Вплив органічних пластифікаторів на органолептичні, фізико-механічні показники та хімічні зміни біодеградабельних плівок
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.84511Ключові слова:
біодеградабельні плівки, органічні пластифікатори, відносне подовження, міцність, ІЧ-спектроскопіяАнотація
Досліджено вплив органічних пластифікаторів (сечовина, глюкоза, фруктоза, сорбіт, сахароза, гліцерин) на органолептичні властивості біодеградабельних плівок на основі нативного або модифікованого крохмалю та желатину за допомогою комплексного показника якості, а також на відносне подовження та міцність. ІЧ-спектроскопією встановлено, що сечовина вступає у хімічну взаємодію, що позитивно впливає на показник міцності досліджуваних плівок. Результати дозоляють прогнозувати властивості плівки залежно від її складових
Посилання
- Braun, D., Floyd, A., Seynzberi, M. (1992). Spektroskopiya Organicheskikh Veshchestv [Spectroscopy of organic substances]. Moscow: Mir Publ., 300.
- Vieira, M. G. A., da Silva, M. A., dos Santos, L. O., Beppu, M. M. (2011). Natural-based plasticizers and biopolymer films: A review. European Polymer Journal, 47 (3), 254–263. doi: 10.1016/j.eurpolymj.2010.12.011
- Ma, X., Chang, P. R., Yu, J., Stumborg, M. (2009). Properties of biodegradable citric acid-modified granular starch/thermoplastic pea starch composites. Carbohydrate Polymers, 75 (1), 1–8. doi: 10.1016/j.carbpol.2008.05.020
- Karbowiak, T., Hervet, H., Léger, L., Champion, D., Debeaufort, F., Voilley, A. (2006). Effect of Plasticizers (Water and Glycerol) on the Diffusion of a Small Molecule in Iota-Carrageenan Biopolymer Films for Edible Coating Application. Biomacromolecules, 7 (6), 2011–2019. doi: 10.1021/bm060179r
- Talja, R. A., Helén, H., Roos, Y. H., Jouppila, K. (2007). Effect of various polyols and polyol contents on physical and mechanical properties of potato starch-based films. Carbohydrate Polymers, 67 (3), 288–295. doi: 10.1016/j.carbpol.2006.05.019
- Muller, C. M. O., Yamashita, F., Laurindo, J. B. (2008). Evaluation of the effects of glycerol and sorbitol concentration and water activity on the water barrier properties of cassava starch films through a solubility approach. Carbohydrate Polymers, 72 (1), 82–87. doi: 10.1016/j.carbpol.2007.07.026
- Galdeano, M. C., Grossmann, M. V. E., Mali, S., Bello-Perez, L. A., Garcia, M. A., Zamudio-Flores, P. B. (2009). Effects of production process and plasticizers on stability of films and sheets of oat starch. Materials Science and Engineering: C, 29 (2), 492–498. doi: 10.1016/j.msec.2008.08.031
- Suyatma, N. E., Tighzert, L., Copinet, A., Coma, V. (2009). Effects of hydrophilic plasticizers on mechanical, thermal, and surface properties of chitosan fils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (10), 3950–3957. doi: 10.1021/jf048790+
- Navarro-Tarazaga, M. L., Sothornvit, R., Perez-Gago, M. B. (2008). Effect of Plasticizer Type and Amount on Hydroxypropyl Methylcellulose-Beeswax Edible Film Properties and Postharvest Quality of Coated Plums (Cv. Angeleno). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (20), 9502–9509. doi: 10.1021/jf801708k
- Shaikh, H. M., Pandare, K. V., Nair, G., Varma, A. J. (2009). Utilization of sugarcane bagasse cellulose for producing cellulose acetates: Novel use of residual hemicellulose as plasticizer. Carbohydrate Polymers, 76 (1), 23–29. doi: 10.1016/j.carbpol.2008.09.014
- Cheng, L. H., Karim, A. A., Seow, C. C. (2006). Effects of Water-Glycerol and Water-Sorbitol Interactions on the Physical Properties of Konjac Glucomannan Films. Journal of Food Science, 71 (2), E62–E67. doi: 10.1111/j.1365-2621.2006.tb08898.x
- Silva, M. A. da, Bierhalz, A. C. K., Kieckbusch, T. G. (2009). Alginate and pectin composite films crosslinked with Ca2+ ions: Effect of the plasticizer concentration. Carbohydrate Polymers, 77 (4), 736–742. doi: 10.1016/j.carbpol.2009.02.014
- Kristo, E., Biliaderis, C. G. (2006). Water sorption and thermo-mechanical properties of water/sorbitol-plasticized composite biopolymer films: Caseinate-pullulan bilayers and blends. Food Hydrocolloids, 20 (7), 1057–1071. doi: 10.1016/j.foodhyd.2005.11.008
- Rocha Plácido Moore, G., Maria Martelli, S., Gandolfo, C., José do Amaral Sobral, P., Borges Laurindo, J. (2006). Influence of the glycerol concentration on some physical properties of feather keratin films. Food Hydrocolloids, 20 (7), 975–982. doi: 10.1016/j.foodhyd.2005.11.001
- Jongjareonrak, A., Benjakul, S., Visessanguan, W., Tanaka, M. (2005). Fatty acids and their sucrose esters affect the properties of fish skin gelatin-based film. European Food Research and Technology, 222 (5-6), 650–657. doi: 10.1007/s00217-005-0151-6
- Cao, N., Yang, X., Fu, Y. (2009). Effects of various plasticizers on mechanical and water vapor barrier properties of gelatin films. Food Hydrocolloids, 23 (3), 729–735. doi: 10.1016/j.foodhyd.2008.07.017
- Bergo, P., Sobral, P. J. A. (2007). Effects of plasticizer on physical properties of pigskin gelatin films. Food Hydrocolloids, 21 (8), 1285–1289. doi: 10.1016/j.foodhyd.2006.09.014
- Galdeano, M. C., Grossmann, M. V. E., Mali, S., Bello-Perez, L. A., Garcia, M. A., Zamudio-Flores, P. B. (2009). Effects of production process and plasticizers on stability of films and sheets of oat starch. Materials Science and Engineering: C, 29 (2), 492–498. doi: 10.1016/j.msec.2008.08.031
- Embuscado, M. E., Huber, K. C. (Eds.) (2009). Edible Films and Coatings for Food Applications. Springer Science+Business Media, LLC, 411. doi: 10.1007/978-0-387-92824-1
- Chekmarev, A. N. (2010). Kvalimetriya i upravlenie kachestvom. Chep. 1. Kvalimetriya. Samara: Izd-vo Samar. gos. aerokosm. un-ta, 172.
- ASTM D 882-88. Standard test methods for tensile properties of thin plastic sheeting. In Annual book of ASTM standards (1989). Philadelphia, Pennsylvania: American Society for Testing and Materials.
- Bordes, P., Pollet, E., Averous, L. (2009). Nano-biocomposites: Biodegradable polyester/nanoclay systems. Progress in Polymer Science, 34 (2), 125–155. doi: 10.1016/j.progpolymsci.2008.10.002
- Guilbert, S.; Mathlouthi, M. (Ed.) (1986). Technology and application of edible protective films. Food Packaging and Preservation: Theory and Practice. Elsevier Applied Science Publishing Co., London, England, 371–399.
- McHugh, T. H., Krochta, J. M. (1994). Sorbitol- vs Glycerol-Plasticized Whey Protein Edible Films: Integrated Oxygen Permeability and Tensile Property Evaluation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42 (4), 841–845. doi: 10.1021/jf00040a001
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Oksana Shulga, Anastasia Chernaya, Larisa Arsenieva
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.