Оптимізація складу купажу натуральних рослинних олій для виробництва молоковмісних продуктів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.81405Ключові слова:
оптимізований жирнокислотний склад, молоковмісний продукт, сметанний продукт, купаж натуральних рослинних олій, хроматографічний аналіз, заміна молочного жируАнотація
Обґрунтовано доцільність використання купажу рослинних олій для виробництва молоковмісних продуктів збалансованого жирнокислотного складу. Розроблено купаж олій. Методом газорідинної хроматографії визначено жирнокислотний склад сметанного продукту із 50 % заміною молочного жиру купажем. Дана заміна дозволяє значно підвищити вміст поліненасичених жирних кислот та максимально привести жирнокислотний склад молоковмісного продукту до рекомендованих дієтологами норм
Посилання
- Zelenkova, H. O. (2013). Analiz suchasnykh tendentsiy zastosuvannya biolohichno aktyvnykh dobavok u vyrobnytstvi kyslomolochnykh syrkovykh vyrobiv. Naukovyy poshuk molodykh doslidnykiv, 2, 16–21.
- Makarchuk, T. L., Podrushnyak, A. E., Koval', A. V. (2003). Problemy kachestva i bezopasnosti novyh maslozhirovyh produktov. Problemi harchuvannya, 1, 44–46.
- Stepycheva, N. V., Fud'ko, A. A. (2011). Kupazhirovannye rastitel'nye masla s optimizirovannym zhirno-kislotnym sostavom. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 2, 27–33.
- Levickij, A. P. (2002). Ideal'naya formula zhirovogo pitaniya. Odessa: NPA "Odesskaya biotekhnologiya", 61.
- Tihomirova, N. A. (2002). Tekhnologiya produktov funkcional'nogo pitaniya. Moscow, 213.
- Konopleva, G. S. (2014). Zameniteli molochnogo zhira: razveivaem mify. Molochnaya sfera, 4 (51), 62–64.
- Ivankin, A. N. (2007). Zhiry v sostave sovremennyh m’yasnih produktov. Myasnaya industriya, 6, 8–13.
- Stepycheva, N. V., Fud'ko, A. A. (2011). Kupazhirovannye rastitel'nye masla s optimizirovannym zhirno-kislotnym sostavom. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 2, 27–33.
- Smolyar, V. I. (2006). Kontseptsiya ideal'noho zhyrovoho kharchuvannya. Problemy kharchuvannya, 4, 14–24.
- Tutel'yan, V. A., Suhanov, B. P., Ehller, K. I. (2004). Biologicheski aktivnye dobavki k pishche i lekarstvennye sredstva rastitel'nogo proiskhozhdeniya. Ocenka bezopasnosti i standartizaciya. Voprosy pitaniya, 5, 32–37.
- Pas'ko, O. V. (2009). Molokosoderzhashchie produkty s rastitel'nym syr'em. Molochnaya promyshlennost', 7, 40–41.
- Paronyan, V. H., Voskanyan, K. G. (2006). Puti obogashcheniya zhirnokislotnogo sostava ehmul'sionnogo zhirovogo produkta. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ya, 6, 54.
- Nikolaeva, S. V., Klyushina, E. A., Gruzinov, E. V., Shlyonskaya, T. V. (2007). Primenenie metoda linejnogo programmirovaniya dlya optimizacii smesej rastitel'nyh masel. Maslozhirovaya promyshlennost', 1, 23–24.
- Samojlova, A. V., Kochetkov, A. V. (2010). Optimizaciya rascheta smesej rastitel'nyh zhirov i masel s ispol'zovaniem kriteriev ih fiziologicheskoj funkcional'nosti. Pishchevaya promyshlennost', 9, 68–70.
- Skoryukin, A. N., Nechaev, A. P., Kochetkova, A. A., Baryshev, A. G. (2012). Kupazhirovannye rastitel'nye masla so sbalansirovannym zhirnokislotnym sostavom dlya zdorovogo pitaniya. Maslozhirovaya promyshlennost', 2, 26–27.
- Hulevata, M. A., Savchuk, Yu. Yu., Usatyuk, S. I. (2014). Zbalansuvannya zhyrnokyslotnoho skladu sonyashnykovoyi oliyi. Tekhnichni nauky: stan, dosyahnennya i perspektyvy rozvytku m"yasnoyi, oliye-zhyrovoyi ta molochnoyi haluzey, 149–150.
- Bragaglio, A., Braghieri, A., Napolitano, F., De Rosa, G., Riviezzi, A. M., Surianello, F., Pacelli, C. (2015). Omega-3 supplementation, milk quality and cow immune-competence. Italian Journal of Agronomy, 10 (1), 9–14. doi: 10.4081/ija.2015.611
- Leshukov, K., Klimov, K., Kuprina, O. (2012). Technology for enriched by polyunsaturated fatty acids. Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences, 3, 33–37.
- DSTU ISO 5509-2002 (2002). Zhyry tvarynni i roslynni ta oliyi. Pryhotuvannya metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot, 26.
- Belemets, T., Yushchenko, N., Lobok, A., Radzievskaya, I., Polonskaya, T. (2016). Mathematical development program for calculation of fatty acid composition blend of vegetable oils. EUREKA: Life Sciences, 4 (4), 57–66. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00192
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Natalia Yushchenko, Alexei Lobok, Irina Radzievskaya, Tatiana Polonskaya, Tatiana Belemets
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.