Вплив органічних пластифікаторів на органолептичні, фізико-механічні показники та хімічні зміни біодеградабельних плівок

Автор(и)

  • Oksana Shulga Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-5357-3986
  • Anastasia Chernaya Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-6929-3487
  • Larisa Arsenieva Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-6357-1204

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.84511

Ключові слова:

біодеградабельні плівки, органічні пластифікатори, відносне подовження, міцність, ІЧ-спектроскопія

Анотація

Досліджено вплив органічних пластифікаторів (сечовина, глюкоза, фруктоза, сорбіт, сахароза, гліцерин) на органолептичні властивості біодеградабельних плівок на основі нативного або модифікованого крохмалю та желатину за допомогою комплексного показника якості, а також на відносне подовження та міцність. ІЧ-спектроскопією встановлено, що сечовина вступає у хімічну взаємодію, що позитивно впливає на показник міцності досліджуваних плівок. Результати дозоляють прогнозувати властивості плівки залежно від її складових

Біографії авторів

Oksana Shulga, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра експертизи харчових продуктів

Anastasia Chernaya, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Аспірант

Кафедра експертизи харчових продуктів

Larisa Arsenieva, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Доктор технічних наук, професор

Кафедра експертизи харчових продуктів

Посилання

  1. Braun, D., Floyd, A., Seynzberi, M. (1992). Spektroskopiya Organicheskikh Veshchestv [Spectroscopy of organic substances]. Moscow: Mir Publ., 300.
  2. Vieira, M. G. A., da Silva, M. A., dos Santos, L. O., Beppu, M. M. (2011). Natural-based plasticizers and biopolymer films: A review. European Polymer Journal, 47 (3), 254–263. doi: 10.1016/j.eurpolymj.2010.12.011
  3. Ma, X., Chang, P. R., Yu, J., Stumborg, M. (2009). Properties of biodegradable citric acid-modified granular starch/thermoplastic pea starch composites. Carbohydrate Polymers, 75 (1), 1–8. doi: 10.1016/j.carbpol.2008.05.020
  4. Karbowiak, T., Hervet, H., Léger, L., Champion, D., Debeaufort, F., Voilley, A. (2006). Effect of Plasticizers (Water and Glycerol) on the Diffusion of a Small Molecule in Iota-Carrageenan Biopolymer Films for Edible Coating Application. Biomacromolecules, 7 (6), 2011–2019. doi: 10.1021/bm060179r
  5. Talja, R. A., Helén, H., Roos, Y. H., Jouppila, K. (2007). Effect of various polyols and polyol contents on physical and mechanical properties of potato starch-based films. Carbohydrate Polymers, 67 (3), 288–295. doi: 10.1016/j.carbpol.2006.05.019
  6. Muller, C. M. O., Yamashita, F., Laurindo, J. B. (2008). Evaluation of the effects of glycerol and sorbitol concentration and water activity on the water barrier properties of cassava starch films through a solubility approach. Carbohydrate Polymers, 72 (1), 82–87. doi: 10.1016/j.carbpol.2007.07.026
  7. Galdeano, M. C., Grossmann, M. V. E., Mali, S., Bello-Perez, L. A., Garcia, M. A., Zamudio-Flores, P. B. (2009). Effects of production process and plasticizers on stability of films and sheets of oat starch. Materials Science and Engineering: C, 29 (2), 492–498. doi: 10.1016/j.msec.2008.08.031
  8. Suyatma, N. E., Tighzert, L., Copinet, A., Coma, V. (2009). Effects of hydrophilic plasticizers on mechanical, thermal, and surface properties of chitosan fils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (10), 3950–3957. doi: 10.1021/jf048790+
  9. Navarro-Tarazaga, M. L., Sothornvit, R., Perez-Gago, M. B. (2008). Effect of Plasticizer Type and Amount on Hydroxypropyl Methylcellulose-Beeswax Edible Film Properties and Postharvest Quality of Coated Plums (Cv. Angeleno). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (20), 9502–9509. doi: 10.1021/jf801708k
  10. Shaikh, H. M., Pandare, K. V., Nair, G., Varma, A. J. (2009). Utilization of sugarcane bagasse cellulose for producing cellulose acetates: Novel use of residual hemicellulose as plasticizer. Carbohydrate Polymers, 76 (1), 23–29. doi: 10.1016/j.carbpol.2008.09.014
  11. Cheng, L. H., Karim, A. A., Seow, C. C. (2006). Effects of Water-Glycerol and Water-Sorbitol Interactions on the Physical Properties of Konjac Glucomannan Films. Journal of Food Science, 71 (2), E62–E67. doi: 10.1111/j.1365-2621.2006.tb08898.x
  12. Silva, M. A. da, Bierhalz, A. C. K., Kieckbusch, T. G. (2009). Alginate and pectin composite films crosslinked with Ca2+ ions: Effect of the plasticizer concentration. Carbohydrate Polymers, 77 (4), 736–742. doi: 10.1016/j.carbpol.2009.02.014
  13. Kristo, E., Biliaderis, C. G. (2006). Water sorption and thermo-mechanical properties of water/sorbitol-plasticized composite biopolymer films: Caseinate-pullulan bilayers and blends. Food Hydrocolloids, 20 (7), 1057–1071. doi: 10.1016/j.foodhyd.2005.11.008
  14. Rocha Plácido Moore, G., Maria Martelli, S., Gandolfo, C., José do Amaral Sobral, P., Borges Laurindo, J. (2006). Influence of the glycerol concentration on some physical properties of feather keratin films. Food Hydrocolloids, 20 (7), 975–982. doi: 10.1016/j.foodhyd.2005.11.001
  15. Jongjareonrak, A., Benjakul, S., Visessanguan, W., Tanaka, M. (2005). Fatty acids and their sucrose esters affect the properties of fish skin gelatin-based film. European Food Research and Technology, 222 (5-6), 650–657. doi: 10.1007/s00217-005-0151-6
  16. Cao, N., Yang, X., Fu, Y. (2009). Effects of various plasticizers on mechanical and water vapor barrier properties of gelatin films. Food Hydrocolloids, 23 (3), 729–735. doi: 10.1016/j.foodhyd.2008.07.017
  17. Bergo, P., Sobral, P. J. A. (2007). Effects of plasticizer on physical properties of pigskin gelatin films. Food Hydrocolloids, 21 (8), 1285–1289. doi: 10.1016/j.foodhyd.2006.09.014
  18. Galdeano, M. C., Grossmann, M. V. E., Mali, S., Bello-Perez, L. A., Garcia, M. A., Zamudio-Flores, P. B. (2009). Effects of production process and plasticizers on stability of films and sheets of oat starch. Materials Science and Engineering: C, 29 (2), 492–498. doi: 10.1016/j.msec.2008.08.031
  19. Embuscado, M. E., Huber, K. C. (Eds.) (2009). Edible Films and Coatings for Food Applications. Springer Science+Business Media, LLC, 411. doi: 10.1007/978-0-387-92824-1
  20. Chekmarev, A. N. (2010). Kvalimetriya i upravlenie kachestvom. Chep. 1. Kvalimetriya. Samara: Izd-vo Samar. gos. aerokosm. un-ta, 172.
  21. ASTM D 882-88. Standard test methods for tensile properties of thin plastic sheeting. In Annual book of ASTM standards (1989). Philadelphia, Pennsylvania: American Society for Testing and Materials.
  22. Bordes, P., Pollet, E., Averous, L. (2009). Nano-biocomposites: Biodegradable polyester/nanoclay systems. Progress in Polymer Science, 34 (2), 125–155. doi: 10.1016/j.progpolymsci.2008.10.002
  23. Guilbert, S.; Mathlouthi, M. (Ed.) (1986). Technology and application of edible protective films. Food Packaging and Preservation: Theory and Practice. Elsevier Applied Science Publishing Co., London, England, 371–399.
  24. McHugh, T. H., Krochta, J. M. (1994). Sorbitol- vs Glycerol-Plasticized Whey Protein Edible Films: Integrated Oxygen Permeability and Tensile Property Evaluation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42 (4), 841–845. doi: 10.1021/jf00040a001

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-20

Як цитувати

Shulga, O., Chernaya, A., & Arsenieva, L. (2016). Вплив органічних пластифікаторів на органолептичні, фізико-механічні показники та хімічні зміни біодеградабельних плівок. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(6 (84), 36–42. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.84511

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин