Дослідження гомогенізації молока в пульсаційному апараті з ротором, що вібрує

Автор(и)

  • Kyrylo Samoichuk Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-3423-3510
  • Sergey Kiurchev Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-6512-8118
  • Vadym Oleksiienko Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-3438-874X
  • Nadiya Palyanichka Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-8510-7146
  • Valentina Verholantseva Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0003-1961-2149

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86974

Ключові слова:

гомогенізація молока, гомогенізатор, пульсаційний апарат з ротором, що вібрує

Анотація

Обґрунтовано вплив основних кінематичних і конструктивних параметрів пульсаційного гомогенізатора з ротором, що вібрує, на середнє прискорення емульсії в отворах переривника. Встановлено залежність середніх розмірів жирових кульок молока від прискорення емульсії в переривнику апарата та частоти обертання й амплітуди вібрації ротора. Визначені дисперсні характеристики молока після гомогенізації

Біографії авторів

Kyrylo Samoichuk, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Sergey Kiurchev, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра технології конструкційніх матеріалів

Vadym Oleksiienko, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Nadiya Palyanichka, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Valentina Verholantseva, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв

Посилання

  1. Wilbey, R. A. (2002). HOMOGENIZATION OF MILK. Encyclopedia of Dairy Sciences, 1346–1349. doi: 10.1016/b0-12-227235-8/00202-9
  2. Michalski, M.-C. Januel, C. (2006). Does homogenization affect the human health properties of cow's milk? Trends in Food Science & Technology, 17, (8), 423–437. doi: 10.1016/j.tifs.2006.02.004
  3. Fialkova, E. A. (2006). Gomogenizatsiya. Novyiy vzglyad. St. Petersburg: GIORD, 392.
  4. Nuzhin, E. V., Gladushnyak, A. K. (2007). Gomogenizatsiya i gomogenizatoryi. Odesa: Pechatnyiy dom, 264.
  5. Wilbey, R. A. (2011). HOMOGENIZATION OF MILK | Principles and Mechanism of Homogenization, Effects and Assessment of Efficiency: Valve Homogenizers. Encyclopedia of Dairy Sciences, 750–754. doi: 10.1016/b978-0-12-374407-4.00223-5
  6. Delmas, H., Barthe, L. (2015). Ultrasonic mixing, homogenization, and emulsification in food processing and other applications. Power Ultrasonics, 757–791. doi: 10.1016/b978-1-78242-028-6.00025-9
  7. Huppertz, T. (2011). Homogenization of Milk | Other Types of Homogenizer (High-Speed Mixing, Ultrasonics, Microfluidizers, Membrane Emulsification). Encyclopedia of Dairy Sciences, 761–764. doi: 10.1016/b978-0-12-374407-4.00226-0
  8. Liu, C., Li, M., Liang, C., Wang, W. (2013). Measurement and analysis of bimodal drop size distribution in a rotor–stator homogenizer. Chemical Engineering Science, 102, 622–631. doi: 10.1016/j.ces.2013.08.030
  9. Briviba, K., Gräf, V., Walz, E., Guamis, B., Butz, P. (2016). Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico-chemical and physiological effects. Food Chemistry, 192, 82–89. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.06.063
  10. Ciron, C. I. E., Gee, V. L., Kelly, A. L., Auty, M. A. E. (2010). Comparison of the effects of high-pressure microfluidization and conventional homogenization of milk on particle size, water retention and texture of non-fat and low-fat yoghurts. International Dairy Journal, 20 (5), 314–320. doi: 10.1016/j.idairyj.2009.11.018
  11. Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2013). Mekhanizmy dysperhuvannia zhyrovoi fazy v pulsatsiinomu aparati z vibruiuchym rotorom. Pratsi TDATU, 13 (7), 11–20.
  12. Innings, F., Trägårdh, C. (2005). Visualization of the Drop Deformation and Break-Up Process in a High Pressure Homogenizer. Chemical Engineering & Technology, 28 (8), 882–891. doi: 10.1002/ceat.200500080
  13. Wittig, A. B. (1962). The quality of homogenized drinking milk in relation to the sequence of modern treating processes. XVI Int. Dairy Congr., A, 906–916.
  14. Dityakin, Yu. F., Klyachko, L. A., Novikov, B. V., Yagodkin, V. I. (1977). Raspyilivanie zhidkostey. Moscow: Mashinostroenie, 208.
  15. Oreshina, M. N. (2010). Issledovanie kinetiki drobleniya chastits v zhidkih sredah pri vozdeystvii vozmuscheniy davleniya. Hranenie i pererabotka selhozsyirya, 5, 11–12.
  16. Loncin M., Merson R. (1979). Food Ingineering. Principles and Selected Applications. Academic Press, 279.
  17. Palianychka, N. O., Hvozdiev, O. V. (2013). Vyznachennia stupenia homohenizatsii pry impulsnii homohenizatsii moloka. Pratsi TDATU, 13 (7), 102–107.
  18. Promtov, M. A., Monastirsky, M. X. (2000). Dynamic of cavitational bubbles in rotor impuls apparatus Journal of Qingdao Just of Chemistry Technical, 21 (4), 318–321.
  19. Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2013). Eksperymentalni doslidzhennia dysperhuvannia zhyrovoi emulsii v pulsatsiinomu aparati z vibruiuchym rotorom. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 30, 155–161.
  20. Taghinia, J., Rahman, M., Tse, T. K. T., Siikonen, T. (2016). CFD modeling of homogenizer valve: A comparative study. Chemical Engineering Research and Design, 106, 327–336. doi: 10.1016/j.cherd.2015.12.014
  21. Håkansson, A., Fuchs, L., Innings, F., Revstedt, J., Trägårdh, C., Bergenståhl, B. (2011). On flow-fields in a high pressure homogenizer and its implication on drop fragmentation. Procedia Food Science, 1, 1353–1358. doi: 10.1016/j.profoo.2011.09.200
  22. Promtov, M. A. (2004). Mashyny i aparaty z impulsnymy enerhetychnymy diiamy na obrobliuvani rechovyny. Moscow: Mashynostroenye-1, 136.
  23. Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2013). Rozrakhunok enerhovytrat pulsatsiinoho aparata z vibruiuchym rotorom. Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh vyrobnytstv, 43 (2), 133–137.
  24. Samoichuk, K., Kiurchev, S., Oleksiienko, V., Palyanichka, N., Verholantseva, V. (2016). Research into usage efficiency of the pulsation machine with a vibrating rotor for milk homogenization. EUREKA: Life Sciences, 6, 3–10. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00236
  25. Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2014). Opredelenye skorosty v moduliatore pulsatsyonnoho homohenyzatora s vybryruiushchym rotorom. Vestnyk Mohylevskoho hosudarstvennoho unyversyteta prodovolstvyia, 1 (16), 87–99.
  26. Gorodetskiy, I. Ya., Vasin, A. A., Olevskiy, V. M., Lupanov, P. A. (1980). Vibratsionnyie massoobmennyie apparatyi. Moscow: Himiya, 189.
  27. Deinychenko, H. V., Samoichuk, K. O., Ivzhenko, A. O. (2016). Synkhronizatsiia kolyvalnykh i obertalnykh rukhiv rotora u pulsatsiinomu homohenizatori z vibruiuchym rotorom. Vibratsii v tekhnitsi ta tekhnolohiiakh, 1 (81), 122–131.
  28. Nigmatulin, R. I. (1987). Dinamika mnogofaznyih sred. Part 1. Moscow: Nauka, 464.
  29. Samoichuk, K. O., Palianychka, N. O., Verkholantseva, V. O. (2016). Homohenizatsiia zhyrovoi fazy moloka v pulsatsiinomu aparati z rotorom, scho vibruie. Fundamentalni ta prykladni doslidzhennia u suchasnii nautsi, 333–333.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-27

Як цитувати

Samoichuk, K., Kiurchev, S., Oleksiienko, V., Palyanichka, N., & Verholantseva, V. (2016). Дослідження гомогенізації молока в пульсаційному апараті з ротором, що вібрує. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (84), 16–21. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86974

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв