Обґрунтування доцільності використання чорноплідної горобини у технології виробів з пісочного тіста

Автор(и)

  • Yuriі Korenets Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0002-5873-7908
  • Iuliia Goriainova Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0003-1228-7793
  • Radion Nykyforov Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0001-9823-9551
  • Iryna Nazarenko Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0002-8602-549X
  • Olga Simakova Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0002-4432-8337

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98409

Ключові слова:

чорноплідна горобина, пісочне тісто, пшеничне борошно, антоціани, амілолітична активність

Анотація

Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено доцільність використання плодів чорноплідної горобини у технології виробів з пісочного тіста. Досліджено вплив добавки чорноплідної горобини на основний рецептурний компонент пісочного тіста – пшеничне борошно. Встановлено, що добавка чорноплідної горобини сприяє не лише підвищенню харчової цінності виробів з пісочного тіста, але й дозволяє поліпшити якість пісочного тіста

Біографії авторів

Yuriі Korenets, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кафедра технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи

Iuliia Goriainova, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи

Radion Nykyforov, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи

Iryna Nazarenko, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи

Olga Simakova, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології в ресторанному господарстві та готельної і ресторанної справи

Посилання

  1. Lozova, T. M., Syrokhman, І. V. (2009). Naukovі osnovy formuvannia spozhyvnykh vlastyvostei і zberіgannia yakostі boroshnianykh kondyterskykh vyrobіv. Lvіv: Vydavnytstvo Lvіvskoi komertsіinoi akademіi, 456.
  2. Antonenko, A. V., Mykhailyk, V. S. (2016). Tekhnologіia ta yakіst pechyva zі shrotamy olіinykh kultur. Kharchova nauka і tekhnologіia, 10 (1), 72–77.
  3. Kravchenko, M. F. (2007). Tekhnologіia prygotuvannia produktіv z kharchovymy dobavkamy roslynnogo pokhodzhennia dlia ozdorovchogo kharchuvannia. Zbіrnyk referatіv, dysertatsіi, NDR ta DKR, 10, 161–162.
  4. Syrokhman, І. V., Lozova, T. M. (2008). Naukovі spriamuvannia u polіpshennі spozhyvnykh vlastyvostei ta yakostі boroshnianykh kondyterskykh vyrobіv. Naukovі pratsі NUKhT, 25, 40–43.
  5. Simakhina, G., Naumenko, N., Khalapsina, S. (2012). Biological value of aronia berries. Ukrainian food journal, 1, 8–11.
  6. Porаcova, J., Sedlak, V., Posivakova, T., Mirutenko, V., Gruľova, D., Mydlarova-Blascakova, M., Kotosova, J. (2013). Measurement of antioxidant activity in chokeberry (Aronia melanocarpa WILD.) and black elderberry (Sambucus nigra L.) using the DPPH method. Materialy vtoroi Mezhdunarodnoi nauchno-prakticheskoi internet-konferentsii "Lekarstvennoe rastenievodtvo: ot opyta proshlogo k sovremennym tekhnologiiam". Poltava, 132–136.
  7. Jakobek, L., Seruga, M., Medvidovic-Kosanovic, M., Novak, I. (2007). Antioxidant Activity and Polyphenols of Aronia in Comparison to other Berry Species. Agriculturae Conspectus Scientificus, 72 (4), 301–306.
  8. Morosanu, A. I., Ciocoiu, M., Badescu, L., Badescu, M. (2011). Antioxidant Effect of Aronia versus Sambucus on Murine Model with or without Arterial Hypertension. Annals of RSCB, XVI (1), 222–227.
  9. Olas, B., Wachowicz, B., Nowak, P., Kedzierska, M., Tomczak, A., Stochmal, A. et. al. (2008). Studies on antioxidant properties of polyphenol – rich extract from berries of Aronia melanocarpa in blood platelets. Journal of Physiology and Pharmacology, 4, 823–835.
  10. Pavliuk, R. Yu., Dіbrіvska, N. B., Pavliuk, V. A., Yanytskyi, V. V., Kriachko, T. V. (2010). Aktyvatsіia roslynnykh bіologіchno aktyvnykh rechovyn fіzychnymy metodamy. Kharkіv : HDUKhT, 157.
  11. Marіichuk, R., Feier, J., Elіashova, A., Grulova, D., Shalamon, І. (2014). Ekstraktscіia antotsіanіnіv іz roslynnoi syrovyny. Nauk. vіsnyk Uzhgorod. un-tu. Ser.: Hіmіia, 2 (32), 35–37.
  12. Hmelev, V. N., Slivin, A. N., Barsukov, R. V., Tsyganok, S. N., Shalunov, A. V. (2010). Primenenie ultrazvuka vysokoi intensivnosti v promyshlennosti. Biisk: Izd-vo Alt. gos. tekhn. un-ta, 203.
  13. Korenets, Y., Goriainova, I., Nykyforov, R., Nazarenko, I., Simakova, O. (2017). The study of influence of aronia additives on functional-technological properties of wheat flour. EUREKA: Life Sciences, 1, 27–34. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00299
  14. Melnychuk, D. O., Vovkotrub, M. P., Melnikova, N. M., Melnychuk, S. D., Bukhtіiarov, V. K., Yakubovych, T. M., Krotenko, V. V. (2010). Praktykum z organіchnoi ta bіologіchnoі hіmіi. Kyiv, 300.
  15. Krasіlnіkova, L. O., Avksentieva, O. O., Zhmurko, V. V. (2007). Bіohіmіia roslyn. Kharkіv: Koloryt, 191.
  16. Starosta, V. І., Yanchuk, O. M. (2014). Koloidna hіmіia. Praktykum. Lutsk: Skhіdnoevrop. nats. un-t іm. Lesі Ukrainki, 360.
  17. Prosekov, A. Yu., Ulrikh, E. V., Noskova, S. Yu., Budrik, V. G., Botina, S. G., Agarkova, E. Yu., Melnikova, E. I. (2013). Poluchenie fermentnykh gidrolizatov belkov molochnoi syvorotki s ispolzovaniem proteoleticheskikh fermentov. Fundamentalnye issledovaniia, 6, 1089–1093.
  18. Katalinic, V., Milos, M., Kulisic, T., Jukic, M. (2006). Screening of 70 medicinal plant extracts for antioxidant capacity and total phenols. Food Chemistry, 94 (4), 550–557. doi: 10.1016/j.foodchem.2004.12.004
  19. Laguta, I. V., Stavinskaia, O. N., Dzuba, O. I., Ivannikov, R. V. (2015). Analiz antioksidantnykh svoistv ekstraktov rastenii. Dopovіdі Natsіonalnoi akademіi nauk Ukrainy, 5, 130–137.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-29

Як цитувати

Korenets, Y., Goriainova, I., Nykyforov, R., Nazarenko, I., & Simakova, O. (2017). Обґрунтування доцільності використання чорноплідної горобини у технології виробів з пісочного тіста. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(10 (86), 25–31. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98409

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв