Дослідження впливу технологічних чинників на сорбцію іонізованого кальцію з молока знежиреного альгінатом натрію

Автор(и)

  • Raisa Plotnikova Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4214-745X
  • Nataliya Grynchenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-8440-0727
  • Pavlo Pyvovarov Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-5745-1334

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.81413

Ключові слова:

молоко знежирене, комплексоутворювач, альгінат натрію, іонізований кальцій, сорбція

Анотація

Досліджено вплив технологічних чинників (концентрація та співвідношення, площа сорбції, характер та температура сорбції, етапність процесу) на сорбцію альгінатом натрію іонізованого кальцію з молока знежиреного та систем на його основі. Встановлено, що зниження вмісту кальцію у молоці знежиреному призводить до підвищення термостабільності та кислотостійкості харчових систем на його основі. Застосування даного способу декальцинування забезпечує підвищення ресурсного потенціалу молока знежиреного як сировини. Це вирішує проблему його комплексної переробки і дозволяє розробити інноваційні технології десертної продукції на основі молочної та плодово-ягідної сировини з регульованими показниками якості і новими споживчими властивостями

Біографії авторів

Raisa Plotnikova, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра технології харчування

 

Nataliya Grynchenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса 

Pavlo Pyvovarov, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології харчування

Посилання

  1. Singh, H. (2004). Heat stability of milk. International Journal of Dairy Technology, 57 (2-3), 111–119. doi: 10.1111/j.1471-0307.2004.00143.x
  2. Faka, M., Lewis, M. J., Grandison, A. S., Deeth, H. (2009). The effect of free Ca2+ on the heat stability and other characteristics of low-heat skim milk powder. International Dairy Journal, 19 (6-7), 386–392. doi: 10.1016/j.idairyj.2008.12.006
  3. Tepel, А. (2012). Chemistry and physics of milk. Saint Petersburg: Profession, 824.
  4. Philippe, M., Legraet, Y., Gaucheron, F. (2005). The effects of different cations on the physicochemical characteristics of casein micelles. Food Chemistry, 90 (4), 673–683. doi: 10.1016/j.foodchem.2004.06.001
  5. Auty, M. A. E., O’Kennedy, B. T., Allan-Wojtas, P., Mulvihill, D. M. (2005). The application of microscopy and rheology to study the effect of milk salt concentration on the structure of acidified micellar casein systems. Food Hydrocolloids, 19 (1), 101–109. doi: 10.1016/j.foodhyd.2004.04.019
  6. Xu, Y., Liu, D., Yang, H., Zhang, J., Liu, X., Regenstein, J. M. et. al. (2016). Effect of calcium sequestration by ion-exchange treatment on the dissociation of casein micelles in model milk protein concentrates. Food Hydrocolloids, 60, 59–66. doi: 10.1016/j.foodhyd.2016.03.026
  7. Post, A. E., Arnold, B., Weiss, J., Hinrichs, J. (2012). Effect of temperature and pH on the solubility of caseins: Environmental influences on the dissociation of αS- and β-casein. Journal of Dairy Science, 95 (4), 1603–1616. doi: 10.3168/jds.2011-4641
  8. Tanashuk, S., Savchenko, O., NIkolaych, A. (2006). Zastosuvaniya ionoobmennuh smol. Harchova i pererobna promuslovist, 2, 23–25.
  9. Sokоlova, L. I. (1975). Application of ion exchange processes for improving the thermal stability of milk. Moscow, USSR: Moscow Technological Institute of Meat and Dairy Industry, 21.
  10. Fedushnov, P. A. (2007). Ispolzovanie sistemu Budal 935. Produktu i ingredientu, 63–67.
  11. Pyvovarova, O., Grinchenko, O., Pyvovarov, Y. (2009). Analytic study of the system «AlgNa – CaSO4 – water» and scientific prognostication of its structure-forming regularity. Formular de evaluare. 33 Congres Ara : a lucrarilor din cadrul Celui, 101–113.
  12. Pivovarov, P. P., Neklesa, O. P., Nagornyiy, A. Yu. (2013). Innovatsionnyie tehnologii proizvodstva kapsulirovannyih produktov. Produktyi & ingredientyi, 3, 24.
  13. Moroz, O. V., Protsik, V. O., Pivovarov, P. P. (2012). Doslidzhennya vplivu kaltsiyu na strukturno-mehanichnI vlastivosti algInovih dragliv z metoyu vikoristannya v tehnologiyi produktsiyi z zheleynoyu strukturoyu. Visnik Kharkivskogo natsionalnogo tehnichnogo universytetu silskogo gospodarstva Im. P. Vasilenka. Suchasni napryamki tehnologiyi ta mehanIzatsiyi protsesiv pererobnih i harchovih virobnitstv, 131, 271‒278.
  14. Donskaya, G. V., Drozhzhin, V. M., Grivkova, A. I. (1998). Izbiratelnue sorbentu rastitelnogo proishogdeniya dlya ochistki moloka ot stronziya. Molochnaya promushlennost, 1, 31–32.
  15. Plotnikova, R., Grynchenko, N., Pyvovarov, P. (2016). The study of sorption of the milk ionized calcium by sodium alginate. EUREKA: Life Sciences, 4 (4), 45–48. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00191
  16. Pyvovarova, O. P. (2009). Tehnologiya polufabrikatov restrukturirovannuh na osnove shampinonov. Kharkiv State University of Food and Trade, 19.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-10-31

Як цитувати

Plotnikova, R., Grynchenko, N., & Pyvovarov, P. (2016). Дослідження впливу технологічних чинників на сорбцію іонізованого кальцію з молока знежиреного альгінатом натрію. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (83), 32–39. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.81413

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв