Нові можливості перероблення ефірних олій для ароматизації харчових продуктів

Автор(и)

  • Наталія Епінетівна Фролова Національний університет харчових технологій 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68, Україна https://orcid.org/0000-0002-5009-6026
  • Олена Михайлівна Усатюк Національний університет харчових технологій 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68, Україна https://orcid.org/0000-0001-9383-1898

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23857

Ключові слова:

ефірні олії, ароматична речовина, «вузька» фракція, вакуумна ректифікація, препаративне виділення, натуральні ароматизатори

Анотація

Представлено нові можливості перероблення ефірних олій з отриманням «вузьких» фракцій та індивідуальних ароматичних речовин, що передбачає послідовне здійснення таких операцій: вакуумна ректифікація, препаративне виділення і газохроматографічний контроль чистоти отриманих продуктів. Виділені «вузькі» фракції» й індивідуальні ароматичні речовини є натуральними ароматизаторами і пропонуються для ароматизації харчових продуктів.

Біографії авторів

Наталія Епінетівна Фролова, Національний університет харчових технологій 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології оздоровчих продуктів

Олена Михайлівна Усатюк, Національний університет харчових технологій 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68

Асистент

Кафедра технології харчування та ресторанного бізнесу

Посилання

  1. Смирнов, Е. В. Ароматизаторы: история и современность [Текст] / Е. В. Смирнов // Пищевая промышленность. – 2011. – № 5. – С. 60–63.
  2. Смирнов, Е. В. Пищевые ароматизаторы. Справочник [Текст] / Е. В. Смирнов. – СПб.: Издательство ≪Профессия≫, 2008. – 736 с.
  3. Ткаченко, К. Г. Эфирномасличные растения и эфирные масла: достижения и перспективы, современные тенденции изучения и применения [Текст] / К. Г. Ткаченко // Вестник удмуртского университета. – 2011. – № 1. – С. 88–100.
  4. Фролова, Н. Е. Переробка ефірних олій для отримання натуральних харчових ароматизаторів [Текст] / Н. Е. Фролова, А. І. Українець // Наука та інновації. – 2010. – Т. 6, № 2. – С. 36–40.
  5. Ткачев, А. В. Исследование летучих веществ растений [Текст] / А. В. Ткачев. – Новосибирск: Издательский дом ≪Офсет≫, 2008. – 969 с.
  6. Maurice, C. R. Franssen. Biocatalytic production of flavors and fragrances [Text] / C. R. Maurice // Pure Appl. Chem. – 2005. – № 1. – P. 273–279.
  7. Panda, H. Perfumes and Flavours Technology Handbook [Text] / H. Panda. – Delhi: Asia Pacific Business Press Inc., 2010. – 704 p.
  8. Andrew J. Taylor. Food Flavour Technology [Text] / Andrew J. Taylor, Robert S. T. Lingforth. – New Jersay: Wiley-Blackwell, 2010. – 351 p.
  9. Ziegler, H. Flavourings. Production, composition, application, regulation. Second edition [Text] / H. Ziegler. – Berlin: Wiley-VCH, 2007. – 811 p.
  10. А.с. № 2133767, Российская Федерация, МПК7 C11 В 9/00. Способ переработки фенхелевого эфирного масла ректификацией / В. А. Герасименко, В. М. Набивач (РФ). – № 5429704; заявл.16.11.1999; опубл.03.09. 2000, Бюл. №2.
  11. Smirnov, E. V. (2011). Flavourings: History and Modernity. Food Industry, 5, 60–63.
  12. Smirnov, E. V. (2008). Food flavourings. Handbook, St. Petersburg, Profession, 736.
  13. Tkachenko, K. H. (2011). Essential oils plants and essential oils: achievements and perspectives, current trends of study and application. Bulletin of Udmurt University, 1, 88–100.
  14. Frolova, N. E. (2010). Processing of essential oils to produce natural food flavourings. Science and Innovation, 2, 36–40.
  15. Tkachev, А. В. Investigation of plant volatile substances, Novosibirsk, Offset, 969.6. Maurice, C. R. (2005). Franssen. Biocatalytic production of flavors and fragrances. Pure Appl. Chem., 1, 273–279.
  16. Panda, H. (2010). Perfumes and Flavours Technology Handbook, Delhi, Asia Pacific Business Press Inc., 704.
  17. Andrew J. Taylor. (2010). Food Flavour Technology, New Jersay: Wiley-Blackwell, 351.
  18. Ziegler, H. (2007). Flavourings. Production, composition, application, regulation. Second edition. Berlin, Wiley-VCH, 811.
  19. AS № 2133767, Russian Federation, MKP7 C11 В 9/00. Method of processing of fennel essential oil by rectification. № 5429704; appl. 16.11.1999; publ. 03.09. 2000, Bul. №2.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Фролова, Н. Е., & Усатюк, О. М. (2014). Нові можливості перероблення ефірних олій для ароматизації харчових продуктів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 24–29. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23857

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв