Дослідження гомогенізації молока в пульсаційному апараті з ротором, що вібрує
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86974Ключові слова:
гомогенізація молока, гомогенізатор, пульсаційний апарат з ротором, що вібруєАнотація
Обґрунтовано вплив основних кінематичних і конструктивних параметрів пульсаційного гомогенізатора з ротором, що вібрує, на середнє прискорення емульсії в отворах переривника. Встановлено залежність середніх розмірів жирових кульок молока від прискорення емульсії в переривнику апарата та частоти обертання й амплітуди вібрації ротора. Визначені дисперсні характеристики молока після гомогенізації
Посилання
- Wilbey, R. A. (2002). HOMOGENIZATION OF MILK. Encyclopedia of Dairy Sciences, 1346–1349. doi: 10.1016/b0-12-227235-8/00202-9
- Michalski, M.-C. Januel, C. (2006). Does homogenization affect the human health properties of cow's milk? Trends in Food Science & Technology, 17, (8), 423–437. doi: 10.1016/j.tifs.2006.02.004
- Fialkova, E. A. (2006). Gomogenizatsiya. Novyiy vzglyad. St. Petersburg: GIORD, 392.
- Nuzhin, E. V., Gladushnyak, A. K. (2007). Gomogenizatsiya i gomogenizatoryi. Odesa: Pechatnyiy dom, 264.
- Wilbey, R. A. (2011). HOMOGENIZATION OF MILK | Principles and Mechanism of Homogenization, Effects and Assessment of Efficiency: Valve Homogenizers. Encyclopedia of Dairy Sciences, 750–754. doi: 10.1016/b978-0-12-374407-4.00223-5
- Delmas, H., Barthe, L. (2015). Ultrasonic mixing, homogenization, and emulsification in food processing and other applications. Power Ultrasonics, 757–791. doi: 10.1016/b978-1-78242-028-6.00025-9
- Huppertz, T. (2011). Homogenization of Milk | Other Types of Homogenizer (High-Speed Mixing, Ultrasonics, Microfluidizers, Membrane Emulsification). Encyclopedia of Dairy Sciences, 761–764. doi: 10.1016/b978-0-12-374407-4.00226-0
- Liu, C., Li, M., Liang, C., Wang, W. (2013). Measurement and analysis of bimodal drop size distribution in a rotor–stator homogenizer. Chemical Engineering Science, 102, 622–631. doi: 10.1016/j.ces.2013.08.030
- Briviba, K., Gräf, V., Walz, E., Guamis, B., Butz, P. (2016). Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico-chemical and physiological effects. Food Chemistry, 192, 82–89. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.06.063
- Ciron, C. I. E., Gee, V. L., Kelly, A. L., Auty, M. A. E. (2010). Comparison of the effects of high-pressure microfluidization and conventional homogenization of milk on particle size, water retention and texture of non-fat and low-fat yoghurts. International Dairy Journal, 20 (5), 314–320. doi: 10.1016/j.idairyj.2009.11.018
- Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2013). Mekhanizmy dysperhuvannia zhyrovoi fazy v pulsatsiinomu aparati z vibruiuchym rotorom. Pratsi TDATU, 13 (7), 11–20.
- Innings, F., Trägårdh, C. (2005). Visualization of the Drop Deformation and Break-Up Process in a High Pressure Homogenizer. Chemical Engineering & Technology, 28 (8), 882–891. doi: 10.1002/ceat.200500080
- Wittig, A. B. (1962). The quality of homogenized drinking milk in relation to the sequence of modern treating processes. XVI Int. Dairy Congr., A, 906–916.
- Dityakin, Yu. F., Klyachko, L. A., Novikov, B. V., Yagodkin, V. I. (1977). Raspyilivanie zhidkostey. Moscow: Mashinostroenie, 208.
- Oreshina, M. N. (2010). Issledovanie kinetiki drobleniya chastits v zhidkih sredah pri vozdeystvii vozmuscheniy davleniya. Hranenie i pererabotka selhozsyirya, 5, 11–12.
- Loncin M., Merson R. (1979). Food Ingineering. Principles and Selected Applications. Academic Press, 279.
- Palianychka, N. O., Hvozdiev, O. V. (2013). Vyznachennia stupenia homohenizatsii pry impulsnii homohenizatsii moloka. Pratsi TDATU, 13 (7), 102–107.
- Promtov, M. A., Monastirsky, M. X. (2000). Dynamic of cavitational bubbles in rotor impuls apparatus Journal of Qingdao Just of Chemistry Technical, 21 (4), 318–321.
- Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2013). Eksperymentalni doslidzhennia dysperhuvannia zhyrovoi emulsii v pulsatsiinomu aparati z vibruiuchym rotorom. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 30, 155–161.
- Taghinia, J., Rahman, M., Tse, T. K. T., Siikonen, T. (2016). CFD modeling of homogenizer valve: A comparative study. Chemical Engineering Research and Design, 106, 327–336. doi: 10.1016/j.cherd.2015.12.014
- Håkansson, A., Fuchs, L., Innings, F., Revstedt, J., Trägårdh, C., Bergenståhl, B. (2011). On flow-fields in a high pressure homogenizer and its implication on drop fragmentation. Procedia Food Science, 1, 1353–1358. doi: 10.1016/j.profoo.2011.09.200
- Promtov, M. A. (2004). Mashyny i aparaty z impulsnymy enerhetychnymy diiamy na obrobliuvani rechovyny. Moscow: Mashynostroenye-1, 136.
- Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2013). Rozrakhunok enerhovytrat pulsatsiinoho aparata z vibruiuchym rotorom. Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh vyrobnytstv, 43 (2), 133–137.
- Samoichuk, K., Kiurchev, S., Oleksiienko, V., Palyanichka, N., Verholantseva, V. (2016). Research into usage efficiency of the pulsation machine with a vibrating rotor for milk homogenization. EUREKA: Life Sciences, 6, 3–10. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00236
- Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2014). Opredelenye skorosty v moduliatore pulsatsyonnoho homohenyzatora s vybryruiushchym rotorom. Vestnyk Mohylevskoho hosudarstvennoho unyversyteta prodovolstvyia, 1 (16), 87–99.
- Gorodetskiy, I. Ya., Vasin, A. A., Olevskiy, V. M., Lupanov, P. A. (1980). Vibratsionnyie massoobmennyie apparatyi. Moscow: Himiya, 189.
- Deinychenko, H. V., Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2016). Synkhronizatsiia kolyvalnykh i obertalnykh rukhiv rotora u pulsatsiinomu homohenizatori z vibruiuchym rotorom. Vibratsii v tekhnitsi ta tekhnolohiiakh, 1 (81), 122–131.
- Nigmatulin, R. I. (1987). Dinamika mnogofaznyih sred. Part 1. Moscow: Nauka, 464.
- Samoichuk, K. O., Palianychka, N. O., Verkholantseva, V. O. (2016). Homohenizatsiia zhyrovoi fazy moloka v pulsatsiinomu aparati z rotorom, scho vibruie. Fundamentalni ta prykladni doslidzhennia u suchasnii nautsi, 333–333.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Kyrylo Samoichuk, Sergey Kiurchev, Vadym Oleksiienko, Nadiya Palyanichka, Valentina Verholantseva
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.