Baláž, M., Bujňáková, Z. (2014). Mechanochemistry in Technology: From Minerals to Nanomaterials and Drugs. Chemical Engineering & Technology, 37 (5), 747–756. doi: 10.1002/ceat.201300669
  21. Boldyrev, V. V. (2004). Mechanochemical modification and synthesis of drugs. Journal of Materials Science, 39 (16/17), 5117–5120. doi: 10.1023/b:jmsc.0000039193.69784.1d

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-16

Як цитувати

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Kotuyk Т., Pogarskiy, A., & Loseva, S. (2016). Вплив механолізу на активацію нанокомплексів гетерополісахаридів і білків рослинних біосистем при розробці нанотехнологій. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11(81), 33–40. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.70996

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв