Термогравіметричне дослідження рибо-рослинних напівфабрикатів з нативних та бланшованих тканин бичка азовського і пшеничних висівок
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86435Ключові слова:
термогравіметричний аналіз, рибо-рослинні напівфабрикати, бичок азовський, дегідратація, капілярна і адсорбована волога, енергія активаціїАнотація
Проведено визначення термогравіметричних показників та диференційно-термічний аналіз нативних та відновлених рибо-рослинних напівфабрикатів на основі бичка азовського. Здійснено порівняльну характеристику кількості адсорбційно та капілярно зв’язаної вологи досліджуваних зразків. Вивчено вплив рослинної сировини, гігротермічної обробки та процесу дегідратації рибо-рослинних напівфабрикатів на форми та енергію зв’язку вологи
Посилання
- Fedorova, D., Kuzmenko, Yu. (2015). Biollogichna cinnist rybo-roslinnyh napivfabrykativ na osnovi kompleksnogo pereroblenniia bychka azovskogo. Tovary i rynki, 2, 85–97.
- Prytulska, N., Fedorova, D., Bondarenko, Y. (2015). Konceptualni zasady formuvannya systemy socialnogo kharchuvannya v Ukrayini. Tovary i rynki, 1, 5–17.
- Abramova, L. S. (2005). Polikomponentnyie produkty pitaniia na osnove rybnogo syra. Moscow: VNIRO, 175.
- Antypova, L. V., Batishev, V. V., Tolpygina, I. N. (2003). Funkcionalnye produktu na osnove rybnogo farsha i ovoshei. Izvestiia vuzov. Pishevaya tehnologiia, 1, 32–34.
- Kasyanov, G. I., Semenov, G. V., Grytzkyh, V. A., Troyanova, T. L. (2004). Sushka syrya i proizvodstvo suhih zavtrakov. Moscow: Mart, 160.
- Lykov, A. V. (1968). Teoria sushki. 2nd edition. Moscow: Energiia, 471.
- Pogoshyh, M. I., Potapov, V. O., Tsurkan, M. M. (2008). Tehnologii asushinnii aharchovoi syrovyny. HDUHT, 229.
- Bonaui, C., Dumoulin, E., Raoult-Wack, A.-L., Berk, Z., Bimbenet, J. J., Courtois, F. et. al. (1996). Food Drying and Dewatering. Drying Technology, 14 (9), 2135–2170. doi: 10.1080/07373939608917199
- Hayashi, H. (1989). Drying Technologies of Foods -Their History and Future. Drying Technology, 7 (2), 315–369. doi: 10.1080/07373938908916590
- Kowalski, S. J., Mierzwa, D. (2015). US-Assisted Convective Drying of Biological Materials. Drying Technology, 33 (13), 1601–1613. doi: 10.1080/07373937.2015.1026985
- Kasyanov, G. I., Mysak, S. V., Eksuzyan, T. N., Maksyuta, I. V., Kvasenkov, O. I. (2006). Patent 2279815 RF, MPK А 2L 1/29. Sposob proizvodstva sukhogo produkta pitania dlia detey shkolnogo vozrasta. Kvasenkov O. I. declareted: 07.06.2004; published: 20.07.06, Bul. 11.
- Kvasenkov, O. I., Kasyanov, G. I., Kyryi, K. A. (2006). Patent 2268618 RF, MPK А23 L1/29. Sposob proizvodstva kompozitsii dlia gerodiye tichesko gopitaniya. Vserossijskij nauchno-issledovatel'skij institut konservnoj i ovoshchesushil'noj promyshlennosti (gosudarstvennoe nauchnoe uchrezhdenie). declareted: 31.01.2003; published: 27.01.2006, Bul. 7.
- Bhattacharya, S., Das, H., Bose, A. N. (1993). Effect of extrusion process variables on the product texture of blends of minced fish and wheat flour. Journal of Food Engineering, 19 (3), 215–235. doi: 10.1016/0260-8774(93)90044-k
- Elleuch, M., Bedigian, D., Roiseux, O., Besbes, S., Blecker, C., Attia, H. (2011). Dietary fibre and fibre-rich by-products of food processing: Characterisation, technological functionality and commercial applications: A review. Food Chemistry, 124 (2), 411–421. doi: 10.1016/j.foodchem.2010.06.077
- Careche, M., Luten, J. B., Kole, A., Schelvis, R., Saura-Calixto, F., Scholten, O. E. et. al. (2008). Developing functional seafood products. Improving Seafood Products for the Consumer, 331–362. doi: 10.1533/9781845694586.4.331
- Borderías, A. J., Sánchez-Alonso, I., Pérez-Mateos, M. (2005). New applications of fibres in foods: Addition to fishery products. Trends in Food Science & Technology, 16 (10), 458–465. doi: 10.1016/j.tifs.2005.03.011
- Borderías, A. J., Pérez-Mateos, M., Sánchez-Alonso, I. (2013). Fibre-enriched seafood. Fibre-Rich and Wholegrain Foods, 348–368. doi: 10.1533/9780857095787.4.348
- Careche, M., Borderías, A. J., Sánchez-Alonso, I., Lund, E. K. (2011). Functional seafood products. Functional Foods, 557–581. doi: 10.1533/9780857092557.3.557
- Sánchez-Alonso, I., Careche, M., Moreno, P., González, M. J., Medina, I. (2011). Testing caffeic acid as a natural antioxidant in functional fish-fibre restructured products. LWT – Food Science and Technology, 44 (4), 1149–1155. doi: 10.1016/j.lwt.2010.11.018
- Sánchez-Alonso, I., Haji-Maleki, R., Borderias, A. J. (2007). Wheat fiber as a functional ingredient in restructured fish products. Food Chemistry, 100 (3), 1037–1043. doi: 10.1016/j.foodchem.2005.09.090
- Patel, S., Shukla, S. (2017). Fermentation of Food Wastes for Generation of Nutraceuticals and Supplements. Fermented Foods in Health and Disease Prevention, 707–734. doi: 10.1016/b978-0-12-802309-9.00030-3
- Abdel-Moemin, A. R. (2015). Healthy cookies from cooked fish bones. Food Bioscience, 12, 114–121. doi: 10.1016/j.fbio.2015.09.003
- Torres, F. G., Troncoso, O. P., Amaya, E. (2012). The effect of water on the thermal transitions of fish scales from Arapaima Gigas. Materials Science and Engineering: C, 32 (8), 2212–2214. doi: 10.1016/j.msec.2012.06.003
- Sablani, S. S., Rahman, M. S., Al-Busaidi, S., Guizani, N., Al-Habsi, N., Al-Belushi, R., Soussi, B. (2007). Thermal transitions of king fish whole muscle, fat and fat-free muscle by differential scanning calorimetry. Thermochimica Acta, 462 (1-2), 56–63. doi: 10.1016/j.tca.2007.06.008
- Prytulska, N., Fedorova, D., Lazarenko, M., Vasylieva, O., Yudina, T. (2016). The study of thermal processes in fish&plant semi-products. EUREKA: Life Sciences, 5, 45–53. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00233
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Nataliia Prytulska, Dina Fedorova, Maxim Lazarenko, Olena Vasylieva, Tatiana Yudina

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.