Вплив меду, маточного молочка і пилку на біотехнологічні процеси, що відбуваються в кисломолочному напої
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23359Ключові слова:
йогурт, мед, маточне молочко, обніжка, біотехнологія, заквашувальный препарат, органолептичні показникиАнотація
Представлено спосіб виробництва йогурту, який дасть можливість удосконалити класичний кисломолочний напій за рахунок внесення натуральних біологічно активних наповнювачів. Такими наповнювачами можуть виступати продукти бджільництва. А саме: мед, маточне молочко та бджолине обніжжя. Вони можуть значно підвищити біологічну цінність традиційного йогурту, покращити його органолептичні властивості, допомогти розширити асортимент даного продукту.
Посилання
- Stocker, A. Trace and Mineral Elements in Royal Jelly and Homeostatic Effects [Text] / A. Stocker // Elements in Medicine and Вiology. – 2005. – Vol. 19. – P. 183–189.
- Szczesna, T. Protein Content and Amino Acid Composition of Bee-collected Pollen from Selected Botanical Origins [Text] / T. Szczesna // Journal of Apicultural Science. – 2006. – Vol. 50, №. 2. – Р. 81–90.
- Mundo, M. A. Growth inhibition offoodborne pathogens and food spoilage organisms by select raw honeys [Text] / M. A. Mundo // International Journal of Food Microbiology. – 2004. – Vol. 97. – Р. 1–8.
- Attalla, K. M. Antibacterial activities of bee venom, propolis and royal jelly produce by three honey bee, Apis mellifera L., hybrids reared in the same environmental conditions [Text] / K. M. Attalla, A. A. Owayss, K. M. Mohanny // Annals Of Agricultural Science, Moshtohor Journal. – 2007. – Vol. 45. – Р. 895–902.
- Пат. 49136 Україна, МПК А 23 С 9/00. Спосіб виробництва сиркового десерту [Текст] / Ломова Н. М., Слободянюк Н. М. // заявник та патентовласник Нац. ун-т біоресурсів і природокористування Укр. – № u200907157; заявл. 09.07.2009; опубл. 25.02.10, Бюл. № 8
- Белинская, Ю. История молочной компании ≪Галичина≫ [Электронный ресурс] / Ю. Белинская // Форбс. – 2003. – № 6. – Режим доступа : http://forbes.ua/magazine/forbes/1353117-istoriya-molochnoj-kompanii.
- Пат. 96219 Україна, МПК А 23 С 15/02. Спосіб виробництва вершкового масла з наповнювачем [Текст] / Українець А. І., Рашевська Т. О., Пилипенко Н. В. // заявник та патентовласник Нац. Ун-т харчових технологій. – № а201005982: заявл. 18.05.10 : опубл. 10.10.11, Бюл. № 9
- El-Baz, A. M. Characteristics of carbonated stirred yoghurt –bifidum milk fortified with honey and vitamin C [Text] / A. M. El-Baz, M. A. Zommara // Egypt. J. Dairy Sci. – 2007. –№ 35. – Р. 45–56.
- Abd El-Rahman, H. A. Preparation of yoghurt – like products with safflower as a substitution material [Text] / H. A.Abd El-Rahman, W. M. Salama // Egypt. J. Dairy Sci. – 2008. – № 36. – Р. 39–44.
- Varga, L. Effect of acacia (Robinia pseudo-acacia L.) honey on the characteristicmicroflora of yoghurt during refrigerated storage [Text] / L. Varga // Inter. J.Food Microbiol. – 2006. – № 108. – Р. 272–275.
- Riazi, A. Growth and viability of yogurt starter organisms in honey-sweetened skimmed milk [Text] / A. Riazi, H. Zia // African Journal of Biotechnology. – 2008. – Vol. 7 (12). – Р. 2055–2063.
- Chick, H. Growth and acid production by lacticacidbacteria and bifidobacteria grown in skim milk containing honey [Text] / H. Chick, H. S. Shin, Z. Ustunol // J. Food Sci. – 2001. – № 66. – Р. 478–481.
- Ustunol, Z. Growth and viability of commercial Bifidobacterium spp. in honey-sweetened skim milk [Text] / Z. Ustunol, H. Gandhi // J. Food Protec. – 2001. – № 64. – Р. 1775–1779.
- Slačanac, V. Effect of honey addition on fermentation activity of Lactobacillus casei Lc-01 in cow‘s and goat‘s milk: A kinetic study [Text] / V. Slačanac // Acta Alimentaria. – 2011. – № 40. – Р. 271–282.
- Slačanac, V. Fermentation of honey-sweetened soymilk with Bifidobacterium lactis Bb-12 and Bifidobacterium longum Bb-46: fermentation activity of bifidobacteria and in vitro antagonistic effect against Listeria monocytogenes FSL N1-017 [Text] / V. Slačanac // Czech J. Food Sci. – 2012. – № 30. – Р. 321–329.
- Stocker, A. (2005). Trace and Mineral Elements in Royal Jelly and Homeostatic Effects. Elements in Medicine and Вiology, Vol. 19, 183–189.
- Szczesna, T. (2006). Protein Content and Amino Acid Composition of Bee-collected Pollen from Selected Botanical Origins. Journal of Apicultural Science, Vol. 50, №. 2, 81–90.
- Mundo, M. A. (2004). Growth inhibition offoodborne pathogens and food spoilage organisms by select raw honeys. International Journal of Food Microbiology, Vol. 97, 1–8.
- Attalla, K. M., Owayss, A. A., Mohanny, K. M. (2007). Antibacterial activities of bee venom, propolis and royal jelly produce by three honey bee, Apis mellifera L., hybrids reared in the same environmental conditions. Annals Of Agricultural Science, Moshtohor Journal, Vol. 45, 895–902.
- Lomova, N. M., Slobodjanjuk, N. M. (25.02.10). Patent 49136 (UA), MPK A 23 S 9/00. Sposіb virobnictva sirkovogo desertu. National universityt bіoresursіv і prirodokoristuvannja Ukraine. № u200907157, № 8
- Belinskaja, Ju. (2003). Istorija molochnoj kompanii «Galichina». Forb, № 6. Available at: http://forbes.ua/magazine/forbes/1353117-istoriya-molochnoj-kompanii.
- Ukrainec’, A. І., Rashevs’ka, T. O., Pilipenko, N. V. (10.10.11). Patent 96219 (UA), MPK A 23 S 15/02. Sposіb virobnictva vershkovogo masla z napovnjuvachem. National Universityt harchovih tehnologіj. № a201005982, № 9.
- El-Baz, A. M., Zommara, M. A. (2007). Characteristics of carbonated stirred yoghurt – bifidum milk fortified with honey and vitamin C. Egypt. J. Dairy Sci, 35, 45–56.
- Abd El-Rahman, H. A., Salama, W. M. (2008). Preparation of yoghurt – like products with safflower as a substitution material. Egypt. J. Dairy Sci, 36, 39 – 44.
- Varga, L. (2006). Effect of acacia (Robinia pseudo-acacia L.) honey on the characteristicmicroflora of yoghurt during refrigerated storage. Inter. J.Food Microbiol, 108, 272–275.
- Riazi, A., Zia, H. (2008). Growth and viability of yogurt starter organisms in honey-sweetened skimmed milk. African Journal of Biotechnology, Vol. 7 (12), 2055–2063.
- Chick, H., Shin, H. S., Ustunol, Z. (2001). Growth and acid production by lacticacidbacteria and bifidobacteria grown in skim milk containing honey. J. Food Sci, 66, 478–481.
- Ustunol, Z., Gandhi, H. (2001). Growth and viability of commercial Bifidobacterium spp. in honey-sweetened skim milk. J. Food Protec, 64, 1775–1779.
- Slačanac, V. (2011). Effect of honey addition on fermentation activity of Lactobacillus casei Lc-01 in cow‘s and goat‘s milk: A kinetic study. Acta Alimentaria, 40, 271–282.
- Slačanac, V. (2012). Fermentation of honey-sweetened soymilk with Bifidobacterium lactis Bb-12 and Bifidobacterium longum Bb-46: fermentation activity of bifidobacteria and in vitro antagonistic effect against Listeria monocytogenes FSL N1-017. Czech J. Food Sci, 30, 321–329.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Неонила Николаевна Ломова, Ольга Олеговна Снежко

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.