Дослідження якості виробів із дріжджового тіста і пісочного печива з використанням кріо-порошків із рослинної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.22416Ключові слова:
кріо-порошок, виноградні вичавки, чорноплідна горобина, якість продукції, органолептичні показники, фізико-хімічні показникиАнотація
Розглянуто перспективність і доцільність використання порошків із нетрадиційної рослинної сировини, зокрема виноградних вичавків і чорноплідної горобини, отриманих за кріогенною технологією, для покращення органолептичних і фізико-хімічних показників дріжджових виробів та пісочного печива, а також для підвищення їх біологічної цінності. Встановлено, що варіювання видами та концентраціями порошків дозволить регулювати якість борошна та направлено впливати на якість дріжджових виробів і пісочного печива.
Посилання
- Сокол, Н. В. Нетрадиционное сырье в производстве хлеба функционального назначения [Текст] / Н. В. Сокол, Н. С. Храмова, О. П. Гайдукова // Хлебопечение России. – 2011. – № 1. – С. 16-18.
- Milner, J. Functional foods: The US perspective [Текст] / J. Milner // American Journal of Clinical Nutrition. – 2010. – Т. 71 (6). – С. 1654-1659.
- Кондратьев, Д. В. Биологическая ценность виноградных выжимок [Текст] / Д. В. Кондратьев, Н. Г. Щеглов // Материалы I региональной научно-практической конференции .Перспективы использования новых видов сырья в пищевых технологиях.. – Пятигорск: Изд-во .Риа-КМВ., 2007. – С. 29-33.
- Sueiro, L. Chemopreventive Potential of Flavonoid Extracts from Plantation-Bred and Wild Aronia melanocarpa Fruits [Текст] / L. Sueiro, G. G. Yousef, D. Seigler et al. // Journal of Food Science. – 2006. – Vol.71. – Issue 8. – С. 480-488.
- Лисюк, Г. М. Шляхи підвищення харчової цінності пісочного печива [Текст] / Г. М. Лисюк, А. М. Чуйко, О. Г. Шидакова-Каменюка // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – Вип. 1. – Харків : ХДУХТ, 2005. – С. 207-211.
- Сокол, Н. В. Использование вторичных сырьевых ресурсов АПК в производстве хлеба лечебно-профилактического назначения [Текст] / Н. В. Сокол, О. П. Храпко // Научный журнал .Университет. Наука. Идеи и решения.. – Краснодар: .ЭДВИ.. – 2010. – № 1. – С. 218-221.
- Position of the American Dietetic Association: functional foods [Текст] // Journal of American Dietetic Association. – 2009. – Т. 109 (4). – С. 735-746.
- Биологически активные криас-добавки в новом поколении продуктов питания с повышенной биологической ценностью [Текст] / Под ред. Ю.Л. Гальчинецкой. – Харьков: .НПП ”Криас-1., 2010. – 89 с.
- Peng, X. The effects of grape seed fortification on the antioxidant activity and quality attributes of bread [Текст] / X. Peng, J. Ma, K. Cheng et al. // Food Chemistry. – 2010. – Т. 119 (1). – С. 49-53.
- Храпко, О. П. Использование пектиновых экстрактов и настоев лекарственных растений в технологии функционального хлеба [Текст] / О. П. Храпко, Н. В. Сокол // Материалы VII международной научно-практической конференции. Инновации и современные технологии в производстве и переработке продукции.. – Ставрополь: АГРУС. – 2012. – С. 160-165.
- Sokol, N. V., Khramova, N. S., Gaidukova, O. P. (2011). Unconventional materials in the production of bread functionality. Baking in Russia, 1, 16-18.
- Milner, J. (2010) Functional foods: The US perspective. American Journal of Clinical Nutrition, 71 (6), 1654-1659.
- Kondratyev, D. V., Sheglov, N. G. (2007). Bioavailability grape marc. Materials I regional scientific-practical conference “Prospects for the use of new raw materials in food technology”, Pyatigorsk, 29-33.
- Sueiro, L., Yousef G. G., Seigler D. (2006). Chemopreventive Potential of Flavonoid Extracts from Plantation-Bred and Wild Aronia melanocarpa (Black Chokeberry) Fruits. Journal of Food Science, 71(8), 480-488.
- Lysyuk, G. M., Chuiko, A. M, Shydakova-Kamenyuka, O. G. (2005). Ways to improve the nutritional value of shortbread. Advanced equipment and technology of food production and restaurant industry trade, Kharkiv, 1, 207-211.
- Sokol, N. V., Khrapko, O. P. (2010). The use of secondary raw materials in the production of bread APC therapeutic and prophylactic purposes. Scientific Journal “University. Science. Ideas and solutions.”, Krasnodar, 1, 218-221.
- Position of the American Dietetic Association: functional foods (2009). Journal of American Dietetic Association, 109 (4), 735-746.
- Dietary Supplements krias a new generation of foods with high biological value (2010), Kharkov: SPE «Krias-1», 89.
- Peng, X, Ma J., Cheng K. (2010). The effects of grape seed fortification on the antioxidant activity and quality attributes of bread. Food Chemistry, 119 (1), 49-53.
- Khrapko, O. P., Sokol, N. V. (2012). Use pectin extracts and infusions of medicinal plants in the technology of functional bread. Proceedings of the VII International Scientific-Practical Conference “Innovation and modern technologies in production and processing agricultural products”, Stavropol, 160-165.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Андрій Миколайович Чуйко, Марина Миколаївна Чуйко, Оксана Сергіївна Орлова, Сергій Олександрович Єрьоменко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.