Застосування інтенсивних технологій для вдосконалення виробничих процесів на птахофабриках
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.262999Ключові слова:
пташник, вентиляція, система охолодження, випарна установка, ферментація пташиного послідуАнотація
Однією з важливих задач у сучасному світі є забезпечення населення якісним продовольством. Тому сьогодні перед аграрним сектором стоїть основне завдання збільшення виробництва сільгосппродукції, а також використання сільськогосподарських відходів. Однією з головних галузей сільськогосподарського сектора є птахівництво. Основним завданням, що стоїть перед фермерами, є покращення умов і технологій годівлі та утримання сільськогосподарської птиці. Важливим питанням у зв’язку з цим є стан повітря у приміщеннях. Дана проблема залишається відкритою. Тому основним способом вирішення цієї проблеми є переважний перехід на інтенсивні технології з метою реалізації потенціалу ефективності в птахівництві. Однак інтенсифікація галузі призводить до збільшення антропогенного навантаження на навколишнє середовище. Основним джерелом ризиків для довкілля є системи утилізації пташиного посліду. Згідно з нашими дослідженнями 85 % негативного впливу на навколишнє середовище припадає на відходи птахівництва і тваринництва. Важливу роль в птахівництві також відіграє освітлення. Тому освітлення є основою споживання електроенергії. Для фізіології птахів та їхнього розвитку важливо як природне, так і промислове освітлення, але, на жаль, воно досить енергоємне. У зв’язку з цим вирішення даної проблеми полягає у розробці та застосуванні нових, ефективних, недорогих та екологічно чистих технологій, необхідних для масштабних досліджень. Необхідно також враховувати, що більшість птахофабрик оснащені простими системами штучної вентиляції без охолодження. Таким чином, підвищення продуктивності можливе за рахунок впровадження інтенсивних технологій, при цьому практичне значення може мати економічна оцінка використання випарних установок, утилізації пташиного посліду та світлодіодного освітлення
Посилання
- Yanvar-iyun aylarında 38 min ton quş əti istehsal edilib. Azərbaycan Dövlət İnformasiya Agentliyi. Available at: https://azertag.az/xeber/Yanvar_iyun_aylarinda_38_min_ton_qus_eti_istehsal_edilib-1081168
- Abasov, İ. (2011). Ərzaq təhlükəsizliyi və kənd təsərrüfatı prioritetləri. Bakı: Elm və təhsil, 640.
- Alisheykhov, A. M. (1987). K voprosu S vitaminnogo kormleniya kur-nesushek. Nauchnye osnovy vitaminnogo pitaniya sel'skokhozyaystvennykh zhivotnykh. Riga, 19–21.
- Bayrakdar, H., Erensoy, K., Altan, A. (2014). Tavuk kümeslerinde enerji kullanım profili ve enerji tasarrufu olanakları. Ulusal Tavukçuluk Kongresi Malzemeleri. Elazığ, 14–19.
- Tsoy, Yu. N. (2015). Formirovanie zatrat na yaichnykh ptitsefabrikakh. Materialy IV mezhvuzovskoy nauchno-prakticheskoy konferentsii. Sankt-Peterburg, 317–320.
- Thomson, A., Corscadden, K. W. (2018). Improving energy efficiency in poultry farms through LED usage: a provincial study. Energy Efficiency, 11 (4), 927–938. doi: https://doi.org/10.1007/s12053-018-9613-0
- Benson, E. R., Hougentogler, D. P., McGurk, J., Herrman, E., Alphin, R. L. (2013). Durability of Incandescent, Compact Fluorescent, and Light Emitting Diode Lamps in Poultry Conditions. Applied Engineering in Agriculture, 29 (1), 103–111. doi: https://doi.org/10.13031/2013.42531
- De Souza Granja Barros, J., dos Santos Barros, T. A., de Oliveira Morais, F. J., Sartor, K., Rossi, L. A. (2020). Proposal of LED-based linear lighting systems with low power consumption and high light distribution for laying hens. Computers and Electronics in Agriculture, 169, 105218. doi: https://doi.org/10.1016/j.compag.2020.105218
- Archer, G. S. (2018). Color temperature of light-emitting diode lighting matters for optimum growth and welfare of broiler chickens. Animal, 12 (5), 1015–1021. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731117002361
- Ricke, S. C. (2021). Strategies to Improve Poultry Food Safety, a Landscape Review. Annual Review of Animal Biosciences, 9 (1), 379–400. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-animal-061220-023200
- Costantino, A., Fabrizio, E., Calvet, S. (2021). The Role of Climate Control in Monogastric Animal Farming: The Effects on Animal Welfare, Air Emissions, Productivity, Health, and Energy Use. Applied Sciences, 11 (20), 9549. doi: https://doi.org/10.3390/app11209549
- Fernandes, A. M., de Lucca Sartori, D., de Oliveira Morais, F. J., Salgado, D. D., Pereira, D. F. (2021). Analysis of Cluster and Unrest Behaviors of Laying Hens Housed under Different Thermal Conditions and Light Wave Length. Animals, 11 (7), 2017. doi: https://doi.org/10.3390/ani11072017
- Nakashydze, L., Gil’orme, T. (2015). Energy security assessment when introducing renewable energy technologies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (8 (76)), 54–59. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.46577
- Thomson, A., Corscadden, K. W. (2018). Improving energy efficiency in poultry farms through LED usage: a provincial study. Energy Efficiency, 11 (4), 927–938. doi: https://doi.org/10.1007/s12053-018-9613-0
- Alders, R., Zhou, H. (2019). Encyclopedia of Food Security and Sustainability. Vol. 3. Sustainable Food Systems and Agriculture. Elsevier.
- Maqsood, M. A., Naqsh-e-Zuhra, Ashraf, I., Rasheed, N., Shah, Z. (2022). Sources of nitrogen for crop growth: Pakistan's case. Nitrogen Assessment, 13–28. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-824417-3.00005-8
- Ricke, S. C. (2022). Poultry food safety and foodborne illness. Reference Module in Food Science. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-323-85125-1.00022-3
- Zheng, H., Zhang, T., Fang, C., Zeng, J., Yang, X. (2021). Design and Implementation of Poultry Farming Information Management System Based on Cloud Database. Animals, 11 (3), 900. doi: https://doi.org/10.3390/ani11030900
- Neethirajan, S. (2022). Automated Tracking Systems for the Assessment of Farmed Poultry. Animals, 12 (3), 232. doi: https://doi.org/10.3390/ani12030232
- Fisinin, V. I. (2012). Sostoyanie i perspektivy innovatsionnogo razvitiya ptitsevodstva do 2020 goda. Myasnaya industriya, 7, 22–27.
- Azərbaycanın ərzaq balansları. Statistika məcmuəsi. Bakı: Kiçik müəssisə, 224.
- Hacıyev, R. M. (2014). Quşçuluqda enerjidən səmərəli istifadənin təhlili. Azərbaycan Aqrar Elmi, 1, 75–77.
- Christopher, N. K., Lucy, W. K., Eric, K. B. (2017). Determinants of Adoption and Intensity of use of Brooding Technology in Kenya: The Case of indigenous chicken farmers in Makueni and Kakamega Counties, Kenya. African Published in Journal of Agricultural Economics and Rural Development, 5 (2), 532–538. Available at: https://ir-library.ku.ac.ke/bitstream/handle/123456789/23163/Determinants%20of%20Adoption%20and%20....pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Christopher, N. K., Lucy, W. K., Eric, K. B. (2017). Economic Analysis of Indigenous Chicken Production: The Case of Smallholder Farmers in Makueni and Kakamega Counties, Kenya. International Journal of Agricultural Extension and Rural Development, 5 (5), 564–570. Available at: https://www.internationalscholarsjournals.com/articles/economic-analysis-of-indigenous-chicken-production-the-case-of-smallholder-farmers-in-makueni-and-kakamega-counties-keny.pdf
- Renaudeau, D., Collin, A., Yahav, S., de Basilio, V., Gourdine, J. L., Collier, R. J. (2012). Adaptation to hot climate and strategies to alleviate heat stress in livestock production. Animal, 6 (5), 707–728. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731111002448
- Fitsum, M., Aliy, M. (2014). Poultry Production System and Role of Poultry Production in Tigray Region, Northern Ethiopia: A Review. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 4 (27), 154–159. Available at: https://www.iiste.org/Journals/index.php/JBAH/article/view/18646/18922
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Rovshan Mustafa Hajiyev, Kamala Salmanova, Gabil Mammadov, Urfan Taghiyev
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.