Індикація Enterobacter sakazakii в сирому молоці для виробництва сухих дитячих сумішей

Автор(и)

  • Александра Николаевна Бергилевич Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-3622-8942
  • Евгения Анатольевна Гришина Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва , 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-0147-4916
  • Виктория Викторовна Касянчук Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва , 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0001-5849-7679

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23698

Ключові слова:

Enterobacter sakazakii, сухі дитячі суміші, загальна кількість мікроорганізмів, сире молоко

Анотація

Ідентифіковано з сирого молока вищих  гатунків, яке призначене для виробництва дитячого харчування новий для України умовно-патогенний  мікроорганізм - Enterobacter sakazakii, сформовано його мікробіологічний профіль та здійснено  офіційне депонування  в колекції  Національного центру  штамів мікроорганізмів.Виявлнго, що  температура пастеризації  молока 58 °С та вище  протягом  від 1 ло 3- хвилин  інактивує Enterobacter sakazakii   

Біографії авторів

Александра Николаевна Бергилевич, Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра технології молока і м'яса

Евгения Анатольевна Гришина, Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва , 160, м. Суми, Україна, 40021

Аспірант

Кафедра технології молока і м'яса

Виктория Викторовна Касянчук, Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва , 160, м. Суми, Україна, 40021

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра технології молока і м'яса

Посилання

  1. Bowen, A. B. Invasive Enterobacter sakazakii disease in infants [Техt] / A. B. Bowen, C. R. Braden. – Emerg. Infect. Dis. – 2006. – Vol. 12. – Р. 1185–1189.
  2. Enterobacter sakazakii and other microrganisms in powdered infant formula: meeting report. – MRA Series 6. – World Health Organization, 2004. – 45р.
  3. The WTO Sanitary and Phytosanitary Measures. Agreement and SPS developments and activities around the world. – WTO, 2004. – 45р.
  4. Fiore, A. Enterobacter sakazakii: epidemiology, clinical presentation, prevention and control [Техt] / A. Fiore, M. Casale, P. Aureli. – Ann. Ist. Super. Sanita. – 2008. – Vol. 44, № 3. – Р. 275–280.
  5. Norrakiah, A. S. Cronobacter (Enterobacter) sakazakii, Enterobacteriaceae and aerobic plate count in raw and pasteurized milk: 1st International Conference on Cronobacter [Техt] / A. S. Norrakiah, S. Md Z. Noorzatul. – Lim Yen Yi, 2009. – Poster 56.
  6. Kandhai, M. C. A study into the occurrence of Cronobacter spp. in The Netherlands between 2001 and 2005 [Техt] / M. C. Kandhai, A. E. Heuvelink, M. W. Reij // Food Control. – 2010. – Vol. 21, №8. – P. 1127–1136.
  7. Buma, R. Isolation and characterization of pathogenic bacteria, including Escherichia coli O157:H7, from flies collected at a dairy farm field [Техt] / R. Buma, H. Sanada, T. Maeda et аl. // Med. Entomol. Zool. – 1999. – Vol. 50. – Р. 313–321.
  8. Iversen, C. The taxonomy of Enterobacter sakazakii: proposal of a new genus Cronobacter gen. nov. and description of Cronobacter sakazakii comb. nov. Cronobacter sakazakii subsp. sakazakii, comb. nov., Cronobacter sakazakii subsp. malonaticus subsp. nov., Cronobacter turicensis sp. nov., Cronobacter muytjensii sp. nov., Cronobacter dublinensis sp. nov. and Cronobacter genomospecies I. [Техt] / C. Iversen, A. Lehner, N.Mullane // BMC Evol Biol. – 2007. – № 7. – Р. 64-67.
  9. Drudy, D. Characterization of a collection of Enterobacter sakazakii isolates from environmental and food sources [Техt] / D. Drudy, M. O’Rourke, M. Murphy et аl. // Int. J. Food Microbiol. – 2006. – Vol. 110, № 2. – P. 127–134.
  10. Friedemann, M. Enterobacter sakazakii in food and beverages (other than infant formula and milk powder) [Text] / M. Friedemann // Int. J.Food Microbiol. – 2007. – Vol. 116. – P. 1–10.
  11. Skladal, P. Detection of bacterial contamination in sterile UHT milk as L-lactate biosensor [Техt] / P. Skladal, M. Mascini, C. Salvadori, G. Zannoni // Enzyme Microb. Technol. – 1993. – Vol. 15. – P. 508–512.
  12. Muytjens, H. L. Enterobacter sakazakii meningitis in neonates: causative role of formula [Техt] / H. L. Muytjens, L. A. Kollee / Pediatric Infectious Disease. – 1990. – Vol. 9. – P. 372–385.
  13. Salmon, S. A. Minimum inhibitory concentrations for selected antimicrobial agents against organisms isolated from the mammary glands of dairy heifers in New Zealand and Denmark [Техt] / S. A. Salmon, J. L. Watts, F. M. Aarestrup et аl. // J. Dairy Sci. – 1998. – Vol. 81. – P. 570–578.
  14. Berhilevych, A. Methods of isolation and counting of bacteria Enterobacter (Cronobacter) sakazakii [Text] / A. Berhilevych, V. Kasyanchuk, T. Garkavenko, NA Mezhynska / / Approved scientific methods Council of State Committee for Veterinary Medicine of Ukraine, 2010 - 38 p.
  15. ISO/TS 22964:2006, Milk and milk products - Detection of Enterobacter sakazakii.
  16. Patent of Ukraine for useful model № 86516. Method of fixing microorganisms of the fixator Trumpsa 4F: 1G to study their ultrastructure under scanning electron mikrosokpom [Text] / Berhilevych OM, Kasyanchuk VV Berhilevych OO, Mohutova VF / / applicant Sumy NAU. - Zavl. 26/11/2012; publ. 1. 01.2014 Bull. Number 1. - 5 seconds.
  17. Patent of Ukraine for useful model № 86516. Method of fixing microorganisms lock Trumpsa 4F: 1G to study their ultrastructure under scanning electron mikrosokpom [Text] / Berhilevych O., Kasyanchuk V., Berhilevych O., Mohutova V. // applicant Sumy NAU. - Zavl. 26/11/2012; publ. 1. 01.2014 Bull. Number 1. - 5 seconds.
  18. Bowen, A. B., Braden, C. R. (2006). Invasive Enterobacter sakazakii disease in infants. Emerg. Infect. Dis., Vol. 12, 1185–1189.
  19. Enterobacter sakazakii and other microrganisms in powdered infant formula: meeting report (2004). MRA Series 6. World Health Organization, 45.
  20. The WTO Sanitary and Phytosanitary Measures. Agreement and SPS developments and activities around the world (2004). WTO, 45. 4. Fiore, A., Casale, M., Aureli, P. (2008). Enterobacter sakazakii: epidemiology, clinical presentation, prevention and control. Ann. Ist. Super. Sanita, Vol. 44, № 3, 275–280.
  21. Norrakiah, A. S., Noorzatul, S. Md Z. (2009). Cronobacter (Enterobacter) sakazakii, Enterobacteriaceae and aerobic plate count in raw and pasteurized milk : 1st International Conference on Cronobacter. Lim Yen Yi, Poster 56.
  22. Kandhai, M. C., Heuvelink, A. E., Reij, M. W. (2010). A study into the occurrence of Cronobacter spp. in The Netherlands between 2001 and 2005. Food Control, Vol. 21, № 8, 1127–1136.
  23. Buma, R., Sanada, H., Maeda, T. (1999). Isolation and characterization of pathogenic bacteria, including Escherichia coli O157:H7, from flies collected at a dairy farm field. Med. Entomol. Zool, Vol. 50, 313–321.
  24. Iversen, C., Lehner, A., Mullane, N. (2007). The taxonomy of Enterobacter sakazakii: proposal of a new genus Cronobacter gen. nov. and description of Cronobacter sakazakii comb. nov. Cronobacter sakazakii subsp. sakazakii, comb. nov., Cronobacter sakazakii subsp. malonaticus subsp. nov., Cronobacter turicensis sp. nov., Cronobacter muytjensii sp. nov., Cronobacter dublinensis sp. nov. and Cronobacter genomospecies. BMC Evol Biol., 7, 64–67.
  25. Drudy, D., O’Rourke, M., Murphy, M. (2006). Characterization of a collection of Enterobacter sakazakii isolates from environmental and food sources. Int. J. Food Microbiol, Vol. 110, № 2, 127–134.
  26. Friedemann, M. (2007). Enterobacter sakazakii in food and beverages (other than infant formula and milk powder). Int. J.Food Microbiol, Vol. 116, 1–10.
  27. Skladal, P., Mascini, M., Salvadori, C., Zannoni, G. (1993). Detection of bacterial contamination in sterile UHT milk as L-lactate biosensor. Enzyme Microb. Technol., Vol. 15, 508–512.
  28. Muytjens, H. L., Kollee, L. A. (1990). Enterobacter sakazakii meningitis in neonates: causative role of formula. Pediatric Infectious Disease, Vol. 9, 372–385.
  29. Salmon, S. A., Watts, J. L., Aarestrup, F. M. (1998). Minimum inhibitory concentrations for selected antimicrobial agents against organisms isolated from the mammary glands of dairy heifers in New Zealand and Denmark. J. Dairy Sci, Vol. 81, 570–578.
  30. Berhilevych, A., Kasyanchuk, V., Garkavenko, T., Mezhynska, N. A. (2010). Methods of isolation and counting of bacteria Enterobacter (Cronobacter) sakazakii. Approved scientific methods Council of State Committee for Veterinary Medicine of Ukraine, 38.
  31. ISO/TS 22964:2006. Milk and milk products (2006). Detection of Enterobacter sakazakii, 13.
  32. Berhilevych, O. M., Kasyanchuk, V. V., Berhilevych, O. O., Mohutova, V. F. (01.01.2014). Patent of Ukraine for useful model № 86516.
  33. Method of fixing microorganisms of the fixator Trumpsa 4F: 1G to study their ultrastructure under scanning electron mikrosokpom. Applicant Sumy NAU, № 1, 5 seconds.
  34. Berhilevych, O., Kasyanchuk, V., Berhilevych, O., Mohutova, V. (01.2014). Patent of Ukraine for useful model № 86516. Method of fixing microorganisms lock Trumpsa 4F: 1G to study their ultrastructure under scanning electron mikrosokpom. Applicant Sumy NAU, № 1, 5 seconds.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Бергилевич, А. Н., Гришина, Е. А., & Касянчук, В. В. (2014). Індикація Enterobacter sakazakii в сирому молоці для виробництва сухих дитячих сумішей. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 42–47. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23698

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв