ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ДІАЦИЛГЛІЦЕРИНІВ НА ПОЛІМОРФНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ У ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЖИРОВИХ СИСТЕМАХ

Автор(и)

  • Павло Олександрович Некрасов Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
  • Олена Валеріївна Подлісна Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.2971

Ключові слова:

діацилгліцерини, поліморфна форма, функціональні продукти

Анотація

Методами рентгеноструктурного аналізу та диференційної скануючої калориметрії доведено, що введення діацилгліцеринів до складу харчових жирових продуктів, зокрема маргаринів, інгібує процес β'→β поліморфних перетворень. Розроблено математичну модель, яка дозволяє кількісно описати вказаний вплив.

Біографії авторів

Павло Олександрович Некрасов, Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Олена Валеріївна Подлісна, Кафедра технології жирів та продуктів бродіння Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Аспірант

Посилання

  1. Herrera M.L. Effect of processing conditions on crystallization kinetics of a milk fat model system / M.L. Herrera, R.W. Hartel // JAOCS.– 2000.– Vol. 77, №11.– P. 1177–1188.
  2. Yuping Shi. Crystal morphology, microstructure, and textural properties of model lipid systems / Shi Yuping, Liang Baomin, R. W. Hartel // JAOCS.– 2005.– Vol. 82, №6.– P. 399–408.
  3. Coupland J.N. Crystallization in emulsions / J. N. Coupland // Current Opinion in Colloid & Interface Science. – 2002. – Vol. 7, №5–6.– P. 445–450.
  4. О’Брайен Р. Жиры и масла. Производство, состава и свойства, применение / Р.О’Брайен; пер. с англ. 2-го изд. В.Д. Широкова, Д. А. Бабейкиной, Н.С. Селивановой, Н.В. Магды. – СПб.: Профессия, 2007. – 752 с.
  5. Montgomery D.C. Response Surface Methods and Other Approaches to Process Optimization / D.C. Montgomery // Design and Analysis of Experiments, 5th ed. / D.C. Montgomery. – New York, John Wiley & Sons, 2001, pp. 427–500.

##submission.downloads##

Опубліковано

2010-07-30

Як цитувати

Некрасов, П. О., & Подлісна, О. В. (2010). ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ДІАЦИЛГЛІЦЕРИНІВ НА ПОЛІМОРФНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ У ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЖИРОВИХ СИСТЕМАХ. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(5(46), 4–7. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.2971