Термогравіметричне дослідження рибо-рослинних напівфабрикатів з нативних та бланшованих тканин бичка азовського і пшеничних висівок

Автор(и)

  • Nataliia Prytulska Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Україна https://orcid.org/0000-0001-7298-3673
  • Dina Fedorova Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Україна https://orcid.org/0000-0002-9443-2941
  • Maxim Lazarenko Київський національний університет ім. Тараса Шевченко вул. Володимирська, 60, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0001-5151-6726
  • Olena Vasylieva Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Україна https://orcid.org/0000-0002-1707-4546
  • Tatiana Yudina Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Україна https://orcid.org/0000-0001-9863-878X

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86435

Ключові слова:

термогравіметричний аналіз, рибо-рослинні напівфабрикати, бичок азовський, дегідратація, капілярна і адсорбована волога, енергія активації

Анотація

Проведено визначення термогравіметричних показників та диференційно-термічний аналіз нативних та відновлених рибо-рослинних напівфабрикатів на основі бичка азовського. Здійснено порівняльну характеристику кількості адсорбційно та капілярно зв’язаної вологи досліджуваних зразків. Вивчено вплив рослинної сировини, гігротермічної обробки та процесу дегідратації рибо-рослинних напівфабрикатів на форми та енергію зв’язку вологи

Біографії авторів

Nataliia Prytulska, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Dina Fedorova, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Maxim Lazarenko, Київський національний університет ім. Тараса Шевченко вул. Володимирська, 60, м. Київ, Україна, 01033

Кандидат фізико-математичних наук, доцент

Кафедра молекулярної фізики

Olena Vasylieva, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Tatiana Yudina, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Посилання

  1. Fedorova, D., Kuzmenko, Yu. (2015). Biollogichna cinnist rybo-roslinnyh napivfabrykativ na osnovi kompleksnogo pereroblenniia bychka azovskogo. Tovary i rynki, 2, 85–97.
  2. Prytulska, N., Fedorova, D., Bondarenko, Y. (2015). Konceptualni zasady formuvannya systemy socialnogo kharchuvannya v Ukrayini. Tovary i rynki, 1, 5–17.
  3. Abramova, L. S. (2005). Polikomponentnyie produkty pitaniia na osnove rybnogo syra. Moscow: VNIRO, 175.
  4. Antypova, L. V., Batishev, V. V., Tolpygina, I. N. (2003). Funkcionalnye produktu na osnove rybnogo farsha i ovoshei. Izvestiia vuzov. Pishevaya tehnologiia, 1, 32–34.
  5. Kasyanov, G. I., Semenov, G. V., Grytzkyh, V. A., Troyanova, T. L. (2004). Sushka syrya i proizvodstvo suhih zavtrakov. Moscow: Mart, 160.
  6. Lykov, A. V. (1968). Teoria sushki. 2nd edition. Moscow: Energiia, 471.
  7. Pogoshyh, M. I., Potapov, V. O., Tsurkan, M. M. (2008). Tehnologii asushinnii aharchovoi syrovyny. HDUHT, 229.
  8. Bonaui, C., Dumoulin, E., Raoult-Wack, A.-L., Berk, Z., Bimbenet, J. J., Courtois, F. et. al. (1996). Food Drying and Dewatering. Drying Technology, 14 (9), 2135–2170. doi: 10.1080/07373939608917199
  9. Hayashi, H. (1989). Drying Technologies of Foods -Their History and Future. Drying Technology, 7 (2), 315–369. doi: 10.1080/07373938908916590
  10. Kowalski, S. J., Mierzwa, D. (2015). US-Assisted Convective Drying of Biological Materials. Drying Technology, 33 (13), 1601–1613. doi: 10.1080/07373937.2015.1026985
  11. Kasyanov, G. I., Mysak, S. V., Eksuzyan, T. N., Maksyuta, I. V., Kvasenkov, O. I. (2006). Patent 2279815 RF, MPK А 2L 1/29. Sposob proizvodstva sukhogo produkta pitania dlia detey shkolnogo vozrasta. Kvasenkov O. I. declareted: 07.06.2004; published: 20.07.06, Bul. 11.
  12. Kvasenkov, O. I., Kasyanov, G. I., Kyryi, K. A. (2006). Patent 2268618 RF, MPK А23 L1/29. Sposob proizvodstva kompozitsii dlia gerodiye tichesko gopitaniya. Vserossijskij nauchno-issledovatel'skij institut konservnoj i ovoshchesushil'noj promyshlennosti (gosudarstvennoe nauchnoe uchrezhdenie). declareted: 31.01.2003; published: 27.01.2006, Bul. 7.
  13. Bhattacharya, S., Das, H., Bose, A. N. (1993). Effect of extrusion process variables on the product texture of blends of minced fish and wheat flour. Journal of Food Engineering, 19 (3), 215–235. doi: 10.1016/0260-8774(93)90044-k
  14. Elleuch, M., Bedigian, D., Roiseux, O., Besbes, S., Blecker, C., Attia, H. (2011). Dietary fibre and fibre-rich by-products of food processing: Characterisation, technological functionality and commercial applications: A review. Food Chemistry, 124 (2), 411–421. doi: 10.1016/j.foodchem.2010.06.077
  15. Careche, M., Luten, J. B., Kole, A., Schelvis, R., Saura-Calixto, F., Scholten, O. E. et. al. (2008). Developing functional seafood products. Improving Seafood Products for the Consumer, 331–362. doi: 10.1533/9781845694586.4.331
  16. Borderías, A. J., Sánchez-Alonso, I., Pérez-Mateos, M. (2005). New applications of fibres in foods: Addition to fishery products. Trends in Food Science & Technology, 16 (10), 458–465. doi: 10.1016/j.tifs.2005.03.011
  17. Borderías, A. J., Pérez-Mateos, M., Sánchez-Alonso, I. (2013). Fibre-enriched seafood. Fibre-Rich and Wholegrain Foods, 348–368. doi: 10.1533/9780857095787.4.348
  18. Careche, M., Borderías, A. J., Sánchez-Alonso, I., Lund, E. K. (2011). Functional seafood products. Functional Foods, 557–581. doi: 10.1533/9780857092557.3.557
  19. Sánchez-Alonso, I., Careche, M., Moreno, P., González, M. J., Medina, I. (2011). Testing caffeic acid as a natural antioxidant in functional fish-fibre restructured products. LWT – Food Science and Technology, 44 (4), 1149–1155. doi: 10.1016/j.lwt.2010.11.018
  20. Sánchez-Alonso, I., Haji-Maleki, R., Borderias, A. J. (2007). Wheat fiber as a functional ingredient in restructured fish products. Food Chemistry, 100 (3), 1037–1043. doi: 10.1016/j.foodchem.2005.09.090
  21. Patel, S., Shukla, S. (2017). Fermentation of Food Wastes for Generation of Nutraceuticals and Supplements. Fermented Foods in Health and Disease Prevention, 707–734. doi: 10.1016/b978-0-12-802309-9.00030-3
  22. Abdel-Moemin, A. R. (2015). Healthy cookies from cooked fish bones. Food Bioscience, 12, 114–121. doi: 10.1016/j.fbio.2015.09.003
  23. Torres, F. G., Troncoso, O. P., Amaya, E. (2012). The effect of water on the thermal transitions of fish scales from Arapaima Gigas. Materials Science and Engineering: C, 32 (8), 2212–2214. doi: 10.1016/j.msec.2012.06.003
  24. Sablani, S. S., Rahman, M. S., Al-Busaidi, S., Guizani, N., Al-Habsi, N., Al-Belushi, R., Soussi, B. (2007). Thermal transitions of king fish whole muscle, fat and fat-free muscle by differential scanning calorimetry. Thermochimica Acta, 462 (1-2), 56–63. doi: 10.1016/j.tca.2007.06.008
  25. Prytulska, N., Fedorova, D., Lazarenko, M., Vasylieva, O., Yudina, T. (2016). The study of thermal processes in fish&plant semi-products. EUREKA: Life Sciences, 5, 45–53. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00233

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-27

Як цитувати

Prytulska, N., Fedorova, D., Lazarenko, M., Vasylieva, O., & Yudina, T. (2016). Термогравіметричне дослідження рибо-рослинних напівфабрикатів з нативних та бланшованих тканин бичка азовського і пшеничних висівок. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (84), 22–30. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86435

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв