Обґрунтування доцільності використання чорноплідної горобини у технології виробів з пісочного тіста
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98409Ключові слова:
чорноплідна горобина, пісочне тісто, пшеничне борошно, антоціани, амілолітична активністьАнотація
Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено доцільність використання плодів чорноплідної горобини у технології виробів з пісочного тіста. Досліджено вплив добавки чорноплідної горобини на основний рецептурний компонент пісочного тіста – пшеничне борошно. Встановлено, що добавка чорноплідної горобини сприяє не лише підвищенню харчової цінності виробів з пісочного тіста, але й дозволяє поліпшити якість пісочного тіста
Посилання
- Lozova, T. M., Syrokhman, І. V. (2009). Naukovі osnovy formuvannia spozhyvnykh vlastyvostei і zberіgannia yakostі boroshnianykh kondyterskykh vyrobіv. Lvіv: Vydavnytstvo Lvіvskoi komertsіinoi akademіi, 456.
- Antonenko, A. V., Mykhailyk, V. S. (2016). Tekhnologіia ta yakіst pechyva zі shrotamy olіinykh kultur. Kharchova nauka і tekhnologіia, 10 (1), 72–77.
- Kravchenko, M. F. (2007). Tekhnologіia prygotuvannia produktіv z kharchovymy dobavkamy roslynnogo pokhodzhennia dlia ozdorovchogo kharchuvannia. Zbіrnyk referatіv, dysertatsіi, NDR ta DKR, 10, 161–162.
- Syrokhman, І. V., Lozova, T. M. (2008). Naukovі spriamuvannia u polіpshennі spozhyvnykh vlastyvostei ta yakostі boroshnianykh kondyterskykh vyrobіv. Naukovі pratsі NUKhT, 25, 40–43.
- Simakhina, G., Naumenko, N., Khalapsina, S. (2012). Biological value of aronia berries. Ukrainian food journal, 1, 8–11.
- Porаcova, J., Sedlak, V., Posivakova, T., Mirutenko, V., Gruľova, D., Mydlarova-Blascakova, M., Kotosova, J. (2013). Measurement of antioxidant activity in chokeberry (Aronia melanocarpa WILD.) and black elderberry (Sambucus nigra L.) using the DPPH method. Materialy vtoroi Mezhdunarodnoi nauchno-prakticheskoi internet-konferentsii "Lekarstvennoe rastenievodtvo: ot opyta proshlogo k sovremennym tekhnologiiam". Poltava, 132–136.
- Jakobek, L., Seruga, M., Medvidovic-Kosanovic, M., Novak, I. (2007). Antioxidant Activity and Polyphenols of Aronia in Comparison to other Berry Species. Agriculturae Conspectus Scientificus, 72 (4), 301–306.
- Morosanu, A. I., Ciocoiu, M., Badescu, L., Badescu, M. (2011). Antioxidant Effect of Aronia versus Sambucus on Murine Model with or without Arterial Hypertension. Annals of RSCB, XVI (1), 222–227.
- Olas, B., Wachowicz, B., Nowak, P., Kedzierska, M., Tomczak, A., Stochmal, A. et. al. (2008). Studies on antioxidant properties of polyphenol – rich extract from berries of Aronia melanocarpa in blood platelets. Journal of Physiology and Pharmacology, 4, 823–835.
- Pavliuk, R. Yu., Dіbrіvska, N. B., Pavliuk, V. A., Yanytskyi, V. V., Kriachko, T. V. (2010). Aktyvatsіia roslynnykh bіologіchno aktyvnykh rechovyn fіzychnymy metodamy. Kharkіv : HDUKhT, 157.
- Marіichuk, R., Feier, J., Elіashova, A., Grulova, D., Shalamon, І. (2014). Ekstraktscіia antotsіanіnіv іz roslynnoi syrovyny. Nauk. vіsnyk Uzhgorod. un-tu. Ser.: Hіmіia, 2 (32), 35–37.
- Hmelev, V. N., Slivin, A. N., Barsukov, R. V., Tsyganok, S. N., Shalunov, A. V. (2010). Primenenie ultrazvuka vysokoi intensivnosti v promyshlennosti. Biisk: Izd-vo Alt. gos. tekhn. un-ta, 203.
- Korenets, Y., Goriainova, I., Nykyforov, R., Nazarenko, I., Simakova, O. (2017). The study of influence of aronia additives on functional-technological properties of wheat flour. EUREKA: Life Sciences, 1, 27–34. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00299
- Melnychuk, D. O., Vovkotrub, M. P., Melnikova, N. M., Melnychuk, S. D., Bukhtіiarov, V. K., Yakubovych, T. M., Krotenko, V. V. (2010). Praktykum z organіchnoi ta bіologіchnoі hіmіi. Kyiv, 300.
- Krasіlnіkova, L. O., Avksentieva, O. O., Zhmurko, V. V. (2007). Bіohіmіia roslyn. Kharkіv: Koloryt, 191.
- Starosta, V. І., Yanchuk, O. M. (2014). Koloidna hіmіia. Praktykum. Lutsk: Skhіdnoevrop. nats. un-t іm. Lesі Ukrainki, 360.
- Prosekov, A. Yu., Ulrikh, E. V., Noskova, S. Yu., Budrik, V. G., Botina, S. G., Agarkova, E. Yu., Melnikova, E. I. (2013). Poluchenie fermentnykh gidrolizatov belkov molochnoi syvorotki s ispolzovaniem proteoleticheskikh fermentov. Fundamentalnye issledovaniia, 6, 1089–1093.
- Katalinic, V., Milos, M., Kulisic, T., Jukic, M. (2006). Screening of 70 medicinal plant extracts for antioxidant capacity and total phenols. Food Chemistry, 94 (4), 550–557. doi: 10.1016/j.foodchem.2004.12.004
- Laguta, I. V., Stavinskaia, O. N., Dzuba, O. I., Ivannikov, R. V. (2015). Analiz antioksidantnykh svoistv ekstraktov rastenii. Dopovіdі Natsіonalnoi akademіi nauk Ukrainy, 5, 130–137.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Yuriі Korenets, Iuliia Goriainova, Radion Nykyforov, Iryna Nazarenko, Olga Simakova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.