Розробка технології використання некондиційних яєць в годівлі сільськогосподарської птиці
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76106Ключові слова:
екструдована кормова добавка, технологія збагачення зернової сировини, некондиційні курячі яйцяАнотація
Наведено результати досліджень щодо обґрунтування доцільності збагачення зернової сировини у складі комбікормів некондиційною яєчною масою. Розроблено технологічний спосіб використання некондиційних яєць в годівлі сільськогосподарської птиці шляхом виробництва екструдованої кормової добавки. Вивчено вплив процесу екструдування на показники якості та поживної цінності екструдованої кормової добавки, удосконалена принципова технологічна схема її виробництва
Посилання
- Shevcov, A. A., Ostrikov, A. N., Lytkina, L. I., Suharev, A. I. (2005). Povyshenie yeffektivnosti proizvodstva kombikormov. Moscow: DeLi Print, 243.
- Iegorov, B. V. (2011). Tehnologіya virobnictva kombіkormіv. Odesa: Drukars'kij dіm, 448.
- Svezhencov, A. I. (2008). Kombikorma, premiksy, BVMD dlya zhivotnyh i pticy. Dnepropetrovsk: ART-PRESS, 412.
- Luk'yanova, V. D., Dugonov, Ye. A., Kosenko, N. F. (1989). Promyshlennoe pticevodstvo. Moscow, 278.
- Svezhencov, A. I., Urdzik, R. M., Egorov, I. A. (2006). Korma i kormlenie sel'skohozyajstvennoj pticy. Dnepropetrovsk: ART-PRESS, 232–361.
- Podobed, L. І. (1994). Kombіkormi dlya molodnyaka sіl's'kogospodars'kih tvarin. Kyiv: Urozhaj, 144.
- Pelevin, A. D., Pelevina, G. A., Vencova, I. Yu. (2008). Kombikorma i ih komponenty. Moscow: DeLi print, 519.
- Direktiva Еvropejs'kogo parlamentu ta Radi ЕS 07.052002. N 2002/32/ЕS pro nebazhanі rechovini u kormah dlya tvarin.
- Reglament Еvropejs'kogo parlamentu ta Radi ЕS 22.09.2003. N 1831/2003 pro domіshki dlya vikoristannya u harchuvannі tvarin.
- Mel'nik, V. V. (2007). Kormi dlya pticі. Suchasne ptahіvnictvo, 5-6 (54-55), 14–19.
- Taranu, I. (2006). Nutrition, feeding and egg quality. Poultry international, 8, 38–42.
- Egorov, I. A., Toporkov, N. V. Novye podhody v ispol'zovanii netradicionnyh kormov v pticevodstve. VNITIP. Available at: http://www.webpticeprom.ru/ru/articles-birdseed.html?pageID=1209369752
- Yackson, M. (2009) Improving soya utilization in monogastrics: maize-soya diets with ß-mannanase. Feed international, 12, 22–26.
- Gill, C. (2007). Poultry nutrition update. Feed international, 4, 16–17.
- Gill, C. (2008). Enzymes for broilers: reducing maize energy variability. Feed international, 4, 12–14.
- Semykin, V. A., Pigorev, I. Ya., Oksenenko, I. A. (2008). Vozdelyvanie kukuruzy na zerno bez gerbicidov. Sovremennye naukoemkie tehnologii, 4, 58–60.
- Bol'shinstvo yaic v mire proizvodyat 15 stran (2012). Dajdzhest mirovogo pticevodstva. Prilozhenie k zhurnalu “Ptica i pticeprodukty”, 2 (16), 76.
- Velyamov, M. T., Knyazheva, Zh. K., Kashaganova, Zh. A. (2015). Ispol'zovanie pitatel'noj sredy iz fermentativnogo gidroliza nekondicionnyh kurinyh yaic dlya kul'tivirovaniya proizvodstvennyh shtammov na predpriyatii. Mezhdunarodnyj zhurnal yeksperimental'nogo obrazovaniya, 3, 86–89.
- Angelovičová, M., Ševčíková, L., Angelovič, M. (2015). The table eggs and their quality in small-scale breeding. Potravinarstvo, 9 (1), 442–450. doi: 10.5219/515
- Chukwuka, O. K., Okoli, I. C., Okeudo, N. J., Udedibie, A. B. I., Ogbuewu, I. P., Aladi, N. O. et. al. (2011). Egg Quality Defects in Poultry Management and Food Safety. Asian Journal of Agricultural Research, 5 (1), 1–16. doi: 10.3923/ayar.2011.1.16
- Iegorov, B. V., Vorona, N. V. (2010). Ispol'zovanie nekondicionnyh kurinyh yaic pri proizvodstve kormovyh dobavok i kombikormov. Zernovі produkti і kombіkormi, 3, 43–45.
- Ryabokon', Yu. A. (2006). Sostoyanie i nauchnoe obespechenie otrasli pticevodstva. Ptahіvnictvo, 58, 10.
- Taranov, P. M., Gadaeva, V. Yu. (2013). Povyshenie yekonomicheskoj yeffektivnosti rossijskogo pticeproduktovogo podkompleksa cherez glubokuyu pererabotku yajca. Yekonomicheskie nauki. Available at: http://cyberleninka.ru/article/n/povyshenie-ekonomicheskoy-effektivnosti-rossiyskogo-ptitseproduktovogo-podkompleksa-cherez-glubokuyu-pererabotku-yaytsa
- Narabari, D. (2008). Nutritionally enriched eggs. Poultry international, 10, 22–30.
- Skurihin, I. M., Tutel'yan, V. A. (2007). Tablicy himicheskogo sostava i kalorijnosti rossijskih produktov pitaniya. Moscow: DeLi print, 276.
- Iegorov, B. V., Vorona, N. V. (2011). Tehnologіya virobnictva ekstrudovanoі kormovoi dobavki dlya sіl's'kogospodars'koi pticі. Zernovі produkti і kombіkormi, 4, 31–36.
- Iegorov, B., Vorona, N., Makarynska, A., Voietska, O., Bordun, T. (2016). The study of production regimes and quality parameters of extruded feed additive based of corn seed and substandard egg mass. Eureka: Life Sciences, 3 (3), 26–35. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00144
- Braterskij, F. D. (1983). Ocenka kachestva syr'ya i kombikormov. Moscow: Kolos, 320.
- Iegorov, B. V. (Ed.) (2010). Tehnologіya kombіkormovogo virobnictva. Odesa: ONAHT, 60.
- Iegorov, B. V. (Ed.) (2011). Organіzacіya tehnohіmіchnogo і tehnologіchnogo kontrolyu na pіdpriemstvah galuzі. Odesa: ONAHT, 82.
- Iegorov, B. V., Vorona, N. V. (2011). Issledovanie biologicheskoj yeffektivnosti i sanitarnogo kachestva yekstrudirovannoj kormovoj dobavki dlya molodnyaka sel'skohozyajstvennoj pticy v processe hraneniya. Zernovі produkti і kombіkormi, 2, 29–33.
- Afanas'ev, V. A. (2002). Teoriya i praktika special'noj obrabotki zernovyh komponentov v tehnologii kombikormov. Voronezh: Voronezhskij gosudarstvennyj universitet, 296.
- Iegorov, B. V., Vorona, N. V. (2011). Pat. 64221 Ukraina, MPK A23K 1/10. Dobavka do kombіkormu dlya sіl's'kogospodars'koj pticі. № u201108847. Declareted: 14.07.2011, published: 25.10.2011, Byul. № 2.
- Ostrikov, A. N., Abramov, O. V., Rudometkin, A. S. (2004). Ekstruziya v pishhevoj tehnologii. SPb.: GIORD, 288.
- Iegorov, B. V., Levic'kij, A. P., Vorona, N. V. (2014). Vivchennya kormovoі cіnnostі ekstrudovanoi dobavki dlya sіl's'kogospodars'koi pticі. Hranenie i pererabotka zerna, 9 (186), 43–45.
- Fairfield, D., Gill, C. (2010). Back to basics: mixing system efficiency. Feed international, 8, 24–26.
- Behnke, K. C. (2006). From ingredient uniformity to animal performance. Roche Technical Seminar, Lafferson GA, 43–51.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Bohdan Yehorov, Nina Vorona, Аllа Маkarynska, Olena Voietska, Tetiana Bordun
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.