Визначення раціональних умов фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву

Автор(и)

  • Катерина Вікторівна Куниця Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Олена Анатоліївна Литвиненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Федір Федорович Гладкий Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16700

Ключові слова:

фракційна кристалізація, соняшникова олія пальмітинового типу, розплав, ортогональний центрально-композиційний план

Анотація

Стаття присвячена визначенню раціональних умов фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву. Визначено основні закономірності фракційної кристалізації олії насиченого типу та отримано математичні описи залежності виходу цільової фракції і її температури плавлення від основних параметрів процесу, а саме: темпу охолодження та тривалості кристалізації

Біографії авторів

Катерина Вікторівна Куниця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Олена Анатоліївна Литвиненко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Федір Федорович Гладкий, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри технології жирів та продуктів бродіння

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. Garces, R. Current advances in sunflower oil and its applications [Текст] / R. Garces, E. Martinez-Force, J. Salas, M. Venegas-Caleron // J. Lipid Technology. – 2009. – Vol. 21. – P. 79–82.
  2. Мазалова, Л. М. Методы модификации специализированных жиров [Текст] / Л. М. Мазалова // Пищевая промышленность. – 2006. – № 9. – С. 66.
  3. Moran, D. P. J. Fats in food products [Текст] / D. P. J. Moran, K. K. Rajah. – New York : Springer US, 1995. – 415 р.
  4. Garti, N. Crystalization processes in fats lipid systems [Текст] / N. Garti, K. Sato. – New York : CRC Press, 2001. – 552 p.
  5. Фракционная кристаллизация в производстве пищевых модифицированных жиров [Текст] / В. В. Сухонос, О. К. Филатов, Ю. А. Тырсин [и др.] // Пищевая промышленность. – 2003. – № 5. – С. 34–37.
  6. Wrenn, L. B. Cottonseed oils rise to prominence [Текст] / L. B. Wrenn // INFORM: International News on Fats, Oils and Related Materials. – 1998. – Vol. 9. – No. 1. – P. 100–106.
  7. Гринберг, Г. Модификованные жиры [Текст] / Г. Гринберг, Г. Щепаньская. – М. : Пищевая промышленность, 1973. – 105 с.
  8. Химия жиров : [учебник для студентов вузов, обучающихся по специальности «Технология жиров»] : [Текст] / [Б. Н. Тютюнников, З. И. Бухштаб, Ф. Ф. Гладкий и др.]. – [3-е изд.]. – М. : Колос. – 1992. – 448 с. : ил.
  9. Процессы и аппараты химической технологии [Текст] : [учебник для студентов высших учебных заведений]. В 2 частях. Часть 2 / [Товажнянский Л.Л., Готлинская А.П., Лещенко В.А и др.] ; под ред. Л.Л. Товажнянского. – Харьков : НТУ «ХПИ», 2005. – 523 с. : ил.
  10. Wright, A. J. The effect of minor component milk fat crystallization [Текст] / A. J. Wright, A. C. Marangoni // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 2000. − Vol. 77. – No. 5. – P. 463-475.
  11. Widlak, N. Crystallization and solidification properties of lipids [Текст] / N. Widlak, R. W. Hartel, S. Narine. – USA : Am. Oil Chemists' Soc. (AOCS), 2001. – 246 p.
  12. Jacobsberg, B. Studies in palm oil crystallisation [Текст] / B. Jacobsberg, C. H. Oh // J. Am. Oil Chemists' Soc. – 1976. − Vol. 53. – P. 609–616.
  13. О’Браєн, Р. Жири и масла. Производство, состав и свойства, применение [Текст] / Р. О’Браєн; [пер. с англ. [В. Д. Широкова, Д. А. Бабейкиной, Н. С. Селивановой, Н. В. Маглы]]. – [2-е изд.] . – СПб. : Профессия, 2007. – 752 с.
  14. Ахназарова, С.Л. Методы оптимизации эксперимента в химической технологии [Текст] / С.Л. Ахназарова, В.В. Кафаров. – М. : Высшая школа, 1985. – 327 с.
  15. Бондарь, А.Г. Планирование эксперимента в химической технологии (основные положения, примеры и задачи) [Текст] / А.Г. Бондарь, Г.А. Статюха. – Издательское объединение «Вища школа», 1976. – 184 с.
  16. Куниця, К. Структура ацилгліцеринів олії нових ліній насіння соняшнику насиченого типу [Текст] / Катерина Куниця, Олена Литвиненко, Федір Гладкий // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2013. – T. 2, N 6(62). - С. 7-10. – Режим доступу : URL : http://journals.uran.ua/eejet/article/view/12263.
  17. Garces, R., Martinez-Force, E., Salas, J., Venegas-Caleron, M. (2009). Current advances in sunflower oil and its applications. Journal Lipid Technology, 21, 79–82.
  18. Мazalova, L. M. (2006). Metody modyfykatsyy spetsyalyzyrovannykh zhyrov. Pyshchevaia promyshlennost, 9, 66.
  19. Moran, D. P. J., Rajah, K. K. (1995). Fats in food products. New York, Springer US, 415.
  20. Garti, N., Sato, K. (2001). Crystalization processes in fats lipid systems. New York, CRC Press, 552.
  21. Sukhonos, V.V., Fylatov, O.K., Tyrsyn, Yu.A. (2003). Fraktsyonnaia krystallyzatsyia v proyzvodstve pyshchevykh modyfytsyrovannykh zhyrov. Pyshchevaia promyshlennost, 5, 34–37.
  22. Wrenn, L. B. (1998). Cottonseed oils rise to prominence. INFORM: International News on Fats, Oils and Related Materials, 9, 1, 100–106.
  23. Hrynberh, H., Shchepanskaia, H. (1973). Modyfykovannye zhyry. М., Pyshchevaia promyshlennost, 105.
  24. Tiutiunnykov, B.N., Bukhshtab, Z.I., Hladkyi, F.F. et al. (1992). Khymyia zhyrov : [uchebnyk dlia studentov vuzov, оbuchaiushchykhsia po spetsyalnosty «Теkhnolohyia zhyrov»]. 3ed. М., Коlos, 448.
  25. Tovazhnianskyi, L.L., Hotlynskaia, A.P., Leshchenko, V.A. et al.; In: Tovazhnianskogo, L.L. (2005) Protsessy y apparaty khymycheskoi tekhnologyy : [uchebnyk dlia studentov vysshykh uchebnykh zavedenyi]. V 2 chastiakh. Part 2. Kharkov, NTU «KhPI», 523.
  26. Wright, A. J., Marangoni, A. C. (2000). The effect of minor component milk fat crystallization. J. Am. Oil Chemists' Soc., 77, 5, 463-475.
  27. Widlak, N., Hartel, R..W., Narine, S. (2001). Crystallization and solidification properties of lipids. USA, Am. Oil Chemists' Soc., 246.
  28. Jacobsberg, B., Oh C.H. (1976). Studies in palm oil crystallisation. J. Am. Oil Chemists' Soc., 53, 609–616.
  29. О’Braien, R. (2007). Zhyry y masla. Proyzvodstvo, sostav y svoistva, prymenenye. SPb., Professyia, 752.
  30. Akhnazarova, S.L., Kafarov, V.V. (1985). Metody optymyzatsyy eksperymenta v khymycheskoi tekhnolohyy. М., Vysshaia shkola, 327.
  31. Bondar, A.H., Statiukha, H.A. (1976). Planyrovanye eksperymenta v khymycheskoi tekhnolohyy (osnovnye polozhenyia, prymery y zadachy). K., Yzdatelskoe obedynenye «Vyshcha shkola», 184.
  32. Kunytsia, К.V., Lytvynenko, О.A., Hladkyi, F.F. (2013). The structure of acylglycerols oil of new lines of sunflower seeds saturated type. Eastern-European Journal Of Enterprise Technologies, 2(6(62)), 7-10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-07-30

Як цитувати

Куниця, К. В., Литвиненко, О. А., & Гладкий, Ф. Ф. (2013). Визначення раціональних умов фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6(64), 36–43. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16700

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин