Заквашувальні композиції для дитячих кисломолочних продуктів з підвищеними протеолітичними властивостями

Автор(и)

  • Наталія Андріївна Ткаченко Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2557-3927
  • Юлія Валентинівна Назаренко Сумський національний аграрний університет вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0003-4870-4667
  • Анастасія Сергіївна Авершина Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-2997-7010
  • Юлія Сергіївна Українцева Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-1813-2736

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23388

Ключові слова:

дитяче харчування, продукт кисломолочний, харчова алергія, заквашувальна композиція, протеолітичні властивості

Анотація

В статті наведені результати відбору біфідобактерій та бакконцентратів лактобактерій з підвищеними протеолітичними властивостями для виробництва дитячих кисломолочних продуктів. Показано, що використання у заквашувальних композиціях монокультур / змішаних культур біфідобактерій, монокультур лактобацил та/або мезофільних молочнокислих лактококів з підвищеними протеолітичними властивостями забезпечує виробництво сиру, паст білкових, напоїв кисломолочних дитячих з гіпоалергенними властивостями.

Біографії авторів

Наталія Андріївна Ткаченко, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології молока, жирів та парфумерно-косметичних засобів

Юлія Валентинівна Назаренко, Сумський національний аграрний університет вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Кандидат технічних наук

Кафедра технології молока і м’яса

Анастасія Сергіївна Авершина, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології молока, жирів та парфумерно-косметичних засобів

Юлія Сергіївна Українцева, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології молока, жирів та парфумерно-косметичних засобів

Посилання

  1. Малышам в Украине катастрофически не хватает материнского молока [Электронный ресурс] / Электрон. дан. – Лекарская правда, 2012. – Режим доступа: http://lekpravda.com/malysham-ukraine-katastroficheski-ne-xvataet-materinskogo-moloka/
  2. Рынок детского питания в Украине [Электронный ресурс] / Электрон. дан. statuspress.com.ua. – Режим доступа: statuspress. com.ua.
  3. Кузнецов, В. В. Справочник технолога молочного производства, Технология детских молочных продуктов [Текст] / В. В. Кузнецов, Н. Н. Липатова. – Санкт-Петербург: ГИОРД, 2005. – 525 с.
  4. Ribeiro, A. C. Specialty products made from goat milk [Теxt] / A. C. Ribeiro, S. D. A. Ribeiro // Small Ruminant Res. – 2010. – Vol. 9. – Р. 225–233.
  5. Bottazzi, V. Milk, enzymes & micro-organisms. [Теxt] / V. Bottazzi // Novara (Italy): MOFIN ALCE, 2003. – 154 p.
  6. Collins, M. D. Probiotics, prebiotics and synbiotics: dietary approaches for the modulation of microbial ecology [Теxt] / M. D. Collins, G. R. Gibson // Am. J. Clin. Nutr. – 1999. – № 5. – P. 1052–1057.
  7. Ericson, K. L. Probiotic immunomodulation in health and disease [Теxt] / K. L. Ericson, N. E. Hubbard // J. Nutr. – 2000. – № 2. – P. 403–409.
  8. Park, Y. W. Hypo-allergenic and therapeutic signif-icance of goat milk [Теxt] / Y. W. Park // Small Rum. Res. – 1994. – Vol. 14. – Р. 151–159.
  9. Biavati, B. Probiotics and Bifidobacteria [Теxt] / B. Biavati, V. Bottazzi, L. Morelli. – Novara (Italy): MOFIN ALCE, 2001. – 79 p.
  10. Банникова, Л. А. Микробиологические основы молочного производства: Справочник [Текст] / Л. А. Банникова и др; под ред. Я. И. Костина. – М.: Агропромиздат, 1987. – 400 с.
  11. Дідух, Н. А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення [Текст] / Н. А. Дідух, О. П. Чагаровський, Т. А. Лисогор. – Одеса: Видавництво ≪Поліграф≫, 2008. – 236 с.
  12. Malysham v Ukraine katastroficheski ne khvataet materinskogo moloka (2012). Available at: http://lekpravda.com/malyshamukrainekatastroficheski-ne-xvataet-materinskogo-moloka/
  13. Rynok detskogo pitaniya v Ukraine. Available at: statuspress.com.ua. 3. Kuznetsov, V. V., Lipatova, N. N. (2005). Spravochnik tekhnologa molochnogo proizvodstva. Tekhnologiya detskikh molochnykh produktov. Sankt-Peterburg: GIORD, 525.
  14. Ribeiro, A. C., Ribeiro, S. D. A. (2010). Specialty products made from goat milk. Small Ruminant Res, Vol. 9, 225–233.
  15. Bottazzi, V. (2003). Milk, enzymes & micro-organisms. Novara (Italy): MOFIN ALCE, 154.
  16. Collins, M. D., Gibson, G. R. (1999). Probiotics, prebiotics and synbiotics: dietary approaches for the modulation of microbial ecology. Am. J. Clin. Nutr, 5, 1052–1057.
  17. Ericson, K. L., Hubbard, N. E. (2000). Probiotic immunomodulation in health and disease. J. Nutr., 2, 403–409.
  18. Park, Y. W. (1994). Hypo-allergenic and therapeutic signif-icance of goat milk. Small Rum. Res,Vol. 14, 151–159.
  19. Biavati, B., Bottazzi, V., Morelli, L. (2001). Probiotics and Bifidobacteria. Novara (Italy): MOFIN ALCE, 79.
  20. Bannikova, L. A. (1987). Mikrobiologicheskie osnovi molochnogo proizvodstva: Spravochnik. Agropromizdat, 400.
  21. Didukh, N. A., Chaharovskyy, O. P., Lysohor, T. A. (2008). Zakvashuval›ni kompozytsiyi dlya vyrobnytstva molochnykh produktiv funktsionalnoho pryznachennya. Odesa: Vydavnytstvo «Polihraf», 236.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Ткаченко, Н. А., Назаренко, Ю. В., Авершина, А. С., & Українцева, Ю. С. (2014). Заквашувальні композиції для дитячих кисломолочних продуктів з підвищеними протеолітичними властивостями. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 66–71. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23388

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв