Вплив параметрів руху сушильного агента на кінетику сушіння змішаним теплопідводом
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23715Ключові слова:
сушіння змішаним теплопідводом, функціональна ємність, кінетика температури, турбулентні збурювання, обдувАнотація
Розроблено та створено установку для дослідження впливу параметрів руху сушильного агента на кінетику температури вологої сировини під час сушіння змішаним теплопідводом. Отримані залежності тривалості сушіння та моментів часу, за яких має місце локальний мінімум термограми, від кута обдуву масообмінного зазору. Досліджено вплив кута обдуву на кінетику температури та тривалість зневоднення сировини. Визначено раціональні значення кута обдуву масообмінного зазору.
Посилання
- Hooshmand, S. Viewpoint: Dried plum, an emerging functional food that my effectively improve bone health [Text] / S. Hooshmand, H. Arjmandi // Ageing Res Reviews. – 2009. – № 8. – P. 122–127.
- Hui, Yh. Handbook of fruits and fruit processing [Text] / Yh. Hui. – Blackwell Publishing, Oxford UK, 2006. – 81 p.
- Vinson, JA. Dried fruits: excellent in vivo and in vitro antioxidants [Text] / JA. Vinson, L. Zubic, P. Bose // J Amer Coll Nutr. – 2005. – № 24. – P. 44–50.
- Scanlin, D. The Design, Construction and Use of an Indirect, Through-Pass, Solar Food Dryer [Text] / D. Scanlin // Home Power magazine. – 1997. – Issue No.57. – P. 62–72.
- Wilson, T. Glycemic Responses to Sweetened Dried and Raw Cranberries in Humans with Type 2 Diabetes [Text] / T. Wilson, E. F. Luebke, M. C. Carrell, L. K. Leveranz, T. P. Schmidt, P. J. Limburg, N. Vorsa, A. P. Singh // Journal of Food Science. – 2010. – Vol. 75 (8). – P. 218-223.
- DeLong, D. Cherries: How to dry foods [Text] / DeLong, D. – HPBooks – 1992. – 29 p.
- Barrett, D.M. Dehydrated cherries [Text] / D. M. Barrett, L. P. Somogyi, H. S. Ramaswamy // Processing Fruits: Science and Technology, CRC Press. – 2004. – P. 506–507.
- Yu, L. Moisture sorption characteristics of freeze-dried, osmofreeze-dried, and osmo-air-dried cherries and blueberries [Text] / L. Yu, G. Mazza, D. S. Jayas // Transactions of the American Society of Agricultural Engineers. – 1999. – 42 (1). – P. 141–147.
- Esmaiili, M. Grape Drying: A Review [Text] / M. Esmaiili, R. Sotudeh-Gharebagh, K. Cronin, M. A. E. Mousavi, G. Rezazadeh //Food Reviews International. – 2007. – 23 (3). – 257 p.
- Погожих, Н. И. Научные основы теории и техники сушки пищевого сырья в массообменных модулях [Текст] : дис. …д-ра техн. наук / Н. И. Погожих. – Харьков : ХДАТОХ, 2002. – 331 с.
- Цуркан, Н. М. Разработка рациональных режимов производства сушеного быстровосстанавливаемого картофеля [Текст]: дис. …канд. техн. наук / Н. М. Цуркан. – Харьков : ХДАТОХ., 2000. – 156 с.
- Пак, А. О. Розробка процесу сушіння плодово-ягідної сировини змішаним теплопідводом зі штучним пороутворенням [Текст] : дис. … канд. техн. наук / А. О. Пак. – Харків: ХДУХТ, 2008. – 153 с.
- Жеребкін, М.В. Розробка процесу гідротермічної обробки круп з використанням принципів сушіння змішаним теплопідводом [Текст] : дис. … канд. техн. наук / М. В. Жеребкін. – Харків: ХДУХТ, 2013. – 151 с.
- Брэдшоу, П. Введение в турбулентность и ее измерение [Текст] / П. Брэдшоу. – М. : ≪Мир≫, 1974. – 278 с.
- Rockwell, D. (1998). Vortex-body interactions [Text] / D. Rockwell. – Ann. Rev. Fluid Mech. – 30. – P. 199–229.
- Hooshmand, S., Arjmandi, H. (2009). Viewpoint: Dried plum, an emerging functional food that my effectively improve bone health. Ageing Res Reviews, 8, 122–127.
- Hui, Yh. (2006) Handbook of fruits and fruit processing. Blackwell Publishing, Oxford UK, 81.
- Vinson, Ja., Zubic, L., Bose, P. (2005). Dried fruits: excellent in vivo and in vitro antioxidants. J Amer Coll Nutr, 24, 44–50.
- Scanlin, D. (1997). The Design, Construction and Use of an Indirect, Through-Pass, Solar Food Dryer. Home Power magazine, 57, 62–72.
- Wilson, T., Luebke, E. F., Carrell, M. C., Leveranz, L. K., Schmidt, T. P., Limburg, P. J., Vorsa, N., Singh, A. P. (2010). Glycemic Responses to Sweetened Dried and Raw Cranberries in Humans with Type 2 Diabetes. Journal of Food Science, Vol. 75 (8), 218–223.
- DeLong, D. (1992). Cherries: How to dry foods. HPBooks, 29.
- Barrett, D. M., Somogyi, L. P., Ramaswamy, H. S. (2004). Dehydrated cherries, Processing Fruits: Science and Technology, CRC Press, 506–507.
- Yu, L., Mazza, G., Jayas, D. S. (1999). Moisture sorption characteristics of freeze-dried, osmofreeze-dried, and osmo-air-dried cherries and blueberries. Transactions of the American Society of Agricultural Engineers, 42 (1), 141–147.
- Esmaiili, M., Sotudeh-Gharebagh, R., Cronin, K., Mousavi, M. A. E., Rezazadeh, G. (2007). Grape Drying: A Review. Food Reviews International, 23 (3), 257.
- Pogozhikh, N. I. (2002). Nauchnie osnovi teorii i techniki sushki pishchevogo sirya v massoobmennih modulyah. Kharkiv : KSUFT, 331.
- Tsurkan, N. M. (2000). Razrabotka ratsionalnih rezhimov proizvodstva sushonogo bistrovosstanavlivaemogo kartofela. Kharkiv : KSUFT, 156.
- Pak, A. O. (2008). Rozrobka protsesu sushinna plodovo-yagidnoi siroviny zi shtuchnim poroutvorennam. Kharkiv : KSUFT, 153.
- Zherebkin, M. V. (2013). Rozrobka protsesu gidrotermichnoi obrobki krup z vikoristannam principiv sushinna zmishanym teplopidvodom. Kharkiv : KSUFT, 151.
- Bradshaw, P. (1974). An introduction no turbulence and its measurement. M.: «Mir», 278.
- Rockwell, D. (1998). Vortex-body interactions. Ann. Rev. Fluid Mech, 30, 199–229.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Микола Іванович Погожих, Андрій Олегович Пак, Аліна Володимирівна Пак, Максим Васильович Жеребкін
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.