Математичне моделювання процесів механічного оброблення дисперсних органічних матеріалів

Автор(и)

  • Євген Васильович Штефан Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Дмитро Вікторович Риндюк Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна
  • Сергій Віталійович Кадомський Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23718

Ключові слова:

дисперсні матеріали, математична модель, тверда фаза, перероблення, деформування, визначальні співвідношення

Анотація

Представлено концепцію побудови математичної моделі поведінки дисперсних систем у нерівноважних процесах харчових виробництв. Сформульовано математичну постановку крайової задачі механіки для дисперсних вологонасичених середовищ. Розроблено методи розв’язання поставленої задачі з використанням методів скінчених елементів по просторовим параметрам і скінчених різниць по аргументу часу. Виконано програмну реалізацію розроблених. 

Біографії авторів

Євген Васильович Штефан, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Доктор технічних наук, професор

Завідувач кафедри машинобудування, стандартизації та сертифікації обладнання

Дмитро Вікторович Риндюк, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теоретичної механіки та ресурсоощадних технологій

Сергій Віталійович Кадомський, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра машинобудування, стандартизації та сертифікації обладнання

Посилання

  1. Wang, Zhengfu Mathematical modeling on hot air drying of thin layer apple pomace [Text] / Zhengfu Wang, Junhong Sun, Xiaojun Liao, Fang Chen, Guanghua Zhao, Jihong Wu, Xiaosong Hu // Food Research International. – 2007. – Vol. 40, Issue 1. – P. 39–46.
  2. Purlis, Emmanuel Modelling the browning of bread during baking [Text] / Emmanuel Purlis, Viviana O. Salvadori // Food Research International. – 2009. – Vol. 42, Issue 7. – P. 865–870.
  3. Fois, Simonetta Rheology and microstructure of bimodal particulate dispersions: Model for foods containing fat droplets and starch granules [Text] / Simonetta Fois, Costantino Fadda, Roberto Tonelli, Manuela Sanna, Pietro Paolo Urgeghe, Tonina Roggio, Pasquale Catzeddu // Food Research International. – 2012. – Vol. 48, Issue 2. – P. 641–649
  4. Fischer, Peter Rheology of food materials [Text] / Peter Fischer, Erich J. Windhab // Current Opinion in Colloid & Interface Science. – 2011. – Vol. 16, Issue 1. – P. 36–40.
  5. Rindyuk, D. V. Information technology in designing high-performance equipment for biomass compacting [Text] / D. V. Rindyuk, S. Y. Lementar // Journal Food and Environment Safety of the Suceava University. – 2012. – Vol. XII, Issue 2. – P. 115–122
  6. Валентас, К. Д. Пищевая инженерия: справочник с примерами расчетов: Пер.с англ. [Текст] / К. Д. Валентас, Є. Ротштейн, Р.П. Сингх // С.Пб.: Профессия, 2004. – 848 с.
  7. Штефан, Є. В. Дослідження структурно-механічних властивостей дисперсних матеріалів рослинного походження [Текст] / Є. В. Штефан, Д. В. Риндюк // Вісник Вінницького національного аграрного університету. Збірник наук. праць. Серія: Технічні науки. – 2012. – Т.1, № 10 – С. 59–67
  8. Rindyuk, D. V. The method of determination of the optimal parameters of dispersed materials granulation through consolidation [Text] / D. V. Rindyuk, S. Y. Lementar // Food and Environment Safety - Journal of Faculty of Food Engineering, Ştefan cel Mare University – Suceava. – 2012. – Vol. XI, Issue 2. – P. 15–18
  9. Pai, P.-F. Forecasting regional electricity load based on recurrent support vector machines with genetic algorithms [Text] / P.-F. Pai, W. C. Hong // Electric Power Systems Research. – 2005. – Vol. 74. – P. 417–425
  10. Mohamed, Ibrahim O. Simultaneous estimation of thermal conductivity and volumetric heat capacity for solid foods using sequential parameter estimation technique [Text] / Ibrahim O. Mohamed // Food Research International. – 2009. – Vol. 42, Issue 2. – P. 231–236.
  11. Wang, Z., Sun, J., Xiaojun Liao, Chen, F., Zhao, G., Wu, J., Hu, X. (2007). Mathematical modeling on hot air drying of thin layer apple pomace. Food Research International, Vol. 40, Issue 1, 39–46.
  12. Purlis, E., Salvadori, Viviana O. (2009). Modelling the browning of bread during baking. Food Research International, Vol. 42, Issue 7, 865–870.
  13. Fois, S., Fadda, C., Tonelli, R., Sanna, M., Paolo, P., Roggio, T., Catzeddu, P. (2012). Rheology and microstructure of bimodal particulate dispersions: Model for foods containing fat droplets and starch granules. Food Research International, Vol. 48, Issue 2, 641–649.
  14. Fischer, P., Erich, J. W. (2011). Rheology of food materials. Current Opinion in Colloid & Interface Science, Vol. 16, Issue 1, 36–40.
  15. Rindyuk, D. V., Lementar, S. Y. (2013). Information technology in designing high-performance equipment for biomass compacting. Journal Food and Environment Safety of the Suceava University, Vol. XII, Issue 2, 115–122.
  16. Valentas, C., Roshtein, E., Singh, R. (2004). Food engineering: a handbook with examples of calculations. Profession, 848.
  17. Shtefan, E., Rindyuk, D. (2012). The study of structural and mechanical properties of plant dispersed materials. Journal of Vinnytsia National Agrarian University: Engineering, Vol. 10, Issue 1, 59–67.
  18. Rindyuk, D. V., Lementar, S. Y. (2012). The method of determination of the optimal parameters of dispersed materials granulation through consolidation. Food and Environment Safety - Journal of Faculty of Food Engineering, Ştefan cel Mare University – Suceava, Vol. XI, Issue 2, 15–18.
  19. Pai, P.-F., Hong, W. C. (2005). Forecasting regional electricity load based on recurrent support vector machines with genetic algorithms. Electric Power Systems Research, Vol. 74, 417–425.
  20. Mohamed, Ibrahim O. (2009). Simultaneous estimation of thermal conductivity and volumetric heat capacity for solid foods using sequential parameter estimation technique. Food Research International, Vol. 42, Issue 2, 231–236.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Штефан, Є. В., Риндюк, Д. В., & Кадомський, С. В. (2014). Математичне моделювання процесів механічного оброблення дисперсних органічних матеріалів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 55–61. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23718

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв