Нові можливості перероблення ефірних олій для ароматизації харчових продуктів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23857Ключові слова:
ефірні олії, ароматична речовина, «вузька» фракція, вакуумна ректифікація, препаративне виділення, натуральні ароматизаториАнотація
Представлено нові можливості перероблення ефірних олій з отриманням «вузьких» фракцій та індивідуальних ароматичних речовин, що передбачає послідовне здійснення таких операцій: вакуумна ректифікація, препаративне виділення і газохроматографічний контроль чистоти отриманих продуктів. Виділені «вузькі» фракції» й індивідуальні ароматичні речовини є натуральними ароматизаторами і пропонуються для ароматизації харчових продуктів.
Посилання
- Смирнов, Е. В. Ароматизаторы: история и современность [Текст] / Е. В. Смирнов // Пищевая промышленность. – 2011. – № 5. – С. 60–63.
- Смирнов, Е. В. Пищевые ароматизаторы. Справочник [Текст] / Е. В. Смирнов. – СПб.: Издательство ≪Профессия≫, 2008. – 736 с.
- Ткаченко, К. Г. Эфирномасличные растения и эфирные масла: достижения и перспективы, современные тенденции изучения и применения [Текст] / К. Г. Ткаченко // Вестник удмуртского университета. – 2011. – № 1. – С. 88–100.
- Фролова, Н. Е. Переробка ефірних олій для отримання натуральних харчових ароматизаторів [Текст] / Н. Е. Фролова, А. І. Українець // Наука та інновації. – 2010. – Т. 6, № 2. – С. 36–40.
- Ткачев, А. В. Исследование летучих веществ растений [Текст] / А. В. Ткачев. – Новосибирск: Издательский дом ≪Офсет≫, 2008. – 969 с.
- Maurice, C. R. Franssen. Biocatalytic production of flavors and fragrances [Text] / C. R. Maurice // Pure Appl. Chem. – 2005. – № 1. – P. 273–279.
- Panda, H. Perfumes and Flavours Technology Handbook [Text] / H. Panda. – Delhi: Asia Pacific Business Press Inc., 2010. – 704 p.
- Andrew J. Taylor. Food Flavour Technology [Text] / Andrew J. Taylor, Robert S. T. Lingforth. – New Jersay: Wiley-Blackwell, 2010. – 351 p.
- Ziegler, H. Flavourings. Production, composition, application, regulation. Second edition [Text] / H. Ziegler. – Berlin: Wiley-VCH, 2007. – 811 p.
- А.с. № 2133767, Российская Федерация, МПК7 C11 В 9/00. Способ переработки фенхелевого эфирного масла ректификацией / В. А. Герасименко, В. М. Набивач (РФ). – № 5429704; заявл.16.11.1999; опубл.03.09. 2000, Бюл. №2.
- Smirnov, E. V. (2011). Flavourings: History and Modernity. Food Industry, 5, 60–63.
- Smirnov, E. V. (2008). Food flavourings. Handbook, St. Petersburg, Profession, 736.
- Tkachenko, K. H. (2011). Essential oils plants and essential oils: achievements and perspectives, current trends of study and application. Bulletin of Udmurt University, 1, 88–100.
- Frolova, N. E. (2010). Processing of essential oils to produce natural food flavourings. Science and Innovation, 2, 36–40.
- Tkachev, А. В. Investigation of plant volatile substances, Novosibirsk, Offset, 969.6. Maurice, C. R. (2005). Franssen. Biocatalytic production of flavors and fragrances. Pure Appl. Chem., 1, 273–279.
- Panda, H. (2010). Perfumes and Flavours Technology Handbook, Delhi, Asia Pacific Business Press Inc., 704.
- Andrew J. Taylor. (2010). Food Flavour Technology, New Jersay: Wiley-Blackwell, 351.
- Ziegler, H. (2007). Flavourings. Production, composition, application, regulation. Second edition. Berlin, Wiley-VCH, 811.
- AS № 2133767, Russian Federation, MKP7 C11 В 9/00. Method of processing of fennel essential oil by rectification. № 5429704; appl. 16.11.1999; publ. 03.09. 2000, Bul. №2.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Наталія Епінетівна Фролова, Олена Михайлівна Усатюк
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.