RESEARCHES OF DIAGLYCERINE INFLUENCE ON POLYMORPHIC TRANSFORMATIONS INTO FUNCTIONAL FATTY SYSTEMS

Authors

  • Павло Олександрович Некрасов Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
  • Олена Валеріївна Подлісна Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.2971

Keywords:

diacylglycerines, polymorphic form, functional products

Abstract

By means of X-ray diffraction and differential scanning calorimetry it was proved that the introduction of diacylglycerines to the fat foodstuffs, particularly margarines, inhibits β'→β polymorphic transition process. Mathematical model which makes it possible to describe the influence quantitatively is developed.

Author Biographies

Павло Олександрович Некрасов, Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Олена Валеріївна Подлісна, Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Аспірант

References

  1. Herrera M.L. Effect of processing conditions on crystallization kinetics of a milk fat model system / M.L. Herrera, R.W. Hartel // JAOCS.– 2000.– Vol. 77, №11.– P. 1177–1188.
  2. Yuping Shi. Crystal morphology, microstructure, and textural properties of model lipid systems / Shi Yuping, Liang Baomin, R. W. Hartel // JAOCS.– 2005.– Vol. 82, №6.– P. 399–408.
  3. Coupland J.N. Crystallization in emulsions / J. N. Coupland // Current Opinion in Colloid & Interface Science. – 2002. – Vol. 7, №5–6.– P. 445–450.
  4. О’Брайен Р. Жиры и масла. Производство, состава и свойства, применение / Р.О’Брайен; пер. с англ. 2-го изд. В.Д. Широкова, Д. А. Бабейкиной, Н.С. Селивановой, Н.В. Магды. – СПб.: Профессия, 2007. – 752 с.
  5. Montgomery D.C. Response Surface Methods and Other Approaches to Process Optimization / D.C. Montgomery // Design and Analysis of Experiments, 5th ed. / D.C. Montgomery. – New York, John Wiley & Sons, 2001, pp. 427–500.

Published

2010-07-30

How to Cite

Некрасов, П. О., & Подлісна, О. В. (2010). RESEARCHES OF DIAGLYCERINE INFLUENCE ON POLYMORPHIC TRANSFORMATIONS INTO FUNCTIONAL FATTY SYSTEMS. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(5(46), 4–7. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.2971