Відновлення прокатного обладнання за допомогою композитних матеріалів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6733.46.2023.288125

Ключові слова:

композит, відновлення, ремонт, матеріал, знос, технологія

Анотація

В останні роки широке застосування в різних галузях промисловості при ремонті обладнання знаходять полімерні матеріали, що є різними клейовими сполуками на основі епоксидних смол, поліефірів, поліуретанів, поліакрилів та ін., збагачені дрібнодисперсними металевими та іншими наповнювачами. Ці композиційні ремонтні матеріали мають хороші адгезійні властивості при покритті металевих поверхонь, що в поєднанні з їхньою досить високою міцністю і здатністю без усадки переходити за короткий проміжок часу від пластичного стану до твердого, забезпечує широку сферу застосування при вирішенні ремонтних проблем. Розроблена технологія відновлення проектних розмірів станин з використанням композитних матеріалів, що виключає необхідність у наплавленні і фрезеруванні. В результаті численних промислових випробувань встановлено, що композитні матеріали дозволяють вирішити низку серйозних ремонтних проблем у прокатному виробництві, зокрема, на важконавантажених листових станах та блюмінгах при відновленні зношених контактних поверхонь цього обладнання. У ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет» (м. Маріуполь, Україна) було розроблено оригінальну технологію застосування композитних матеріалів, яка дозволила на одному з металургійних комбінатів здійснити унікальну ремонтну операцію зі встановлення нової кліті блюмінгу на старі плитовини, що мали зношування в окремих точках до 7 мм. Ці композиційні ремонтні матеріали мають хороші адгезійні властивості при покритті металевих поверхонь, що в поєднанні з їхньою досить високою міцністю і здатністю без усадки переходити за короткий проміжок часу від пластичного стану до твердого, забезпечує широку сферу застосування при вирішенні ремонтних проблем. Крім того, мають місце ушкодження окремих видів машин, які або неможливо виправити традиційними методами, або їх відновлення вимагає великих матеріальних і тимчасових витрат

Біографії авторів

А.О. Іщенко , ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Дніпро

Доктор технічних наук, професор

Д.О. Рассохін , ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Дніпро

Кандидат технічних наук, доцент

О.В. Носовська , ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Дніпро

Кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Bastian W. Erfahrungen mit zwei komponentа Reparaturwerkstoffen в Stahl und Walzwerken. Stahl und Eisen. 1987. № 20. Sz. 45-48.

Іщенко А.О., Підплетний В.І. Ремонт прокатного обладнання металополімерних матеріалів. Прокатне виробництво. 2000. № 6. С. 25-27.

Іщенко А.О. Нові технології відновлення напрямних металообробних верстатів. Обладнання та інструмент для професіоналів. 2003. № 2. С. 26-27.

Іщенко А.О., Молнар Л. Монтаж великогабаритних конструкцій з використанням металополімерів. Обладнання та інструмент для професіоналів. 2004. № 4. С. 24-26.

Словник-довідник зі зварювання та склеювання пластмас / за ред. Б. Є. Патона. Київ, Наукова думка, 1988. 159 с.

Technology. Boost mill life with expy grout. Canadian Mining Journal. 1979. Vol. 100, № 3. Pp. 25.

Айхгорн Ф., Шміц Б.Х. Поведінка клейових сполук при старінні та тривалому навантаженні в атмосферних умовах. Чорні метали. 1986. № 21. С. 34-36.

Вегнер Г. Нові полімерні матеріали – тенденції фундаментальних досліджень. Чорні метали. 1986. № 25. С. 3-6.

Іщенко А.А., Артюх Г.В. Випробування нових клеїв для з'єднання еластомерів з металами. Захист металургійних машин від поломок. 1997. Вип. 2. С. 159-166.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Як цитувати

Іщенко , А., Рассохін , Д., & Носовська , О. (2023). Відновлення прокатного обладнання за допомогою композитних матеріалів. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, (46), 55–61. https://doi.org/10.31498/2225-6733.46.2023.288125

Номер

Розділ

133 Галузеве машинобудування