Вивчення термодинаміки утворення комплексу флаваноїдів листків стевії (Stevіa rebaudіana Bertonі)

Автор(и)

  • Inga Kuznetsova Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН вул. Клінічна, 25, м. Київ, Україна, 03141, Україна https://orcid.org/0000-0001-8530-2099

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23861

Ключові слова:

листки стевії, флаваноїди, ступінь комплексоутворення, енергія Гіббса, константа стійкості

Анотація

Вивчено механізм утворення комплексу флаваноїдів з іонами алюмінію. На основі від’ємних низьких значень енергії Гіббса встановлено, що комплексоутворення є природним явищем. Вперше визначено термодинамічні властивості флаваноїдів листків стевії (Stevіa rebaudіana Bertonі) сушеної та  розроблено номограму залежності вмісту флаваноїдів від ймовірності ступеня комплексоутворення. У результаті проведених досліджень визначено антиоксиданту здатність флаваноїдів, що містяться в листках стевії. 

Біографія автора

Inga Kuznetsova, Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН вул. Клінічна, 25, м. Київ, Україна, 03141

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Сектор досліджень та контролю показників якості стевії

Посилання

  1. Schekatikhina, A. S. Spektrofotometricheskaya description of kompleksov kvercetina, morina, taksifolina I silibina s ionami honeys (II) [Text] / A. S. Schekatikhina, V. P. Kurchenko // Trudy BGU. – 2011.– Vol. 6, Part 1. – P. 76–85.
  2. Piett, P.-G. Flavonoids as antioxidants [Text] / P.-G. Piett // J. Nat. Prod. – 2000. – № 63. – P. 1035–1042.
  3. Zhezherya, V. A. Content and forms of finding of aluminium is in water of the rivers of pool of Prip’yati [Text] / V. A. Zhezherya, P. M. Linnik // Sciences. labours of UKRNDGMI. – 2010. – Issue 259. – P. 171–187.
  4. Linnik, P. N. Nekotorykh osobennostyakh kompleksoobrazovaniya of Al(III) of s gumusovymi veschestvami [Text] / P. N. Linnik, V. A. Zhezherya, R. N. Linnik // Metody of I ob’ekty khimicheskogo analiza. – 2009. – Vol. 4, № 1. – P. 73–84.
  5. Kuznetcova, I. V. Role of phenols and flavanoidiv in the estimation of quality of stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) [Text] / I. V. Kuznecova // Newest technologies of growing of agricultural cultures: Zb. sciences. pr. / for the editor of akad. NAAN Roika M.V. – 2013. – Issue 14. – P. 146–150.
  6. Burda, S. Antioxidant and antiradical activities of flavanoids [Text] / S. Burda, W. Oleszek // J. Agric. Food Chem. – 2001. – № 49. – Р. 2774–2779.
  7. Pedrielli, P. Antioxidant mechanism of flavonoids. Solvent effect on rate constant for chainbreaking reaction of quercetion and epicatechin in autoxidation of mathyl linoleate [Text] / P. Pedrielli, G. F. Pedulli, L. H. Skibsted // J. Agric. Food Chem. – 2001. – № 49. – Р. 3034–3040.
  8. Pecal, A. Interaction of quercetin with copper ions: complexation, oxidation and reactivity towars radicals [Text] / A. Pecal, M. Biesaga, K. Pyrzynska // Biometals. – 2010. – № 330. – P. 1173–1178.
  9. Chernyakovskiy, E. M. Role of flavanoidov biologicheskikh reakciyakh by a transfer electrons [Electronic resurs] / E. M. Chernyakovskiy, V. P. Kurchenko, V. A. Kostyuk. – Available at: http://www.bio.bsu.by/proceedings/articles/2009-4-1-9-26.pdf.
  10. Yakovishin, L. A. Issledovanie of thermodynamics of molecular kompleksoobrazovaniya of saponinov ivy by a method spectrophotometers [Text] / L. A. Yakovishin, M. A. Rubinson, V. I. Grishkovec // Uchenye of message Tavricheskogo of national universiteta im. V. I. Vernadskogo. Seriya ≪Fiziko-matematicheskie sciences≫. – 2012. – Vol. 25(64), № 1. – P. 212–216.
  11. Tolstikova, T. G. The complexes of drugs with carbohydrate-containing plant metabolites as pharmacologically promising agents [Text] / T. G. Tolstikova, M. V. Khvostov, A. O. Bryzgalov // Mini Rev. Med. Chem. – 2009. – Vol. 9, № 11. – P. 1317–1328.
  12. Savita, S. M. Stevia rebaudiana-A functional component for food industry [Text] / S. M. Savita, K. Sheela, S. Sananda // J. Hum. Ecol. – 2004. – № 15. – Р. 261–264.
  13. Patent of Ukraine on an useful model, MPK9 S07 N 15/00, S07 N 17/00, G01 N a 21/00 Method of determination content of matters flavanoids complex [Text] / Roik M. V., Kuznecova I. V, Rudakova T. V. // declarant patentovolodar Kyiv. In-t of biopower cultures and sugar beets of NAAN. – № u201211791 zayavl. in 12.10.12.
  14. Bulatov, M. I. Prakticheskoe of rukovodstvo for to the fotometricheskim methods of analiza [Text] / M. I. Bulatov, I. P. Kalinkin; 5th izd. – L.: Khimiya, 1986. – 432 p.
  15. Panhwar, Q. K. Synthesis, characterization, sprctroscopic and antioxidant studies of Cu(II)-morin complex [Text] / Q. K. Panhwar, Sh. Mamon, M. I. Bhanger // Journal of molecular structure. – 2010. – № 967. – Р. 47–53.
  16. Schekatikhina, A. S., Kurchenko, V. P. (2011). Spektrofotometricheskaya description of kompleksov kvercetina, morina, taksifolina I silibina s ionami honeys (II). Trudy BGU, Vol. 6, Part 1, 76–85.
  17. Piett, P.-G. (2000). Flavonoids as antioxidants. J. Nat. Prod, 63, 1035–1042.
  18. Zhezherya, V. A., Linnik, P. M. (2010). Content and forms of finding of aluminium is in water of the rivers of pool of Prip’yati. Sciences. labours of UKRNDGMI, Issue 259, 171–187.
  19. Linnik, P. N., Zhezherya, V. A., Linnik, R. N. (2009). Nekotorykh osobennostyakh kompleksoobrazovaniya of Al(III) of s gumusovymi veschestvami. Metody of I ob’ekty khimicheskogo analiza, Vol. 4, № 1, 73–84.
  20. Kuznetcova, I. V. (2013). Role of phenols and flavanoidiv in the estimation of quality of stevia (Stevia rebaudiana Bertoni). Newest technologies of growing of agricultural cultures: Zb. sciences. pr. / for the editor of akad. NAAN Roika M.V, Issue 14, 146–150.
  21. Burda, S., Oleszek, W. (2001). Antioxidant and antiradical activities of flavanoids. J. Agric. Food Chem, 49, 2774–2779.
  22. Pedrielli, P., Pedulli, G. F., Skibsted, L. H. (2001). Antioxidant mechanism of flavonoids. Solvent effect on rate constant for chainbreaking reaction of quercetion and epicatechin in autoxidation of mathyl linoleate. J. Agric. Food Chem., 49, 3034–3040.
  23. Pecal, A., Biesaga, M., Pyrzynska, K. (2010). Interaction of quercetin with copper ions: complexation, oxidation and reactivity towars radicals. Biometals, 330, 1173–1178.
  24. Chernyakovskiy, E. M., Kurchenko, V. P., Kostyuk, V. A. Role of flavanoidov biologicheskikh reakciyakh by a transfer electrons. Available at: http://www.bio.bsu.by/proceedings/articles/2009-4-1-9-26.pdf.
  25. Yakovishin, L. A., Rubinson, M. A., Grishkovec, V. I. (2012). Issledovanie of thermodynamics of molecular kompleksoobrazovaniya of saponinov ivy by a method spectrophotometers. Uchenye of message Tavricheskogo of national universiteta im. V. I. Vernadskogo. Seriya «Fiziko-matematicheskie sciences», Vol. 25 (64), № 1, 212–216.
  26. Tolstikova, T. G., Khvostov, M. V., Bryzgalov, A. O. (2009). The complexes of drugs with carbohydrate-containing plant metabolites as pharmacologically promising agents. Mini Rev. Med. Chem., Vol. 9, № 11, 1317–1328.
  27. Savita, S. M., Sheela, K., Sananda, S. (2004). Stevia rebaudiana-A functional component for food industry. J. Hum. Ecol, 15, 261–264.
  28. Roik, M. V., Kuznecova, I. V, Rudakova, T. V. (12.10.12). Patent of Ukraine on an useful model, MPK9 S07 N 15/00, S07 N 17/00, G01 N a 21/00 Method of determination content of matters flavanoids complex. In-t of biopower cultures and sugar beets of NAAN. № u201211791.
  29. Bulatov, M. I., Kalinkin, I. P. (1986). Prakticheskoe of rukovodstvo for to the fotometricheskim methods of analiza. Khimiya, 432.
  30. Panhwar, Q. K., Mamon, Sh., Bhanger, M. I. (2010). Synthesis, characterization, sprctroscopic and antioxidant studies of Cu(II)-morin complex. Journal of molecular structure, 967, 47–53.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Kuznetsova, I. (2014). Вивчення термодинаміки утворення комплексу флаваноїдів листків стевії (Stevіa rebaudіana Bertonі). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 47–50. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23861

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв