OPTIMIZATION OF PROCESS PARAMETERS OF STRUCTURED LIPIDS MAKING

Authors

  • Павло Олександрович Некрасов Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1791-8822

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.3165

Keywords:

transesterifcation, structured lipids, genetic algorithms, artificial neural networks

Abstract

Use of artificial neural network-genetic algorithm technique made it possible to determine optimal process parameters of enzymatic transesterifcation of fats. The results of laboratory and experimental-industrial tests corroborated optimum modelling adequacy.

Author Biography

Павло Олександрович Некрасов, Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

References

  1. Gibson G.R. Functional foods: concept to product / G. R. Gibson, C.M. Williams. – CRC Press, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England, 2000.– 356 p.
  2. Shetty K. Functional food and biotechnology / K. Shetty, G. Paliyath, A.L. Pometto, R.E. Levin. – CRC Press, Taylor & Francis Group, New York, 2007.– 650 p.
  3. Bagchi D. Biotechnology in functional foods and nutraceuticals / D. Bagchi, F.C. Lau, D.K. Ghosh. – CRC Press, Taylor & Francis Group, New York, 2010.– 591 p.
  4. Akoh C.C. Food lipids: chemistry, nutrition, and biotechnology, 3rd ed. / Casimir C. Akoh and David B. Min. – CRC Press, Taylor & Francis Group, New York, 2008.– 914 p.
  5. Mu H. The metabolism of structured triacylglycerols / H. Mu, T. Porsgaard // Progress in Lipid Research.– 2005.– Vol. 44, №6.– P. 430–448.
  6. Gunstone F.D. The lipid handbook, 3rd ed. / F. D. Gunstone, J. L. Harwood, A. J. Dijkstra, – CRC Press, Taylor & Francis Group, New York, 2007.– 719 p.
  7. Некрасов П.О. Ферментативний метод отримання дієтичних структурованих ліпідів / П.О. Некрасов, О.В.Подлісна, Ю.М. Плахотна, Г.Є. Поліщук // Наукові праці НУХТ. – Київ: НУХТ, 2009.– №29. – С. 26–29.
  8. Некрасов П.О. Дослідження кінетики процесу отримання структурованих ліпідів методом ферментативної трансетерифікації жирів / П.О. Некрасов // Інтегровані технології та енергозбереження. – Харків: НТУ «ХПІ», 2010.– №2. – С. 37–43.
  9. AOCS. In: Firestone D, editor. Of cial methods and recommended practices of the American Oil Chemist’s Society. 5th ed. Champaign, IL: American Oil Chemists’ Society (AOCS), 2003.
  10. Хайкин С. Нейронные сети: полный курс, 2-е издание / С. Хайкин. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2006. – 1104 с.
  11. Рутковская Д. Нейронные сети, генетические алгоритмы и нечеткие системы / Д. Рутковская, М. Пилиньский, Л. Рутковский; пер. с польск. И.Д. Рудинского. – М.: Горячая линия-Телеком, 2006. – 452 с.

Published

2010-09-30

How to Cite

Некрасов, П. О. (2010). OPTIMIZATION OF PROCESS PARAMETERS OF STRUCTURED LIPIDS MAKING. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6(47), 12–15. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.3165

Issue

Section

Technology organic and inorganic substances