Розроблення ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної для інкапсулювання гуміарабіком

Автор(и)

  • Наталія Василівна Чепель Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27702

Ключові слова:

ароматичні композиції, ефірна олія шавлії мускатної, гуміарабік, сухі ароматизатори

Анотація

При розроблені ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної (Salvia sclarea) для інкапсулювання гуміарабіком проводили визначення динаміки адсорбції органічних класів ароматичних речовин та розділення ефірної олії на заплановані фракції з відмінними ароматичними властивостями вакуумною ректифікацією. Для встановлення масових співвідношень фракцій у ароматичних композиціях застосовували симплекс-метод математичного моделювання.

Біографія автора

Наталія Василівна Чепель, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Посилання

  1. Smith, R. L., Cohen, S. M., Doull, J., Feron, V. J., Goodman, J. I., Marnett, L. J., Munro, I. C., Portoghese, P. S., Waddell, W. J., Wagner, B. M., Adams, T. B. (2005). Criteria for the safety evaluation of flavoring substances: The Expert Panel of the Flavor and Extract Manufacturers Association. Food and Chemical Toxicology, 43(8), 1141-1177. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2004.11.012

    Fenaroli’s Handbook of Flavor Ingredients, Fifth Edition. (2004, December 3). Ed. 5. CRC Press, 997. http://dx.doi.org/10.1201/9781420037876.fmatt

    Newslow, D. L. (2014). Food Safety Assurance Systems: Food Safety and Quality Management Systems. Encyclopedia of Food Safety, 4, 148-159. http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-378612-8.00340-1.

    In: Motarjemi, Y. (2014). Encyclopedia of Food Safety. Oxford: Elsevier Inc., 403.

    Schrankel, K. R. (2004). Safety evaluation of food flavorings Toxicology, 198(1–3), 203-211. http://dx.doi.org/10.1016/j.tox.2004.01.027

    In: Baser, K., Buchbauer, G. (2009). Handbook of Essential Oils - science, technology and applications. CRC Press, 994. http://dx.doi.org/10.1201/9781420063165

    In: Hui, Y. (2010). Handbook of fruit and vegetable flavors. A John wiley and sons, 1117. http://dx.doi.org/10.1002/9780470622834

    Olmedilla-Alonso, B., Jiménez-Colmenero, F., Sánchez-Muniz, F. J. (2013). Development and assessment of healthy properties of meat and meat products designed as functional foods. Meat Science, 95(4), 919-930. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.03.030

    Stewart, D. (2012). Book review: The Chemistry of Essential Oils Made Simple: God's Love Manifest in Molecules. CRC Press, 894.

    Almeida, A. P., Rodríguez-Rojo, S., Serra, A. T., Vila-Real, H., Simplicio, A. L., Delgadilho, I., Beirão da Costa, S., Beirão da Costa, L., Nogueira, I. D., Duarte, C. M. M. (2013). Microencapsulation of oregano essential oil in starch-based materials using supercritical fluid technology. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 20, 140-145. http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2013.07.009

    Charles, L., Marcus, A. (27.02.2009). Patent № 2347608 Russian Federation. B01J 13/16, A01N 25/28, C11B 9/00, C11D 17/08. Encapsulation of essential oils. № 2005138511/04 filling 10.06.2006

    Dima, C., Cotârlet, M., Alexe, P., Dima, S. (2014). Microencapsulation of essential oil of pimento [Pimenta dioica (L) Merr.] by chitosan/k-carrageenan complex coacervation method. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 22, 203-211. http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2013.12.020

    Cruz, A. G., Cadena, R. S., Walter, E. H. M., Mortazavian, A. M., Granato, D., Faria, J. A. F., Bolini, H. M. A. (2010). Sensory Analysis: Relevance for Prebiotic, Probiotic, and Synbiotic Product Development. Food Science and Technology, 9(4), 358–373. http://dx.doi.org/10.1111/j.1541-4337.2010.00115.x

    Bae, I. Y., Joe, Y. N., Rha, H. J., Lee, S., Yoo, S. H., Lee, H. G. (2009). Effect of sulfation on the physicochemical and biological properties of citrus pectins. Food Hydrocolloids, 23(7), 1980-1983. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2009.02.013

    Jackson, R. S. (2014). Sensory Perception and Wine Assessment. Wine Science (Fourth Edition), 11, 831-888. http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-381468-5.00011-7

    Rajabi, Z., Ebrahimi, M., Farajpour, M., Mirza, M., Ramshini, H. (2014). Compositions and yield variation of essential oils among and within nine Salvia species from various areas of Iran. Industrial Crops and Products, 61, 233-239. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.06.038

    Peana, A. T., Moretti, M. D. L. (2002). Pharmacological activities and applications of Salvia sclarea and Salvia desoleana essential oils. Studies in Natural Products Chemistry, 26(Part G), 391-423. http://dx.doi.org/10.1016/S1572-5995(02)80012-6

    Glyn, P. (2009). Handbook of hydrocolloids. Ed. 2. Woodhead Publishing LTD, 948.

    Nedovic, V., Kalusevic, A., Manojlovic, V., Levic, S., Bugarski, B. (2011). An overview of encapsulation technologies for food applications. Procedia Food Science, 1, 1806-1815. http://dx.doi.org/10.1016/j.profoo.2011.09.265

    Shakhmatov, E. G., Toukach, P. V., Michailowa, Е. А., Makarova, E. N. (2014). Structural studies of arabinan-rich pectic polysaccharides from Abies sibiricaL. Biological activity of pectins of A. Sibirica. Carbohydrate Polymers, 113, 515-524. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2014.07.037

    Phillips, A. O., Phillips, G. O. (2011). Biofunctional behaviour and health benefits of a specific gum arabic. Food Hydrocolloids, 25(2), 165-169. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2010.03.012

    Abuarra, A., Hashim, R., Bauk, S., Kandaiya, S., Tousi, E. T. (2014). Fabrication and characterization of gum Arabic bonded Rhizophora spp. Particleboards. Materials & Design, 60, 108-115. http://dx.doi.org/10.1016/j.matdes.2014.03.032

    Calame, W., Thomassen, F., Hull, S., Viebke, C., Siemensma, A. D. (2011). Evaluation of satiety enhancement, including compensation, by blends of gum arabic. A methodological approach. Appetite, 57(2), 358-364. http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2011.06.005

    Vojtkevich, S. A. (1999). Essential oils for perfumes and aromatherapy. Moscow: Food industry, 282.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-10-13

Як цитувати

Чепель, Н. В. (2014). Розроблення ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної для інкапсулювання гуміарабіком. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6(71), 45–51. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27702

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин