Глибока переробка каротинвмісних овочів та отримання наноїжі з використанням нового покоління обладнання

Автор(и)

  • Raisa Pavlyuk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Viktoriya Pogarska Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Ludmila Radchenko Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0002-2514-7549
  • Roman David Tauber Академія готельного бизнесу та громадського харчування в Познані вул. Нізавска, 19, м. Познань, Польща, 61-022, Польща https://orcid.org/0000-0002-8957-9869
  • Nadiya Timofeyeva Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4363-1331

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76232

Ключові слова:

глибока переробка, каротиновмісні овочі, паротермічна обробка, дрібнодисперсне подрібнення, пароконвекційна піч, продукти у наноформі

Анотація

Запропоновано та розроблено метод глибокої переробки каротинвмісних овочів – альтернативний кріогенній обробці. Метод заснований на комплексній дії на сировину паротермічної обробки та дрібнодисперсного подрібнення з використанням нового покоління обладнання, яке застосовується на підприємствах ресторанного бізнесу. Новий метод дозволяє більш повно використати біологічний потенціал сировини (у 2…3 рази більше) і отримати харчові продукти в наноформі

Біографії авторів

Raisa Pavlyuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, Лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

 

Viktoriya Pogarska, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, Лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Ludmila Radchenko, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат історичних наук, професор, директор

Roman David Tauber, Академія готельного бизнесу та громадського харчування в Познані вул. Нізавска, 19, м. Познань, Польща, 61-022

Доктор педагогічних наук, професор, ректор

Nadiya Timofeyeva, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. FAO/WHO/UNU. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health (2013). Resolution WHA.55.23 accepted session of World Health Assembly (WHA), World Health Organization, Geneva.
  2. FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92–57.
  3. Pavljuk, R. Ju., Pogarskaja, V. V., Pavljuk, V. A., Radchenko, L. A., Jur'eva, O. A., Maksimova, N. F. (2014). Krio- i mehanohimija v pishhevyh tehnologijah. Kharkiv: Finart, 260.
  4. Reznikov, O. H., Polumbryk, O. M., Balion, Y. H., Polumbryk, M. O. (2014). Pro- and antioxidant systems and pathological processes in humans. Visnik NAM of Ukraine, 10, 17–27.
  5. Pogarskaya, V., Pavlyuk, R. (2013). Activation of the hydrophilic properties of herbal raw materials carotenoids. Kharkiv: Finart, 345.
  6. Goñi, I., Serrano, J., Saura-Calixto, F. (2006). Bioaccessibility of β-Carotene, Lutein, and Lycopene from Fruits and Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5382–5387. doi: 10.1021/jf0609835
  7. Bernstein, P. S., Khachik, F., Carvalho, L. S., Muir, G. J., Zhao, D.-Y., Katz, N. B. (2001). Identification and Quantitation of Carotenoids and their Metabolites in the Tissues of the Human Eye. Experimental Eye Research, 72 (3), 215–223. doi: 10.1006/exer.2000.0954
  8. Dherani, M., Murthy, G. V. S., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M. et. al. (2008). Blood Levels of Vitamin C, Carotenoids and Retinol Are Inversely Associated with Cataract in a North Indian Population. Investigative Opthalmology & Visual Science, 49 (8), 3328–3335. doi: 10.1167/iovs.07-1202
  9. Stahl, W., Sies, H. (1996). Lycopene: A Biologically Important Carotenoid for Humans? Archives of Biochemistry and Biophysics, 336 (1), 1–9. doi: 10.1006/abbi.1996.0525
  10. Frese, R. N., Palacios, M. A., Azzizi, A., van Stokkum, I. H. M., Kruip, J., Rögner, M. et. al. (2002). Electric field effects on red chlorophylls, β-carotenes and P700 in cyanobacterial Photosystem I complexes. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Bioenergetics, 1554 (3), 180–191. doi: 10.1016/s0005-2728(02)00242-6
  11. Rakhimberdieva, M. G., Stadnichuk, I. N., Elanskaya, I. V., Karapetyan, N. V. (2004). Carotenoid-induced quenching of the phycobilisome fluorescence in photosystem II-deficient mutant of Synechocystis sp. FEBS Letters, 574 (1-3), 85–88. doi: 10.1016/j.febslet.2004.07.087
  12. Oberbayl, K. (1998). Vitamins healer. Minsk: Paradoks, 424.
  13. Lisichenok, O. V. et. al. (2014). Effect of heat treatment methods on the nutritional value of fish culinary products. Bulletin of Novosibirsk State Agrarian University, 4 (33), 100–104.
  14. Ivanov, A., Kirik, I., Kirik, A. V. (2011). The results of experimental studies of heat transfer in the machine Steam convection. Innovative technologies in the production and processing of agricultural products, Part 2, 47–49.
  15. Kirik, A. (2010). Investigation of heat exchange processes in machine Steam convection. Engineering and technology of food production, Part 1, 8–9.
  16. Kirik, M. et. al. (2009). Steam convection apparatus for catering. Innovative technologies in the food industry, 394–401.
  17. Kutkina, M., Fedinishina, E. (2007). Combi-Steamer: Know and be able to: recommendations for heat treatment of different types of culinary products. Power and society, 10, 10–12.
  18. Kotova, V., Ryabov, V., Dolmatova, I. (2013). Study of the heat treatment of fish using combined heat. Innovative technologies in agricultural production, food processing industry, 63–65.
  19. Kutkina, M., Eliseev, S. (2014). Development of individual vegetable semis technology high availability. Proceedings of the universities. Food technology, 2/3, 66–69.
  20. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Pavlyuk, V., Radchenko, L. et. al. (2015). Cryo- and Mechanochemistry in food technology. Kharkiv: Fact, 255.
  21. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Tauber, R. D., Timofeyeva, N., Kotuyk, Т. (2016). The new method of processing of carotene-containing vegetables for the production of nanoproducts using combi-steamers and fine-dispersed comminution. Eureka: Life Sciences, 3 (4), 44–49. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00146
  22. GOST 13496.17 – 95. Mezhgosudarstvennyy standard. Stern. Method of determination of carotin (2011). Moscow: Standartinform, 5.
  23. DSTU 4305:2004. Fruit, vegetables and products of their processing. Method of determination of carotin (2005). Kyiv: Derzhspozhivstandart, 18.
  24. GOST 24556-89. Mezhgosudarstvennyy standard. Products of processing of fruit and vegetables. Method of determination of vitamin C (2003). Moscow: IPK publishing house of standards, 12.
  25. DSTU 4373:2005. National standard of Ukraine. Fruit, vegetables and products of their processing. Methods of determination of polifenoliv (2006). Kyiv: Derzhspozhivstandart, 10.
  26. Makaseeva, O. N., Tkachenko, L. M. (2001). Enzymes. Ch. 2. Vitamins and enzymes. Methodical pointing to laboratory practical work. (Determination of activity of o-difenoloksidazy (polifenoloksidazy) and peroksidazy on Mikhlinu and Bronevickoy). Mogilevskiy state technological institute, 25–27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-31

Як цитувати

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Tauber, R. D., & Timofeyeva, N. (2016). Глибока переробка каротинвмісних овочів та отримання наноїжі з використанням нового покоління обладнання. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11(82), 36–43. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76232

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв