Оптимізація складу купажу натуральних рослинних олій для виробництва молоковмісних продуктів

Автор(и)

  • Tatiana Belemets Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0002-6701-1711
  • Natalia Yushchenko Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0002-4277-5782
  • Alexei Lobok Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0001-8359-0365
  • Irina Radzievskaya Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0002-6081-0625
  • Tatiana Polonskaya Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0003-1064-5315

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.81405

Ключові слова:

оптимізований жирнокислотний склад, молоковмісний продукт, сметанний продукт, купаж натуральних рослинних олій, хроматографічний аналіз, заміна молочного жиру

Анотація

Обґрунтовано доцільність використання купажу рослинних олій для виробництва молоковмісних продуктів збалансованого жирнокислотного складу. Розроблено купаж олій. Методом газорідинної хроматографії визначено жирнокислотний склад сметанного продукту із 50 % заміною молочного жиру купажем. Дана заміна дозволяє значно підвищити вміст поліненасичених жирних кислот та максимально привести жирнокислотний склад молоковмісного продукту до рекомендованих дієтологами норм

Біографії авторів

Tatiana Belemets, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033

Аспірант

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Natalia Yushchenko, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Alexei Lobok, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра автоматизації та інтелектуальних систем керування

Irina Radzievskaya, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та парфумерно-косметичних продуктів

Tatiana Polonskaya, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033

Аспірант

Кафедра технології жирів та парфумерно-косметичних продуктів

Посилання

  1. Zelenkova, H. O. (2013). Analiz suchasnykh tendentsiy zastosuvannya biolohichno aktyvnykh dobavok u vyrobnytstvi kyslomolochnykh syrkovykh vyrobiv. Naukovyy poshuk molodykh doslidnykiv, 2, 16–21.
  2. Makarchuk, T. L., Podrushnyak, A. E., Koval', A. V. (2003). Problemy kachestva i bezopasnosti novyh maslozhirovyh produktov. Problemi harchuvannya, 1, 44–46.
  3. Stepycheva, N. V., Fud'ko, A. A. (2011). Kupazhirovannye rastitel'nye masla s optimizirovannym zhirno-kislotnym sostavom. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 2, 27–33.
  4. Levickij, A. P. (2002). Ideal'naya formula zhirovogo pitaniya. Odessa: NPA "Odesskaya biotekhnologiya", 61.
  5. Tihomirova, N. A. (2002). Tekhnologiya produktov funkcional'nogo pitaniya. Moscow, 213.
  6. Konopleva, G. S. (2014). Zameniteli molochnogo zhira: razveivaem mify. Molochnaya sfera, 4 (51), 62–64.
  7. Ivankin, A. N. (2007). Zhiry v sostave sovremennyh m’yasnih produktov. Myasnaya industriya, 6, 8–13.
  8. Stepycheva, N. V., Fud'ko, A. A. (2011). Kupazhirovannye rastitel'nye masla s optimizirovannym zhirno-kislotnym sostavom. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 2, 27–33.
  9. Smolyar, V. I. (2006). Kontseptsiya ideal'noho zhyrovoho kharchuvannya. Problemy kharchuvannya, 4, 14–24.
  10. Tutel'yan, V. A., Suhanov, B. P., Ehller, K. I. (2004). Biologicheski aktivnye dobavki k pishche i lekarstvennye sredstva rastitel'nogo proiskhozhdeniya. Ocenka bezopasnosti i standartizaciya. Voprosy pitaniya, 5, 32–37.
  11. Pas'ko, O. V. (2009). Molokosoderzhashchie produkty s rastitel'nym syr'em. Molochnaya promyshlennost', 7, 40–41.
  12. Paronyan, V. H., Voskanyan, K. G. (2006). Puti obogashcheniya zhirnokislotnogo sostava ehmul'sionnogo zhirovogo produkta. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ya, 6, 54.
  13. Nikolaeva, S. V., Klyushina, E. A., Gruzinov, E. V., Shlyonskaya, T. V. (2007). Primenenie metoda linejnogo programmirovaniya dlya optimizacii smesej rastitel'nyh masel. Maslozhirovaya promyshlennost', 1, 23–24.
  14. Samojlova, A. V., Kochetkov, A. V. (2010). Optimizaciya rascheta smesej rastitel'nyh zhirov i masel s ispol'zovaniem kriteriev ih fiziologicheskoj funkcional'nosti. Pishchevaya promyshlennost', 9, 68–70.
  15. Skoryukin, A. N., Nechaev, A. P., Kochetkova, A. A., Baryshev, A. G. (2012). Kupazhirovannye rastitel'nye masla so sbalansirovannym zhirnokislotnym sostavom dlya zdorovogo pitaniya. Maslozhirovaya promyshlennost', 2, 26–27.
  16. Hulevata, M. A., Savchuk, Yu. Yu., Usatyuk, S. I. (2014). Zbalansuvannya zhyrnokyslotnoho skladu sonyashnykovoyi oliyi. Tekhnichni nauky: stan, dosyahnennya i perspektyvy rozvytku m"yasnoyi, oliye-zhyrovoyi ta molochnoyi haluzey, 149–150.
  17. Bragaglio, A., Braghieri, A., Napolitano, F., De Rosa, G., Riviezzi, A. M., Surianello, F., Pacelli, C. (2015). Omega-3 supplementation, milk quality and cow immune-competence. Italian Journal of Agronomy, 10 (1), 9–14. doi: 10.4081/ija.2015.611
  18. Leshukov, K., Klimov, K., Kuprina, O. (2012). Technology for enriched by polyunsaturated fatty acids. Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences, 3, 33–37.
  19. DSTU ISO 5509-2002 (2002). Zhyry tvarynni i roslynni ta oliyi. Pryhotuvannya metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot, 26.
  20. Belemets, T., Yushchenko, N., Lobok, A., Radzievskaya, I., Polonskaya, T. (2016). Mathematical development program for calculation of fatty acid composition blend of vegetable oils. EUREKA: Life Sciences, 4 (4), 57–66. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00192

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-10-31

Як цитувати

Belemets, T., Yushchenko, N., Lobok, A., Radzievskaya, I., & Polonskaya, T. (2016). Оптимізація складу купажу натуральних рослинних олій для виробництва молоковмісних продуктів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (83), 4–9. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.81405

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв