Застосування інтенсивних технологій для вдосконалення виробничих процесів на птахофабриках

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.262999

Ключові слова:

пташник, вентиляція, система охолодження, випарна установка, ферментація пташиного посліду

Анотація

Однією з важливих задач у сучасному світі є забезпечення населення якісним продовольством. Тому сьогодні перед аграрним сектором стоїть основне завдання збільшення виробництва сільгосппродукції, а також використання сільськогосподарських відходів. Однією з головних галузей сільськогосподарського сектора є птахівництво. Основним завданням, що стоїть перед фермерами, є покращення умов і технологій годівлі та утримання сільськогосподарської птиці. Важливим питанням у зв’язку з цим є стан повітря у приміщеннях. Дана проблема залишається відкритою. Тому основним способом вирішення цієї проблеми є переважний перехід на інтенсивні технології з метою реалізації потенціалу ефективності в птахівництві. Однак інтенсифікація галузі призводить до збільшення антропогенного навантаження на навколишнє середовище. Основним джерелом ризиків для довкілля є системи утилізації пташиного посліду. Згідно з нашими дослідженнями 85 % негативного впливу на навколишнє середовище припадає на відходи птахівництва і тваринництва. Важливу роль в птахівництві також відіграє освітлення. Тому освітлення є основою споживання електроенергії. Для фізіології птахів та їхнього розвитку важливо як природне, так і промислове освітлення, але, на жаль, воно досить енергоємне. У зв’язку з цим вирішення даної проблеми полягає у розробці та застосуванні нових, ефективних, недорогих та екологічно чистих технологій, необхідних для масштабних досліджень. Необхідно також враховувати, що більшість птахофабрик оснащені простими системами штучної вентиляції без охолодження. Таким чином, підвищення продуктивності можливе за рахунок впровадження інтенсивних технологій, при цьому практичне значення може мати економічна оцінка використання випарних установок, утилізації пташиного посліду та світлодіодного освітлення

Біографії авторів

Rovshan Mustafa Hajiyev, University of Technology of Azerbaijan

PhD in Engineering, Associate Professor

Department of Automation and Information Technology

Kamala Salmanova, Ganja State University

PhD in Mathematics

Department of Computer Science and Algebra

Gabil Mammadov, Azerbaijan State Agricultural University

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Agricultural Machinery

Urfan Taghiyev, Azerbaijan State Agricultural University

PhD in Engineering, Associate Professor

Department of Agricultural Machinery

Посилання

  1. Yanvar-iyun aylarında 38 min ton quş əti istehsal edilib. Azərbaycan Dövlət İnformasiya Agentliyi. Available at: https://azertag.az/xeber/Yanvar_iyun_aylarinda_38_min_ton_qus_eti_istehsal_edilib-1081168
  2. Abasov, İ. (2011). Ərzaq təhlükəsizliyi və kənd təsərrüfatı prioritetləri. Bakı: Elm və təhsil, 640.
  3. Alisheykhov, A. M. (1987). K voprosu S vitaminnogo kormleniya kur-nesushek. Nauchnye osnovy vitaminnogo pitaniya sel'skokhozyaystvennykh zhivotnykh. Riga, 19–21.
  4. Bayrakdar, H., Erensoy, K., Altan, A. (2014). Tavuk kümeslerinde enerji kullanım profili ve enerji tasarrufu olanakları. Ulusal Tavukçuluk Kongresi Malzemeleri. Elazığ, 14–19.
  5. Tsoy, Yu. N. (2015). Formirovanie zatrat na yaichnykh ptitsefabrikakh. Materialy IV mezhvuzovskoy nauchno-prakticheskoy konferentsii. Sankt-Peterburg, 317–320.
  6. Thomson, A., Corscadden, K. W. (2018). Improving energy efficiency in poultry farms through LED usage: a provincial study. Energy Efficiency, 11 (4), 927–938. doi: https://doi.org/10.1007/s12053-018-9613-0
  7. Benson, E. R., Hougentogler, D. P., McGurk, J., Herrman, E., Alphin, R. L. (2013). Durability of Incandescent, Compact Fluorescent, and Light Emitting Diode Lamps in Poultry Conditions. Applied Engineering in Agriculture, 29 (1), 103–111. doi: https://doi.org/10.13031/2013.42531
  8. De Souza Granja Barros, J., dos Santos Barros, T. A., de Oliveira Morais, F. J., Sartor, K., Rossi, L. A. (2020). Proposal of LED-based linear lighting systems with low power consumption and high light distribution for laying hens. Computers and Electronics in Agriculture, 169, 105218. doi: https://doi.org/10.1016/j.compag.2020.105218
  9. Archer, G. S. (2018). Color temperature of light-emitting diode lighting matters for optimum growth and welfare of broiler chickens. Animal, 12 (5), 1015–1021. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731117002361
  10. Ricke, S. C. (2021). Strategies to Improve Poultry Food Safety, a Landscape Review. Annual Review of Animal Biosciences, 9 (1), 379–400. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-animal-061220-023200
  11. Costantino, A., Fabrizio, E., Calvet, S. (2021). The Role of Climate Control in Monogastric Animal Farming: The Effects on Animal Welfare, Air Emissions, Productivity, Health, and Energy Use. Applied Sciences, 11 (20), 9549. doi: https://doi.org/10.3390/app11209549
  12. Fernandes, A. M., de Lucca Sartori, D., de Oliveira Morais, F. J., Salgado, D. D., Pereira, D. F. (2021). Analysis of Cluster and Unrest Behaviors of Laying Hens Housed under Different Thermal Conditions and Light Wave Length. Animals, 11 (7), 2017. doi: https://doi.org/10.3390/ani11072017
  13. Nakashydze, L., Gil’orme, T. (2015). Energy security assessment when introducing renewable energy technologies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (8 (76)), 54–59. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.46577
  14. Thomson, A., Corscadden, K. W. (2018). Improving energy efficiency in poultry farms through LED usage: a provincial study. Energy Efficiency, 11 (4), 927–938. doi: https://doi.org/10.1007/s12053-018-9613-0
  15. Alders, R., Zhou, H. (2019). Encyclopedia of Food Security and Sustainability. Vol. 3. Sustainable Food Systems and Agriculture. Elsevier.
  16. Maqsood, M. A., Naqsh-e-Zuhra, Ashraf, I., Rasheed, N., Shah, Z. (2022). Sources of nitrogen for crop growth: Pakistan's case. Nitrogen Assessment, 13–28. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-824417-3.00005-8
  17. Ricke, S. C. (2022). Poultry food safety and foodborne illness. Reference Module in Food Science. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-323-85125-1.00022-3
  18. Zheng, H., Zhang, T., Fang, C., Zeng, J., Yang, X. (2021). Design and Implementation of Poultry Farming Information Management System Based on Cloud Database. Animals, 11 (3), 900. doi: https://doi.org/10.3390/ani11030900
  19. Neethirajan, S. (2022). Automated Tracking Systems for the Assessment of Farmed Poultry. Animals, 12 (3), 232. doi: https://doi.org/10.3390/ani12030232
  20. Fisinin, V. I. (2012). Sostoyanie i perspektivy innovatsionnogo razvitiya ptitsevodstva do 2020 goda. Myasnaya industriya, 7, 22–27.
  21. Azərbaycanın ərzaq balansları. Statistika məcmuəsi. Bakı: Kiçik müəssisə, 224.
  22. Hacıyev, R. M. (2014). Quşçuluqda enerjidən səmərəli istifadənin təhlili. Azərbaycan Aqrar Elmi, 1, 75–77.
  23. Christopher, N. K., Lucy, W. K., Eric, K. B. (2017). Determinants of Adoption and Intensity of use of Brooding Technology in Kenya: The Case of indigenous chicken farmers in Makueni and Kakamega Counties, Kenya. African Published in Journal of Agricultural Economics and Rural Development, 5 (2), 532–538. Available at: https://ir-library.ku.ac.ke/bitstream/handle/123456789/23163/Determinants%20of%20Adoption%20and%20....pdf?sequence=1&isAllowed=y
  24. Christopher, N. K., Lucy, W. K., Eric, K. B. (2017). Economic Analysis of Indigenous Chicken Production: The Case of Smallholder Farmers in Makueni and Kakamega Counties, Kenya. International Journal of Agricultural Extension and Rural Development, 5 (5), 564–570. Available at: https://www.internationalscholarsjournals.com/articles/economic-analysis-of-indigenous-chicken-production-the-case-of-smallholder-farmers-in-makueni-and-kakamega-counties-keny.pdf
  25. Renaudeau, D., Collin, A., Yahav, S., de Basilio, V., Gourdine, J. L., Collier, R. J. (2012). Adaptation to hot climate and strategies to alleviate heat stress in livestock production. Animal, 6 (5), 707–728. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731111002448
  26. Fitsum, M., Aliy, M. (2014). Poultry Production System and Role of Poultry Production in Tigray Region, Northern Ethiopia: A Review. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 4 (27), 154–159. Available at: https://www.iiste.org/Journals/index.php/JBAH/article/view/18646/18922

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-31

Як цитувати

Hajiyev, R. M., Salmanova, K., Mammadov, G., & Taghiyev, U. (2022). Застосування інтенсивних технологій для вдосконалення виробничих процесів на птахофабриках . Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(1 (118), 90–102. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.262999

Номер

Розділ

Виробничо-технологічні системи