Вплив кріопорошку «Гарбуз» на технологію сиркових мас різної жирності

Автор(и)

  • Bogdan Gutyj Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-5971-8776
  • Yuriy Hachak Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-1028-1910
  • Jaroslava Vavrysevych Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-8908-4989
  • Volodimyra Nagovska Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-3624-8182

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98194

Ключові слова:

сиркові маси, енергетична цінність, кріопорошок, лікувально-профілактичні продукти, біологічна цінність

Анотація

Розроблено технологію сиркових мас з різною масовою часткою жиру з використанням кріопорошку «Гарбуз». Встановлено, що вміст кріопорошку «Гарбуз» у солених сиркових масах є нижчим, ніж у солодких. Кількість вказаної кріодобавки збільшується у результаті збільшення вмісту жиру молочної основи. Також вивчено органолептичні та фізико-хімічні характеристики солодких та солених сиркових мас. Встановлено, що вони повністю відповідали нормативним вимогам. Дослідні зразки мали приємний товарний вигляд

Біографії авторів

Bogdan Gutyj, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра фармакології та токсикології

Yuriy Hachak, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат біологічних наук, доцент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Jaroslava Vavrysevych, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат біологічних наук, доцент

Кафедра біологічної та загальної хімії

Volodimyra Nagovska, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Посилання

  1. Gachak, Ju., Pavljuk, N., Kozlovs'ka, Ju. (2012). Vykorystannja specij ta roslynnyh biodobavok v tehnologii' syru "Domashnij" ta plavlenyh syriv. Naukovyj visnyk L'vivs'kogo nacional'nogo universytetu veterynarnoi' medycyny ta biotehnologij im. G'zhyc'kogo, 14 (3), 272–277.
  2. Jacenko, I., Bogatko, N., Bukalova, N. et. al. (2016). Gigijena moloka i molochnyh produktiv. Ch. 2. Gigijena molochnyh produktiv. Kharkiv: «Dias pljus», 424.
  3. Musul'manova, M. (2006). Kombinirovannye molochno-rastitel'nye produkty. Molochnaja promyshlennost', 5, 72–73.
  4. Pavljuk, R., Pogars'ka, V., Homenko, A., Kostrova, K. (2013). Biotechnology of fermented milk drinks using buttermilk and additives of spicy vegetables. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (10 (64)), 53–57. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/16315/13838
  5. Sjazin, I., Kas'janov, G. (2011). Tehnika i tehnologija krioobrabotki pishhevogo syr'ja. Ch. I. Krasnodar: Jekoinvest, 157.
  6. Pavljuk, R., Pogars'ka, V., Tymofeeva, N. et. al. (2013). Nanotehnologii' zamorozhenyh pjure iz plodiv cytrusovyh z unikal'nymy harakterystykamy. Progresyvni tehnika ta tehnologii' harchovyh vyrobnyctv restorannogo gospodarstva i torgivli, 27–35.
  7. Pavljuk, R., Pogarskaja, V., Abramova, T., Berestovaja, A., Loseva, S. (2014). Development of functional health nanodrinks based on milk whey. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (72)), 59–64. doi: 10.15587/1729-4061.2014.31592
  8. Pukivs'kyj, P., Turchyn, I., Slyvka, N., Myhajlyc'ka, O. (2015). Vykorystannja roslynnoi' syrovyny v tehnologii' syrkovyh mas. Naukovyj visnyk L'vivs'kogo nacional'nogo universytetu veterynarnoi' medycyny ta biotehnologij imeni S. Z. G'zhyc'kogo, 17 (4), 105–109.
  9. Snjezhkin, Ju., Petrova, Zh. (2009). Novi harchovi produkty v ekologii' harchuvannja. Zb. materialiv. Lviv, 75–76.
  10. Mamone, G., Picariello, G., Caira, S., Addeo, F., Ferranti, P. (2009). Analysis of food proteins and peptides by mass spectrometry-based techniques. Journal of Chromatography A, 1216 (43), 7130–7142. doi: 10.1016/j.chroma.2009.07.052
  11. Gutyj, B., Hachak, Y., Vavrysevych, J., Nagovska, V. (2017). The elaboration of cheese masses of therapeutic and prophylactic direction with cryoadditive “pumpkin”. EUREKA: Life Sciences, 1, 19–26. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00306
  12. Sadowska-Rociek, A., Mickowska, B., Cieslik, E. (2013). Assessment of nutrient content in selected dairy products for compliance with the nutrient content claims. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2 (1), 1891–1897.
  13. Kaminarides, S., Nestoratos, K., Massouras, T. (2013). Effect of added milk and cream on the physicochemical, rheological and volatile compounds of Greek whey cheeses. Small Ruminant Research, 113 (2-3), 446–453. doi: 10.1016/j.smallrumres.2013.04.009
  14. Singh, K., Singh, A. K. (2012). Utilization of Whey for the Production of Instant Energy Beverage by Using Response Surface Methodology. Advance Journal of Food Science and Technology, 4 (2), 103–111.
  15. Milani, F. X., Nutter, D., Thoma, G. (2011). Invited review: Environmental impacts of dairy processing and products: A review. Journal of Dairy Science, 94 (9), 4243–4254. doi: 10.3168/jds.2010-3955
  16. Ferrao, L. L., Silva, E. B., Silva, H. L. A., Silva, R., Mollakhalili, N., Granato, D. et. al. (2016). Strategies to develop healthier processed cheeses: Reduction of sodium and fat contents and use of prebiotics. Food Research International, 86, 93–102. doi: 10.1016/j.foodres.2016.04.034

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-29

Як цитувати

Gutyj, B., Hachak, Y., Vavrysevych, J., & Nagovska, V. (2017). Вплив кріопорошку «Гарбуз» на технологію сиркових мас різної жирності. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(10 (86), 20–24. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98194

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв