Вплив параметрів руху сушильного агента на кінетику сушіння змішаним теплопідводом

Автор(и)

  • Микола Іванович Погожих Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0835-4896
  • Андрій Олегович Пак Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0003-3140-3657
  • Аліна Володимирівна Пак Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. Отакара Яроша, 8, м. Харків, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0002-0311-9731
  • Максим Васильович Жеребкін Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0001-8365-0495

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23715

Ключові слова:

сушіння змішаним теплопідводом, функціональна ємність, кінетика температури, турбулентні збурювання, обдув

Анотація

Розроблено та створено установку для дослідження впливу параметрів руху сушильного агента на кінетику температури вологої сировини під час сушіння змішаним теплопідводом. Отримані залежності тривалості сушіння та моментів часу, за яких має місце локальний мінімум термограми, від кута обдуву масообмінного зазору. Досліджено вплив кута обдуву на кінетику температури та тривалість зневоднення сировини. Визначено раціональні значення кута обдуву масообмінного зазору.

Біографії авторів

Микола Іванович Погожих, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедри

Кафедра енергетики та фізики

Андрій Олегович Пак, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра енергетики та фізики

Аліна Володимирівна Пак, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. Отакара Яроша, 8, м. Харків, Україна

Кандидат технічних наук, викладач

Кафедра товарознавства та експертизи якості товарів

Максим Васильович Жеребкін, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра холодильної та торговельної техніки

Посилання

  1. Hooshmand, S. Viewpoint: Dried plum, an emerging functional food that my effectively improve bone health [Text] / S. Hooshmand, H. Arjmandi // Ageing Res Reviews. – 2009. – № 8. – P. 122–127.
  2. Hui, Yh. Handbook of fruits and fruit processing [Text] / Yh. Hui. – Blackwell Publishing, Oxford UK, 2006. – 81 p.
  3. Vinson, JA. Dried fruits: excellent in vivo and in vitro antioxidants [Text] / JA. Vinson, L. Zubic, P. Bose // J Amer Coll Nutr. – 2005. – № 24. – P. 44–50.
  4. Scanlin, D. The Design, Construction and Use of an Indirect, Through-Pass, Solar Food Dryer [Text] / D. Scanlin // Home Power magazine. – 1997. – Issue No.57. – P. 62–72.
  5. Wilson, T. Glycemic Responses to Sweetened Dried and Raw Cranberries in Humans with Type 2 Diabetes [Text] / T. Wilson, E. F. Luebke, M. C. Carrell, L. K. Leveranz, T. P. Schmidt, P. J. Limburg, N. Vorsa, A. P. Singh // Journal of Food Science. – 2010. – Vol. 75 (8). – P. 218-223.
  6. DeLong, D. Cherries: How to dry foods [Text] / DeLong, D. – HPBooks – 1992. – 29 p.
  7. Barrett, D.M. Dehydrated cherries [Text] / D. M. Barrett, L. P. Somogyi, H. S. Ramaswamy // Processing Fruits: Science and Technology, CRC Press. – 2004. – P. 506–507.
  8. Yu, L. Moisture sorption characteristics of freeze-dried, osmofreeze-dried, and osmo-air-dried cherries and blueberries [Text] / L. Yu, G. Mazza, D. S. Jayas // Transactions of the American Society of Agricultural Engineers. – 1999. – 42 (1). – P. 141–147.
  9. Esmaiili, M. Grape Drying: A Review [Text] / M. Esmaiili, R. Sotudeh-Gharebagh, K. Cronin, M. A. E. Mousavi, G. Rezazadeh //Food Reviews International. – 2007. – 23 (3). – 257 p.
  10. Погожих, Н. И. Научные основы теории и техники сушки пищевого сырья в массообменных модулях [Текст] : дис. …д-ра техн. наук / Н. И. Погожих. – Харьков : ХДАТОХ, 2002. – 331 с.
  11. Цуркан, Н. М. Разработка рациональных режимов производства сушеного быстровосстанавливаемого картофеля [Текст]: дис. …канд. техн. наук / Н. М. Цуркан. – Харьков : ХДАТОХ., 2000. – 156 с.
  12. Пак, А. О. Розробка процесу сушіння плодово-ягідної сировини змішаним теплопідводом зі штучним пороутворенням [Текст] : дис. … канд. техн. наук / А. О. Пак. – Харків: ХДУХТ, 2008. – 153 с.
  13. Жеребкін, М.В. Розробка процесу гідротермічної обробки круп з використанням принципів сушіння змішаним теплопідводом [Текст] : дис. … канд. техн. наук / М. В. Жеребкін. – Харків: ХДУХТ, 2013. – 151 с.
  14. Брэдшоу, П. Введение в турбулентность и ее измерение [Текст] / П. Брэдшоу. – М. : ≪Мир≫, 1974. – 278 с.
  15. Rockwell, D. (1998). Vortex-body interactions [Text] / D. Rockwell. – Ann. Rev. Fluid Mech. – 30. – P. 199–229.
  16. Hooshmand, S., Arjmandi, H. (2009). Viewpoint: Dried plum, an emerging functional food that my effectively improve bone health. Ageing Res Reviews, 8, 122–127.
  17. Hui, Yh. (2006) Handbook of fruits and fruit processing. Blackwell Publishing, Oxford UK, 81.
  18. Vinson, Ja., Zubic, L., Bose, P. (2005). Dried fruits: excellent in vivo and in vitro antioxidants. J Amer Coll Nutr, 24, 44–50.
  19. Scanlin, D. (1997). The Design, Construction and Use of an Indirect, Through-Pass, Solar Food Dryer. Home Power magazine, 57, 62–72.
  20. Wilson, T., Luebke, E. F., Carrell, M. C., Leveranz, L. K., Schmidt, T. P., Limburg, P. J., Vorsa, N., Singh, A. P. (2010). Glycemic Responses to Sweetened Dried and Raw Cranberries in Humans with Type 2 Diabetes. Journal of Food Science, Vol. 75 (8), 218–223.
  21. DeLong, D. (1992). Cherries: How to dry foods. HPBooks, 29.
  22. Barrett, D. M., Somogyi, L. P., Ramaswamy, H. S. (2004). Dehydrated cherries, Processing Fruits: Science and Technology, CRC Press, 506–507.
  23. Yu, L., Mazza, G., Jayas, D. S. (1999). Moisture sorption characteristics of freeze-dried, osmofreeze-dried, and osmo-air-dried cherries and blueberries. Transactions of the American Society of Agricultural Engineers, 42 (1), 141–147.
  24. Esmaiili, M., Sotudeh-Gharebagh, R., Cronin, K., Mousavi, M. A. E., Rezazadeh, G. (2007). Grape Drying: A Review. Food Reviews International, 23 (3), 257.
  25. Pogozhikh, N. I. (2002). Nauchnie osnovi teorii i techniki sushki pishchevogo sirya v massoobmennih modulyah. Kharkiv : KSUFT, 331.
  26. Tsurkan, N. M. (2000). Razrabotka ratsionalnih rezhimov proizvodstva sushonogo bistrovosstanavlivaemogo kartofela. Kharkiv : KSUFT, 156.
  27. Pak, A. O. (2008). Rozrobka protsesu sushinna plodovo-yagidnoi siroviny zi shtuchnim poroutvorennam. Kharkiv : KSUFT, 153.
  28. Zherebkin, M. V. (2013). Rozrobka protsesu gidrotermichnoi obrobki krup z vikoristannam principiv sushinna zmishanym teplopidvodom. Kharkiv : KSUFT, 151.
  29. Bradshaw, P. (1974). An introduction no turbulence and its measurement. M.: «Mir», 278.
  30. Rockwell, D. (1998). Vortex-body interactions. Ann. Rev. Fluid Mech, 30, 199–229.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Погожих, М. І., Пак, А. О., Пак, А. В., & Жеребкін, М. В. (2014). Вплив параметрів руху сушильного агента на кінетику сушіння змішаним теплопідводом. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 4–8. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23715

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв