Розробка технології використання некондиційних яєць в годівлі сільськогосподарської птиці

Автор(и)

  • Bohdan Iegorov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-7526-0315
  • Nina Vorona Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6903-9016
  • Аllа Маkarynska Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1879-8455
  • Olena Voietska Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2029-7484
  • Tatiana Bordun Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-9522-5090

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76106

Ключові слова:

екструдована кормова добавка, технологія збагачення зернової сировини, некондиційні курячі яйця

Анотація

Наведено результати досліджень щодо обґрунтування доцільності збагачення зернової сировини у складі комбікормів некондиційною яєчною масою. Розроблено технологічний спосіб використання некондиційних яєць в годівлі сільськогосподарської птиці шляхом виробництва екструдованої кормової добавки. Вивчено вплив процесу екструдування на показники якості та поживної цінності екструдованої кормової добавки, удосконалена принципова технологічна схема її виробництва

Біографії авторів

Bohdan Iegorov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НААН України, заслужений діяч науки і техніки України, ректор, завідувач кафедри

Кафедра технології комбікормів і біопалива

Nina Vorona, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра технології комбікормів і біопалива

Аllа Маkarynska, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології комбікормів і біопалива

Olena Voietska, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології комбікормів і біопалива

Tatiana Bordun, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології комбікормів і біопалива

Посилання

  1. Shevcov, A. A., Ostrikov, A. N., Lytkina, L. I., Suharev, A. I. (2005). Povyshenie yeffektivnosti proizvodstva kombikormov. Moscow: DeLi Print, 243.
  2. Iegorov, B. V. (2011). Tehnologіya virobnictva kombіkormіv. Odesa: Drukars'kij dіm, 448.
  3. Svezhencov, A. I. (2008). Kombikorma, premiksy, BVMD dlya zhivotnyh i pticy. Dnepropetrovsk: ART-PRESS, 412.
  4. Luk'yanova, V. D., Dugonov, Ye. A., Kosenko, N. F. (1989). Promyshlennoe pticevodstvo. Moscow, 278.
  5. Svezhencov, A. I., Urdzik, R. M., Egorov, I. A. (2006). Korma i kormlenie sel'skohozyajstvennoj pticy. Dnepropetrovsk: ART-PRESS, 232–361.
  6. Podobed, L. І. (1994). Kombіkormi dlya molodnyaka sіl's'kogospodars'kih tvarin. Kyiv: Urozhaj, 144.
  7. Pelevin, A. D., Pelevina, G. A., Vencova, I. Yu. (2008). Kombikorma i ih komponenty. Moscow: DeLi print, 519.
  8. Direktiva Еvropejs'kogo parlamentu ta Radi ЕS 07.052002. N 2002/32/ЕS pro nebazhanі rechovini u kormah dlya tvarin.
  9. Reglament Еvropejs'kogo parlamentu ta Radi ЕS 22.09.2003. N 1831/2003 pro domіshki dlya vikoristannya u harchuvannі tvarin.
  10. Mel'nik, V. V. (2007). Kormi dlya pticі. Suchasne ptahіvnictvo, 5-6 (54-55), 14–19.
  11. Taranu, I. (2006). Nutrition, feeding and egg quality. Poultry international, 8, 38–42.
  12. Egorov, I. A., Toporkov, N. V. Novye podhody v ispol'zovanii netradicionnyh kormov v pticevodstve. VNITIP. Available at: http://www.webpticeprom.ru/ru/articles-birdseed.html?pageID=1209369752
  13. Yackson, M. (2009) Improving soya utilization in monogastrics: maize-soya diets with ß-mannanase. Feed international, 12, 22–26.
  14. Gill, C. (2007). Poultry nutrition update. Feed international, 4, 16–17.
  15. Gill, C. (2008). Enzymes for broilers: reducing maize energy variability. Feed international, 4, 12–14.
  16. Semykin, V. A., Pigorev, I. Ya., Oksenenko, I. A. (2008). Vozdelyvanie kukuruzy na zerno bez gerbicidov. Sovremennye naukoemkie tehnologii, 4, 58–60.
  17. Bol'shinstvo yaic v mire proizvodyat 15 stran (2012). Dajdzhest mirovogo pticevodstva. Prilozhenie k zhurnalu “Ptica i pticeprodukty”, 2 (16), 76.
  18. Velyamov, M. T., Knyazheva, Zh. K., Kashaganova, Zh. A. (2015). Ispol'zovanie pitatel'noj sredy iz fermentativnogo gidroliza nekondicionnyh kurinyh yaic dlya kul'tivirovaniya proizvodstvennyh shtammov na predpriyatii. Mezhdunarodnyj zhurnal yeksperimental'nogo obrazovaniya, 3, 86–89.
  19. Angelovičová, M., Ševčíková, L., Angelovič, M. (2015). The table eggs and their quality in small-scale breeding. Potravinarstvo, 9 (1), 442–450. doi: 10.5219/515
  20. Chukwuka, O. K., Okoli, I. C., Okeudo, N. J., Udedibie, A. B. I., Ogbuewu, I. P., Aladi, N. O. et. al. (2011). Egg Quality Defects in Poultry Management and Food Safety. Asian Journal of Agricultural Research, 5 (1), 1–16. doi: 10.3923/ayar.2011.1.16
  21. Iegorov, B. V., Vorona, N. V. (2010). Ispol'zovanie nekondicionnyh kurinyh yaic pri proizvodstve kormovyh dobavok i kombikormov. Zernovі produkti і kombіkormi, 3, 43–45.
  22. Ryabokon', Yu. A. (2006). Sostoyanie i nauchnoe obespechenie otrasli pticevodstva. Ptahіvnictvo, 58, 10.
  23. Taranov, P. M., Gadaeva, V. Yu. (2013). Povyshenie yekonomicheskoj yeffektivnosti rossijskogo pticeproduktovogo podkompleksa cherez glubokuyu pererabotku yajca. Yekonomicheskie nauki. Available at: http://cyberleninka.ru/article/n/povyshenie-ekonomicheskoy-effektivnosti-rossiyskogo-ptitseproduktovogo-podkompleksa-cherez-glubokuyu-pererabotku-yaytsa
  24. Narabari, D. (2008). Nutritionally enriched eggs. Poultry international, 10, 22–30.
  25. Skurihin, I. M., Tutel'yan, V. A. (2007). Tablicy himicheskogo sostava i kalorijnosti rossijskih produktov pitaniya. Moscow: DeLi print, 276.
  26. Iegorov, B. V., Vorona, N. V. (2011). Tehnologіya virobnictva ekstrudovanoі kormovoi dobavki dlya sіl's'kogospodars'koi pticі. Zernovі produkti і kombіkormi, 4, 31–36.
  27. Iegorov, B., Vorona, N., Makarynska, A., Voietska, O., Bordun, T. (2016). The study of production regimes and quality parameters of extruded feed additive based of corn seed and substandard egg mass. Eureka: Life Sciences, 3 (3), 26–35. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00144
  28. Braterskij, F. D. (1983). Ocenka kachestva syr'ya i kombikormov. Moscow: Kolos, 320.
  29. Iegorov, B. V. (Ed.) (2010). Tehnologіya kombіkormovogo virobnictva. Odesa: ONAHT, 60.
  30. Iegorov, B. V. (Ed.) (2011). Organіzacіya tehnohіmіchnogo і tehnologіchnogo kontrolyu na pіdpriemstvah galuzі. Odesa: ONAHT, 82.
  31. Iegorov, B. V., Vorona, N. V. (2011). Issledovanie biologicheskoj yeffektivnosti i sanitarnogo kachestva yekstrudirovannoj kormovoj dobavki dlya molodnyaka sel'skohozyajstvennoj pticy v processe hraneniya. Zernovі produkti і kombіkormi, 2, 29–33.
  32. Afanas'ev, V. A. (2002). Teoriya i praktika special'noj obrabotki zernovyh komponentov v tehnologii kombikormov. Voronezh: Voronezhskij gosudarstvennyj universitet, 296.
  33. Iegorov, B. V., Vorona, N. V. (2011). Pat. 64221 Ukraina, MPK A23K 1/10. Dobavka do kombіkormu dlya sіl's'kogospodars'koj pticі. № u201108847. Declareted: 14.07.2011, published: 25.10.2011, Byul. № 2.
  34. Ostrikov, A. N., Abramov, O. V., Rudometkin, A. S. (2004). Ekstruziya v pishhevoj tehnologii. SPb.: GIORD, 288.
  35. Iegorov, B. V., Levic'kij, A. P., Vorona, N. V. (2014). Vivchennya kormovoі cіnnostі ekstrudovanoi dobavki dlya sіl's'kogospodars'koi pticі. Hranenie i pererabotka zerna, 9 (186), 43–45.
  36. Fairfield, D., Gill, C. (2010). Back to basics: mixing system efficiency. Feed international, 8, 24–26.
  37. Behnke, K. C. (2006). From ingredient uniformity to animal performance. Roche Technical Seminar, Lafferson GA, 43–51.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-31

Як цитувати

Iegorov, B., Vorona, N., Маkarynska А., Voietska, O., & Bordun, T. (2016). Розробка технології використання некондиційних яєць в годівлі сільськогосподарської птиці. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11(82), 4–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76106

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв