Розробка методу підвищення точності підтримання заданих температурно-вологісних умов овочесховища у фазі збереження продукту

Автор(и)

  • Петро Олексійович Качанов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-7532-5913
  • Олег Миколайович Євсеєнко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-5432-1211
  • Наталя Олександрівна Євсіна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-0214-7383

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.229844

Ключові слова:

система керування, овочесховище, стабілізація температури, мікроклімат, математична модель, зберігання овочів

Анотація

Овочесховище є енергоємним об’єктом з розподіленими параметрами. Якість зберігання продукту залежить від мікроклімату в овочесховищі: поточної температури, вологості та рівня вуглекислого газу. Існуючі регулятори температури в овочесховищі використовують двопозиційний закон регулювання, що призводить до витрачання зайвої енергії та зіпсуття продукту.

Метою дослідження є вдосконалення роботи регулятора в процесі зберігання продукту у фазі збереження за рахунок замикання двопозиційного регулятора зворотним зв'язком у вигляді аперіодичної ланки першого порядку.

Для досягнення мети використовувалася методика розрахунку передавальної функції об’єкта керування через рівняння теплового балансу. Дана методика дозволила врахувати параметри овочесховища: площу і тип теплоізоляційного матеріалу перекриттів, масу і тип продукту для зберігання, а також теплову енергію, що підводиться в овочесховище.

На основі рівняння теплового балансу, характеру роботи виконавчих механізмів розраховано передаточні функції овочесховища без продукту та овочесховища, заповненого продуктом. У середовищі Matlab Simulink (США) побудовано теплову модель овочесховища для перевірки алгоритмів керування температурним полем.

Проведено моделювання зберігання продукту протягом 180 діб із зміною добової температури зовнішнього повітря від мінус 8 °С до плюс 2 °С та зміною вологості від 50 % до 100 %.

За результатами моделювання можна зробити висновок, що додавання до зворотного зв’язку двопозиційного регулятора аперіодичної ланки дозволить врахувати інерційність об’єкта керування. Це дає можливість зменшити максимальну похибку регулювання автоколивань до 0.15 °С та зменшити загальний час роботи виконавчих пристроїв на 13 %

Біографії авторів

Петро Олексійович Качанов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доктор технічних наук, професор

Кафедра «Автоматика та управління в технічних системах»

Олег Миколайович Євсеєнко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра «Автоматика та управління в технічних системах»

Наталя Олександрівна Євсіна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидатка технічних наук, доцентка

Кафедра «Автоматика та управління в технічних системах»

Посилання

  1. Admaev, A. I. (2018). Sistema kontrolya i upravleniya mikroklimatom v ovoschehranilische. Informatsionnye tehnologii i upravlenie. Materialy 54-y nauch. konf. aspirantov, magistrantov i studentov. Minsk, 24–25. Available at: https://libeldoc.bsuir.by/bitstream/123456789/32801/1/Admayev_Sistema.pdf
  2. Akdemir, S., Bartzanas, T. (2015). Numerical Modelling and Experimental Validation of a Cold Store Ambient Factors. Journal of agricultural sciences, 21, 606–619. doi: https://doi.org/10.1501/tarimbil_0000001361
  3. Nemenuschaya, L. A., Stepanischeva, N. M., Solomatin, D. M. (2009). Sovremennye tehnologii hraneniya i pererabotki plodoovoschnoy produktsii. Moscow: FGNU «Rosinformagroteh», 172. Available at: https://rosinformagrotech.ru/data/itpk/kartofel-i-ovoshchi/send/18-kartofel-i-ovoshchi/469-sovremennye-tekhnologii-khraneniya-i-pererabotki-plodoovoshchnoj-produktsii
  4. Meneghetti, C. R., Tizzei, A., Cappelli, N. L., Umezu, C. K., Bezzon, G. (2013). A Mathematical model for the cold storage of agricultural products. Revista Ciência Agronômica, 44 (2), 286–293. doi: https://doi.org/10.1590/s1806-66902013000200010
  5. Malanchuk, Y., Khrystyuk, A., Sych, V. (2020). Problems of automation of fresh fruits and vegetables storage processes. Modeling, Control and Information Technologies, 4, 92–95. doi: https://doi.org/10.31713/mcit.2020.34
  6. Maltsev, S. V., Kluev, S. I., Pshechenkov, K. A. (2017). The microclimate control system in modern potato storage facilities. Zaschita kartofelya, 2, 12–17. Available at: http://www.kartofel.org/zakart/2_2017.pdf
  7. Yermilova, N., Kyslytsia, S., Tarasiuk, R. (2019). Development of automated control system for equipment of a vegetable storage facility based on neuro-fuzzy systems. Control, Navigation and Communication Systems, 1 (53), 50–54. doi: https://doi.org/10.26906/sunz.2019.1.050
  8. Tolsma. Available at: https://tolsma.com.ua/
  9. Mooij Agro. Available at: https://www.mooij-agro.com/en/
  10. Lekomtsev, P. L., Dresviannikova, E. V., Niazov, A. M., Orlov, S. V. (2017). Mathematical modeling of refrigeration using vortex tubes in vegetable stores. Engineering Journal of Don, 4. Available at: http://www.ivdon.ru/uploads/article/pdf/IVD_109_Lekomcev.pdf_24bf077381.pdf
  11. Timoshenko, V. A., Sutulo, A. V., Dovgan', N. B. (2017). Metody viyavleniya porokov kartofelya pri razlichnyh temperaturnyh rezhimah hraneniya i otsenka ego kachestva. The Electronic Scientific Journal, 5-1, 16–19. Available at: http://co2b.ru/docs/enj.2017.05.01.pdf
  12. Uzakov, G. N. (2010). Snizhenie zatrat energii v teplohladosnabzhenii kombinirovannogo sooruzheniya «ovoschehranilische-gelioteplitsa» s ispol'zovaniem teplovyh nasosov. Molodoy ucheniy, 1 (11), 73–78. Available at: https://moluch.ru/archive/22/2218/
  13. Alhamdan, A., Alsadon, A., Wahb-Allah, M. A., Nagar, M. E. (2011). Influence of Storage Conditions on Seed Quality and Longevity of Four Vegetable Crops. American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences, 11 (3), 353–359. Available at: https://www.idosi.org/aejaes/jaes11(3)11/8.pdf
  14. Tervonen, J. (2018). Experiment of the quality control of vegetable storage based on the Internet-of-Things. Procedia Computer Science, 130, 440–447. doi: https://doi.org/10.1016/j.procs.2018.04.065
  15. Zhukov, A. D., Ter-Zakaryan, K. A., Tuchaev, D. U., Petrovsky, E. S. (2018). Energy-efficient insulation of food storage rooms and vegetable stores. International Agricultural Journal, 1, 65–67. doi: https://doi.org/10.24411/2587-6740-2018-11015
  16. Iacomi, C., Roșca, I., Madjar, R., Iacomi, B., Popescu, V., Vărzaru, G., Sfetcu, C. (2014). Automation and computer-based technology for small vegetable farm holders. Scientific Papers. Series A. Agronomy, 57, 415–420. Available at: http://agronomyjournal.usamv.ro/pdf/2014/art74.pdf
  17. Kachanov, P., Yevseienko, O. (2017). Modeling of daily temperature mode in premises using a predictive controller. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (2 (88)), 33–41. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.108574
  18. Kun, T., Peng, X., Hong-kun, H. (2015). The application of Self-adaptive Fuzzy PID control the evaporator superheat. International Journal of Research in Engineering and Science (IJRES), 3 (42), 64–71. Available at: https://1library.net/document/ydv4xkjy-application-self-adaptive-fuzzy-pid-control-evaporator-superheat.html
  19. Grudinin, V. S., Khoroshavin, V. S., Zotov, A. V., Grudinin, S. V. (2019). Adaptive Iterative Control of Temperature in Greenhouse. Engineering Technologies and Systems, 29 (3), 383–395. doi: https://doi.org/10.15507/2658-4123.029.201903.383-395
  20. Tizzei, A., Meneghetti, C. R., Cappelli, N. L., Umezu, C. K. (2011). System for studies of control strategies applied in the refrigerated chambers. Engenharia Agrícola, 31 (5), 868–878. doi: https://doi.org/10.1590/s0100-69162011000500004
  21. Morimoto, T., Islam, M. P., Hatou, K. (2013). An Intelligent Control Technique for Dynamic Optimization of Temperature during Fruit Storage Process. American Journal of Operations Research, 03 (01), 207–216. doi: https://doi.org/10.4236/ajor.2013.31a020

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Качанов, П. О., Євсеєнко, О. М., & Євсіна, Н. О. (2021). Розробка методу підвищення точності підтримання заданих температурно-вологісних умов овочесховища у фазі збереження продукту. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(2 (110), 89–98. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.229844