Розробка теоретичної моделі одержання піноемульсій з суміші сухої жировмісної та її експериментальне підтвердження
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98322Ключові слова:
піноемульсія, Пікерінг-стерична стабілізація, сухі суміші, піноутворююча здатність, комплексоутворення, дестабілізація жируАнотація
Розроблено теоретичну модель Пікерінг-стеричної стабілізації структури піноемульсій з низьким вмістом жиру, одержаної із сухої суміші. Експериментально доведено, що граничне напруження зсуву піноемульсії визначається ступенем дестабілізації жирових частинок, які забезпечують Пікерінг стабілізацію піноемульсії. Реалізація комплексоутворення казеїнату натрію та капа-карагінану забезпечує стеричну стабілізацію піноемульсії за рахунок збільшення граничного напруження зсуву міжфазних адсорбційних шарів
Посилання
- Liang, Y., Hilal, N., Langston, P., Starov, V. (2007). Interaction forces between colloidal particles in liquid: Theory and experiment. Advances in Colloid and Interface Science, 134-135, 151–166. doi: 10.1016/j.cis.2007.04.003
- Tadros, T. (2015). Viscoelastic properties of sterically stabilised emulsions and their stability. Advances in Colloid and Interface Science, 222, 692–708. doi: 10.1016/j.cis.2015.03.001
- Day, L., Golding, M., Xu, M., Keogh, J., Clifton, P., Wooster, T. J. (2014). Tailoring the digestion of structured emulsions using mixed monoglyceride–caseinate interfaces. Food Hydrocolloids, 36, 151–161. doi: 10.1016/j.foodhyd.2013.09.019
- Wierenga, P. A., van Norel, L., Basheva, E. S. (2009). Reconsidering the importance of interfacial properties in foam stability. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 344 (1-3), 72–78. doi: 10.1016/j.colsurfa.2009.02.012
- Jin, H., Zhou, W., Cao, J., Stoyanov, S. D., Blijdenstein, T. B. J., de Groot, P. W. N. et. al. (2012). Super stable foams stabilized by colloidal ethyl cellulose particles. Soft Matter, 8 (7), 2194–2205. doi: 10.1039/c1sm06518a
- Ettelaie, R., Murray, B. (2014). Effect of particle adsorption rates on the disproportionation process in pickering stabilised bubbles. The Journal of Chemical Physics, 140 (20), 204713. doi: 10.1063/1.4878501
- Miller, R., Fainerman, V. B., Kovalchuk, V. I., Grigoriev, D. O., Leser, M. E., Michel, M. (2006). Composite interfacial layers containing micro-size and nano-size particles. Advances in Colloid and Interface Science, 128-130, 17–26. doi: 10.1016/j.cis.2006.11.004
- Deshmukh, O. S., van den Ende, D., Stuart, M. C., Mugele, F., Duits, M. H. G. (2015). Hard and soft colloids at fluid interfaces: Adsorption, interactions, assembly & rheology. Advances in Colloid and Interface Science, 222, 215–227. doi: 10.1016/j.cis.2014.09.003
- Ergun, R., Hartel, R. W., Spicer, P. T. (2015). Kinetic effects on interfacial partitioning of fat crystals. Food Structure, 5, 1–9. doi: 10.1016/j.foostr.2015.02.001
- Rousseau, D. (2013). Trends in structuring edible emulsions with Pickering fat crystals. Current Opinion in Colloid & Interface Science, 18 (4), 283–291. doi: 10.1016/j.cocis.2013.04.009
- Goralchuk, A., Omel'chenko, S., Kotlyar, O., Grinchenko, O., Mikhaylov, V. (2016). Developing a model of the foam emulsion system and on firming the role of the yield stress shear of interfacial adsorption layers to provide its formation and stability. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (81)), 11–19. doi: 10.15587/1729-4061.2016.69384
- Murray, B. S., Durga, K., Yusoff, A., Stoyanov, S. D. (2011). Stabilization of foams and emulsions by mixtures of surface active food-grade particles and proteins. Food Hydrocolloids, 25 (4), 627–638. doi: 10.1016/j.foodhyd.2010.07.025
- Munk, M. B., Marangoni, A. G., Ludvigsen, H. K., Norn, V., Knudsen, J. C., Risbo, J. et. al. (2013). Stability of whippable oil-in-water emulsions: Effect of monoglycerides on crystallization of palm kernel oil. Food Research International, 54 (2), 1738–1745. doi: 10.1016/j.foodres.2013.09.001
- Kotlyar, O., Goralchuk, A., Grinchenko, O. (2014). Influence of formulation ingredients of dry fat semi-finished products for whipping on mechanical strength of foam masses. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (10 (69)), 45–49. doi: 10.15587/1729-4061.2014.24662
- Kotlyar, O., Goralchuk, A., Grinchenko, O. (2014). The Study of Surface-Active Agents’ Impact on the Strength of Interfacial Adsorption Layers. The Advanced Science Journal, 2014 (10), 37–42. doi: 10.15550/asj.2014.10.037
- Kotlyar, O., Goralchuk, A., Grinchenko, O. (2014). Discourse of the form and concentration of surfactants to ensure the sustainability foam-emulsive products. Ukrainian Food Journal, 3 (3), 361–371.
- Bonn, D., Eggers, J., Indekeu, J., Meunier, J., Rolley, E. (2009). Wetting and spreading. Reviews of Modern Physics, 81 (2), 739–805. doi: 10.1103/revmodphys.81.739
- Maklakova, A. A., Voron'ko, N. H., Derkach, S. R., Kadіrova, H. Y., Zotova, K. V. (2014). Vzaymodeystvye zhelatynі s κ-karrahynanom po dannіm YK-spektroskopyy. Vestnyk MHTU, 17 (1), 53–60.
- Kotlyar, O., Goralchuk, A., Grinchenko, O. (2014). Obgruntuvannya tekhnolohichnykh parametriv vyrobnytstva sukhoho zhyrovoho napivfabrykatu dlya pinopodibnoyi desertnoyi produktsiyi. Prodovol'cha industriya APK, 5, 22–24.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Andrii Goralchuk, Sergey Gubsky, Oleg Tereshkin, Oleg Kotlyar, Svetlana Omel'chenko, Lidiya Tovma
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.