Definition of rational conditions for fractional crystallization of palmitic sunflower oil from melt

Authors

  • Катерина Вікторівна Куниця National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute”, Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine
  • Олена Анатоліївна Литвиненко National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute”, Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine
  • Федір Федорович Гладкий National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute”, Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16700

Keywords:

fractional crystallization, palmitic sunflower oil, melt, orthogonal composite design

Abstract

The paper deals with defining rational conditions of fractional crystallization of palmitic sunflower oil from the melt. Modification of fats by fractionation method allows splitting fats and oils into fractions with different degrees of hardness, melting temperatures and various compositions of triacylglycerines. Thorough selection of operation parameters is required for each kind of raw materials. The objective of the work is defining optimal operation parameters of fractional crystallization of palmitic sunflower oil from the melt. The selection of rational conditions for the fractional crystallization was carried out using the method of mathematical planning of experiments. Response function values and regression equations were obtained, which accurately describe the response surface. The research results will be used in further studying the regularities of saturated sunflower oil fractionation using the method of crystallization from the melt, involving some additional substances for the process intensification

Author Biographies

Катерина Вікторівна Куниця, National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute”, Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Post-graduate student

Department of Technology of fats and fermentation products

Олена Анатоліївна Литвиненко, National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute”, Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Candidate of technical sciences

Department of Technology of fats and fermentation products

Федір Федорович Гладкий, National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute”, Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Doctor of Technical Sciences, Professor, Head of Technology of fats and fermentation products

Department of Technology of fats and fermentation products

References

  1. Garces, R. Current advances in sunflower oil and its applications [Текст] / R. Garces, E. Martinez-Force, J. Salas, M. Venegas-Caleron // J. Lipid Technology. – 2009. – Vol. 21. – P. 79–82.
  2. Мазалова, Л. М. Методы модификации специализированных жиров [Текст] / Л. М. Мазалова // Пищевая промышленность. – 2006. – № 9. – С. 66.
  3. Moran, D. P. J. Fats in food products [Текст] / D. P. J. Moran, K. K. Rajah. – New York : Springer US, 1995. – 415 р.
  4. Garti, N. Crystalization processes in fats lipid systems [Текст] / N. Garti, K. Sato. – New York : CRC Press, 2001. – 552 p.
  5. Фракционная кристаллизация в производстве пищевых модифицированных жиров [Текст] / В. В. Сухонос, О. К. Филатов, Ю. А. Тырсин [и др.] // Пищевая промышленность. – 2003. – № 5. – С. 34–37.
  6. Wrenn, L. B. Cottonseed oils rise to prominence [Текст] / L. B. Wrenn // INFORM: International News on Fats, Oils and Related Materials. – 1998. – Vol. 9. – No. 1. – P. 100–106.
  7. Гринберг, Г. Модификованные жиры [Текст] / Г. Гринберг, Г. Щепаньская. – М. : Пищевая промышленность, 1973. – 105 с.
  8. Химия жиров : [учебник для студентов вузов, обучающихся по специальности «Технология жиров»] : [Текст] / [Б. Н. Тютюнников, З. И. Бухштаб, Ф. Ф. Гладкий и др.]. – [3-е изд.]. – М. : Колос. – 1992. – 448 с. : ил.
  9. Процессы и аппараты химической технологии [Текст] : [учебник для студентов высших учебных заведений]. В 2 частях. Часть 2 / [Товажнянский Л.Л., Готлинская А.П., Лещенко В.А и др.] ; под ред. Л.Л. Товажнянского. – Харьков : НТУ «ХПИ», 2005. – 523 с. : ил.
  10. Wright, A. J. The effect of minor component milk fat crystallization [Текст] / A. J. Wright, A. C. Marangoni // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 2000. − Vol. 77. – No. 5. – P. 463-475.
  11. Widlak, N. Crystallization and solidification properties of lipids [Текст] / N. Widlak, R. W. Hartel, S. Narine. – USA : Am. Oil Chemists' Soc. (AOCS), 2001. – 246 p.
  12. Jacobsberg, B. Studies in palm oil crystallisation [Текст] / B. Jacobsberg, C. H. Oh // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 1976. − Vol. 53. – P. 609–616.
  13. О’Браєн, Р. Жири и масла. Производство, состав и свойства, применение [Текст] / Р. О’Браєн; [пер. с англ. [В. Д. Широкова, Д. А. Бабейкиной, Н. С. Селивановой, Н. В. Маглы]]. – [2-е изд.] . – СПб. : Профессия, 2007. – 752 с.
  14. Ахназарова, С.Л. Методы оптимизации эксперимента в химической технологии [Текст] / С.Л. Ахназарова, В.В. Кафаров. – М. : Высшая школа, 1985. – 327 с.
  15. Бондарь, А.Г. Планирование эксперимента в химической технологии (основные положения, примеры и задачи) [Текст] / А.Г. Бондарь, Г.А. Статюха. – Издательское объединение «Вища школа», 1976. – 184 с.
  16. Куниця, К. Структура ацилгліцеринів олії нових ліній насіння соняшнику насиченого типу [Текст] / Катерина Куниця, Олена Литвиненко, Федір Гладкий // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2013. – T. 2, N 6(62). - С. 7-10. – Режим доступу : URL : http://journals.uran.ua/eejet/article/view/12263.
  17. Garces, R., Martinez-Force, E., Salas, J., Venegas-Caleron, M. (2009). Current advances in sunflower oil and its applications. Journal Lipid Technology, 21, 79–82.
  18. Мazalova, L. M. (2006). Metody modyfykatsyy spetsyalyzyrovannykh zhyrov. Pyshchevaia promyshlennost, 9, 66.
  19. Moran, D. P. J., Rajah, K. K. (1995). Fats in food products. New York, Springer US, 415.
  20. Garti, N., Sato, K. (2001). Crystalization processes in fats lipid systems. New York, CRC Press, 552.
  21. Sukhonos, V.V., Fylatov, O.K., Tyrsyn, Yu.A. (2003). Fraktsyonnaia krystallyzatsyia v proyzvodstve pyshchevykh modyfytsyrovannykh zhyrov. Pyshchevaia promyshlennost, 5, 34–37.
  22. Wrenn, L. B. (1998). Cottonseed oils rise to prominence. INFORM: International News on Fats, Oils and Related Materials, 9, 1, 100–106.
  23. Hrynberh, H., Shchepanskaia, H. (1973). Modyfykovannye zhyry. М., Pyshchevaia promyshlennost, 105.
  24. Tiutiunnykov, B.N., Bukhshtab, Z.I., Hladkyi, F.F. et al. (1992). Khymyia zhyrov : [uchebnyk dlia studentov vuzov, оbuchaiushchykhsia po spetsyalnosty «Теkhnolohyia zhyrov»]. 3ed. М., Коlos, 448.
  25. Tovazhnianskyi, L.L., Hotlynskaia, A.P., Leshchenko, V.A. et al.; In: Tovazhnianskogo, L.L. (2005) Protsessy y apparaty khymycheskoi tekhnologyy : [uchebnyk dlia studentov vysshykh uchebnykh zavedenyi]. V 2 chastiakh. Part 2. Kharkov, NTU «KhPI», 523.
  26. Wright, A. J., Marangoni, A. C. (2000). The effect of minor component milk fat crystallization. J. Am. Oil Chemists' Soc., 77, 5, 463-475.
  27. Widlak, N., Hartel, R..W., Narine, S. (2001). Crystallization and solidification properties of lipids. USA, Am. Oil Chemists' Soc., 246.
  28. Jacobsberg, B., Oh C.H. (1976). Studies in palm oil crystallisation. J. Am. Oil Chemists' Soc., 53, 609–616.
  29. О’Braien, R. (2007). Zhyry y masla. Proyzvodstvo, sostav y svoistva, prymenenye. SPb., Professyia, 752.
  30. Akhnazarova, S.L., Kafarov, V.V. (1985). Metody optymyzatsyy eksperymenta v khymycheskoi tekhnolohyy. М., Vysshaia shkola, 327.
  31. Bondar, A.H., Statiukha, H.A. (1976). Planyrovanye eksperymenta v khymycheskoi tekhnolohyy (osnovnye polozhenyia, prymery y zadachy). K., Yzdatelskoe obedynenye «Vyshcha shkola», 184.
  32. Kunytsia, К.V., Lytvynenko, О.A., Hladkyi, F.F. (2013). The structure of acylglycerols oil of new lines of sunflower seeds saturated type. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 2(6(62)), 7-10.

Published

2013-07-30

How to Cite

Куниця, К. В., Литвиненко, О. А., & Гладкий, Ф. Ф. (2013). Definition of rational conditions for fractional crystallization of palmitic sunflower oil from melt. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6(64), 36–43. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16700

Issue

Section

Technology organic and inorganic substances