Вибір оптимального методу формування шару цукатів під час фільтраційного сушіння

Автор(и)

  • Volodymyr Atamanyuk Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна https://orcid.org/0000-0002-8707-2319
  • Iryna Huzova Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна https://orcid.org/0000-0002-1462-4047
  • Zoriana Gnativ Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна https://orcid.org/0000-0001-7252-2789
  • Boris Mykychak Львівський коледж м'ясної та молочної промисловості НУХТ вул. Д. Бортнянського, 30/32, м. Львів, Україна, 79039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1462-1986

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.81409

Ключові слова:

цукат, формування шару, рівняння Дарсі-Вейсбаха, еквівалентний діаметр, питома поверхня

Анотація

Досліджено гідродинаміку фільтрування газового потоку крізь сформований шар цукатів. Встановлена залежність коефіцієнту гідравлічного опору шару цукатів від числа Рейнольдса. Узагальнення експериментальних даних дає змогу застосовувати залежність Дарсі-Вейсбаха для прогнозування втрат тиску в шарі цукатів залежно від методу формування шару. Це є важливим для чисельного моделювання перебігу тепло-масообмінних процесів під час їх висушування

Біографії авторів

Volodymyr Atamanyuk, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедрою

Кафедра хімічної інженерії

Iryna Huzova, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра хімічної інженерії

Zoriana Gnativ, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра хімічної інженерії

Boris Mykychak, Львівський коледж м'ясної та молочної промисловості НУХТ вул. Д. Бортнянського, 30/32, м. Львів, Україна, 79039

Кандидат технічних наук, директор коледжу

Посилання

  1. Roongruangsri, W., Bronlund, J. E. (2015). A Review of Drying Processes in the Production of Pumpkin Powder. International Journal of Food Engineering, 11 (6). doi: 10.1515/ijfe-2015-0168
  2. De Souza Silva, K., Caetano, L. C., Garcia, C. C., Romero, J. T., Santos, A. B., Mauro, M. A. (2011). Osmotic dehydration process for low temperature blanched pumpkin. Journal of Food Engineering, 105 (1), 56–64. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2011.01.025
  3. Dini, I., Tenore, G. C., Dini, A. (2013). Effect of industrial and domestic processing on antioxidant properties of pumpkin pulp. LWT – Food Science and Technology, 53(1), 382–385. doi: 10.1016/j.lwt.2013.01.005
  4. Dirim S, Caliskan G. (2012). Determination of the effect of freeze drying process on the production of pumpkin (Cucurbita Moschata) puree powder and the powder properties. GIDA J Food; 37(20) Р. 3–10.
  5. Ciurzyńska, A., Lenart, A., Gręda, K. J. (2014). Effect of pre-treatment conditions on content and activity of water and colour of freeze-dried pumpkin. LWT – Food Science and Technology, 59 (2), 1075–1081. doi: 10.1016/j.lwt.2014.06.035
  6. Ahmed, J., Al-Foudari, M., Al-Salman, F., Almusallam, A. S. (2014). Effect of particle size and temperature on rheological, thermal, and structural properties of pumpkin flour dispersion. Journal of Food Engineering, 124, 43–53. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.09.030
  7. Dubkovetskyy, I., Malezhik, I. F., Strelchenko, L. V., Yevchuk, Ya. V. (2015). Investigation of the kinetics of convection – drying termoradiatsiynoho hawthorn. Proceedings ONAFT, 47 (2), 18–22.
  8. Alibas, I. (2006). Characteristics of Chard Leaves during Microwave, Convective, and Combined Microwave-Convective Drying. Drying Technology, 24 (11), 1425–1435. doi: 10.1080/07373930600952776
  9. Abraão, A. S., Lemos, A. M., Vilela, A., Sousa, J. M., Nunes, F. M. (2013). Influence of osmotic dehydration process parameters on the quality of candied pumpkins. Food and Bioproducts Processing, 91 (4), 481–494. doi: 10.1016/j.fbp.2013.04.006
  10. Hashim, N., Daniel, O., Rahaman, E. (2014). A Preliminary Study: Kinetic Model of Drying Process of Pumpkins (Cucurbita Moschata) in a Convective Hot Air Dryer. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 2, 345–352. doi: 10.1016/j.aaspro.2014.11.048
  11. Nepochatykh, T. (2016). Some theoretical and practical approaches to the production of candied fruits from plant material. Science trajectory, 2 (6), 2.1.–2.8.
  12. Clifford, I. O., Kingsley, E., Chika, C. O., Chinyere, I. I. (2014). Effects of Osmotic Dewatering and Oven Drying on β-Carotene Content of Sliced Light Yellow-Fleshed Sweet Potato (Ipomea batatas L.). Nigerian Food Journal, 32 (2), 25–32. doi: 10.1016/s0189-7241(15)30114-4
  13. Radjabov, M. F. (2015). Planning the Experiment of Treated Melon Slices during the Drying. MOJ Food Processing & Technology, 1 (4). doi: 10.15406/mojfpt.2015.01.00019
  14. Yarovyj, I. I., Katasonov, O. V. (2015). Some problems of experimental modeling process drying plant material in a microwave electromagnetic field. Proceedings ONAFT, 47 (2), 227–231.
  15. Atamanyuk, V. N., Huzova, I. A., Patrij, N. I. (2016). Hydrodynamics sludge drying coffee. Chemical Industry of Ukraine, 2, 12–16.
  16. Han, Y.-C., Easa, S. M. (2016). Superior cubic channel section and analytical solution of best hydraulic properties. Flow Measurement and Instrumentation, 50, 169–177. doi: 10.1016/j.flowmeasinst.2016.06.019
  17. Roumbas, G., Kastrinakis, E. G., Nychas, S. G. (2016). Scalar transport in the near field between two coaxial square air jets. Experimental Thermal and Fluid Science, 78, 229–241. doi: 10.1016/j.expthermflusci.2016.06.004
  18. Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z., Mykychak, B. (2016). The study of hydrodynamic processes at the gas flow filtration through the candied fruits layer. EUREKA: Life Sciences, 4 (4), 9–13. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00170
  19. Atamanyuk, V. (2013). Scientific basis filtration drying dispersed materials. Lviv, 340.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-10-31

Як цитувати

Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z., & Mykychak, B. (2016). Вибір оптимального методу формування шару цукатів під час фільтраційного сушіння. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (83), 10–15. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.81409

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв