Глибока переробка каротинвмісних овочів та отримання наноїжі з використанням нового покоління обладнання
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76232Ключові слова:
глибока переробка, каротиновмісні овочі, паротермічна обробка, дрібнодисперсне подрібнення, пароконвекційна піч, продукти у наноформіАнотація
Запропоновано та розроблено метод глибокої переробки каротинвмісних овочів – альтернативний кріогенній обробці. Метод заснований на комплексній дії на сировину паротермічної обробки та дрібнодисперсного подрібнення з використанням нового покоління обладнання, яке застосовується на підприємствах ресторанного бізнесу. Новий метод дозволяє більш повно використати біологічний потенціал сировини (у 2…3 рази більше) і отримати харчові продукти в наноформі
Посилання
- FAO/WHO/UNU. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health (2013). Resolution WHA.55.23 accepted session of World Health Assembly (WHA), World Health Organization, Geneva.
- FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92–57.
- Pavljuk, R. Ju., Pogarskaja, V. V., Pavljuk, V. A., Radchenko, L. A., Jur'eva, O. A., Maksimova, N. F. (2014). Krio- i mehanohimija v pishhevyh tehnologijah. Kharkiv: Finart, 260.
- Reznikov, O. H., Polumbryk, O. M., Balion, Y. H., Polumbryk, M. O. (2014). Pro- and antioxidant systems and pathological processes in humans. Visnik NAM of Ukraine, 10, 17–27.
- Pogarskaya, V., Pavlyuk, R. (2013). Activation of the hydrophilic properties of herbal raw materials carotenoids. Kharkiv: Finart, 345.
- Goñi, I., Serrano, J., Saura-Calixto, F. (2006). Bioaccessibility of β-Carotene, Lutein, and Lycopene from Fruits and Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5382–5387. doi: 10.1021/jf0609835
- Bernstein, P. S., Khachik, F., Carvalho, L. S., Muir, G. J., Zhao, D.-Y., Katz, N. B. (2001). Identification and Quantitation of Carotenoids and their Metabolites in the Tissues of the Human Eye. Experimental Eye Research, 72 (3), 215–223. doi: 10.1006/exer.2000.0954
- Dherani, M., Murthy, G. V. S., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M. et. al. (2008). Blood Levels of Vitamin C, Carotenoids and Retinol Are Inversely Associated with Cataract in a North Indian Population. Investigative Opthalmology & Visual Science, 49 (8), 3328–3335. doi: 10.1167/iovs.07-1202
- Stahl, W., Sies, H. (1996). Lycopene: A Biologically Important Carotenoid for Humans? Archives of Biochemistry and Biophysics, 336 (1), 1–9. doi: 10.1006/abbi.1996.0525
- Frese, R. N., Palacios, M. A., Azzizi, A., van Stokkum, I. H. M., Kruip, J., Rögner, M. et. al. (2002). Electric field effects on red chlorophylls, β-carotenes and P700 in cyanobacterial Photosystem I complexes. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Bioenergetics, 1554 (3), 180–191. doi: 10.1016/s0005-2728(02)00242-6
- Rakhimberdieva, M. G., Stadnichuk, I. N., Elanskaya, I. V., Karapetyan, N. V. (2004). Carotenoid-induced quenching of the phycobilisome fluorescence in photosystem II-deficient mutant of Synechocystis sp. FEBS Letters, 574 (1-3), 85–88. doi: 10.1016/j.febslet.2004.07.087
- Oberbayl, K. (1998). Vitamins healer. Minsk: Paradoks, 424.
- Lisichenok, O. V. et. al. (2014). Effect of heat treatment methods on the nutritional value of fish culinary products. Bulletin of Novosibirsk State Agrarian University, 4 (33), 100–104.
- Ivanov, A., Kirik, I., Kirik, A. V. (2011). The results of experimental studies of heat transfer in the machine Steam convection. Innovative technologies in the production and processing of agricultural products, Part 2, 47–49.
- Kirik, A. (2010). Investigation of heat exchange processes in machine Steam convection. Engineering and technology of food production, Part 1, 8–9.
- Kirik, M. et. al. (2009). Steam convection apparatus for catering. Innovative technologies in the food industry, 394–401.
- Kutkina, M., Fedinishina, E. (2007). Combi-Steamer: Know and be able to: recommendations for heat treatment of different types of culinary products. Power and society, 10, 10–12.
- Kotova, V., Ryabov, V., Dolmatova, I. (2013). Study of the heat treatment of fish using combined heat. Innovative technologies in agricultural production, food processing industry, 63–65.
- Kutkina, M., Eliseev, S. (2014). Development of individual vegetable semis technology high availability. Proceedings of the universities. Food technology, 2/3, 66–69.
- Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Pavlyuk, V., Radchenko, L. et. al. (2015). Cryo- and Mechanochemistry in food technology. Kharkiv: Fact, 255.
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Tauber, R. D., Timofeyeva, N., Kotuyk, Т. (2016). The new method of processing of carotene-containing vegetables for the production of nanoproducts using combi-steamers and fine-dispersed comminution. Eureka: Life Sciences, 3 (4), 44–49. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00146
- GOST 13496.17 – 95. Mezhgosudarstvennyy standard. Stern. Method of determination of carotin (2011). Moscow: Standartinform, 5.
- DSTU 4305:2004. Fruit, vegetables and products of their processing. Method of determination of carotin (2005). Kyiv: Derzhspozhivstandart, 18.
- GOST 24556-89. Mezhgosudarstvennyy standard. Products of processing of fruit and vegetables. Method of determination of vitamin C (2003). Moscow: IPK publishing house of standards, 12.
- DSTU 4373:2005. National standard of Ukraine. Fruit, vegetables and products of their processing. Methods of determination of polifenoliv (2006). Kyiv: Derzhspozhivstandart, 10.
- Makaseeva, O. N., Tkachenko, L. M. (2001). Enzymes. Ch. 2. Vitamins and enzymes. Methodical pointing to laboratory practical work. (Determination of activity of o-difenoloksidazy (polifenoloksidazy) and peroksidazy on Mikhlinu and Bronevickoy). Mogilevskiy state technological institute, 25–27.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Raisa Pavlyuk, Viktoriya Pogarska, Ludmila Radchenko, Roman David Tauber, Nadiya Timofeyeva
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.