Вплив меду, маточного молочка і пилку на біотехнологічні процеси, що відбуваються в кисломолочному напої

Автор(и)

  • Неонила Николаевна Ломова Національний університет біоресурсів і природокористування України м.Київ Героїв Севастополя, 26, кв.56, Київ 03065, Україна https://orcid.org/0000-0001-5182-1069
  • Ольга Олеговна Снежко Національний університет біоресурсів і природокористування України м. Київ Красилівська 4-А, кв. 30, Київ 03040, Україна https://orcid.org/0000-0002-1405-884X

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23359

Ключові слова:

йогурт, мед, маточне молочко, обніжка, біотехнологія, заквашувальный препарат, органолептичні показники

Анотація

Представлено спосіб виробництва йогурту, який дасть можливість удосконалити класичний кисломолочний напій за рахунок внесення натуральних біологічно активних наповнювачів. Такими наповнювачами можуть виступати продукти бджільництва. А саме: мед, маточне молочко та бджолине обніжжя. Вони можуть значно підвищити біологічну цінність традиційного йогурту, покращити його органолептичні властивості, допомогти розширити асортимент даного продукту. 

Біографії авторів

Неонила Николаевна Ломова, Національний університет біоресурсів і природокористування України м.Київ Героїв Севастополя, 26, кв.56, Київ 03065

Кандидат технічних наук, доцент

Ольга Олеговна Снежко, Національний університет біоресурсів і природокористування України м. Київ Красилівська 4-А, кв. 30, Київ 03040

Аспірант

Кафедра технології м'ясних, рибних и морепродуктів

Посилання

  1. Stocker, A. Trace and Mineral Elements in Royal Jelly and Homeostatic Effects [Text] / A. Stocker // Elements in Medicine and Вiology. – 2005. – Vol. 19. – P. 183–189.
  2. Szczesna, T. Protein Content and Amino Acid Composition of Bee-collected Pollen from Selected Botanical Origins [Text] / T. Szczesna // Journal of Apicultural Science. – 2006. – Vol. 50, №. 2. – Р. 81–90.
  3. Mundo, M. A. Growth inhibition offoodborne pathogens and food spoilage organisms by select raw honeys [Text] / M. A. Mundo // International Journal of Food Microbiology. – 2004. – Vol. 97. – Р. 1–8.
  4. Attalla, K. M. Antibacterial activities of bee venom, propolis and royal jelly produce by three honey bee, Apis mellifera L., hybrids reared in the same environmental conditions [Text] / K. M. Attalla, A. A. Owayss, K. M. Mohanny // Annals Of Agricultural Science, Moshtohor Journal. – 2007. – Vol. 45. – Р. 895–902.
  5. Пат. 49136 Україна, МПК А 23 С 9/00. Спосіб виробництва сиркового десерту [Текст] / Ломова Н. М., Слободянюк Н. М. // заявник та патентовласник Нац. ун-т біоресурсів і природокористування Укр. – № u200907157; заявл. 09.07.2009; опубл. 25.02.10, Бюл. № 8
  6. Белинская, Ю. История молочной компании ≪Галичина≫ [Электронный ресурс] / Ю. Белинская // Форбс. – 2003. – № 6. – Режим доступа : http://forbes.ua/magazine/forbes/1353117-istoriya-molochnoj-kompanii.
  7. Пат. 96219 Україна, МПК А 23 С 15/02. Спосіб виробництва вершкового масла з наповнювачем [Текст] / Українець А. І., Рашевська Т. О., Пилипенко Н. В. // заявник та патентовласник Нац. Ун-т харчових технологій. – № а201005982: заявл. 18.05.10 : опубл. 10.10.11, Бюл. № 9
  8. El-Baz, A. M. Characteristics of carbonated stirred yoghurt –bifidum milk fortified with honey and vitamin C [Text] / A. M. El-Baz, M. A. Zommara // Egypt. J. Dairy Sci. – 2007. –№ 35. – Р. 45–56.
  9. Abd El-Rahman, H. A. Preparation of yoghurt – like products with safflower as a substitution material [Text] / H. A.Abd El-Rahman, W. M. Salama // Egypt. J. Dairy Sci. – 2008. – № 36. – Р. 39–44.
  10. Varga, L. Effect of acacia (Robinia pseudo-acacia L.) honey on the characteristicmicroflora of yoghurt during refrigerated storage [Text] / L. Varga // Inter. J.Food Microbiol. – 2006. – № 108. – Р. 272–275.
  11. Riazi, A. Growth and viability of yogurt starter organisms in honey-sweetened skimmed milk [Text] / A. Riazi, H. Zia // African Journal of Biotechnology. – 2008. – Vol. 7 (12). – Р. 2055–2063.
  12. Chick, H. Growth and acid production by lacticacidbacteria and bifidobacteria grown in skim milk containing honey [Text] / H. Chick, H. S. Shin, Z. Ustunol // J. Food Sci. – 2001. – № 66. – Р. 478–481.
  13. Ustunol, Z. Growth and viability of commercial Bifidobacterium spp. in honey-sweetened skim milk [Text] / Z. Ustunol, H. Gandhi // J. Food Protec. – 2001. – № 64. – Р. 1775–1779.
  14. Slačanac, V. Effect of honey addition on fermentation activity of Lactobacillus casei Lc-01 in cow‘s and goat‘s milk: A kinetic study [Text] / V. Slačanac // Acta Alimentaria. – 2011. – № 40. – Р. 271–282.
  15. Slačanac, V. Fermentation of honey-sweetened soymilk with Bifidobacterium lactis Bb-12 and Bifidobacterium longum Bb-46: fermentation activity of bifidobacteria and in vitro antagonistic effect against Listeria monocytogenes FSL N1-017 [Text] / V. Slačanac // Czech J. Food Sci. – 2012. – № 30. – Р. 321–329.
  16. Stocker, A. (2005). Trace and Mineral Elements in Royal Jelly and Homeostatic Effects. Elements in Medicine and Вiology, Vol. 19, 183–189.
  17. Szczesna, T. (2006). Protein Content and Amino Acid Composition of Bee-collected Pollen from Selected Botanical Origins. Journal of Apicultural Science, Vol. 50, №. 2, 81–90.
  18. Mundo, M. A. (2004). Growth inhibition offoodborne pathogens and food spoilage organisms by select raw honeys. International Journal of Food Microbiology, Vol. 97, 1–8.
  19. Attalla, K. M., Owayss, A. A., Mohanny, K. M. (2007). Antibacterial activities of bee venom, propolis and royal jelly produce by three honey bee, Apis mellifera L., hybrids reared in the same environmental conditions. Annals Of Agricultural Science, Moshtohor Journal, Vol. 45, 895–902.
  20. Lomova, N. M., Slobodjanjuk, N. M. (25.02.10). Patent 49136 (UA), MPK A 23 S 9/00. Sposіb virobnictva sirkovogo desertu. National universityt bіoresursіv і prirodokoristuvannja Ukraine. № u200907157, № 8
  21. Belinskaja, Ju. (2003). Istorija molochnoj kompanii «Galichina». Forb, № 6. Available at: http://forbes.ua/magazine/forbes/1353117-istoriya-molochnoj-kompanii.
  22. Ukrainec’, A. І., Rashevs’ka, T. O., Pilipenko, N. V. (10.10.11). Patent 96219 (UA), MPK A 23 S 15/02. Sposіb virobnictva vershkovogo masla z napovnjuvachem. National Universityt harchovih tehnologіj. № a201005982, № 9.
  23. El-Baz, A. M., Zommara, M. A. (2007). Characteristics of carbonated stirred yoghurt – bifidum milk fortified with honey and vitamin C. Egypt. J. Dairy Sci, 35, 45–56.
  24. Abd El-Rahman, H. A., Salama, W. M. (2008). Preparation of yoghurt – like products with safflower as a substitution material. Egypt. J. Dairy Sci, 36, 39 – 44.
  25. Varga, L. (2006). Effect of acacia (Robinia pseudo-acacia L.) honey on the characteristicmicroflora of yoghurt during refrigerated storage. Inter. J.Food Microbiol, 108, 272–275.
  26. Riazi, A., Zia, H. (2008). Growth and viability of yogurt starter organisms in honey-sweetened skimmed milk. African Journal of Biotechnology, Vol. 7 (12), 2055–2063.
  27. Chick, H., Shin, H. S., Ustunol, Z. (2001). Growth and acid production by lacticacidbacteria and bifidobacteria grown in skim milk containing honey. J. Food Sci, 66, 478–481.
  28. Ustunol, Z., Gandhi, H. (2001). Growth and viability of commercial Bifidobacterium spp. in honey-sweetened skim milk. J. Food Protec, 64, 1775–1779.
  29. Slačanac, V. (2011). Effect of honey addition on fermentation activity of Lactobacillus casei Lc-01 in cow‘s and goat‘s milk: A kinetic study. Acta Alimentaria, 40, 271–282.
  30. Slačanac, V. (2012). Fermentation of honey-sweetened soymilk with Bifidobacterium lactis Bb-12 and Bifidobacterium longum Bb-46: fermentation activity of bifidobacteria and in vitro antagonistic effect against Listeria monocytogenes FSL N1-017. Czech J. Food Sci, 30, 321–329.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Ломова, Н. Н., & Снежко, О. О. (2014). Вплив меду, маточного молочка і пилку на біотехнологічні процеси, що відбуваються в кисломолочному напої. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 62–65. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23359

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв