Study of infrared spectra of extracts from rose hip, sea buckthorn and viburnum

Authors

  • Денис Анатолійович Миронов Higher education institution Ukoopspilka "Poltava University of Economics and Trade" Str. M. Biruzova, 50/1, Apt. 66, Poltava, Ukraine, 36007, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8185-8580

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23705

Keywords:

IR – spectra, extracts, turbulent layer of ferromagnetic particles, dealcoholizing, soft drinks

Abstract

The possibility of using a vortex layer of ferromagnetic particles for processing rose hip, sea buckthorn and viburnum in preparing them for the extraction process was considered. To study the influence of the turbulent layer of ferromagnetic particles on plant raw materials, the spectrophotometric method was chosen, as one of the most accessible and precise. The study aimed at investigating the influence of the turbulent layer of ferromagnetic particles on the qualitative indicators of plant extracts. The performed experiments allowed to confirm that extracts based on alcohol-water extractants do not differ from extracts based on water extractants. In extracts from fruits treated in the turbulent layer of ferromagnetic particles, the indicators of phenolics, sugar, biopolymers, organic acids were much higher than in the control samples. This allows to eliminate the stage of dealcoholizing plant extracts in the manufacture of soft drinks, to increase the quality indicators, and to develop new manufacturing technologies.

Author Biography

Денис Анатолійович Миронов, Higher education institution Ukoopspilka "Poltava University of Economics and Trade" Str. M. Biruzova, 50/1, Apt. 66, Poltava, Ukraine, 36007

Senior lecturer

Department of engineering disciplines

References

  1. Мустафина, А. С. Разработка технологии плодово-ягодных экстрактов с целью их использования в производстве молочных продуктов [Текст]: Автореф. дис. … канд. техн. наук / А. С. Мустафина. – Кемерово, 1999. – 18 с.
  2. Домарецкий, В. А. Производство концентратов, экстрактов и безалкогольных напитков [Текст]: справ. / В. А. Домарецкий. – Киев, 1990. – 250 с.
  3. Бурачевский, И. И. Современные способы получения полуфабрикатов ликероводочного производства [Текст] / И. И. Бурачевский, К. И. Скрипников. – М., 1981. – 136 с.
  4. Тутельян, В. А. Ваше здоровье – в ваших руках [Текст] / В. А. Тутельян. – Пищевая промышленность. – 2005. – № 4. – С. 6–8.
  5. Бабанин, А. А. Современная структура питания и пути ее коррекции с целью профилактики болезней века [Текст] : сб. матер. междун. науч.-прак. конф. / А. А. Бабанин // Биологически активные природные соединения винограда: перспективы производства и применение в медицине и питании. – Симферополь: СОНАТ, 2001. – С. 4–6.
  6. Осипова, Л. А. Функциональные напитки [Текст]: Монография / Л. А. Осипова, Л. В. Капрельянц, О. Г. Бурдо. – Одесса: Издательство “Друк”, 2007. – 208 с.
  7. Сорокопуд, А. Ф. Исследование физико-химических свойств экстрактов черноплодной рябины [Текст] / А. Ф. Сорокопуд, А. С. Мустафина // Пиво и напитки. – 1997. – № 3. – С. 34–35.
  8. Карпенко, П. О. Проблемы питания и здоровья. В кн. Биологически активные добавки и биопродукты [Текст] / П. О. Карпенко. – К.: Нора-принт, 2000. – С. 3–8.
  9. Кудряшова, А. А. Пища XXI века и особенности ее создания [Текст] / А. А. Кудряшова // Пищевая промышленность. – 1999. – № 12. – С. 48–50.
  10. Домарецький, В. А. Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини [Текст] : підр. / В. А. Домарецький, В. Л. Прибильський, М. Г. Михайлов; за ред. В. А. Домарецького. – Вінниця: Нова Книга Ю 2005. – 408 с.
  11. Черевко, О. І. Процеси і апарати харчових виробництв [Текст] : підр. / О. І. Черевко, А. М. Поперечний. – Харк. держ. акад. технол. та орг. харчування. – Харків, 2002. – 420 с.
  12. Mustafina, A. S. (1999). Development of technology of fruit extracts for use in the manufacture of dairy products. Kemerovo, 18.
  13. Domarecki, V. A. (1990). Production of concentrates, extracts and beverages. Kiev, 250.
  14. Burachevsky, I. I., Skripnikov, K. I. (1981). Modern methods of producing semi-finished distillery, 136.
  15. Tutelian, V. A. (2005). Your health - in your hands, 6–8.
  16. Babanin, A. A. (2001). The modern structure of power and its correction in order to prevent diseases century. Simferopol, 4–6.
  17. Osipova, L. A., Kaprelyants, L. V., Burdo, O. G. (2007). Functional drinks. Odessa, 208.
  18. Sorokopud, A. F., Mustafina, A. S. (1997). Study of physicochemical properties extracts chokeberry, 34–35.
  19. Karpenko, P. O. (2000). Nutrition and health. In the book. Dietary supplements and organic products, 3–8.
  20. Kudryashov, A. A. (1999). Food XXI century and especially its creation, 48–50.
  21. Domaretsky, V. A., Pribilsky, V. L., Mikhailov, M. G. (2005). Technology extracts, concentrates and beverage products from vegetable raw materials. Vinnitsa, 408.
  22. Tcherevko, O. I., Poperechniy, A. M. (2002). Process and apparatus nutritive productions. Kharkov, 420.

Published

2014-04-25

How to Cite

Миронов, Д. А. (2014). Study of infrared spectra of extracts from rose hip, sea buckthorn and viburnum. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 51–55. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23705

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production