Вплив теплової обробки антиоксидантами на тривалість зберігання і якість солодкого перцю

Автор(и)

  • Олеся Петрівна Прісс Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Валентина Василівна Калитка НДІ Агротехнологій та екології Таврійського державного агротехнологічного університету пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-8506-9159

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23717

Ключові слова:

зберігання, післязбиральна обробка, антиоксиданти, солодкий перець, пошкодження холодом, якість, втрат

Анотація

Для подовження термінів зберігання і підтримання високої якості  солодкого перцю нами запропоновано використання теплової обробки розчином комплексного антиоксиданту. Встановлено, що застосування такої обробки дозволяє подовжити тривалість зберігання плодів перцю на 2 тижні. Вихід товарної продукції після зберігання протягом 30 діб сягає 88 % з урахуванням природного убутку маси.

Біографії авторів

Олеся Петрівна Прісс, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Валентина Василівна Калитка, НДІ Агротехнологій та екології Таврійського державного агротехнологічного університету пр. Б. Хмельницкого 18, м. Мелітополь, Запорізька обл.,Україна, 72312

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Посилання

  1. Sikora, E. The sources of natural antioxidants [Text] / Elzbieta Sikora, Ewa Cieslik, Kinga Topolska // Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. ‒ 2008. ‒ № 7(1). ‒ P. 5-17.
  2. Marin, A. Characterization and quantitation of antioxidant constituents of sweet pepper (Capsicum annuum L.) [Text] / A. Marin, F. Ferreres, F. A. Tomas- Barberan [et al.] // J. Agric. Food Chem. ‒ 2004. ‒ Vol. 52, № 12. ‒ P. 3861–3869.
  3. Kouassi, C. K. Profiles of bioactive compounds of some pepper fruit (Capsicum L.) varieties grown in Cote d’Ivoire [Text] / C. K. Kouassi, R. Koffi-Nevry, L. Y. Guillaume [et al.] // Innovative Romanian Food Biotechnology. ‒ 2012. ‒ Vol. 11. ‒ P. 23-31.
  4. Deepa, N. Antioxidant constituents in some sweet pepper (Capsicum annuum L.) genotypes during maturity [Text] / N. Deepa, C. Kaur, B. George, H. C. Kapoor // LWT - Food Science and Technology. ‒ 2007. ‒ Vol. 40, № 1. ‒ P. 121-129.
  5. Guil-Guerrero, J. L. Nutrient composition and antioxidant activity of 10 pepper (Capsicum annuun) varieties [Text] / J. L. Guil-Guerrero, C. Martinez-Guirado, Ma del Mar Rebolloso-Fuentes, A. Carrique-Perez // European Food Research and Technology. ‒ 2006. ‒ Vol. 224, № 1. ‒ Р. 1-9.
  6. Kwon, Y. I. Evaluation of pepper (capsicum annuum) for management of diabetes and hypertension [Text] / Y. I. Kwon, E. Apostolidis, K. Shetty // Journal of Food Biochemistry. ‒ 2007. ‒ Vol. 31 (3). ‒ Р. 370–385.
  7. Small, D. M. Oxidative stress and antioxidant therapy in chronic kidney and cardiovascular disease [Text] / David M. Small, Glenda C. Gobe // Oxidative stress and chronic degenerative diseases - a role for antioxidants / J. A. Morales-Gonzalez (ed.). ‒ Rijeka, Croatia: InTech, 2013. ‒ Р. 233– 264.
  8. Valadez-Vega, C. The role of natural antioxidants in cancer disease [Text] / C. Valadez-Vega, L. Delgado-Olivares, J. A. Morales Gonzalez [et al.] // Oxidative stress and chronic degenerative diseases - a role for antioxidants / J. A. Morales-Gonzalez (ed.). ‒ Rijeka, Croatia: InTech, 2013. ‒ Р. 391– 418.
  9. Jadhav, S. S. Daily consumption of antioxidants: - prevention of disease is better than cure [Text] / Jadhav Sameer S., Salunkhe Vijay R. , Chandrakant M. S. // Asian J. Pharm. Res. ‒ 2013. ‒ Vol. 3 (1). ‒ P. 34-40.
  10. Nyanjage, M. O. Extending post-harvest life of sweet pepper (Capsicum annum L. ‘California Wonder’) with modified atmosphere packaging and storage temperature [Text] / M. O. Nyanjage, S. P. O. Nyalala, A. O. Illa [et al.] // Agricultura Tropica et Subtropica. ‒ 2005. ‒ Vol. 38(2). ‒ Р. 28-32.
  11. Ochoa-Reyes, E. Improvement of shelf life quality of green bell peppers using edible coating formulations [Text] / E. Ochoa-Reyes, G. Martinez-Vazquez, S. Saucedo-Pompa [et al.] // Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. ‒ 2013. ‒ Vol. 2 (6). ‒ Р. 2448-2451.
  12. Wismer, W. V. Low temperature as a causative agent of oxidative stress in postharvest crop [Text] / Wendy V. Wismer // Postharvest oxidative stress in horticultural crops / D.M. Hodges (ed.). ‒ New York.: Food Products Press, 2003. ‒ Р. 55-68.
  13. Gonzalez-Aguilar, G. A. Pepper [Електронний ресурс] / Gustavo Adolfo Gonzalez-Aguilar // Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks / K. C. Gross, C. Y. Wang, M. Saltveit (eds.). ‒ US Dept. Agr., Washington, DC. May 2007. – Режим доступу: http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/contents.html.
  14. Lim, C. S. Bell pepper (Capsicum annuum L.) fruits are susceptible to chilling injury at the breaker stage of ripening [Text] C. S. Lim, S. M. Kang, J. L. Cho [et al.] // HortScience. ‒ 2007. ‒ Vol. 42 (7). ‒ Р. 1659–1664.
  15. Fallik, E. Prevention of chilling injury in sweet bell pepper stored at 1.5 .C by heat treatments and individual shrink packaging [Text] / E. Fallik, A. Bar-Yosef, S. Alkalai-Tuvia [et al.] // Folia Horticulturae. ‒ 2009. ‒ Vol. 21 (2). ‒ P. 87–97.
  16. Wang, C. Y. Alleviation of chilling injury in tropical and subtropical fruits [Text] / Chien Yi Wang // Proceedings of the III International symposium on tropical and subtropical fruits. ‒ Fortaleza, Ceara, Brazil, 2010. ‒ Acta Hort. 864, ‒ Р. 267-273.
  17. Purvis, A. C. Diphenylamine reduces chilling injury of green bell pepper fruit [Text] / Albert C. Purvis // Postharvest Biology and Technology. ‒ 2002. ‒ Vol. 25, № 1. ‒ P. 41- 48.
  18. Пат. 59733 України, МПК А 23 В 7/14. Антиоксидантна композиція для обробки плодових овочів перед зберіганням / О. П. Прісс, Т. Ф. Прокудіна, В. Ф. Жукова. – u 2010 13798; заявл. 19.11.10; опубл. 25.05.11, Бюл. №10.
  19. Городний, Н. М. Плодоовощные ресурсы и их медико-биологическая оценка [Текст] / Н. М. Городний, М. Я. Городняя, В. В. Волкодав и др. – К. : ООО “Алефа”, 2002. – 447 с.
  20. Smith, D. L. Influence of cultivar and harvest method on postharvest storage quality of pepper (Capsicum annuum L.) fruit [Text] / David L. Smith , John R. Stommel, Raymond W. M. Fung [et al.] // Postharvest biology and technology. ‒ 2006. ‒ Vol. 42, № 3. ‒ Р. 243-247.
  21. Kan, E. E. L. Changes in the postharvest quality of datil hot peppers as affected by storage temperature [Text] / E. E. L. Kan, S. A. Sargent, A. Simonne [et al.] // Proceedings of the 120th annual meeting of the Florida State Horticultural Society / Ed Etxebberia (ed.). ‒ Florida, Bradenton, 2007. ‒ Vol. 120. – Р. 246-250.1. Sikora, E., Cieslik, E., Topolska, K. (2008). The sources of natural antioxidants. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 7(1), 5–17.
  22. Marin, A., Ferreres, F., Tomas-Barberan, F. A., Gil, M. (2004). Characterization and quantitation of antioxidant constituents of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Agric. Food Chem., 52, 3861–3869.
  23. Kouassi, C. K., Koffi-Nevry, R., Guillaume, L. Y., Yesse, Z. N., Koussemon, M., Kablan, T., Athanase, K. K. (2012). Profiles of bioactive compounds of some pepper fruit (Capsicum L.) varieties grown in Cote D’ivoire. Innovat. Rom. Food Biotechnol., 11, 23–31.
  24. Deepa, N., Kaur, C., George, B., Singh, B., Kapoor, H. C. (2007). Antioxidant constituents in some sweet pepper (Capsicum annuum L.) genotypes during maturity. LWT-Food Sci. Technol., 40, 121–129.
  25. Guil-Guerrero, J. L., Martinez-Guirado, C., del Mar Rebolloso-Fuentes, M., Carrique-Perez, A. (2006). Nutrient composition and antioxidant activity of 10 pepper (Capsicum annuun) varieties. European Food Research and Technology, 224, 1-9.
  26. Kwon, Y. I., Apostolidis, E., Shetty, K. (2007). Evaluation of pepper (capsicum annuum) for management of diabetes and hypertension. Journal of Food Biochemistry, 31, 370–385.
  27. Small, D. M., Gobe, G. C. (2013). Oxidative stress and antioxidant therapy in chronic kidney and cardiovascular disease. Oxidative stress and chronic degenerative diseases – a role for antioxidants, InTech, 233–264.
  28. Valadez-Vega, C., Delgado-Olivares, L., Morales Gonzalez, J. A., Alanis Garcia, E., Villagomez Ibarra, J. R., Ramirez Moreno, E., Sanchez Gutierrez, M., Sumaya Martinez, M. T., Zuniga Perez, C., Calderon Ramos, Z. (2013). The role of natural antioxidants in cancer disease. Oxidative stress and chronic degenerative diseases – a role for antioxidants, InTech, 391–418.
  29. Jadhav Sameer, S., Salunkhe Vijay, R., Chandrakant, M. S. (2013). Daily consumption of antioxidants: - prevention of disease is better than cure. Asian J. Pharm. Res. 3, 34–40.
  30. Nyanjage, M. O., Nyalala, S. P. O., Illa, A. O., Mugo, B. W., Limbe, A. E., Vulimu, E. M. (2005). Extending post-harvest life of sweet pepper (Capsicum annum L. ‘California Wonder’) with modified atmosphere packaging and storage temperature. Agricultura Tropica et Subtropica, 38, 28–32.
  31. Ochoa-Reyes, E., Martinez-Vazquez, G., Saucedo-Pompa, S., Montanez, J., Rojas-Molina, R., de Leon-Zapata, M. A., Rodriguez-Herrera, R., Aguilar, C. N. (2013). Improvement of shelf life quality of green bell peppers using edible coating formulations. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2, 2448–2451.
  32. Wismer, W. V. (2003). Low temperature as a causative agent of oxidative stress in postharvest crop. Postharvest oxidative stress in horticultural crops, Food Products Press, 55–68.
  33. Gonzales-Aguilar, G. A. (2007). The commercial storage of fruits, vegetables and florist and nursery stocks. Agr. Hdbk. No. 66, US Dept.Agr., Washington, DC. Available at: <http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/contents.html>.
  34. Lim, C. S., Kang, S. M., Cho, J. L., Gross, K. C., Woolf, A. B. (2007). Bell pepper (Capsicum annuum L.) fruits are susceptible to chilling injury at the breaker stage of ripening. HortScience, 42, 1659–1664.
  35. Fallik, E., Bar-Yosef, A., Alkalai-Tuvia, S., Aharon, Z., Perzelan, Y., Ilić, Z., Lurie, S. (2009). Prevention of chilling injury in sweet bell pepper stored at 1.5 .C by heat treatments and individual shrink packaging. Folia Horticulturae, 21, 87–97.
  36. Wang, C. Y. (2010). Alleviation of chilling injury in tropical and subtropical fruits. Acta Hort., 864, 267–273.
  37. Purvis, A. C. (2002). Diphenylamine reduces chilling injury of green bell pepper fruit. Postharvest Biology and Technology, 25, 41–48.
  38. Priss, O. P., Prokudina, T. F., Zhukova, V. F. (2011). Antioxidant composition for the treatment of fruit vegetables before storage. Pat. 59733 Ukraine, IPC A 23 7/14.
  39. Gorodnii, N. M., Gorodniaia, M. Y., Volkodav, V. V., Matasar, I. T., Bykin, A. V., Oliinichenko, V. G., Gonchar, A. N., Chaika, V. D.(2002). Fruit and vegetable resources and their medical and biological evaluation. Kyiv, LLC “Alepha”, 447.
  40. Smith, D. L., Stommel, J. R., Fung, R. W. M., Wang, C. Y., Whitaker, B. D. (2006). Influence of cultivar and harvest method on postharvest storage quality of pepper (Capsicum annuum L.) fruit. Postharvest Biology and Technology, 42, 243–247.
  41. Kan, E. E. L., Sargent, S. A., Simonne, A., Shaw, N. L., Cantliffe, D. J. (2007). Changes in the postharvest quality of datil hot peppers as affected by storage temperature. Proceedings - Florida State Horticultural Society, 120, 246–250.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Прісс, О. П., & Калитка, В. В. (2014). Вплив теплової обробки антиоксидантами на тривалість зберігання і якість солодкого перцю. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 14–18. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23717

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв